Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

“Kalāčos” gardākie dzejas lasījumi

Iveta Rozentāle
00:00
06.10.2024
227
1
Kalaci

Mielasts ar vārsmām. Dzejnieks Dainis Deigelis (no labās) kopā ar savas dzejas lasījumiem piedāvāja pamieloties ar viņa gatavoto sautējumu. Klausītāji to novērtē. FOTO: Iveta Rozentāle

Jau ceturto gadu Eduarda Veidenbauma muzejs “Kalāči” aicināja uz īpašām dzejas dienām – bohēmiskām un reizē ļoti ģimeniskām, kur runā dzeju, gatavo gardus ēdienus un kopā tos bauda. Tā ir    dzejas un sarunu kafejnīca “Un vēders – dievs visaugstākais”.

Rosīšanās “Kalāču” klētiņā, kur saule ritināja savu kamolu, apspīdot tad dzejniekus, tad skatītājus, veidoja pasākumam savu scenogrāfiju. Dzeju lasīja Andris Akmentiņš, Dainis Deigelis un Daina Sirmā. Brīdī, kad Daina Sirmā beidza dzejoli par jūru un bāku, Liepas pamatskolas skolotāja Inese Lāce sacīja: “Saule jūs apspīd kā bāka, bet jūsu dēla Mārtiņa Sirmā ritmiskā aveņu kārtošana uz saldajiem kārumiem līdzinās jūras viļņu ritmam.”

Lasīt dzeju un reizē gatavot ēdienu dzejniekiem radīja satraukumu. Andris Akmentiņš, kurš šādā pasākumā jau piedalījies, atzina, ka abas reizes bijušas bagātinošas, bet katra citāda. “Gatavot telpās, kā šoreiz, bija parocīgāk, taču lasīt tekstus man labāk patika iepriekšējā reizē birzītē, tur labāk varēja sajust dabu, rudeni.”

Vērtējot savu kulināro veikumu, A.Akmentiņš teic: “Man šķiet, šajā reizē izdevās garšīgāk, lai gan grūti salīdzināt, jo arī pirmajā reizē neizgāzos – tad gatavoju pildītas zivis, vienu ar malto gaļu, otru ar vistas fileju, bet zivs vēderā var likt jebko. Dzejnieka trakums man izpaužas arī virtuvē, bet gadās eksperimenti, kur rezultātu izmet. Šoreiz gatavotā zupa izdevās citāda, nekā domāts, asumam pretī pietrūka salduma. Es sev no desmit liktu seši. Labā ziņa, ka zupa bija garšīga, gaļa bija ļoti gatava, bet vienmēr ir jautājums par veikalā pirkto kokosriekstu pienu – nekad nezini, vai būs lietojams. Jau tā nopirku divus rezervē, bet vajadzēja vēl divtik. Ar zupām ir tāpat kā ar literatūru, tajās vajag pretgaršas. Es gribēju, lai zupai stiprums ir tāds aizplīvurotāks, pat slepus pielikām karoti medus, bet tā ir cita salduma nianse.”

Izgaršojot zupu, muzeja vadītāja Andra Ķīse atzīst: “Zupa ļoti labi garšo, tā man ir pārsteigums. Izceļas asumiņš, un ir savstarpēji it kā nesavienojamas sastāvdaļas – garneles un gaļa.” Vērtējot, kā ēdiens sader ar dzeju, A.Ķīse ir pārliecināta: “Dzeja ir dzīve, un jebkura dzīves norise ir arī dzeja, tāpēc nekas nerunā pretī dzejai, to var pielietot jebkurā dzīves situ­ācijā, rakstīt un lasīt, arī ēst gatavojot.”

Dainis Deigelis pirms uzstāšanās un sautējuma gatavošanas “Druvai” atzina: “Sajūta ir mazliet satraucoša, jo tik daudziem cilvēkiem gatavojis neesmu, parasti tikai tuviniekiem. Bet vienmēr piekrītu avantūrām. Un man arī patīk braukt uz “Kalāčiem”, Veidenbaums man ir ļoti tuvs kā autors. Savā ziņā rakstu līdzīgi, tikai nu jau esmu pārdzīvojis viņa vecumu, man pasaule vairs nav melnbalta. Ar gadiem tā iegūst toņus. Būtu interesanti, kā Vei­denbaums būtu rakstījis, ja nodzīvotu ilgāk.”

Daina Sirmā, baudot pasākuma noskaņu, dalījās sajūtās: “Ir patīkami, jauki, garšīgi – viss ir brīnišķīgi, sabiedrība ir lieliska, un, protams, Eduarda Veiden­bauma virsvadība ir jūtama. Tā kā es pati ar gatavošanu, maigi sakot, esmu uz jūs, tad gatavoja dēls – pavārs Mārtiņš Sirmais. Tā kā viņš ir daļa no manis, domāju, tā nav pretruna. Bet dzīvē dzeja un ēdiens brīžiem konfliktē. Tā arī man nabadzīgajos padomju laikos pārtikas sagādei un vārīšanai nācies veltīt pārāk daudz laika, bieži uz grāmatu, dzejas un mūzikas rēķina. Tas ir sāpīgi. Tagad cenšos to atgūt, īpaši laika un enerģijas ziņā, ko veltu dzejai, literatūrai un mākslai.”

Dzejas kafejnīcas klausītāja cēsniece Dzintra Dambe, kura kopā ar vīru Kārli baudīja pasākumu, atzina, ka dzejas un kafejnīcas brīvās atmosfēras savienojums pārsteidza un ļoti bagātināja. “Bija trīs tik atšķirīgi dzejnieki, saturs, vēstījumi, katrā ziņā, braucot šurp, nebiju gaidījusi, ka tas būs tik spēcīgi. Un Vei­denbauma klātbūtne ir ļoti jūtama. Man arī patika, ka bija daudz jaunu cilvēku. Un patika, ka dzejas līmenis ir augsts, ka esam bagāti ar cilvēkiem, kas ko tādu var radīt. Gaidu nākamo gadu un pasākumu,” sacīja Dzintra.  Sa­vukārt Kārlis vērtēja, ka sākumā nebija gatavs tādai dzejai, bija jāpierod. “Bet piekrītu, ka sajūtu dzeja, kuru līdz galam nesaproti, ir visforšākā. Man patika, kā viss bija sasaistīts ar ēdienu, patika iekārtojums, sarunas, tas radīja bohēmisku noskaņu. Dzejnieki un klausītāji ir kā draugi, un tā arī viņus un viņu domas uztvēru. Un lieliski bija diskutēt – gan par uzskatiem, gan politiku, saprotot, ka mums katram var būt savs redzējums. Lielisks pasākums, ir ļoti forša pēcgarša.”

Par dzejas kafejnīcas noformējumu rūpējās jaunieši, kuri aktīvi iesaistās muzeja dzīvē. Viena no viņiem Karlīna Zaksa pastāstīja, ka vēlējusies, lai telpā būtu rudens sajūta, tā esence. “Smilga, zaļums, rudens veltes rada patīkamu noskaņu. Noformēšana ir kā rotaļa, kurā ļauties sajūtām.” Viņa arī baudīja pasākumu. “Mē­ģinu nevirzīt nekādas gaidas, atstāt atvērtas durvis notiekošajam, ļaujot zemapziņai un apziņai uzsūkt impulsus. Man patīk, ka katru gadu, lai cik dažādi ir dzejnieki, nemainīgi ir mīļuma, kopienas un ģimeniskuma sajūta.”

Dzejas un sarunu kafejnīca notiek ceturto reizi. Pasākuma organizatore Baiba Roze teic, ka ideja radās, tiekoties ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas direktoru Oskaru Kaulēnu, kurš stāstīja par sarunu rīkošanu kafejnīcas formātā, kur apmeklētājiem izsniedz arī sarunu ēdienkartes. “Man ļoti patika ideja, domāju, ka to var īstenot arī saistībā ar dzeju, iepazīstot dzejnieku no citas puses. Var šķist, ka ēdiens un dzeja it kā ir nesavienojami, jo dzeja ir gaisīga, dvēseliska, bet ēdiens – pragmātiskā dzīves daļa. Bet, tiem satiekoties, rodas jauna, neaizmirstama noskaņa.”

Komentāri

  • Lora saka:

    Ziedonis….bernin nekad need kad dziesmu dzied..bernin mans…tur dziesma maza dveselite ludzas..varbur vina ir izsalkusi sinii briidii…bernin need kad dziesmy dzied .bernin nedzerk kad dziesmu dzied..tur validze dzied.ludzas lietu rasu nabago no lapaam…..bernin mes esam eedaju tauta..bet noluec jaroti blodaa kad dziesmu dzied.heskaties bernin kaa onkulis eed.no vina hemaacies.vins apeedis visas savas dziesmas.vins heatstroke dziesmu no salaatiem..palaid dziesmu pirmo bernin……….

  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Saistītie raksti

    Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

    10:05
    17.12.2025
    55

    Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

    Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

    00:00
    17.12.2025
    264

    Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

    Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

    00:00
    16.12.2025
    62

    Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

    Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

    00:00
    15.12.2025
    45

    Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

    Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

    00:00
    14.12.2025
    129

    Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

    Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

    00:00
    13.12.2025
    107

    Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

    Tautas balss

    Egle rada prieku

    09:57
    17.12.2025
    13
    Cēsniece L. raksta:

    “Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

    Klientus necenšas piesaistīt

    15:11
    13.12.2025
    32
    Lasītāja I. raksta:

    “Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

    Latvijas preces - dārgas

    15:11
    13.12.2025
    29
    Seniore M. raksta:

    “Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

    Ko mainīs likuma maiņa

    11:58
    07.12.2025
    45
    1
    Lasītāja A. raksta:

    “Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

    Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

    11:57
    06.12.2025
    45
    1
    Vecmāmiņa raksta:

    “Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

    Sludinājumi