Ceturtdiena, 18. jūlijs
Vārda dienas: Aleksis, Aleksejs, Alekss

Grib kļūt par labiem pavāriem

Liene Lote Grizāne
00:00
08.12.2015
29
Kristaps Silis Kras 1

Priekuļu tehnikuma 2. kursa ēdināšanas pakalpojuma speciālisti tikās ar Rīgas restorāna Steiku Haoss / KID* šefpavāru Kristapu Sīli, lai no viņa mācītos praktiskās ēdiena gatavošanas iemaņas. Priekuļu tehnikuma ēdienu gatavošanas pasniedzēja Dace Stīpniece “Druvai” norādīja, ka tehnikumā tiek organizēta pirmā meistarklase kopā ar šefpavāru, turklāt skolas bijušo audzēkni.

“Mums ir liela laboratorija, ir iekārtota speciāla demonstrēšanas klase, labas virtuves iekārtas, un vienmēr esam vēlējušies pie mums ciemos aicināt mūsu skolas absolventus, no kuriem daudzi jau kļuvuši par izciliem šefpavāriem. Viņi šādās meistarklasēs gatavo, demonstrē, bet audzēkņi skatās un mācās,” stāsta D. Stīpniece. Kristaps Sīlis bija ieradies kopā ar diviem palīgiem un demonstrēja audzēkņiem dažādu ēdienu gatavošanu, stāstot par pavāra darbu un savu pieredzi.

Kristaps Sīlis “Druvai” norādīja, ka viņam ir prieks atgriezties savā skolā, satikt savus skolotājus un dalīties pieredzē ar jauniešiem.

“Pats gan šo programmu beidzu Jāņmuižā, šodien viesojos Priekuļos, taču esmu gandarīts, ka skolā ir iegādāts ļoti labs aprīkojums un šī skolas virtuve nav sliktāka par restorānu virtuvēm Rīgā. Uzskatu, ka tas vien jauniešiem jānovērtē,” saka šefpavārs un atklāj, ka jau pēc 9. klases absolvēšanas zinājis, ka vēlas mācīties par pavāru. Taču galveno stimulu 4. kursā devusi prakse, kad viņš nokļuvis Dikļu pils restorānā pie šefpavāra Valtera Zirdziņa.

“Tur redzētais atšķīrās no manas iepriekšējās pieredzes. Tas bija kaut kas cits un labāks. Jau toreiz sapratu, ka nākotnē strādāšu kādā labā restorānā. Un laikam jau tieši prakse lielā mērā ir noteicošais šiem jauniešiem, jo viņiem ir jāparāda, ka mēdz būt kaut kas vairāk par vienkāršu kafejnīcu. Ir jāredz, ka var būt citādi. Nereti saka, ka šefpavāri virtuvē nodarbojas ar mākslu, un tas jauniešiem ir jāsaprot, ka arī tā var strādāt,” saka K. Sīlis. Viņš uzsver, ka šādu meistarklašu organizēšana skolā ir lielisks veids parādīt jauniešiem to, kā strādā šefpavāri un ko visu var dzīvē sasniegt.

“Es strādāju 28 līdz 30 dienas mēnesī. Jā, tas ir teju bez brīvdienām, bet es par to nesūdzos. Uz darbu ir jāiet ar prieku un gandarījumu, tad arī nebūs jāskaita darba dienas,” smejot saka K. Sīlis. Viņš bilst, ka viņam darbs ir hobijs un prieks. Tāpat Kristaps Sīlis vērtē, ka arī restorānam mūsdienās ir cita loma. Un svarīgi, ka restorānos ēdiens tiek gatavots no svaigiem produktiem.

2. kursa audzēkņi cītīgi sekoja līdzi dažādo ēdienu gatavošanas procesam. Arita Bebre atzina: “Šāda tikšanās ir iedvesmojoša, un man arī gribētos sasniegt tik daudz. K. Sīlis ir pierādījums tam, ka, beidzot mūsu skolu, var daudz sasniegt un kļūt par lielisku šefpavāru. Turklāt ir vēl arī citi lieliski Latvijas līmeņa šefpavāri, kuri beiguši mūsu skolu. Domāju, ka strādāšu pavāra profesijā, vēlos kļūt par šefpavāri. Mani iedvesmo šāds piemērs.”

Arī Aleksandrs Čistousovs bilda, ka meistarklase bijusi ļoti noderīga.

“Daudzi no mums 2. kursā varbūt vēl nesaprot, bet pieļauju, ka tieši šādas meistarklases kādam no mums ļaus noticēt pašiem sev. Šodien uzzinājām vairākas jaunas receptes. Bija interesanti uzzināt, ka Kristapam ir virtuves nazis, kurš ir apmēram 600 eiro vērtībā. Tāpat viņš dalījās pieredzē, kā pavāri strādā citās valstīs. Bija tiešām interesanti,” sacīja topošais pavārs.

“Nereti jaunieši, kas nāk mācīties šajā specialitātē, nav īsti motivēti profesijai. Taču katrā kursā ir lieliski audzēkņi, kuri cītīgi mācās, parāda lielisku meistarību, piedalās profesionālajos konkursos, lieliski tur startē un vēlāk arī iekārtojas darbā labos Rīgas restorānos,” norāda skolotāja D. Stīpniece.

Vērtējot jauniešu darba iespējas pēc tehnikuma absolvēšanas Cēsu apkaimē un galvaspilsētā, K. Sīlis teic: “Nepārzinu Cēsu kafejnīcas un restorānus, taču no draugiem esmu dzirdējis, ka cēsnieki nav gatavi restorāna cenu līmenim. Mazpilsētās nav daudz cilvēku, kuri par ēdienu ir gatavi maksāt restorānu cenas. Līdz ar to grūti gaidīt, ka mazpilsētā būs vairāki labi restorāni. To var atļauties Latvijas lielākās pilsētas. Runājot par galvaspilsētu, var sacīt, ka Rīgā restorānu kultūra aug, cilvēki nāk uz dažādām meistarklasēm. Tāpat ļoti apmeklētas bija Restorānu nedēļas, kad cilvēkiem bija dota iespēja par lētu naudu nobaudīt kaut ko ļoti garšīgu un īpašu. Uzskatu, ka jauniešiem vajag tikai pašiem gribēt un darīt. Darbs būs. Turklāt šefpavāriem algas ir labas.”

K. Sīlis norāda, ka, gluži tāpat kā daudzās citās jomās, arī ēdināšanas servisā trūkst labu speciālistu. “Arī daudzi restorāni meklē labus darbiniekus. Šobrīd ir laiks, kad trūkst darbinieku, kas mīl savu darbu,” vērtē K. Sīlis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
4

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Pārstāvēt savu pagastu Kanādā

00:00
17.07.2024
81

Kanādā, Toronto, aizvadīti 16. Dziesmu un deju svētki. Tie tagad ir atmiņas, emocijas, prieks par kopābūšanu, satiktiem un iepazītiem cilvēkiem. Zaubes jauktā kora dziedātājiem neaizmirstams notikums, kuram veltīts daudz laika un enerģijas, lai kļūtu par Dziesmu svētku dalībniekiem. Pēc 2023.gada XXVII Vispārējajiem latviešu dziesmu un XVII Deju svētkiem zaubēnietis    Arnis Zvaigzne korim ierosināja braukt uz […]

Ar mākslu pret vardarbību

05:14
16.07.2024
13

Cēsīs, Raunas ielas 8 iekšpagalmā, garāmgājēji nevar nepamanīt sienas gleznojumu. Tajā sieviete, kurai uzglūn čūska, bet kāda roka uzbrucēju satver. Kā stāsta biedrības “Latvian Association for Youth Activists”  vadītāja Marija Groza, gleznojums simbolizē  solidaritāti un atbalstu pret vardarbībā cietušajāmsievietēm. Darba autore ir lietuviešu māksliniece Egle Narbutaite. “Vēlējos ilustrēt spēcīgu sievieti, kura spēj stāties pretī briesmām un […]

Ūdenslīdēju mācībās atgādina par drošību pie ūdens

00:00
16.07.2024
95

Šī gada peldēšanās sezonā no ūdenstilpēm izcelti jau 27 bojāgājušie, 2024. gadā līdz šim – 52 cilvēki. Peldsezonā pēdējos trīs gados Valts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) no ūdens izceļ vidēji 50 bojāgājušos. Lai spētu pēc iespējas operatīvāk sniegt palīdzību slīkstošajam vai arī atrast noslīkušo, ūdenslīdēji reizi mēnesī rīko mācības praktisko iemaņu nostiprināšanai. Šonedēļ tās […]

Seminārs "Dīķis kā mazdārziņš"

17:36
15.07.2024
18

SIA “Latvijas Lauku Konsultāciju un Izglītības Cents” zivsaimniecības nodaļa) organizē izglītojošu semināru Cēsīs “Dīķis kā mazdārziņš – ierīkošana un uzturēšana” Norises datums 18.07.2024Ruckas muiža, Piebalgas iela 19, Cēsis, Cēsu novads, LV-4101Laiks: 10.00 -15.00 Dalībniekiem būs iespējas iegūt zināšanas par zivju audzēšanu, zivju barošanu, par ūdens kvalitātes parametriem, kā izveidot tehniski pareizu zivju dīķi, kā arī […]

Vērtē Ungura veselību

00:00
15.07.2024
49

Ungura, Juvera, Ilzes, Nedža, Tauna un Niniera ezeros šovasar tiek veikta zinātniskā zveja un hidrobioloģiskā izpēte. Pētnieki kontrolzvejā novērtē zivju resursus, ņem ūdens paraugus, lai noteiktu ezera ekoloģisko stāvokli un zivju barības bāzi. Pie Ungura ikvienam bija iespēja parunāties ar pētniekiem, uzklausīt viņu secinājumus. “Ungurs ir viens no Latvijas priecīgākajiem ezeriem. Zivju sabiedrība ir veselīga, […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
22
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
19
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
13
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
19
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
26
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi