„Valmiermuižas alus” darītava turpina senās Valmiermuižas viesmīlības tradīcijas, aicinot ikvienu ciemos iepazīt ne tikai muižas apkārtni un redzēt alus darīšanas procesu, bet iesaistīties tūrisma avantūrās un gardēžu piknikos. Atsākoties tūrisma sezonai, īpaši pieprasītas kļūst ekskursijas pa alus darītavu. „Pērn pie mums viesojās vairāk nekā 6000 cilvēku. Viņu vidū bija Latvijas iedzīvotāji no dažādiem reģioniem, interesi izrādīja arī daudzi ārzemnieki,” stāsta „Valmiermuižas” alus darītavas gide Liāna Sāre un norāda, ka alus darītavas apmeklējumu un degustācijas var apvienot arī ar kādu lustīgu pasākumu.Iepriekš vienojoties, alus darītavā ir iespējams rīkot svinības vai semināru līdz 50 viesiem. Ciemošanās laikā ir iespēja uzzināt, kā top alus,kā pa muižkungu modei smeķēt alu un kādus ēdienus vislabāk baudīt kopā ar to.
Gatavojas pikniku sezonas atklāšanai „Valmiermuižas alus” piedāvā arī plašas iespējas tūrisma entuziastiem. Piemēram, sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru „Eži” ziemā notiek tradicionālais slēpojums no Valmiermuižas uz Brenguļu alus darītavu. Citā laikā to pašu maršrutu var veikt ar velosipēdiem. Pavasarī notiek „Laivu maršs”, un šogad tas plānots jau 12.maijā. Drīzumā Valmiermuižā varēs nobaudīt gardas lietas. „Šogad kopā ar Valmieras kultūras biedrību sāksim regulāri rīkot mājražotāju tirdziņus „Ar gardu muti Valmiermuižā”, kas notiks katra mēneša otrajā sestdienā. Pirmais tirdziņš – pikniks notiks 12. maijā Valmiermuižas pils parkā, Valmieras apkārtnes vasaras tūrisma sezonas atklāšanas un “Laivu marša” ietvaros.Pasākumā paredzēta maltīte zaļumos, mūzika, dažādas atrakcijas, kā arī radošās darbnīcas visai ģimenei,” skaidro L.Sāre.
Pašmāju uzkodas pie alus
Mūsdienās alus tiek izmantots par sastāvdaļu dažādās ēdienu receptēs – kokteiļos, kūkās un, protams, pie gaļas ēdieniem. Firmas zīme „Valmiermuižas alus” piedāvā unikālas uzkodas– „Drabiņu cepumus” un „Iesala karameles.” „Drabiņu cepumi ir īpaša alus uzkoda, kas tapusi no alus miežu iesala drabiņām, kas paliek no alus ražošanas procesa. Šīs drabiņas izkaltē, piejauc rudzu miltus,sviestu, sieru, olas, sāli, ķiplokus un šķipsniņu piparu un cep gardus, viegli sāļus cepumus bez visādām e un z vielām. Drabiņu cepumus labāk baudīt ar Valmiermuižas gaišo alu,” stāsta gide. ”Mēģinām atdzīvināt to, kas kādreiz ir bijis, cenšoties to uzlabot ar mūsdienu zināšanām un tehnoloģijām. Ir doma arī par drabiņu skrubi, ko lietot ķermeņa kopšanai. Ar kāda kosmetologa palīdzību varētu tapt arī šāds produkts, kas ražots no alus un drabiņām.” Arī alus baudīšana ir īpašs process,jo katram alus veidam ir cita garšas buķete. L.Sāre norāda: „Tumšo Valm iermuižas alu iesakām nobaudīt kopā ar kādām saldām uzkodām, tādēļ ceļam galdā Valmiermuižas iesala karameles. Tās meistarīgi gatavotas no veseliem alus miežu iesala graudiem, klāt liekot cukuru un vietējo bišu vāktu medu.” Alus klāsta piedāvājums ir atkarīgs no sezonas pieprasījuma. “Tuvojoties ziemas sezonai “Valmiermuižas alus” sāks ražot stiprāku miestiņu. Jo gada tumšajā un drēgnajā laikā cilvēki vairāk grib iemalkot kādu stiprāku dzērienu, bet vasarā,lai remdētu slāpes, gribas kaut ko vieglu un atspirdzinošu,” tā L.Sāre. Taujāta par nākotnes iecerēm, alus darītavas gide atzīst: „Atrodamies vēsturiskā vietā,jo Valmiermuižas saknes meklējamas jau tālajos zviedru laikos, kad netālu no Livonijas laiku pils tika uzbūvēts Pilskrogs.Tāpēc ne tikai darām alu, bet arī gribam atdzīvināt skaisto parku ar tirdziņiem un kultūras pasākumiem. Strādājam ar mērķi, lai cilvēks, šeit atnākot, atpūstos,labi pavadītu laiku. Centīsimies dažādot pakalpojumus, viens no lielajiem nākotnes sapņiem ir alus SPA centrs. Jo kurš gan negribētu iet alus vannā?” Ilze Fedotova
Komentāri