Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Grib kļūt par labiem pavāriem

Liene Lote Grizāne
00:00
08.12.2015
184
Kristaps Silis Kras 1

Priekuļu tehnikuma 2. kursa ēdināšanas pakalpojuma speciālisti tikās ar Rīgas restorāna Steiku Haoss / KID* šefpavāru Kristapu Sīli, lai no viņa mācītos praktiskās ēdiena gatavošanas iemaņas. Priekuļu tehnikuma ēdienu gatavošanas pasniedzēja Dace Stīpniece “Druvai” norādīja, ka tehnikumā tiek organizēta pirmā meistarklase kopā ar šefpavāru, turklāt skolas bijušo audzēkni.

“Mums ir liela laboratorija, ir iekārtota speciāla demonstrēšanas klase, labas virtuves iekārtas, un vienmēr esam vēlējušies pie mums ciemos aicināt mūsu skolas absolventus, no kuriem daudzi jau kļuvuši par izciliem šefpavāriem. Viņi šādās meistarklasēs gatavo, demonstrē, bet audzēkņi skatās un mācās,” stāsta D. Stīpniece. Kristaps Sīlis bija ieradies kopā ar diviem palīgiem un demonstrēja audzēkņiem dažādu ēdienu gatavošanu, stāstot par pavāra darbu un savu pieredzi.

Kristaps Sīlis “Druvai” norādīja, ka viņam ir prieks atgriezties savā skolā, satikt savus skolotājus un dalīties pieredzē ar jauniešiem.

“Pats gan šo programmu beidzu Jāņmuižā, šodien viesojos Priekuļos, taču esmu gandarīts, ka skolā ir iegādāts ļoti labs aprīkojums un šī skolas virtuve nav sliktāka par restorānu virtuvēm Rīgā. Uzskatu, ka tas vien jauniešiem jānovērtē,” saka šefpavārs un atklāj, ka jau pēc 9. klases absolvēšanas zinājis, ka vēlas mācīties par pavāru. Taču galveno stimulu 4. kursā devusi prakse, kad viņš nokļuvis Dikļu pils restorānā pie šefpavāra Valtera Zirdziņa.

“Tur redzētais atšķīrās no manas iepriekšējās pieredzes. Tas bija kaut kas cits un labāks. Jau toreiz sapratu, ka nākotnē strādāšu kādā labā restorānā. Un laikam jau tieši prakse lielā mērā ir noteicošais šiem jauniešiem, jo viņiem ir jāparāda, ka mēdz būt kaut kas vairāk par vienkāršu kafejnīcu. Ir jāredz, ka var būt citādi. Nereti saka, ka šefpavāri virtuvē nodarbojas ar mākslu, un tas jauniešiem ir jāsaprot, ka arī tā var strādāt,” saka K. Sīlis. Viņš uzsver, ka šādu meistarklašu organizēšana skolā ir lielisks veids parādīt jauniešiem to, kā strādā šefpavāri un ko visu var dzīvē sasniegt.

“Es strādāju 28 līdz 30 dienas mēnesī. Jā, tas ir teju bez brīvdienām, bet es par to nesūdzos. Uz darbu ir jāiet ar prieku un gandarījumu, tad arī nebūs jāskaita darba dienas,” smejot saka K. Sīlis. Viņš bilst, ka viņam darbs ir hobijs un prieks. Tāpat Kristaps Sīlis vērtē, ka arī restorānam mūsdienās ir cita loma. Un svarīgi, ka restorānos ēdiens tiek gatavots no svaigiem produktiem.

2. kursa audzēkņi cītīgi sekoja līdzi dažādo ēdienu gatavošanas procesam. Arita Bebre atzina: “Šāda tikšanās ir iedvesmojoša, un man arī gribētos sasniegt tik daudz. K. Sīlis ir pierādījums tam, ka, beidzot mūsu skolu, var daudz sasniegt un kļūt par lielisku šefpavāru. Turklāt ir vēl arī citi lieliski Latvijas līmeņa šefpavāri, kuri beiguši mūsu skolu. Domāju, ka strādāšu pavāra profesijā, vēlos kļūt par šefpavāri. Mani iedvesmo šāds piemērs.”

Arī Aleksandrs Čistousovs bilda, ka meistarklase bijusi ļoti noderīga.

“Daudzi no mums 2. kursā varbūt vēl nesaprot, bet pieļauju, ka tieši šādas meistarklases kādam no mums ļaus noticēt pašiem sev. Šodien uzzinājām vairākas jaunas receptes. Bija interesanti uzzināt, ka Kristapam ir virtuves nazis, kurš ir apmēram 600 eiro vērtībā. Tāpat viņš dalījās pieredzē, kā pavāri strādā citās valstīs. Bija tiešām interesanti,” sacīja topošais pavārs.

“Nereti jaunieši, kas nāk mācīties šajā specialitātē, nav īsti motivēti profesijai. Taču katrā kursā ir lieliski audzēkņi, kuri cītīgi mācās, parāda lielisku meistarību, piedalās profesionālajos konkursos, lieliski tur startē un vēlāk arī iekārtojas darbā labos Rīgas restorānos,” norāda skolotāja D. Stīpniece.

Vērtējot jauniešu darba iespējas pēc tehnikuma absolvēšanas Cēsu apkaimē un galvaspilsētā, K. Sīlis teic: “Nepārzinu Cēsu kafejnīcas un restorānus, taču no draugiem esmu dzirdējis, ka cēsnieki nav gatavi restorāna cenu līmenim. Mazpilsētās nav daudz cilvēku, kuri par ēdienu ir gatavi maksāt restorānu cenas. Līdz ar to grūti gaidīt, ka mazpilsētā būs vairāki labi restorāni. To var atļauties Latvijas lielākās pilsētas. Runājot par galvaspilsētu, var sacīt, ka Rīgā restorānu kultūra aug, cilvēki nāk uz dažādām meistarklasēm. Tāpat ļoti apmeklētas bija Restorānu nedēļas, kad cilvēkiem bija dota iespēja par lētu naudu nobaudīt kaut ko ļoti garšīgu un īpašu. Uzskatu, ka jauniešiem vajag tikai pašiem gribēt un darīt. Darbs būs. Turklāt šefpavāriem algas ir labas.”

K. Sīlis norāda, ka, gluži tāpat kā daudzās citās jomās, arī ēdināšanas servisā trūkst labu speciālistu. “Arī daudzi restorāni meklē labus darbiniekus. Šobrīd ir laiks, kad trūkst darbinieku, kas mīl savu darbu,” vērtē K. Sīlis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
12

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
48

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
331

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
110

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
543

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi