Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Uzkrāj labumus ziemai

Druva
16:29
20.08.2009
16

Pansionātu iemītnieki, lasot ogas dārzos un mežos, taupa pašvaldību līdzekļus.

Sirmgalvji atceras laiku, kad dzīvojuši ģimenē, nereti lauku mājās, tāpēc nespēj saprast, kā dabas sarūpēto var atstāt nenovāktu.

“Savā laikā vārīju zaptes, spiedu sulas. Vismaz 50 pudeles biju salikusi pagrabā, lai ziemā no jāņogu sulas taisītu saldo ēdienu,” sacīja Ārija Vītola. Viņa un vēl vairākas solīda gadagājuma kundzes no Cēsu pansionāta bija vienisprātis, ka tagad jādara līdzīgi, tāpēc bija priecīgas, ka dažās stundās izdevies salasīt pāris mutesbļodas ar jāņogām.

Ogu lasītājas sacīja, ka arī jaunajiem nāktos ielāgot – bez santīma pie lata netiksi. Un, ja mežs pilns ar dabas veltēm, vecos dārzos paliek nenovāktas upenes un jāņogas, ābeles šogad ir pārpilnas ar dzelteniem un svītrotiem gardumiem, tad tikai jāpieliec mugura un jāpaceļ.

“Kā var sacīt, ka grūti un neatmaksājas pāris stundas pie krūma pasēdēt? Ko tad pa to laiku var tik ļoti paspēt? Mums taisni patīk, ka esam ārā, svaigā gaisā un zinām, ka paši sev odziņas pielasām,” tā Roza Kulajeva.

Pansionātu

iemītnieku rosīšanos, arī pie iestādēm esošajos dārzos izaudzējot kādu gurķi un kabaci pašu apēšanai, iestādot pāris zemeņu cerus, burkānus un garas asteru rindas, ar pateicību novērtē arī iestāžu vadītāji. Speciālisti atzīst, ka vispirms šāda rosīšanās ir vajadzīga pašiem klientiem, lai darītu to, kas patīk. Tā ir arī darba terapija, knibinoties ap sīkām lietām, straujāk darbojas smadzenes un gados vecākajiem tā noturas atmiņa, bet sirmgalvju paveiktajam ir arī pavisam racionāls segums – pašvaldību budžeti sarukuši, valsts apcirpusi arī pensionāru ienākumus, bet saldētavās saliktie ogu kalni ļaus ziemā ēdienkartē neiekļaut un tāpēc nepirkt poļu ābolus, bumbierus vai konservētos šampinjonus.

“Tas, ko no mūsu namiņa iemītnieku salasītā virtuves darbinieki paspēj sagatavot pusdienu galdam, uzreiz ir uz šķīvja. Bet salasītās jāņogas, arī upenes jau esam likuši saldētavās. Būs viņiem kārums rudenī un ziemā,” sacīja Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle. Ne tikai šajā, arī citās sociālās aprūpes iestādēs pašreizējā situācijā iestāžu virtuves darbinieki labprāt sagatavotu arī dārzeņu salātus, ābolu kompotu ziemai, bet tas diemžēl nav atļauts, jo iestādēm jāievēro pārtikas un veterinārā dienesta prasības. Arī Gatartas pansionātā labprāt atceras laiku, kad vietējā virtuvē marinēti gurķi, vārīti ievārījumi. Gatartieši atzīst, ka bijis mazāk tēriņu, pēc pašu receptes taisītais bijis pat garšīgāks, bet, tagad jādomā, kur ievārījumu iegādāties un pirkt pēc iespējas lētāk. Tajā pašā laikā daudzi zemnieki, vecu ābeļdārzu saimnieki zvanot un sakot: “ Brauciet, ņemiet ābolus, ja vajadzīgi. Mēs dāvinām cilvēkiem, kuriem pašiem to nav. Mums nevajag, lai ogas apēd putni.” Galu galā daudzi lauku cilvēki saka, ka dabas veltes atdotu ne tikai sirmgalvjiem, bet arī bērniem, kuri dzīvo sociālās aprūpes iestādēs, internātos.

“Druva” sazinājās ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālistiem, lai noskaidrotu, vai situācijā, kad pašvaldībām un iedzīvotājiem jātaupa katrs santīms, nebūtu loģiski saprāta robežās ierobežojumus atcelt un tādējādi taupīgo dzīvošanu sekmēt.

“Ierobežojumi jau nav tāpēc, ka mēs tos vēlamies, bet, lai izvairītos no botulisma (uztura toksikoinfekcija, kas rodas, ja pārtikas produkti ir nepietiekami apstrādāti, nepareizi uzglabāti – I.K.), un tas ir jāsaprot. Negribu piekrist, ka neko iestāžu ēdnīcās nevar sagatavot ziemai. Tas ir par šerpu izrunāts. Ir pieļauta dārzeņu, arī gurķu skābēšana, sālīšana. Var vārīt ievārījumus, tā kā to darām mājās, burkai liekot plastmasas vāciņu vai apsienot pergamentu, un ir pieļaujama arī konservēšana, ja burkā liekamā produkta skābuma līmenis pārsniedz

jeb pH ir vismaz 4, 6. Būtiskākie ierobežojumi attiecas uz veidu – konservēšana, noslēdzot burku ar metāla vāciņu. Tad ēdnīcām vajadzīgs autoklāvs, kas ir dārgs, bet konservējamā produkta skābumu var izmērīt ar speciālu skābuma mērītāju. Un nav nekādu ierobežojumu produktu saldēšanai, ” paskaidroja PVD augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītāja Ieva Kļavinska.

Ilze Kalniņa

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
12

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
49

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
333

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
110

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
543

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi