Lauka gurķi labi paaugušies lielajās platībās un piemājas dārzos.
Līgatnes novada zemnieku saimniecībā “Upenes” lauka gurķus lasa jau mēnesi. Uz lauka jādodas katru dienu, pat divas reizes dienā.
“Ļoti strauji aug. Ja vajag realizēt konservēšanai, sālīšanai, tad cilvēki prasa pēc iespējas mazākus gurķīšus. Svaigiem salātiem, apēšanai noder lielāki,” sprieda zemnieku saimniecības “Upenes” īpašnieks Valdis Svilis un neslēpa, ka šogad Latvijas tirgū ir lauka gurķu pārprodukcija.
“Ja dārzā ir kaut pieci, desmit gurķīši iestādīti, tad ģimenei noteikti pietiek un pāri paliek. Saule, siltums, mitrums tiem liek no jauna un jauna aizmesties. Šis ir gurķu gads. Gluži tāpat kā ābolu gados,
kad ražu nav gandrīz kur likt, tāpat pašlaik ir ar gurķiem. Jāapsver katra realizācijas iespēja,” tā Valdis Svilis.
Visvairāk z/s “Upenes” produkciju nopērk rīdzinieki. Uz Rīgas Centrāltirgu ceļo ne tikai gurķi, bet arī puķkāposti, kabači. Dažas dienas atpakaļ vilkti pirmie burkāni.
“Šogad viss
labi paaudzis. Arī ķirbji, saldā kukurūza. Jādomā tikai par to, kur izdevīgāk izaugušo realizēt, jo citādi zemniekiem paliek vien strādātprieks, bet labuma nekāda,” smējās Valdis Svilis, bet piebilda, ka labi klienti joprojām esot apkārtnes bērnudārzi, skolas, kuru virtuvēs saimnieces taisa krājumus skolēnu kopgaldam.
“Noteikti tagad iegādāties gurķus ir izdevīgāk nekā konservēto produkciju ziemā,” tā Valdis, atzīstot, ka gurķu skābēšanas, sālīšanas un marinēšanas laikā arī viņa galvā zib idejas, kā zaļos, kraukšķīgos gurķus labāk iemānīt pircējam. “Upeņu” laukos aud arī dilles, mārrutki, upeņu krūmi. Līdz ar gurķu kastēm uz veikaliem un tirgiem saimnieki ved arī garšaugu pušķus.
“Ja viss uzreiz pa rokai nopērkams, tad saimnieces ātrāk aptver, ka jau šovakar var ielikt pāris gurķu burkas ziemai,” atkal jokojās saimnieks, bet tad piebilda: “Patiešām nopietns atgādinājums saimniecēm- kad pāries karstais, labais laiks un liksies, ka beidzot var pastrādāt vēsākā virtuvē, lauka gurķu diemžēl vairs nebūs.”
Ilze Kalniņa
Komentāri