Ceturtdiena, 17. jūlijs
Vārda dienas: Aleksis, Aleksejs, Alekss

“Kalāčos” gardākie dzejas lasījumi

Iveta Rozentāle
00:00
06.10.2024
198
1
Kalaci

Mielasts ar vārsmām. Dzejnieks Dainis Deigelis (no labās) kopā ar savas dzejas lasījumiem piedāvāja pamieloties ar viņa gatavoto sautējumu. Klausītāji to novērtē. FOTO: Iveta Rozentāle

Jau ceturto gadu Eduarda Veidenbauma muzejs “Kalāči” aicināja uz īpašām dzejas dienām – bohēmiskām un reizē ļoti ģimeniskām, kur runā dzeju, gatavo gardus ēdienus un kopā tos bauda. Tā ir    dzejas un sarunu kafejnīca “Un vēders – dievs visaugstākais”.

Rosīšanās “Kalāču” klētiņā, kur saule ritināja savu kamolu, apspīdot tad dzejniekus, tad skatītājus, veidoja pasākumam savu scenogrāfiju. Dzeju lasīja Andris Akmentiņš, Dainis Deigelis un Daina Sirmā. Brīdī, kad Daina Sirmā beidza dzejoli par jūru un bāku, Liepas pamatskolas skolotāja Inese Lāce sacīja: “Saule jūs apspīd kā bāka, bet jūsu dēla Mārtiņa Sirmā ritmiskā aveņu kārtošana uz saldajiem kārumiem līdzinās jūras viļņu ritmam.”

Lasīt dzeju un reizē gatavot ēdienu dzejniekiem radīja satraukumu. Andris Akmentiņš, kurš šādā pasākumā jau piedalījies, atzina, ka abas reizes bijušas bagātinošas, bet katra citāda. “Gatavot telpās, kā šoreiz, bija parocīgāk, taču lasīt tekstus man labāk patika iepriekšējā reizē birzītē, tur labāk varēja sajust dabu, rudeni.”

Vērtējot savu kulināro veikumu, A.Akmentiņš teic: “Man šķiet, šajā reizē izdevās garšīgāk, lai gan grūti salīdzināt, jo arī pirmajā reizē neizgāzos – tad gatavoju pildītas zivis, vienu ar malto gaļu, otru ar vistas fileju, bet zivs vēderā var likt jebko. Dzejnieka trakums man izpaužas arī virtuvē, bet gadās eksperimenti, kur rezultātu izmet. Šoreiz gatavotā zupa izdevās citāda, nekā domāts, asumam pretī pietrūka salduma. Es sev no desmit liktu seši. Labā ziņa, ka zupa bija garšīga, gaļa bija ļoti gatava, bet vienmēr ir jautājums par veikalā pirkto kokosriekstu pienu – nekad nezini, vai būs lietojams. Jau tā nopirku divus rezervē, bet vajadzēja vēl divtik. Ar zupām ir tāpat kā ar literatūru, tajās vajag pretgaršas. Es gribēju, lai zupai stiprums ir tāds aizplīvurotāks, pat slepus pielikām karoti medus, bet tā ir cita salduma nianse.”

Izgaršojot zupu, muzeja vadītāja Andra Ķīse atzīst: “Zupa ļoti labi garšo, tā man ir pārsteigums. Izceļas asumiņš, un ir savstarpēji it kā nesavienojamas sastāvdaļas – garneles un gaļa.” Vērtējot, kā ēdiens sader ar dzeju, A.Ķīse ir pārliecināta: “Dzeja ir dzīve, un jebkura dzīves norise ir arī dzeja, tāpēc nekas nerunā pretī dzejai, to var pielietot jebkurā dzīves situ­ācijā, rakstīt un lasīt, arī ēst gatavojot.”

Dainis Deigelis pirms uzstāšanās un sautējuma gatavošanas “Druvai” atzina: “Sajūta ir mazliet satraucoša, jo tik daudziem cilvēkiem gatavojis neesmu, parasti tikai tuviniekiem. Bet vienmēr piekrītu avantūrām. Un man arī patīk braukt uz “Kalāčiem”, Veidenbaums man ir ļoti tuvs kā autors. Savā ziņā rakstu līdzīgi, tikai nu jau esmu pārdzīvojis viņa vecumu, man pasaule vairs nav melnbalta. Ar gadiem tā iegūst toņus. Būtu interesanti, kā Vei­denbaums būtu rakstījis, ja nodzīvotu ilgāk.”

Daina Sirmā, baudot pasākuma noskaņu, dalījās sajūtās: “Ir patīkami, jauki, garšīgi – viss ir brīnišķīgi, sabiedrība ir lieliska, un, protams, Eduarda Veiden­bauma virsvadība ir jūtama. Tā kā es pati ar gatavošanu, maigi sakot, esmu uz jūs, tad gatavoja dēls – pavārs Mārtiņš Sirmais. Tā kā viņš ir daļa no manis, domāju, tā nav pretruna. Bet dzīvē dzeja un ēdiens brīžiem konfliktē. Tā arī man nabadzīgajos padomju laikos pārtikas sagādei un vārīšanai nācies veltīt pārāk daudz laika, bieži uz grāmatu, dzejas un mūzikas rēķina. Tas ir sāpīgi. Tagad cenšos to atgūt, īpaši laika un enerģijas ziņā, ko veltu dzejai, literatūrai un mākslai.”

Dzejas kafejnīcas klausītāja cēsniece Dzintra Dambe, kura kopā ar vīru Kārli baudīja pasākumu, atzina, ka dzejas un kafejnīcas brīvās atmosfēras savienojums pārsteidza un ļoti bagātināja. “Bija trīs tik atšķirīgi dzejnieki, saturs, vēstījumi, katrā ziņā, braucot šurp, nebiju gaidījusi, ka tas būs tik spēcīgi. Un Vei­denbauma klātbūtne ir ļoti jūtama. Man arī patika, ka bija daudz jaunu cilvēku. Un patika, ka dzejas līmenis ir augsts, ka esam bagāti ar cilvēkiem, kas ko tādu var radīt. Gaidu nākamo gadu un pasākumu,” sacīja Dzintra.  Sa­vukārt Kārlis vērtēja, ka sākumā nebija gatavs tādai dzejai, bija jāpierod. “Bet piekrītu, ka sajūtu dzeja, kuru līdz galam nesaproti, ir visforšākā. Man patika, kā viss bija sasaistīts ar ēdienu, patika iekārtojums, sarunas, tas radīja bohēmisku noskaņu. Dzejnieki un klausītāji ir kā draugi, un tā arī viņus un viņu domas uztvēru. Un lieliski bija diskutēt – gan par uzskatiem, gan politiku, saprotot, ka mums katram var būt savs redzējums. Lielisks pasākums, ir ļoti forša pēcgarša.”

Par dzejas kafejnīcas noformējumu rūpējās jaunieši, kuri aktīvi iesaistās muzeja dzīvē. Viena no viņiem Karlīna Zaksa pastāstīja, ka vēlējusies, lai telpā būtu rudens sajūta, tā esence. “Smilga, zaļums, rudens veltes rada patīkamu noskaņu. Noformēšana ir kā rotaļa, kurā ļauties sajūtām.” Viņa arī baudīja pasākumu. “Mē­ģinu nevirzīt nekādas gaidas, atstāt atvērtas durvis notiekošajam, ļaujot zemapziņai un apziņai uzsūkt impulsus. Man patīk, ka katru gadu, lai cik dažādi ir dzejnieki, nemainīgi ir mīļuma, kopienas un ģimeniskuma sajūta.”

Dzejas un sarunu kafejnīca notiek ceturto reizi. Pasākuma organizatore Baiba Roze teic, ka ideja radās, tiekoties ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas direktoru Oskaru Kaulēnu, kurš stāstīja par sarunu rīkošanu kafejnīcas formātā, kur apmeklētājiem izsniedz arī sarunu ēdienkartes. “Man ļoti patika ideja, domāju, ka to var īstenot arī saistībā ar dzeju, iepazīstot dzejnieku no citas puses. Var šķist, ka ēdiens un dzeja it kā ir nesavienojami, jo dzeja ir gaisīga, dvēseliska, bet ēdiens – pragmātiskā dzīves daļa. Bet, tiem satiekoties, rodas jauna, neaizmirstama noskaņa.”

Komentāri

  • Lora saka:

    Ziedonis….bernin nekad need kad dziesmu dzied..bernin mans…tur dziesma maza dveselite ludzas..varbur vina ir izsalkusi sinii briidii…bernin need kad dziesmy dzied .bernin nedzerk kad dziesmu dzied..tur validze dzied.ludzas lietu rasu nabago no lapaam…..bernin mes esam eedaju tauta..bet noluec jaroti blodaa kad dziesmu dzied.heskaties bernin kaa onkulis eed.no vina hemaacies.vins apeedis visas savas dziesmas.vins heatstroke dziesmu no salaatiem..palaid dziesmu pirmo bernin……….

  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Saistītie raksti

    Zemessardzes bataljonam jauns komandieris

    00:00
    17.07.2025
    22

    Lai piedalītos Zemessardzes 27.kājnieku bataljona komandiera maiņas svinīgajā ceremonijā, militārajā bāzē “Pipariņi” pulcējās bataljona vienību personāls, pašvaldību pārstāvji, sadarbības partneri un aicinātie viesi. Klāt bija Zemessardzes jaunais komandieris pulkvedis Aivars Krjukovs.      Par bataljona komandieri tika iecelts pulkvežleitnants Rai­vo Zemītis, amatā nomainot pulk­vežleitnantu Egilu Dēvitu, kurš bataljonu vadīja kopš 2022. gada. Viņš būs nākamais […]

    Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu par slepkavību ar dedzināšanu Cēsu novadā

    13:45
    16.07.2025
    26

    Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknī pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par sevišķi smagu noziegumu, kas notika 2025. gada 28. martā Līgatnes pagastā, Cēsu novadā, kur ugunsgrēkā bojā gāja divi cilvēki. Aizdomās turētais vīrietis jau atrodas apcietinājumā, un šī gada 29. maijā kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Ugunsgrēks dzīvojamā mājā izcēlās 28. martā ap pulksten 20.12. […]

    SIA “Cēsu Druva” iesaistās mediju nozares uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšanas projektā

    11:10
    16.07.2025
    21

    Laikraksta “Druva” izdevējs un portāla edruva.lv veidotājs uzņēmums “Cēsu Druva” kopā ar desmit reģionālajiem medijiem piedalās investīciju projekta “Laikraksta “Staburags” un citu reģionālo laikrakstu kopīga digitālās transformācijas iniciatīva” īkstenošanā. Galvenais mērķis ir veicināt mediju nozares digitālo transformāciju un darbības pielāgošanu mūsdienu mediju patēriņa tendencēm digitālā vidē, vienlaikus veicinot vietējā mediju satura veidotāju ilgtspēju, saglabājot plurālistisku […]

    Piedzīvoti emocionāli bagāti dziesmu un deju svētki

    00:00
    16.07.2025
    136

    Ar krāšņām emocijām, smaidiem, saviļņojuma asarām, gavilēm, līdzi jušanu, arī pārgurumu un daudziem atmiņā paliekošiem notikumiem aizvadīti ilgi gaidītie Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Rīgā pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma pulcējās vairāk nekā 30 tūkstoši dalībnieku, un Cēsu novads šajā ziņā bija trešais lielākais. Daudziem novada kolektīviem ir senas šo svētku tradīcijas, […]

    Nītaures skolas remonta darbi turpinās

    00:00
    15.07.2025
    199

    Plānotais Nītaures skolas pārbūves darbu termiņš ir 2025.gada beigas, tomēr termiņi un darbu veikšanas grafiks ir saspringti. “Pārbūvējam pirmā stāva telpas par bērnudārza telpām, otrajā un trešajā stāvā ir mācību telpas pamatskolas audzēkņiem. Skolas ēkas cokolstāvā darbosies virtuves bloks, telpas amatu mācībai. Pilnībā tiks nomainīta apkures sistēma no malkas apkures, pārejot uz automātisku divu katlu […]

    Klimats mainās, laikapstākļi arī. Bet cilvēks?

    00:00
    14.07.2025
    55
    1

    Par ko cilvēki runā, kad nav, par ko runāt? Protams, par laikapstākļiem, cik laiks karsts, slapjš, draņķīgs vai jauks. Runā vispārīgi, bieži vien kaut kur saklausīto, jo diemžēl patiesībā tas, kas ik dienu notiek tepat ārā, nebūt nav ne tik vienkārši, ne saprotami. Konceptvietā  “Šūna” sarunas “Muļķīgo jautājumu rīts” iniciatore Eiropas Klimata pakta vēstnese Latvijā, […]

    Tautas balss

    Ātri un teicami

    16:14
    13.07.2025
    21
    Sandra Kalniņa raksta:

    “Vaives pagastā pašvaldības autoceļa Veismaņmuiža-Kalējiņi-Ziemeļi posmam veikta apauguma novākšana, seguma virskārtas atjaunošana, greiderēšana, kā arī citi uzturēšanas darbi. Par to vēlos izteikt pateicību Cēsu novada pašvaldībai, kā arī faktiskajiem darbu veicējiem (diemžēl nezinu uzņēmuma nosaukumu, darbinieku vārdus, uzvārdus) par kvalitatīvi, ātri paveikto darbu! Šis ieguldījums minētā ceļa uzturēšanā ir ārkārtīgi patīkams pārsteigums un zīme, ka […]

    Neskaidrības un jautājumi

    16:12
    12.07.2025
    34
    E. raksta:

    “Kā rīkoties, ja mani četri bērni manā 60.jubilejā katrs uzdāvinās 200 eiro, lai varu aizbraukt ceļojumā? Ja pieņems jauno ienākumu deklarēšanas kārtību, tad man būs jāpierāda, kur to naudu ņēmu. Pierādīt jau varu, tikai iedomājos, cik daudz būs dažādu gadījumu, kad tādas un līdzīgas summas cilvēks gribēs ieskaitīt savā bankā. Un tad katrs būs jākontrolē. […]

    Kailgliemežiem patīk nepļautas vietas

    21:09
    09.07.2025
    42
    Cēsniece raksta:

    “Tagad saka, ka zāli pirmo reizi var pļaut jūlija vidū vai pat vēlāk, lai izsējas savvaļas augu sēklas. Tas ir lieliski, taču ir cita nelaime. Kur zāle augsta, labvēlīga vairošanās Spānijas kailgliemežiem, īpaši jau šajā slapjajā vasarā. Tā laba doma pārvēršas par sliktu dabai un videi. Manuprāt, šovasar ar zāles pļaušanu pilsētā, piepilsētā un ciemu […]

    Tūlīt pēc saullēkta pamodina zāles pļāvējs

    12:13
    06.07.2025
    47
    A. raksta:

    “Nepatīkami, ja brīvdienu rītos modina zāles pļāvēja vai cita ārtelpas kopšanas tehnika. Dažviet to sāk darbināt jau no rīta septiņos un pat agrāk. Negribu mest akmeni tikai tiem, kas aprūpē pašvaldības teritorijas, arī privātmāju saim­nieki nereti sāk darbu rīta agrumā, nepadomājot, ka daudzi vēl bauda rīta miegu. Varbūt varētu izdot kādus noteikumus, no cikiem brīvdienu […]

    Kravas auto atstāj dubļus

    10:12
    05.07.2025
    26
    Lasītāja raksta:

    “Cēsīs notiek lieli ielu remonti un citi būvniecības un zemes darbi. Tas labi, bet lielās kravas mašīnas mēdz uz brauktuves atstāt lielus dubļus. Tad nu citi nošķiež mašīnas, bet sausā laikā ceļas lieli putekļi. Šajā jautājumā gribētu lielāku kārtību,” pauda lasītāja, kas Cēsīs dzīvo Saulrītu pusē.

    Sludinājumi