Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

No receptes līdz grāmatai

Jānis Gabrāns
23:00
14.05.2022
2
Jansons 1

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā (VTDT) prezentēja pašu radīto recepšu grāmatu “Studentu receptes”.

Ceļš uz to sākās mājsēdes laikā, kad tehnikuma sociālajos tīklos katru dienu tika ievietota viena audzēkņu piedāvāta ēdiena recepte, lai vienaudžiem šis laiks paietu garšīgāk. Tā no receptes uz recepti un skolotājai Daiga Ločmelei radās ideja par pavārgrāmatu. Viņa aktīvi iesaistījās, aicinot audzēkņus iesūtīt trīs ēdienu, kurus visbiežāk gatavo, receptes, palīdzot kalkulācijas rēķināšanā, ēdiena dekorēšanā. Par tehnisko pusi gādāja VTDT sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Stalšāne, un šajā pavasarī pavārgrāmata nonāca pie lietotājiem.

Skolotāja Daiga, stāstot par receptēm, norādīja, ka bijis svarīgi, lai tās ir vienkāršas, lai nevajag īpašas cepeškrāsnis, citas virtuves iekārtas vai sarežģītas sastāvdaļas: “Bērni darbojās radoši, katrai receptei pievienojot kādu savu niansīti. Šīs receptes var noderēt gan vidusskolas vecuma jauniešiem, lai paši var pagatavot sev maltīti vai pat pārsteigt vecākus, bet noder arī pieaugušajiem, jo ne jau vienmēr viegli izdomāt, ko gatavot vakariņās.”

Uz pavārgrāmatas prezentācijas pasākumu pulcējās audzēkņi, kuri iesūtīja receptes, arī citi, kuri tehnikumā apgūst šo profesiju. VTDT direktors Artūrs Šņego­vičs uzrunā izteica cerību, ka šī nebūs pēdējā skolas pavārgrāmata un arī nebūs pēdējā pavārgrāmata, kuras tapšanā piedalījušies audzēkņi: “Ceru pēc gadiem redzēt jūsu sastādītās pavārgrāmatas. Šī pirmā mūsu pavārgrāmata ir noderīga ikvienam, receptes var izmantot gan jaunieši, gan viņu vecāki, viss viegli saprotams. Arī es esmu jau kaut ko no piedāvātā izmantojis. Pirmā grāmata izdota, ir laiks sākt domāt par nākamo!”

Tikties ar jauniešiem bija uzaicināts Latvijā zināmais šefpavārs Māris Jansons, kurš savulaik Jāņmuižas profesionālajā vidusskolā apguvis pavāra specialitāti, bet tagad vada restorānu “Kest” Cēsīs. Viņš dalījās pieredzē, kā kļūt par pavāru ar vārdu, lai gan skolas laikā par to neesot domājis. Viss mainījies, kad pēdējā kursā nonācis praksē restorānā “Vincents” pie Mārtiņa Rītiņa.

“Dzīvē visu nosaka mentors, ar kuru sastopies, kuram vēlies līdzināties, un tāds koncepts darbojas jau tūkstošiem gadu. Nostrādāju prakses mēnesi, Mārtiņš man jautāja, ko esmu nodomājis darīt vasarā. Man it kā bija sarunāts darbs Cēsīs ēdnīcā, bet Mārtiņš jautāja, vai negribu strādāt pie viņa. Tā nostrādāju vasaru, paliku tur, un rezultātā “Vincentā” sabiju deviņus gadus.”

Sācis kā praktikants, bet beigās bijis M. Rītiņa labā roka. Runājot par profesijas izaicinājumiem, M. Jansons uzsvēra, ka šī profesija neiekļaujas ierastajā dzīves ritmā, kad darba laiks no astoņiem rītā līdz pieciem vakarā, kad ir brīvas sestdienas, svētdienas, svētku dienas.

“Pavāriem tās pārsvarā ir darba dienas. Darbs “Vincentā” nebija viegls, strādājām 70 stundas nedēļā, bijām pārguruši, sestdienas un svētdienas nejutām. Deviņos gados trīs reizes gribēju iet prom, jo tik intensīvs darbs izdedzina, zūd motivācija, bet Mārtiņš vienmēr aprunājās, un pēc pārrunām paliku strādāt,” atcerējās M. Jansons.

Pēc aiziešanas no “Vincenta” meties jaunos izaicinājumos un kopā ar domubiedriem izveidojis restorānu “Bibliotēka Nr.1”, kas vairākus gadus Rīgā bija otrs labākais restorāns aiz “Vin­centa”. Pēc tam nācis kritiens, kas licis pieņemt kardinālus lēmumus: “Sapratu, ka gribu mainīt dzīvi, nolēmu, ka nākšu uz Cēsīm. Nolēmu veidot savu restorānu, tas bija liels izaicinājums, bija jābūt lielai drosmei, lai veidotu restorānu ārpus Rīgas. Īpaši degustāciju restorānu, kurā apmeklētājam jāpieņem tas, ko piedāvā šefpavārs, kurā nav ēdienkartes, no kā izvēlēties.”

Viņš aicināja jauniešus, kuri vēlas būt šajā profesijā, maksimāli daudz ieguldīt sevī, zināšanās, bez atlīdzības praktizējoties pie labākajiem šefpavāriem.

“Ja tiešām kaut ko gribat sasniegt, jārēķinās ar ieguldījumiem, bet rezultāts ir tā vērts. Pēc tam nevienam neinteresēs, kā esi to sasniedzis, svarīga būs tikai šodiena. Tāpat iesaku atrast mentoru, kurš iedvesmos, kuram gribēsies līdzināties, gluži kā senos laikos, kad bija meistars, kurš māceklim mācīja visus amata noslēpumus,” teica M. Jansons.

Populārais pavārs pasākuma dalībniekiem bija sagādājis pārsteigumu- aicināja vairākus jauniešus iesaistīties “aklajā garšas testā”, kur tikai pēc garšas jāatmin, kas nogaršots. M. Jan­sonam asistēja VTDT 4.kursa students Kaspars Grudino, kurš šobrīd ir praksē restorānā “Kest”. Dažu sastāvdaļu noteikt bija vieglāk, citu grūtāk, bet uzdevums lika aizdomāties, ko sajūtam ar garšu un cik tas svarīgi ēdienu tapšanā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
25

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
11

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
26

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
43

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
43

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
74

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
8
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
8
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
7
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
6
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi