Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Lieliskais trijnieks – alus, maize, kūpinājumi

Monika Sproģe
00:00
17.12.2015
183
Raiskumietis 1 Kras A Riekstins 1

Uzņēmuma nosaukums pasaka priekšā, kur atrodas SIA “Raiskuma labumu darītava”. Čudorānu ģimenes atvases Gints un Iluta veiksmīgi saimnieko alus brūzī un bez jau zināmā alus “Raiskumietis”, kas ieguvis plašu pozitīvu rezonansi patērētāju vidū, nu piedāvā arī pašceptu maizi un gardus kūpinājumus.

Čudorānu ģimenē alu prot novērtēt kā dāmas, tā kungi, un viņi pazīst Latvijas miestiņa labās garšas īpašības. SIA “Raiskuma labumu darītava” sākotnēji mērķējusi tikai uz alus brūvēšanu: “Mūsu ģimenē alu brūvē jau trešajā paaudzē, bet nekad ne tik lielos apjomos un tādā veidā, kā tagad top “Raiskumietis”. Apgūstot brūža ēku, sapratām, ka alu gatavosim maksimāli tuvu senajām metodēm, tālab alus vārāmais katls mums būs kurināms ar malku. Tajā pašā laikā iedomājāmies, ka būtu jauki, ja mums būtu arī sava, malkas krāsnī cepta, smaržīga maizīte, bet uz maizes pašu kūpināta garda gaļa,” stāsta Gints, piebilstot, ka šie trīs produkti lieliski viens otru papildina, ļaujot gūt patiesu garšas piepildījumu.

Ginta ziņā ir alus darīšana, viņš to organizēja. “Druva” jau jūnijā rakstīja par “Raiskumieša” tapšanas gaitu. Nu tajā iesaistījies jaunais aldaris Aivis Zariņš, kuram saimnieks ar mierīgu sirdi uztic alus brūvēšanu.

Par kūpinājumu gatavošanu un maizes cepšanu šefību uzņēmusies Ginta māsa Iluta Čudorāne. Saimniece stāsta, ka uzņēmums iepērk Latvijā audzētu cūkgaļu, taču joprojām ir īstā piegādātāja meklējumos: “Kautķermeņus mēs neuzglabājam, svaigu gaļu no Latvijas zemniekiem mums piegādā jau sadalītu. Mēs to iemarinējam un kūpinām ar malku kurināmā žāvētavā. Tās ietilpība ir 70 kilogrami. Mūsu galvenā prasība attiecībā uz gaļu, lai tā vienmēr būtu vienādas kvalitātes. Ja katru reizi piegādā citādu gaļu, mēs nespējam pircējam piedāvāt to pašu, ko viņš pircis pagājušajā reizē, iznāk neliela vilšanās.” Iluta saka, ka pārtikas drošuma prasības tiek izpildītas, taču viņas pieredze rāda, ka tautieši pērk un pirks tumšo kūpinājumu, pie kuriem pieraduši: “Esam mēģinājuši žāvēt tā, lai kūpinājums iznāk gaišs, bet cilvēki nepērk, smādē, grib to tumšo garoziņu un dūmu aromātu. Kūpināšana ir daļa no gaļas sagatavošanas tradīcijām un ēšanas kultūras. Un vienalga, ko birokrāti saka, latvieši kūpināja un kūpinās gaļu, ja aizliegs ar likumu, viņi to darīs tāpat.”

Arī maizes cepšanas process notiek Ilutas uzraudzībā pēc sentēvu tradīcijām – koka kubulā, mīcot mīklu ar rokām un cepot īpašā malkas krāsnī. Darbu veic maiznieks Jānis Zārdiņš. Viņš pašlaik meklē tādu garšu, kas šo maizīti izceltu pārējo vidū: “No vienas šādas procijas iznāks astoņi vai deviņi kukuļi,” darbojoties paskaidro maiznieks, “pašlaik mēs neizmantojam visu maizes krāsns resursu, jo eksperimentējam ar recepti un procesiem, meklējot garšas nianses, taču drīzā nākotnē vienā reizē varēsim cept 20 maizes kukulīšus. Receptē izmantojam arī dedzināto un parasto miežu iesalu, jo dedzinātais iesals dod piesātinātu aromātu, bet miežu iesals palīdz rūgšanas procesā sadalīt cukurus.” Katram kukulim tiek iespiesti trīs punktiņi, citi maizes cepēji velk latviskos simbolus, vēl kāds krustiņu, tam, izrādās, ir prakstika nozīme, mazāk simboliska. “To dara, lai maize cepoties elpo un neieplaisā,” stāsta maiznieks.

Kā atzīst ražotnes saimnieki, maizes krāsns tapusi no nulles un lielākais izaicinājums bijis atrast prasmīgu meistaru, kas vēl prot tādu uzmūrēt, jo šis arods vairs reti tiek nodots tālākajām paaudzēm.
“Raiskuma labumu darītavas” produkti ir pieprasīti, to parāda labās atsauksmes, jo visus ražojumus atzinīgi ir novērtējuši tādi Latvijā pazīstami cilvēki, garšu meistari, kā Mārtiņš Sirmais, citu brūžu aldari, pavārs Māris Jansons un virkne ārzemnieku.

Čudorānu ģimene domā arī, kā ražotni iekļaut lauku tūrismā. “Esam sapratuši, ka cilvēkiem ir interese par alus tapšanas procesu, tā baudīšanu un salīdzināšanu. Patlban, daudz neieguldot mārketingā, mēs veiksmīgi izplatām interesantu informāciju gan ar sociālo tīklu palīdzību, gan izmantojot citus tiešsaistes rīkus, tā sanāk ieguldīt lielāku darbu, bet ietaupīt līdzekļus. Esam ar aldariem runājuši, ka Latvijā vajadzētu sakārtot alus tūrismu, lai cilvēki var izbraukāt Vidzemē piecas alus darītavas, pēc tam aizbraukt uz Kurzemi un katrā alus darītavā ieraudzīt kaut ko jaunu, izgaršot kaut ko citu. Tas būtu labs brīvdienu pavadīšanas veids. Eiropā tas jau notiek, pie mums vēl jāpiestrādā. Jātiek pāri domai par konkurenci un jāsāk sadarboties, tad alus tūrisms attīstīsies arī pie mums.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi