Pirmdiena, 8. decembris
Vārda dienas: Gunārs, Vladimirs, Gunis

No receptes līdz grāmatai

Jānis Gabrāns
23:00
14.05.2022
52
Jansons 1

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā (VTDT) prezentēja pašu radīto recepšu grāmatu “Studentu receptes”.

Ceļš uz to sākās mājsēdes laikā, kad tehnikuma sociālajos tīklos katru dienu tika ievietota viena audzēkņu piedāvāta ēdiena recepte, lai vienaudžiem šis laiks paietu garšīgāk. Tā no receptes uz recepti un skolotājai Daiga Ločmelei radās ideja par pavārgrāmatu. Viņa aktīvi iesaistījās, aicinot audzēkņus iesūtīt trīs ēdienu, kurus visbiežāk gatavo, receptes, palīdzot kalkulācijas rēķināšanā, ēdiena dekorēšanā. Par tehnisko pusi gādāja VTDT sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Stalšāne, un šajā pavasarī pavārgrāmata nonāca pie lietotājiem.

Skolotāja Daiga, stāstot par receptēm, norādīja, ka bijis svarīgi, lai tās ir vienkāršas, lai nevajag īpašas cepeškrāsnis, citas virtuves iekārtas vai sarežģītas sastāvdaļas: “Bērni darbojās radoši, katrai receptei pievienojot kādu savu niansīti. Šīs receptes var noderēt gan vidusskolas vecuma jauniešiem, lai paši var pagatavot sev maltīti vai pat pārsteigt vecākus, bet noder arī pieaugušajiem, jo ne jau vienmēr viegli izdomāt, ko gatavot vakariņās.”

Uz pavārgrāmatas prezentācijas pasākumu pulcējās audzēkņi, kuri iesūtīja receptes, arī citi, kuri tehnikumā apgūst šo profesiju. VTDT direktors Artūrs Šņego­vičs uzrunā izteica cerību, ka šī nebūs pēdējā skolas pavārgrāmata un arī nebūs pēdējā pavārgrāmata, kuras tapšanā piedalījušies audzēkņi: “Ceru pēc gadiem redzēt jūsu sastādītās pavārgrāmatas. Šī pirmā mūsu pavārgrāmata ir noderīga ikvienam, receptes var izmantot gan jaunieši, gan viņu vecāki, viss viegli saprotams. Arī es esmu jau kaut ko no piedāvātā izmantojis. Pirmā grāmata izdota, ir laiks sākt domāt par nākamo!”

Tikties ar jauniešiem bija uzaicināts Latvijā zināmais šefpavārs Māris Jansons, kurš savulaik Jāņmuižas profesionālajā vidusskolā apguvis pavāra specialitāti, bet tagad vada restorānu “Kest” Cēsīs. Viņš dalījās pieredzē, kā kļūt par pavāru ar vārdu, lai gan skolas laikā par to neesot domājis. Viss mainījies, kad pēdējā kursā nonācis praksē restorānā “Vincents” pie Mārtiņa Rītiņa.

“Dzīvē visu nosaka mentors, ar kuru sastopies, kuram vēlies līdzināties, un tāds koncepts darbojas jau tūkstošiem gadu. Nostrādāju prakses mēnesi, Mārtiņš man jautāja, ko esmu nodomājis darīt vasarā. Man it kā bija sarunāts darbs Cēsīs ēdnīcā, bet Mārtiņš jautāja, vai negribu strādāt pie viņa. Tā nostrādāju vasaru, paliku tur, un rezultātā “Vincentā” sabiju deviņus gadus.”

Sācis kā praktikants, bet beigās bijis M. Rītiņa labā roka. Runājot par profesijas izaicinājumiem, M. Jansons uzsvēra, ka šī profesija neiekļaujas ierastajā dzīves ritmā, kad darba laiks no astoņiem rītā līdz pieciem vakarā, kad ir brīvas sestdienas, svētdienas, svētku dienas.

“Pavāriem tās pārsvarā ir darba dienas. Darbs “Vincentā” nebija viegls, strādājām 70 stundas nedēļā, bijām pārguruši, sestdienas un svētdienas nejutām. Deviņos gados trīs reizes gribēju iet prom, jo tik intensīvs darbs izdedzina, zūd motivācija, bet Mārtiņš vienmēr aprunājās, un pēc pārrunām paliku strādāt,” atcerējās M. Jansons.

Pēc aiziešanas no “Vincenta” meties jaunos izaicinājumos un kopā ar domubiedriem izveidojis restorānu “Bibliotēka Nr.1”, kas vairākus gadus Rīgā bija otrs labākais restorāns aiz “Vin­centa”. Pēc tam nācis kritiens, kas licis pieņemt kardinālus lēmumus: “Sapratu, ka gribu mainīt dzīvi, nolēmu, ka nākšu uz Cēsīm. Nolēmu veidot savu restorānu, tas bija liels izaicinājums, bija jābūt lielai drosmei, lai veidotu restorānu ārpus Rīgas. Īpaši degustāciju restorānu, kurā apmeklētājam jāpieņem tas, ko piedāvā šefpavārs, kurā nav ēdienkartes, no kā izvēlēties.”

Viņš aicināja jauniešus, kuri vēlas būt šajā profesijā, maksimāli daudz ieguldīt sevī, zināšanās, bez atlīdzības praktizējoties pie labākajiem šefpavāriem.

“Ja tiešām kaut ko gribat sasniegt, jārēķinās ar ieguldījumiem, bet rezultāts ir tā vērts. Pēc tam nevienam neinteresēs, kā esi to sasniedzis, svarīga būs tikai šodiena. Tāpat iesaku atrast mentoru, kurš iedvesmos, kuram gribēsies līdzināties, gluži kā senos laikos, kad bija meistars, kurš māceklim mācīja visus amata noslēpumus,” teica M. Jansons.

Populārais pavārs pasākuma dalībniekiem bija sagādājis pārsteigumu- aicināja vairākus jauniešus iesaistīties “aklajā garšas testā”, kur tikai pēc garšas jāatmin, kas nogaršots. M. Jan­sonam asistēja VTDT 4.kursa students Kaspars Grudino, kurš šobrīd ir praksē restorānā “Kest”. Dažu sastāvdaļu noteikt bija vieglāk, citu grūtāk, bet uzdevums lika aizdomāties, ko sajūtam ar garšu un cik tas svarīgi ēdienu tapšanā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Grāmatu nams svin 20 gadu jubileju

00:00
08.12.2025
7

Vēsturiskajā namā Cēsīs pašā Rīgas ielas sākumā nemainīgi ir rosība – neatkarīgi, vai tā ir darba diena vai sestdiena, bet vienmēr ir lasītāji, kuri vēlas uzzināt par jaunākajiem izdevumiem un tos arī iegādājas. 3. decembrī izdevniecības “Zvaigzne ABC” grāmatu nams sirsnīgā noskaņā ar sveicieniem, laba vēlējumiem un dziesmām ģitāras pavadījumā atzīmēja 20 gadu jubileju. Grāmatnīcas vadītāju […]

Atklāj priekšmetu un uzzini tā stāstu

00:00
07.12.2025
30

Cēsu muzejā simtgades izstādē “Cēluma simtā satikšanās. No Vidzemes muižām līdz Cēsu muzejam” apmeklētāji nesteidzas. Te ir daudz interesanta, ko pētīt, uzzināt, iespēja pārliecināties par kādiem zināmiem faktiem, kā arī var  apskatīt vēsturiskus priekšmetus, gūt priekšstatu par Bauņu, Jāņamuižas, Kārļu, Ruckas, Ungurmuižas, Vecates, Veselavas muižu, Cēsu pilsmuižā, Mazstraupes un Lielstraupes pilī krātajām vērtībām. Visas šīs […]

Turpina tradīciju - veidot eglīšu aleju

00:00
06.12.2025
43

Šonedēļ Cēsīs, Rožu laukumā, alejā izvietotas 25 mazas eglītes, kas ved līdz lielajai svētku eglei. Šajās dienās novadnieki rotās arī īsās eglītes, ļaujoties pērn aizsāktajai tradīcijai, lai svētdien, 7.decembrī, atklātu zaļoksno aleju. Cēsu novada pašvaldības iestādes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timer­mane-Malēja pastāsta, ka pērn izvietoja 20 eglītes, jo nebija zināms, cik aktīvi iedzīvotāji iesaistīties […]

Gadskārtēji sveic gan pieredzējušos, gan jaunpienācējus Cēsu uzņēmēju vidē

00:00
05.12.2025
171

Cēsu novada uzņēmēji  tikās pašvaldības rīkotā forumā, lai kopīgi atskatītos uz aizvadīto darba gadu un pasniegtu pagodinājumus par paveikto kādā īpašā jomā. Pasākuma ievadā bija iespējams iepazīt vietējos uzņēmējus un viņu produkciju, kam piešķirta preču zīme “Radīts Cēsu novadā”. Pasākumu, kurā ieskatu tautsaimniecībā Latvijā,  reģionā vai novadā sniedz amatpersonas un speciālisti, caurvija uzņēmēju apbalvošana. To […]

Kad vainojams tas, kurš nav klāt

00:00
04.12.2025
438
2

Drustu Tautas namā tikties ar vēja parka “Augstkalni”, ko būvē Drustu un Launkalnes pagastā, būvniekiem un projekta attīstītāju bija sanācis ap pussimts iedzīvotāju. Ne tikai drustēnieši, arī kaimiņi no Jaunpiebalgas. Aktuālākais jautājums – ceļi Drusti – Jaunpiebalga un Drusti – Launkalne. Tos ikdienā izmanto vēja elektrostacijas (VES) būvnieki, no karjera Jaunpiebalgā ved granti, lai ierīkotu pievedceļus […]

Kino CĒSIS piedalās Eiropas kino naktī un aicina uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu

12:06
03.12.2025
46

Kino CĒSIS, kas darbojas Koncertzālē “Cēsis”, līdz ar vairāk nekā 90 kinoteātriem visā Eiropā svinēs Eiropas kino nakti, 4. decembrī aicinot uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu un sarunu pēc filmas “Māksla kā terapija”. Eiropas kino nakti organizē starptautiskais kinoteātru tīkls “Europa Cinemas” un “Creative Europe MEDIA” – Eiropas Komisijas programma, kas atbalsta Eiropas audiovizuālo […]

Tautas balss

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
15
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
20
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
32
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Sludinājumi