Svētdiena, 24. novembris
Vārda dienas: Velta, Velda

No receptes līdz grāmatai

Jānis Gabrāns
23:00
14.05.2022
4
Jansons 1

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā (VTDT) prezentēja pašu radīto recepšu grāmatu “Studentu receptes”.

Ceļš uz to sākās mājsēdes laikā, kad tehnikuma sociālajos tīklos katru dienu tika ievietota viena audzēkņu piedāvāta ēdiena recepte, lai vienaudžiem šis laiks paietu garšīgāk. Tā no receptes uz recepti un skolotājai Daiga Ločmelei radās ideja par pavārgrāmatu. Viņa aktīvi iesaistījās, aicinot audzēkņus iesūtīt trīs ēdienu, kurus visbiežāk gatavo, receptes, palīdzot kalkulācijas rēķināšanā, ēdiena dekorēšanā. Par tehnisko pusi gādāja VTDT sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Stalšāne, un šajā pavasarī pavārgrāmata nonāca pie lietotājiem.

Skolotāja Daiga, stāstot par receptēm, norādīja, ka bijis svarīgi, lai tās ir vienkāršas, lai nevajag īpašas cepeškrāsnis, citas virtuves iekārtas vai sarežģītas sastāvdaļas: “Bērni darbojās radoši, katrai receptei pievienojot kādu savu niansīti. Šīs receptes var noderēt gan vidusskolas vecuma jauniešiem, lai paši var pagatavot sev maltīti vai pat pārsteigt vecākus, bet noder arī pieaugušajiem, jo ne jau vienmēr viegli izdomāt, ko gatavot vakariņās.”

Uz pavārgrāmatas prezentācijas pasākumu pulcējās audzēkņi, kuri iesūtīja receptes, arī citi, kuri tehnikumā apgūst šo profesiju. VTDT direktors Artūrs Šņego­vičs uzrunā izteica cerību, ka šī nebūs pēdējā skolas pavārgrāmata un arī nebūs pēdējā pavārgrāmata, kuras tapšanā piedalījušies audzēkņi: “Ceru pēc gadiem redzēt jūsu sastādītās pavārgrāmatas. Šī pirmā mūsu pavārgrāmata ir noderīga ikvienam, receptes var izmantot gan jaunieši, gan viņu vecāki, viss viegli saprotams. Arī es esmu jau kaut ko no piedāvātā izmantojis. Pirmā grāmata izdota, ir laiks sākt domāt par nākamo!”

Tikties ar jauniešiem bija uzaicināts Latvijā zināmais šefpavārs Māris Jansons, kurš savulaik Jāņmuižas profesionālajā vidusskolā apguvis pavāra specialitāti, bet tagad vada restorānu “Kest” Cēsīs. Viņš dalījās pieredzē, kā kļūt par pavāru ar vārdu, lai gan skolas laikā par to neesot domājis. Viss mainījies, kad pēdējā kursā nonācis praksē restorānā “Vincents” pie Mārtiņa Rītiņa.

“Dzīvē visu nosaka mentors, ar kuru sastopies, kuram vēlies līdzināties, un tāds koncepts darbojas jau tūkstošiem gadu. Nostrādāju prakses mēnesi, Mārtiņš man jautāja, ko esmu nodomājis darīt vasarā. Man it kā bija sarunāts darbs Cēsīs ēdnīcā, bet Mārtiņš jautāja, vai negribu strādāt pie viņa. Tā nostrādāju vasaru, paliku tur, un rezultātā “Vincentā” sabiju deviņus gadus.”

Sācis kā praktikants, bet beigās bijis M. Rītiņa labā roka. Runājot par profesijas izaicinājumiem, M. Jansons uzsvēra, ka šī profesija neiekļaujas ierastajā dzīves ritmā, kad darba laiks no astoņiem rītā līdz pieciem vakarā, kad ir brīvas sestdienas, svētdienas, svētku dienas.

“Pavāriem tās pārsvarā ir darba dienas. Darbs “Vincentā” nebija viegls, strādājām 70 stundas nedēļā, bijām pārguruši, sestdienas un svētdienas nejutām. Deviņos gados trīs reizes gribēju iet prom, jo tik intensīvs darbs izdedzina, zūd motivācija, bet Mārtiņš vienmēr aprunājās, un pēc pārrunām paliku strādāt,” atcerējās M. Jansons.

Pēc aiziešanas no “Vincenta” meties jaunos izaicinājumos un kopā ar domubiedriem izveidojis restorānu “Bibliotēka Nr.1”, kas vairākus gadus Rīgā bija otrs labākais restorāns aiz “Vin­centa”. Pēc tam nācis kritiens, kas licis pieņemt kardinālus lēmumus: “Sapratu, ka gribu mainīt dzīvi, nolēmu, ka nākšu uz Cēsīm. Nolēmu veidot savu restorānu, tas bija liels izaicinājums, bija jābūt lielai drosmei, lai veidotu restorānu ārpus Rīgas. Īpaši degustāciju restorānu, kurā apmeklētājam jāpieņem tas, ko piedāvā šefpavārs, kurā nav ēdienkartes, no kā izvēlēties.”

Viņš aicināja jauniešus, kuri vēlas būt šajā profesijā, maksimāli daudz ieguldīt sevī, zināšanās, bez atlīdzības praktizējoties pie labākajiem šefpavāriem.

“Ja tiešām kaut ko gribat sasniegt, jārēķinās ar ieguldījumiem, bet rezultāts ir tā vērts. Pēc tam nevienam neinteresēs, kā esi to sasniedzis, svarīga būs tikai šodiena. Tāpat iesaku atrast mentoru, kurš iedvesmos, kuram gribēsies līdzināties, gluži kā senos laikos, kad bija meistars, kurš māceklim mācīja visus amata noslēpumus,” teica M. Jansons.

Populārais pavārs pasākuma dalībniekiem bija sagādājis pārsteigumu- aicināja vairākus jauniešus iesaistīties “aklajā garšas testā”, kur tikai pēc garšas jāatmin, kas nogaršots. M. Jan­sonam asistēja VTDT 4.kursa students Kaspars Grudino, kurš šobrīd ir praksē restorānā “Kest”. Dažu sastāvdaļu noteikt bija vieglāk, citu grūtāk, bet uzdevums lika aizdomāties, ko sajūtam ar garšu un cik tas svarīgi ēdienu tapšanā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Plaša teritorija jaudīgai uzņēmējdarbībai

00:00
24.11.2024
31

Valmieras pievārtē pagājušajā nedēļā atklāja Industriālā parka būvniecību nepilnu 60 hektāru plašā teritorijā. Darbus plānots pabeigt nākamā gada beigās. Apbūves teritorijā būs inženierkomunikāciju infrastruktūra, liels loģistikas centrs, industriāls elektroenerģijas pieslēgums, plašas stāvvietas, dzelzceļa pievads. Dzelzceļu varēs izmantot, lai nodrošinātu kravu pārvietošanu starp Valmieras dzelzceļa staciju un    Industriālo parku. Paredzēts izbūvēt platsliežu dzelzceļa privātās lietošanas […]

Sava laika personība. Arturs Dronis

00:00
23.11.2024
34

Vairākas paaudzes atceras Arturu Droni – cēsnieku, mākslinieku, skolotāju. Šis ir viņa 120.jubilejas gads. “Viņš bija gleznotāju gleznotājs, skolotāju skolotājs, iedvesmoja skolēnus, sabiedrību gan ar savām gleznām, gan personību. Skatot šodien viņa darbus, varam sajust mākslinieka vienkāršību, inteliģenci. A.Dronis teica, ka katru dienu jāuzglezno kāds portrets, ja nav modeļa, gleznoja pats sevi. Tāpēc starp viņa […]

Jaunieši pagatavo svētku maltīti senioriem

00:00
22.11.2024
50
1

124 seniori Cēsu novadā Lāčplēša dienā saņēma siltu svētku maltīti. Pusdienas Smiltenes tehnikuma jaunieši un “Latvijas Samariešu apvienības” aprūpētāji piegādāja visiem senioriem, kuri novadā saņem pakalpojumu “Aprūpe mājās”. “Senioru emocijas, prieku, laimi, sajūsmu un pateicību nav iespējams aprakstīt,” “Dru­vai” teic Dana Laicāne, vecākā aprūpētāja Cēsu un Valmieras novadā. “Lai gan bijām pieteikuši, ka viņi saņems […]

Automašīnu iegādē cilvēki kļūst arvien racionālāki

10:27
21.11.2024
51

Iegādājoties automašīnu, cilvēki kļūst arvien racionālāki, intervijā aģentūrai LETA norādīja lietoto auto tirgotāja “Longo Group” valdes priekšsēdētājs Edgars Cērps. Pieprasījums pēc vieglajām automašīnām cenu kategorijā zem 10 tūkstošiem eiro palielinājies, bet spēkratiem, kas dārgāki par 20 tūkstošiem eiro, sarucis. Ar Edgaru Cērpu sarunājas LETA žurnāliste Justīne Bere­zovska. “Druvas” lasītājiem piedāvājam saīsinātu interviju.  -Kā pašlaik varētu […]

Zaubē aptieka pārcēlusies uz gaišām un plašām telpām

00:00
21.11.2024
146
1

Zaubē ilgi gaidīts brīdis –vietējā aptieka iekārtojusies ērtākās un gaišākās telpās. Pagājušajā nedēļā uz jauno telpu atklāšanu pulcējās pagasta iedzīvotāji un cilvēki, kas gādāja, lai aptieka būtu mūsdienīga. Zaubes aptieka ir “Lat­vijas aptieka” filiāle, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Alvis Ērglis telpu atklāšanā sacīja: “Šodien vairākkārtīgi izskanēja vārdi – tik saviļņojoši. Un patiesi ir prieks, ka laikā, […]

Sagatavo auto Ukrainai

00:00
20.11.2024
62

Patriotiskās noskaņās Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi fondam “Uzņēmēji mieram” nodeva salaboto automašīnu, kas tiks nogādāta Ukrainā. Tehnikums saņēma arī nākamo mašīnu, kuru saremontēs, lai sūtītu ukraiņiem uz fronti. VTDT ir pirmais tehnikums, kurš iesaistījies Ukrainai ziedoto automašīnu tehniskā sagatavošanā, tagad jau to dara septiņas mācību iestādes. “Valsts policijas ziedotais spēkrats, kuru mēs […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
18
16
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
33
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
66
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi