Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Pēc “Mērnieku laikos” pierakstītas receptes

Anda Dzenža
00:00
21.01.2016
133
Rihards Eniks 1

Īstas garšas smeķi Piebalgā zina kopš brāļu Kaudzīšu aprakstītajiem mērnieku laikiem. Tieši tajā laikā meklējama recepte, pēc kuras Vecpiebalgā “Piebalgas kūpinātavā” alkšņa malkas dūmos top kūpinājumi un citi labumi no īstas gaļas.63567ce0-867f-4b27-8585-738eed62c36e

Rosība “Piebalgas kūpinātavā” aizsākusies pirms divarpus gadiem. Rūpals, kas produkcijas pieprasījuma dēļ arvien straujāk uzņem ražošanas apgriezienus, izaudzis no vaļasprieka un vēlmes darīt ko vairāk par saimniekošanu kafejnīcā. Mēģinājumi sākt ko jaunu bijuši dažādi, taču tieši gaļas kūpināšana gājusi no rokas.

Uzņēmumu un produkcijas zīmolu radījis Rihards Eniks. Guvis pieredzi restorānu biznesā Ņujorkā un Londonā, vadījis restorānu ķēdi Rīgā, tagad ar sievu un viņas tēvu saimnieko restorānā “Ūdensroze” un attīsta pats savu veiksmes stāstu “Piebalgas kūpinātavā”.

Kūpinājumu meistars “Druvai” atklāj, ka kūpinājumu garšas noslēpums meklējams laikā, kad risinājušies “Mērnieku laiku” notikumi. “Mantojumā man tika atstāta vecvecmammas pavārgrāmata. Rakstīta 1887. gadā, vēl vecajā drukā. Iemācījos to izlasīt un atklāju recepti par gaļas marinēšanu. Pārējais kūpināšanas process atklāts eksperimentu ceļā. Lai tiktu pie labākās garšas, esmu “ziedojis” pat simtiem kilogramu gaļas,” stāsta R.Eniks.

“Piebalgas kūpinātavā” no vistas un cūkgaļas, kas iepirkta no Lēdurgas, Rēzeknes un Ķekavas, top 20 – 30 produktu, tostarp kūpinātas desas, kūpināta gaļa, kupāti, šašliks, citi gaļas pārstrādes produkti. Saimnieks, liekot galvu ķīlā, garantē, ka tajos ir tīra gaļa bez jebkādiem piejaukumiem vai mehāniski atdalītas gaļas. Produkcijas piedāvājums ir mainīgs, tas atkarīgs no sezonas un pieprasījuma. Piemēram, vasarā ribiņām noieta nav, savukārt ziemā to pat trūkstot.

“Piebalgas kūpinātavas” īpašie produkti ir krūtiņa, šķiņķis, mājas alkšņu desa, Piebalgas salami. Tie arī ir pircēju visiecienītākie kūpinājumi. Pārdošanas apjomi arvien aug arī jaunākajam produktam, ko nepiedāvā neviens cits ražotājs Latvijā – karsti kūpināta, vesela, pilnībā atkaulota vista. R.Eniks uzsver, ka gatavošanas procesā vista nevienā vietā netiek pārgriezta. Sarežģītais darbs tiek paveikts vien ar mazu nazīti.

“Piebalgas kūpinātavā” saražotās produkcijas apjomi nedēļā mērāmi simtos kilogramu. Katram produktam ir atšķirīga gatavošanas tehnoloģija – svarīga temperatūra, gaisa un malkas mitrums.

Rihards Eniks norāda, ka vēl šobrīd viņa produkcija ir mājražojumi, taču notiek virzība, lai “Piebalgas kūpinātava” kļūtu par atzītu gaļas pārstrādes uzņēmumu. “Lai gan Latvijas mērogā esam neliela ražotne, šogad esam iecerējuši lielu soli izaugsmē. Lūkojam pēc plašākām ražošanas telpām. Patlaban pieprasījums un interese pēc mūsu kūpinājumiem ir tik liela, ka ar esošajām iekārtām kļūst grūti apkalpot visus klientus,” atklāj kūpinātavas īpašnieks.

Nesen beigusies medību sezona. Arī tā ražotnei Vecpiebalgā sarūpējusi daudz darba. “Piebalgas kūpinātavu” iecienījuši medību kolektīvi, kas nomedīto veduši pārstrādāt desās, kupātos un sardelēs. Rihards Eniks atminas, ka tas prasījis daudz laika un enerģijas, taču gandarīts, ka viņu pūliņi novērtēti.

Laba sadarbība tirdzniecībā “Piebalgas kūpinātavai” ir ar “Straupes piena” veikaliem un tirdzniecības centru “Solo” Cēsīs. Tur kūpinājumi nopērkami jau gandrīz gadu. Labs noiets vērojams arī Smiltenē “Andeles namā”, kur produkcija ir vien pāris mēnešu.

No pārdošanas apjoma tirgū tiek realizēta samērā maza daļa. “Piebalgas kūpinātavas” produkcija iegādājama daudzās tirdzniecības vietās, tostarp Vecpiebalgā restorānā “Ūdensroze”, kur atrodas arī ražotne, jau pieminētajos veikalos Cēsīs un Smiltenē, arī Jaunpiebalgā, Bērzkrogā, Taurenē, kā arī Valmierā, Madonā, Siguldā, Gulbenē, Cesvainē un Rīgā. Kūpinājumu meistars norāda, ka Vecpiebalgā kūpinātā gaļa šonedēļ varētu būt nopērkama arī veikalos “Maxima” Rīgā, kur tie būs atrodami īpaši ierīkotos vietējo ražotāju piedāvātās produkcijas stendos. Sāktas arī sarunas par iespējamo sadarbību ar veikalu tīklu “top!”.

Par konkurenci ar lielo gaļas pārstrādes uzņēmumu piedāvājumiem vecpiebaldzēns nesatraucas. “Mārketinga ziņā nespējam mēroties spēkiem ar lielražotājiem, taču, ja pareizi pozicionēsim savu produktu, konkurence raizes neradīs,” pārliecināts R. Eniks. Turklāt Jaunpiebalgas pašvaldība “Piebalgas kūpinātavai” nule kā piešķīrusi tiesības lietot preču zīmi “Izvēlies Piebalgu”. Ieskaitot kūpinātavu, tā līdz šim piešķirta četriem vietējiem uzņēmumiem. R.Eniks prognozē, ka ar laiku tā izveidosies par spēcīgu preču zīmi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi