Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Grib kļūt par labiem pavāriem

Liene Lote Grizāne
00:00
08.12.2015
184
Kristaps Silis Kras 1

Priekuļu tehnikuma 2. kursa ēdināšanas pakalpojuma speciālisti tikās ar Rīgas restorāna Steiku Haoss / KID* šefpavāru Kristapu Sīli, lai no viņa mācītos praktiskās ēdiena gatavošanas iemaņas. Priekuļu tehnikuma ēdienu gatavošanas pasniedzēja Dace Stīpniece “Druvai” norādīja, ka tehnikumā tiek organizēta pirmā meistarklase kopā ar šefpavāru, turklāt skolas bijušo audzēkni.

“Mums ir liela laboratorija, ir iekārtota speciāla demonstrēšanas klase, labas virtuves iekārtas, un vienmēr esam vēlējušies pie mums ciemos aicināt mūsu skolas absolventus, no kuriem daudzi jau kļuvuši par izciliem šefpavāriem. Viņi šādās meistarklasēs gatavo, demonstrē, bet audzēkņi skatās un mācās,” stāsta D. Stīpniece. Kristaps Sīlis bija ieradies kopā ar diviem palīgiem un demonstrēja audzēkņiem dažādu ēdienu gatavošanu, stāstot par pavāra darbu un savu pieredzi.

Kristaps Sīlis “Druvai” norādīja, ka viņam ir prieks atgriezties savā skolā, satikt savus skolotājus un dalīties pieredzē ar jauniešiem.

“Pats gan šo programmu beidzu Jāņmuižā, šodien viesojos Priekuļos, taču esmu gandarīts, ka skolā ir iegādāts ļoti labs aprīkojums un šī skolas virtuve nav sliktāka par restorānu virtuvēm Rīgā. Uzskatu, ka tas vien jauniešiem jānovērtē,” saka šefpavārs un atklāj, ka jau pēc 9. klases absolvēšanas zinājis, ka vēlas mācīties par pavāru. Taču galveno stimulu 4. kursā devusi prakse, kad viņš nokļuvis Dikļu pils restorānā pie šefpavāra Valtera Zirdziņa.

“Tur redzētais atšķīrās no manas iepriekšējās pieredzes. Tas bija kaut kas cits un labāks. Jau toreiz sapratu, ka nākotnē strādāšu kādā labā restorānā. Un laikam jau tieši prakse lielā mērā ir noteicošais šiem jauniešiem, jo viņiem ir jāparāda, ka mēdz būt kaut kas vairāk par vienkāršu kafejnīcu. Ir jāredz, ka var būt citādi. Nereti saka, ka šefpavāri virtuvē nodarbojas ar mākslu, un tas jauniešiem ir jāsaprot, ka arī tā var strādāt,” saka K. Sīlis. Viņš uzsver, ka šādu meistarklašu organizēšana skolā ir lielisks veids parādīt jauniešiem to, kā strādā šefpavāri un ko visu var dzīvē sasniegt.

“Es strādāju 28 līdz 30 dienas mēnesī. Jā, tas ir teju bez brīvdienām, bet es par to nesūdzos. Uz darbu ir jāiet ar prieku un gandarījumu, tad arī nebūs jāskaita darba dienas,” smejot saka K. Sīlis. Viņš bilst, ka viņam darbs ir hobijs un prieks. Tāpat Kristaps Sīlis vērtē, ka arī restorānam mūsdienās ir cita loma. Un svarīgi, ka restorānos ēdiens tiek gatavots no svaigiem produktiem.

2. kursa audzēkņi cītīgi sekoja līdzi dažādo ēdienu gatavošanas procesam. Arita Bebre atzina: “Šāda tikšanās ir iedvesmojoša, un man arī gribētos sasniegt tik daudz. K. Sīlis ir pierādījums tam, ka, beidzot mūsu skolu, var daudz sasniegt un kļūt par lielisku šefpavāru. Turklāt ir vēl arī citi lieliski Latvijas līmeņa šefpavāri, kuri beiguši mūsu skolu. Domāju, ka strādāšu pavāra profesijā, vēlos kļūt par šefpavāri. Mani iedvesmo šāds piemērs.”

Arī Aleksandrs Čistousovs bilda, ka meistarklase bijusi ļoti noderīga.

“Daudzi no mums 2. kursā varbūt vēl nesaprot, bet pieļauju, ka tieši šādas meistarklases kādam no mums ļaus noticēt pašiem sev. Šodien uzzinājām vairākas jaunas receptes. Bija interesanti uzzināt, ka Kristapam ir virtuves nazis, kurš ir apmēram 600 eiro vērtībā. Tāpat viņš dalījās pieredzē, kā pavāri strādā citās valstīs. Bija tiešām interesanti,” sacīja topošais pavārs.

“Nereti jaunieši, kas nāk mācīties šajā specialitātē, nav īsti motivēti profesijai. Taču katrā kursā ir lieliski audzēkņi, kuri cītīgi mācās, parāda lielisku meistarību, piedalās profesionālajos konkursos, lieliski tur startē un vēlāk arī iekārtojas darbā labos Rīgas restorānos,” norāda skolotāja D. Stīpniece.

Vērtējot jauniešu darba iespējas pēc tehnikuma absolvēšanas Cēsu apkaimē un galvaspilsētā, K. Sīlis teic: “Nepārzinu Cēsu kafejnīcas un restorānus, taču no draugiem esmu dzirdējis, ka cēsnieki nav gatavi restorāna cenu līmenim. Mazpilsētās nav daudz cilvēku, kuri par ēdienu ir gatavi maksāt restorānu cenas. Līdz ar to grūti gaidīt, ka mazpilsētā būs vairāki labi restorāni. To var atļauties Latvijas lielākās pilsētas. Runājot par galvaspilsētu, var sacīt, ka Rīgā restorānu kultūra aug, cilvēki nāk uz dažādām meistarklasēm. Tāpat ļoti apmeklētas bija Restorānu nedēļas, kad cilvēkiem bija dota iespēja par lētu naudu nobaudīt kaut ko ļoti garšīgu un īpašu. Uzskatu, ka jauniešiem vajag tikai pašiem gribēt un darīt. Darbs būs. Turklāt šefpavāriem algas ir labas.”

K. Sīlis norāda, ka, gluži tāpat kā daudzās citās jomās, arī ēdināšanas servisā trūkst labu speciālistu. “Arī daudzi restorāni meklē labus darbiniekus. Šobrīd ir laiks, kad trūkst darbinieku, kas mīl savu darbu,” vērtē K. Sīlis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
25

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
50

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
76

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
151

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi