Valsts darba inspekcija (VDI) šonedēļ sākusi preventīvu zvejniecības, zivju pārstrādes un konservēšanas, kā arī konditorejas un miltu izstrādājumu ražošanas nozaru uzņēmumu pārbaudi, informēja inspekcijas pārstāve Baiba Auzāne.
Pēc viņas teiktā, pārbaudes pakāpeniski notiks aprīļa gaitā un ir plānotas kopumā 150 uzņēmumos.
Apsekojumi tiks veikti, lai pārbaudītu, kā šajos uzņēmumos tiek ievēroti darba drošības noteikumi.
“Kā liecina Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras dati, zvejniecībā nelaimes gadījumu risks ir divas līdz četras reizes augstāks nekā vidēji citos Eiropas Savienības rūpniecības sektoros, tāpēc šīs nozares uzņēmumos īpaši liela vērība ir jāpievērš darba aizsardzībai,” uzsver Auzāne.
Viņa arī norāda, ka pētījumā “Darba apstākļi un riski Latvijā 2009.-2010.gadā” secināts, ka zvejniecības uzņēmumi atrodas tā saucamajā riska grupā attiecībā uz darba aizsardzības un darba tiesisko attiecību normatīvo aktu prasību ievērošanu.
Auzāne skaidro, ka, analizējot nelaimes gadījumu raksturu zvejniecības nozarē, galvenokārt nelaimes gadījumu cēlonis ir pārkrišana pār bortu, kritieni, sapinoties tīklos, sitieni ar kustīgiem objektiem, piemēram, zvejas rīkiem, zvejas tīklu ievilkšanas laikā.
Savukārt pārtikas produktu ražošanas nozares uzņēmumi ierindojas trešajā vietā notikušo nelaimes gadījumu skaita ziņā starp visām apstrādes rūpniecības nozarēm. Nelaimes gadījumi galvenokārt ir saistīti ar paslīdēšanu uz mitras, slidenas grīdas, kas veidojuši pusi no 2010.gadā šajā nozarē notikušajiem smagajiem nelaimes gadījumiem, kā arī savainošanos ar asiem instrumentiem un fizisku pārslodzi.
Statistikas dati liecinot, ka nelaimes gadījumi darbā galvenokārt notiek ar nodarbinātajiem, kuru darba stāžs ir līdz vienam gadam, kas liecinot par nepietiekamu jauno nodarbināto apmācību darba drošībā un aizsardzībā.
“Līdz ar to apsekojumu laikā pastiprināta vērība tiks veltīta darbinieku apmācībai un darba aprīkojuma drošībai,” akcentēja Auzāne.
NOZARE.LV
Komentāri