Piektdiena, 7. marts
Vārda dienas: Ella, Elmīra

“Kalāčos” gardākie dzejas lasījumi

Iveta Rozentāle
00:00
06.10.2024
171
1
Kalaci

Mielasts ar vārsmām. Dzejnieks Dainis Deigelis (no labās) kopā ar savas dzejas lasījumiem piedāvāja pamieloties ar viņa gatavoto sautējumu. Klausītāji to novērtē. FOTO: Iveta Rozentāle

Jau ceturto gadu Eduarda Veidenbauma muzejs “Kalāči” aicināja uz īpašām dzejas dienām – bohēmiskām un reizē ļoti ģimeniskām, kur runā dzeju, gatavo gardus ēdienus un kopā tos bauda. Tā ir    dzejas un sarunu kafejnīca “Un vēders – dievs visaugstākais”.

Rosīšanās “Kalāču” klētiņā, kur saule ritināja savu kamolu, apspīdot tad dzejniekus, tad skatītājus, veidoja pasākumam savu scenogrāfiju. Dzeju lasīja Andris Akmentiņš, Dainis Deigelis un Daina Sirmā. Brīdī, kad Daina Sirmā beidza dzejoli par jūru un bāku, Liepas pamatskolas skolotāja Inese Lāce sacīja: “Saule jūs apspīd kā bāka, bet jūsu dēla Mārtiņa Sirmā ritmiskā aveņu kārtošana uz saldajiem kārumiem līdzinās jūras viļņu ritmam.”

Lasīt dzeju un reizē gatavot ēdienu dzejniekiem radīja satraukumu. Andris Akmentiņš, kurš šādā pasākumā jau piedalījies, atzina, ka abas reizes bijušas bagātinošas, bet katra citāda. “Gatavot telpās, kā šoreiz, bija parocīgāk, taču lasīt tekstus man labāk patika iepriekšējā reizē birzītē, tur labāk varēja sajust dabu, rudeni.”

Vērtējot savu kulināro veikumu, A.Akmentiņš teic: “Man šķiet, šajā reizē izdevās garšīgāk, lai gan grūti salīdzināt, jo arī pirmajā reizē neizgāzos – tad gatavoju pildītas zivis, vienu ar malto gaļu, otru ar vistas fileju, bet zivs vēderā var likt jebko. Dzejnieka trakums man izpaužas arī virtuvē, bet gadās eksperimenti, kur rezultātu izmet. Šoreiz gatavotā zupa izdevās citāda, nekā domāts, asumam pretī pietrūka salduma. Es sev no desmit liktu seši. Labā ziņa, ka zupa bija garšīga, gaļa bija ļoti gatava, bet vienmēr ir jautājums par veikalā pirkto kokosriekstu pienu – nekad nezini, vai būs lietojams. Jau tā nopirku divus rezervē, bet vajadzēja vēl divtik. Ar zupām ir tāpat kā ar literatūru, tajās vajag pretgaršas. Es gribēju, lai zupai stiprums ir tāds aizplīvurotāks, pat slepus pielikām karoti medus, bet tā ir cita salduma nianse.”

Izgaršojot zupu, muzeja vadītāja Andra Ķīse atzīst: “Zupa ļoti labi garšo, tā man ir pārsteigums. Izceļas asumiņš, un ir savstarpēji it kā nesavienojamas sastāvdaļas – garneles un gaļa.” Vērtējot, kā ēdiens sader ar dzeju, A.Ķīse ir pārliecināta: “Dzeja ir dzīve, un jebkura dzīves norise ir arī dzeja, tāpēc nekas nerunā pretī dzejai, to var pielietot jebkurā dzīves situ­ācijā, rakstīt un lasīt, arī ēst gatavojot.”

Dainis Deigelis pirms uzstāšanās un sautējuma gatavošanas “Druvai” atzina: “Sajūta ir mazliet satraucoša, jo tik daudziem cilvēkiem gatavojis neesmu, parasti tikai tuviniekiem. Bet vienmēr piekrītu avantūrām. Un man arī patīk braukt uz “Kalāčiem”, Veidenbaums man ir ļoti tuvs kā autors. Savā ziņā rakstu līdzīgi, tikai nu jau esmu pārdzīvojis viņa vecumu, man pasaule vairs nav melnbalta. Ar gadiem tā iegūst toņus. Būtu interesanti, kā Vei­denbaums būtu rakstījis, ja nodzīvotu ilgāk.”

Daina Sirmā, baudot pasākuma noskaņu, dalījās sajūtās: “Ir patīkami, jauki, garšīgi – viss ir brīnišķīgi, sabiedrība ir lieliska, un, protams, Eduarda Veiden­bauma virsvadība ir jūtama. Tā kā es pati ar gatavošanu, maigi sakot, esmu uz jūs, tad gatavoja dēls – pavārs Mārtiņš Sirmais. Tā kā viņš ir daļa no manis, domāju, tā nav pretruna. Bet dzīvē dzeja un ēdiens brīžiem konfliktē. Tā arī man nabadzīgajos padomju laikos pārtikas sagādei un vārīšanai nācies veltīt pārāk daudz laika, bieži uz grāmatu, dzejas un mūzikas rēķina. Tas ir sāpīgi. Tagad cenšos to atgūt, īpaši laika un enerģijas ziņā, ko veltu dzejai, literatūrai un mākslai.”

Dzejas kafejnīcas klausītāja cēsniece Dzintra Dambe, kura kopā ar vīru Kārli baudīja pasākumu, atzina, ka dzejas un kafejnīcas brīvās atmosfēras savienojums pārsteidza un ļoti bagātināja. “Bija trīs tik atšķirīgi dzejnieki, saturs, vēstījumi, katrā ziņā, braucot šurp, nebiju gaidījusi, ka tas būs tik spēcīgi. Un Vei­denbauma klātbūtne ir ļoti jūtama. Man arī patika, ka bija daudz jaunu cilvēku. Un patika, ka dzejas līmenis ir augsts, ka esam bagāti ar cilvēkiem, kas ko tādu var radīt. Gaidu nākamo gadu un pasākumu,” sacīja Dzintra.  Sa­vukārt Kārlis vērtēja, ka sākumā nebija gatavs tādai dzejai, bija jāpierod. “Bet piekrītu, ka sajūtu dzeja, kuru līdz galam nesaproti, ir visforšākā. Man patika, kā viss bija sasaistīts ar ēdienu, patika iekārtojums, sarunas, tas radīja bohēmisku noskaņu. Dzejnieki un klausītāji ir kā draugi, un tā arī viņus un viņu domas uztvēru. Un lieliski bija diskutēt – gan par uzskatiem, gan politiku, saprotot, ka mums katram var būt savs redzējums. Lielisks pasākums, ir ļoti forša pēcgarša.”

Par dzejas kafejnīcas noformējumu rūpējās jaunieši, kuri aktīvi iesaistās muzeja dzīvē. Viena no viņiem Karlīna Zaksa pastāstīja, ka vēlējusies, lai telpā būtu rudens sajūta, tā esence. “Smilga, zaļums, rudens veltes rada patīkamu noskaņu. Noformēšana ir kā rotaļa, kurā ļauties sajūtām.” Viņa arī baudīja pasākumu. “Mē­ģinu nevirzīt nekādas gaidas, atstāt atvērtas durvis notiekošajam, ļaujot zemapziņai un apziņai uzsūkt impulsus. Man patīk, ka katru gadu, lai cik dažādi ir dzejnieki, nemainīgi ir mīļuma, kopienas un ģimeniskuma sajūta.”

Dzejas un sarunu kafejnīca notiek ceturto reizi. Pasākuma organizatore Baiba Roze teic, ka ideja radās, tiekoties ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas direktoru Oskaru Kaulēnu, kurš stāstīja par sarunu rīkošanu kafejnīcas formātā, kur apmeklētājiem izsniedz arī sarunu ēdienkartes. “Man ļoti patika ideja, domāju, ka to var īstenot arī saistībā ar dzeju, iepazīstot dzejnieku no citas puses. Var šķist, ka ēdiens un dzeja it kā ir nesavienojami, jo dzeja ir gaisīga, dvēseliska, bet ēdiens – pragmātiskā dzīves daļa. Bet, tiem satiekoties, rodas jauna, neaizmirstama noskaņa.”

Komentāri

  • Lora saka:

    Ziedonis….bernin nekad need kad dziesmu dzied..bernin mans…tur dziesma maza dveselite ludzas..varbur vina ir izsalkusi sinii briidii…bernin need kad dziesmy dzied .bernin nedzerk kad dziesmu dzied..tur validze dzied.ludzas lietu rasu nabago no lapaam…..bernin mes esam eedaju tauta..bet noluec jaroti blodaa kad dziesmu dzied.heskaties bernin kaa onkulis eed.no vina hemaacies.vins apeedis visas savas dziesmas.vins heatstroke dziesmu no salaatiem..palaid dziesmu pirmo bernin……….

  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Saistītie raksti

    Cēsu tirgus meklē attīstības iespējas

    00:00
    07.03.2025
    11

    Nomniekiem netrūkst iebildumu Uzņēmēji, kas nomā tirdzniecības platības pašvaldības kapitālsabiedrībā “Cēsu tirgus”, piesardzīgi vērtējapiedāvāto tirgus attīstības koncepciju. “Cēsu tirgus” valdes locekle Linda Gintere un tirgus vadītājs Rihards Eniks, pagājušajā nedēļā tiekoties ar nomniekiem, izklāstīja iecerētās pārmaiņas tirdzniecības paviljonā, bet lielākā daļa uzņēmēju apšaubīja ieceru lietderību. SIA “Cēsu tirgus” vidēja termiņa darbības stratēģijā 2025.-2027.gadam paredzēts pilnveidot […]

    Lai bērni ārstētos skaistā vidē

    00:00
    06.03.2025
    46

    Pabeidzot Bērnu slimību nodaļas pārbūvi, pilnībā atjaunots Cēsu klīnikas ārstniecības korpuss Cēsu klīnikas Bērnu slimību nodaļas ar dienas stacionāru atvēršanas svētkos noslēdzies būtisks posms Cēsu klīnikas attīstībā – ārstniecības korpusa pārbūve no pagrabstāva līdz jumtam. Pacientiem un slimnīcas personālam pilnībā nodrošināta mūsdienu medicīnas prasībām atbilstoša, droša un mājīga vide. Pēdējie remontdarbi Bērnu slimību nodaļā notika […]

    Uzdrīkstēties darīt citādi

    00:00
    05.03.2025
    52
    1

    Vidzemnieki runā par attīstību un godina inovāciju meklētājus Viens no centrālajiem notikumiem februāra nogales Vidzemes inovāciju nedēļā bija foruma “Uzdrīkstēšanās” norise trešdien koncertzālē “Cēsis”. Inovāciju nedēļu kopā ar sadarbības partneriem rīko Vidzemes plānošanas reģions. “Uzdrīkstēšanās” bija saruna par spēju pieņemt drosmīgus lēmumus, vērtējot gan psiholoģiskus aspektus, gan sniedzot    praktiskus ieteikumus, kā uzdrīkstēties ieviest reālas […]

    Cēsu pilsētas apkārtnē notiks forsētais maršs

    14:43
    04.03.2025
    52

    No 4. marta līdz 6. martam, no plkst. 15.00 līdz plkst. 18.00, Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolai plānoti vairāki forsētie marši Cēsu pilsētas apkārtnē. Marša laikā tiek attīstītas komandas saliedēšanās un vadības spējas, uzturēta fiziskā sagatavotība, kā arī pārbaudīta kursantu psiholoģiskā noturība. Cēsu pilsētas apkārtnē plānota karavīru un transportlīdzekļu pārvietošanās pa koplietošanas ceļiem diennakts gaišajā […]

    Politiski represētajiem būtiskākais turēties kopā

    00:00
    04.03.2025
    51
    1

    Latvijas politiski represēto Cēsu biedrības pilnsapulcē amata pilnvaras nolika ilggadējais vadītājs Pēteris Ozols, kurš pats sapulcē nepiedalījās, bet bija atsūtījis rakstisku paziņojumu. Tika ievēlēta valde, kuras sastāvs tagad mazāks, un par valdes priekšsēdētāju Jānis Vidriķis. Iepriekšējā gada darbu biedri novērtēja kā labu. Biedri piedalījušies piemiņas dienas pasākumos gan Rīgā un Ikšķilē, gan Cēsīs pie Amatas stacijas, Melānijas […]

    Cēsinieki tiek aicināti pilnveidot digitālās prasmes bezmaksas programmā “Iepazīsti tehnoloģijas”

    15:30
    03.03.2025
    36

    Ikviens interesents no Cēsu pilsētas un novada aicināts pieteikties bezmaksas programmā “Iepazīsti tehnoloģijas” un pilnveidot savas digitālās prasmes, kas noderēs, neatkarīgi no profesijas, vecuma un dzīvesvietas. Biedrības “Riga TechGirls” organizētajā programmā, kas piemērota arī cilvēkiem bez priekšzināšanām, tehnoloģiju pamatus apguvuši jau teju 30 000 dalībnieki un daudzi no viņiem pēc programmas absolvēšanas uzsākuši karjeru IT […]

    Tautas balss

    Pat olimpiskais zelts nestāv līdzās

    16:08
    05.03.2025
    11
    V. raksta:

    “Prieku, kas pārņēma vakarrīt, kad uzzināju par Oskara balvu mūsu filmai “Straume” , nevaru izteikt vārdiem! Saviļņojums lielāks nekā par sportistu zelta medaļām pasaules olimpiādē. Tagad tikai lūdzu vienu, lai tad, kad režisora Zilbaloža nākamajai multiplikācijas filmai nebūs spožu panākumu, viņš nesaņemtu pārmetumu gūzmu. Latviešiem filmu mākslā saņemt tik augstu godalgu, tas ir kā Nobela […]

    Ar bibliotēkas rindu viss kārtībā

    16:07
    05.03.2025
    14
    Lasītāja D. raksta:

    “Izlasīju “Druvā” ieteikumu, ka bibliotēkā rindu pēc pieprasītākajām grāmatām vajadzētu lozēt. Tas nav prātīgi. Manuprāt, Cēsu bibliotēkā šie jautājumi ir labi sakārtoti, katrs var pieteikties kārotajam izdevumam, ja tikai seko informācijai,” vērtēja lasītāja D.

    Valdībā jāiet uz priekšu

    16:06
    05.03.2025
    25
    Politikas vērotāja J. raksta:

    “Mūsu valdībai jābeidz čammāties, ja nevar tikt galā, tad jāatkāpjas. Opozīcija ar savu piedāvājumu jau elpo pakausī. Nebūs tā, ka paliksim bez Ministru kabineta. Piekrītu Valsts prezidentam, ka pasaulē ir drāma, vietējais cirks jābeidz. Labi, ka prezidents spēj kritizēt “Jauno Vienotību”, politisko spēku, kas viņu izvirzīja amatam. Par to gan tai partijai jāsaka paldies,” pauda […]

    Tas trakais priekšvēlēšanu laiks

    15:15
    03.03.2025
    19
    Politikas vērotāja A. raksta:

    “Traks tas priekšvēlēšanu laiks. Kas tik nav lasāms internetā dažādās vietnēs. Pa vidu gan ir arī kas racionāls, bet lielākoties vai nu vispārīgas runas, vai fantāzijas, par kurām cilvēkiem, kas tiešām interesējas un apmēram seko situācijai, atliek pasmaidīt. Bet kāds taču notic! Vai tiešām atļauts runāt lietas, kas nav reāli iespējamas?” bija sašutusi politikas vērotāja […]

    Cēsnieki neizvēlas pastaigas pa pilsētas centru

    15:14
    03.03.2025
    40
    19
    Lasītāja T. raksta:

    “Žēl, ka Cēsīs Rīgas iela tomēr neatdzīvojas. Nu vairs ir tikai dažas kafejnīcas. Jācer, ka vasarā atkal kādu atvērs vismaz uz sezonu. Pašvaldība jau ļoti centusies ielu atdzīvināt, bet ko darīt, ja nav cilvēku? Nav mums tradīcija doties uz centru, lai vienkārši pastaigātos. Jā­priecājas, ka automašīnu stāvvietas aizņemtas, tātad klienti uzņēmējiem, kas te darbojas tomēr […]

    Sludinājumi