Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Cēsīs cepts kukulītis

Jānis Gabrāns
23:00
07.04.2016
147
Img 6623 1

Cēsīs ceptā “Cēsu maize” iekarojusi savu klientu loku, un piekritēju kļūst arvien vairāk. Agnis Elperis ar maizes cepšanu sāka nodarboties hobija līmenī pirms diviem gadiem, cepot to savā virtuvē, bet šonedēļ viņš vēra pats savu ceptuvīti vecpilsētā, blakus veikalam “Ķimene”.

Ar Cēsu novada pašvaldības grantu konkursa “Dari Cēsīm” finansiālo atbalstu iegādāts nepieciešamais aprīkojums, tai skaitā trīs cepeškrāsnis, un pirmie kukulīši no tām jau atraduši savus pircējus.

Atceroties pirmsākumus, A. Elperis, kurš joprojām darbojas arī IT jomā, stāsta, ka maizes cepšana piesaistījusi kā kaut kas nedaudz noslēpumains: “Nolēmu pamēģināt. Man uzreiz bija skaidrs, ka necepšu maizi no parastajiem baltajiem miltiem. Veikalos pirku pilngraudu miltus, sāku eksperimentēt, veidot savas receptes. Sākotnēji maize bija vienkāršāka, bet, pārnākot uz Cēsīm, nolēmu piešķirt kādu odziņu. Bija jau atrasta noteiktā miltu kombinācija, ierauga recepte, un izdomāju likt klāt dažādas sēklas, vienai maizei arī kaltētos tomātus un olīvas, un tieši šī ir vispieprasītākā.”

Tad ceļi viņu saveda kopā ar bioloģisko zemnieku saimniecību „Kaņepītes”, un A. Elperis nolēma pamēģināt cepšanai izmantot plēkšņu pilngraudu kviešu miltus. Pagājis zināms laiks, kamēr atradis īsto kombināciju, un tagad šie milti dažādās proporcijās ir visās trijās maizes šķirnēs, ko piedāvā “Cēsu maize”. Ir tieši plēkšņu kviešu pilngraudu maize, kurā tie ir pārsvarā, bet klāt arī parastie kviešu milti un dažādas sēklas. Vēl ir trešā – pilngraudu saldā maize.

Pirmās jaunajā ceptuvē tapušās maizes degustācijā piedalījās arī z/s “Kaņepītes” īpašniece Dita Mitničuka, atzīstot, ka maize tiešām ļoti garšīga. Viņu saimniecības miltus iegādājoties arī citi cepēji, bet A. Elperis esot vienīgais, kurš izmanto plēkšņu pilngraudu kviešu miltus.

„Plēkšņu kviešu miltiem ir ļoti labs lipeklis, augsta kvalitāte, bet tas ir liels pārbaudījums cepējiem. Tie nav lēti, tāpēc cilvēkiem bail riskēt. Agnis nenobijās, un rezultāts ir ļoti garšīgs,” atzina D. Mitničuka.

Pats maizes cepējs stāsta, ka cilvēki vēl īsti nesaprotot, kas ir šie plēkšņu kvieši: „Cilvēki nezina šo graudu vērtību, tāpēc nākas nodarboties ar izglītošanu. Var teikt, ka plēkšņu kvieši ir sentēvs visiem kviešiem. Tie aprakstīti arī Bībelē, un izpētīts, ka audzēti jau pirms astoņiem tūkstošiem gadu.”

Jautāts, kad ienākusi prātā doma par iziešanu ārpus savas virtuves, A. Elperis stāsta, ka tas noticis pirms gada: “Lai atteiktos no dažiem IT projektiem, ar kuriem vairs negribēju nodarboties, meklēju iespēju paplašināt cepšanas apjomus. Lai ar darbu, kas pašam tiešām patīk, nodrošinātu iztikas minimumu. Protams, auga arī pieprasījums pēc maizes, piedevām radi, draugi motivēja cept vairāk. Sāku meklēt telpas, tas nebija vienkārši, izskatīju daudzus variantus, līdz nonācu līdz šīm mazajām, omulīgajām telpām ar pretimnākošu saimnieku. Tā kā nedomāju veidot veikalu, šī vieta man ļoti patīk, te laba aura, maize izdodas tieši tā, kā vajag. Tepat blakus ir veikals “Ķimene”, kur manu maizi var nopirkt. Katrs darām savu, es cepu, viņi tirgo.

Kad telpas bija atrastas, pieteicos konkursā “Dari Cēsīm”, jo sapratu, ka tas atbilst tieši tam, ko es daru. Apmēram trešdaļu ceptuves atvēršanai nepieciešamās summas dabūju no pašvaldības, kam liels paldies par atbalstu, jo tas ļāva visu sākt, kā iecerēts.

Maizi cepu divus gadus, un tikai pēc gada sāku kaut ko saprast no šī rūpala. Nevaru teikt, ka tagad zinu ļoti daudz, bet esmu atradis savas receptes, savus cepšanas noslēpumus, un klienti augstu novērtē šo maizi.”
Tieši klientu pozitīvās atsauksmes esot tas dzinulis, kas liek iet uz priekšu arī brīžos, kad iezogas šaubas par soļa pareizību.

Jaunajā ceptuvē vienā piegājienā var izcept 12 kukuļus, šobrīd A. Elperis plāno cept divreiz dienā. Tā gan būs tikai daļa no krāšņu jaudām, un ir iespējas palielināt apjomus, ja pieaugs pieprasījums. Jautāts par plāniem nākotnē, A. Elperis atbild: „Mierīgi cept maizi!”

Var piebilst, ka šogad “Cēsu maize” Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudē ieguva augstāko iespējamo novērtējumu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
24

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
47

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
76

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
150

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi