Zemnieku saimniecības „Kliģeni” siltumnīcās nu jau ienākušies tomāti. Gan mazie, sārtie ķirštomātiņi, gan lielaugļu un standarta sarkanie tomāti, gan arī dzeltenie plūmju tomāti.
Tie pircējiem raisa prieku jau nedēļu. Šajā laikā būs izdevies novākt apmēram pusotru tonnu tomātu. Pirmie vienmēr nonāk pie pircējiem Cēsīs.
Ražas novākšana tik tikko sākusies. Lai gan tomāti stādīti agrāk ar cerību ātrāk sagaidīt ražu, dārzeņi šogad nesteidza piepildīt audzētāju un ēdāju vēlmi. Pie tā, ka raža ir vēlāka nekā gaidīts, lielākoties vainojams saules trūkums. Ja pēdējās nedēļas būtu bijušas gaišas un saulainas, tomāti, ļoti iespējams, būtu ienākušies ātrāk. “Kliģenu” vairumtirdzniecības menedžeris Reinis Reķis pastāstīja, ka tomāti saimniecības siltumnīcās tiek audzēti divu hektāru platībā. Pieprasījums ir, īpaši jau pavasarī, kad cilvēki ļoti gaidījuši pašmāju tomātus. R. Reķis piebilst: “Cilvēki ļoti vēlas nobaudīt Latvijā izaudzētus svaigu tomātu!” Pavasarī, piknika sezonas sākumā, uz Jāņiem pieprasījums pēc tomātiem palielinās. Lai gan tas saglabājas visu sezonu līdz pat vasaras beigām, tomēr neliels samazinājums jūtams tad, kad mazdārziņos siltumnīcās ienākas tomātu raža. Kā ik gadu, saimniecībai ir arī jaunumi. Pirms dažiem gadiem tika izmēģināts mazos ķirštomātiņus un dzeltenos plūmju tomātus piedāvāt pircējiem ērtos iepakojumos, kādi popularitāti guvuši ārzemēs. Atklājās, ka arī Latvijas pircējiem tīk šādi fasēti tomāti. R. Reķis stāsta – ja iepriekšējos gados šādos iepakojumos tika piedāvāta vien daļa mazo tomātu, šogad tie tiks piedāvāti tieši šādā veidā. Būs četru veidu fasējumi – mazie trauciņi ar ķirštomātiņiem, ķirštomātiņi kopā ar dzeltenajiem tomātiem, kā arī lielie trauciņi ar dzeltenajiem vai dzeltenajiem un ķiršu tomātiņiem. R. Reķis, izrādot siltumnīcas, pievērš uzmanību, ka vienā hektārā tomātu stādi pacelti uz paaugstinājuma. Tas darīts tādēļ, lai darbiniekiem būtu ērtāk strādāt. „Dienās, kad novācam ražu, darbs ir ļoti intensīvs. Jāpaspēj tomātus ne tikai novākt, bet arī safasēt un piegādāt veikaliem. Pircējiem piedāvājam svaigu produktu – kā gatavie tomāti novākti, tā uzreiz sāk ceļu pie pircēja. Tie netiek glabāti un nogatavināti,” skaidro R. Reķis, uzsvērdams, ka tomātu audzēšanā saimniecības darbinieki iegulda daudz mīlestības un darba: “Būtībā viss ir roku darbs, tai skaitā tomātu fasēšana. Turklāt, lai tomāti izaugtu garšīgi, stādiņi jāapčubina, jāuzmana, kā tie jūtas. Tas ir ļoti būtiski!” Daudzi pircēji izvēlas ne tikai iegādāties „Kliģenu” izaudzētos tomātus un gurķus, bet arī nopirkt dažādu šķirņu tomātu, kā arī citu dārzeņu stādus. Tas iespējams arī šogad. R. Reķis atklāja, ka “Kliģeni” plāno organizēt atvērto durvju dienas, lai iepazīstinātu un skaidrotu, kā saimniecībā tiek audzēti gurķi un tomāti. Pagaidām gan tā ir ideja, vēl nav nolemts, kad atvērto durvju dienas varētu sākt. Māra Majore – Linē
Komentāri