Piektdiena, 7. februāris
Vārda dienas: Nelda, Rihards, Ričards, Rišards

No receptes līdz grāmatai

Jānis Gabrāns
23:00
14.05.2022
7
Jansons 1

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā (VTDT) prezentēja pašu radīto recepšu grāmatu “Studentu receptes”.

Ceļš uz to sākās mājsēdes laikā, kad tehnikuma sociālajos tīklos katru dienu tika ievietota viena audzēkņu piedāvāta ēdiena recepte, lai vienaudžiem šis laiks paietu garšīgāk. Tā no receptes uz recepti un skolotājai Daiga Ločmelei radās ideja par pavārgrāmatu. Viņa aktīvi iesaistījās, aicinot audzēkņus iesūtīt trīs ēdienu, kurus visbiežāk gatavo, receptes, palīdzot kalkulācijas rēķināšanā, ēdiena dekorēšanā. Par tehnisko pusi gādāja VTDT sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Stalšāne, un šajā pavasarī pavārgrāmata nonāca pie lietotājiem.

Skolotāja Daiga, stāstot par receptēm, norādīja, ka bijis svarīgi, lai tās ir vienkāršas, lai nevajag īpašas cepeškrāsnis, citas virtuves iekārtas vai sarežģītas sastāvdaļas: “Bērni darbojās radoši, katrai receptei pievienojot kādu savu niansīti. Šīs receptes var noderēt gan vidusskolas vecuma jauniešiem, lai paši var pagatavot sev maltīti vai pat pārsteigt vecākus, bet noder arī pieaugušajiem, jo ne jau vienmēr viegli izdomāt, ko gatavot vakariņās.”

Uz pavārgrāmatas prezentācijas pasākumu pulcējās audzēkņi, kuri iesūtīja receptes, arī citi, kuri tehnikumā apgūst šo profesiju. VTDT direktors Artūrs Šņego­vičs uzrunā izteica cerību, ka šī nebūs pēdējā skolas pavārgrāmata un arī nebūs pēdējā pavārgrāmata, kuras tapšanā piedalījušies audzēkņi: “Ceru pēc gadiem redzēt jūsu sastādītās pavārgrāmatas. Šī pirmā mūsu pavārgrāmata ir noderīga ikvienam, receptes var izmantot gan jaunieši, gan viņu vecāki, viss viegli saprotams. Arī es esmu jau kaut ko no piedāvātā izmantojis. Pirmā grāmata izdota, ir laiks sākt domāt par nākamo!”

Tikties ar jauniešiem bija uzaicināts Latvijā zināmais šefpavārs Māris Jansons, kurš savulaik Jāņmuižas profesionālajā vidusskolā apguvis pavāra specialitāti, bet tagad vada restorānu “Kest” Cēsīs. Viņš dalījās pieredzē, kā kļūt par pavāru ar vārdu, lai gan skolas laikā par to neesot domājis. Viss mainījies, kad pēdējā kursā nonācis praksē restorānā “Vincents” pie Mārtiņa Rītiņa.

“Dzīvē visu nosaka mentors, ar kuru sastopies, kuram vēlies līdzināties, un tāds koncepts darbojas jau tūkstošiem gadu. Nostrādāju prakses mēnesi, Mārtiņš man jautāja, ko esmu nodomājis darīt vasarā. Man it kā bija sarunāts darbs Cēsīs ēdnīcā, bet Mārtiņš jautāja, vai negribu strādāt pie viņa. Tā nostrādāju vasaru, paliku tur, un rezultātā “Vincentā” sabiju deviņus gadus.”

Sācis kā praktikants, bet beigās bijis M. Rītiņa labā roka. Runājot par profesijas izaicinājumiem, M. Jansons uzsvēra, ka šī profesija neiekļaujas ierastajā dzīves ritmā, kad darba laiks no astoņiem rītā līdz pieciem vakarā, kad ir brīvas sestdienas, svētdienas, svētku dienas.

“Pavāriem tās pārsvarā ir darba dienas. Darbs “Vincentā” nebija viegls, strādājām 70 stundas nedēļā, bijām pārguruši, sestdienas un svētdienas nejutām. Deviņos gados trīs reizes gribēju iet prom, jo tik intensīvs darbs izdedzina, zūd motivācija, bet Mārtiņš vienmēr aprunājās, un pēc pārrunām paliku strādāt,” atcerējās M. Jansons.

Pēc aiziešanas no “Vincenta” meties jaunos izaicinājumos un kopā ar domubiedriem izveidojis restorānu “Bibliotēka Nr.1”, kas vairākus gadus Rīgā bija otrs labākais restorāns aiz “Vin­centa”. Pēc tam nācis kritiens, kas licis pieņemt kardinālus lēmumus: “Sapratu, ka gribu mainīt dzīvi, nolēmu, ka nākšu uz Cēsīm. Nolēmu veidot savu restorānu, tas bija liels izaicinājums, bija jābūt lielai drosmei, lai veidotu restorānu ārpus Rīgas. Īpaši degustāciju restorānu, kurā apmeklētājam jāpieņem tas, ko piedāvā šefpavārs, kurā nav ēdienkartes, no kā izvēlēties.”

Viņš aicināja jauniešus, kuri vēlas būt šajā profesijā, maksimāli daudz ieguldīt sevī, zināšanās, bez atlīdzības praktizējoties pie labākajiem šefpavāriem.

“Ja tiešām kaut ko gribat sasniegt, jārēķinās ar ieguldījumiem, bet rezultāts ir tā vērts. Pēc tam nevienam neinteresēs, kā esi to sasniedzis, svarīga būs tikai šodiena. Tāpat iesaku atrast mentoru, kurš iedvesmos, kuram gribēsies līdzināties, gluži kā senos laikos, kad bija meistars, kurš māceklim mācīja visus amata noslēpumus,” teica M. Jansons.

Populārais pavārs pasākuma dalībniekiem bija sagādājis pārsteigumu- aicināja vairākus jauniešus iesaistīties “aklajā garšas testā”, kur tikai pēc garšas jāatmin, kas nogaršots. M. Jan­sonam asistēja VTDT 4.kursa students Kaspars Grudino, kurš šobrīd ir praksē restorānā “Kest”. Dažu sastāvdaļu noteikt bija vieglāk, citu grūtāk, bet uzdevums lika aizdomāties, ko sajūtam ar garšu un cik tas svarīgi ēdienu tapšanā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vajadzība pēc bezmaksas zupas porcijas palielinās

00:00
07.02.2025
42
1

Cēsīs darbojas divas zupas virtuves. Biedrības “Labāka rītdiena” uzturētajās “Karotēs” pēc siltas maltītes bez maksas var atnākt ikviens. Biedrības “Ģimenes centrs Mūsu nākotne” zupas virtuvē ēdienu piedāvā iedzīvotājiem, kuriem ir atbilstoša pašvaldības Sociālā dienesta izziņa. Zupas virtuvē “Karotes” janvārī izdalītas 3256 porcijas jeb aptuveni 1305 litri siltas zupas. Biedrības “Labāka rītdiena” valdes priekšsēdētāja Evija Jēkabsone […]

Vairs nevajag? Atdod citam

00:00
06.02.2025
96
1

Aprites skapī var atstāt neizmantoto un paņemt vajadzīgo SIA “ZAAO” EKO laukumos – Cēsīs, Lapsu ielā 19,    un poligona “Daibe” EKO laukumā – ikvienam ir pieejami Aprites skapji. Iedzīvotāji labprāt tos izmanto. “Aprites skapī katrs var atnest traukus, grāmatas un rokas darba instrumentus. Pašiem kādreiz iegādātais vairs nav vajadzīgs, bet kādam var noderēt,” stāsta […]

NATO spēki malkas talkā “Zvanniekos”

00:00
05.02.2025
69

Liela rosība aizvadītājā svētdienā un pirmdienā valdīja un dažādas valodas skanēja Vaives pagasta “Zvanniekos”. Uz talku, lai palīdzētu sagādāt kopienai malku, bija ieradušies ASV, Kanādas, Spānijas, Slovākijas NATO spēku karavīri, studentu bataljona un štāba zemessargi un neiztrūkstošais palīgs kaimiņu zemnieks Viesturs Soste ar savu jaudīgo traktoru un piekabi. “Zvannieku” mājas    sniedz pajumti, atbalstu un […]

Baibai Bendikai Eiropas zelts un bronza

00:00
04.02.2025
46

Eiropas čempionāts biatlonā, kas risinājās Martello trasē Itālijā, veiksmīgs izrādījās Latvijas labākajai biatlonistei cēsniecei Baibai Ben­dikai, kura iedzīšanas distancē izcīnīja čempiones titulu, bet sprintā – bronzas godalgu. Šī sezona sportistei līdz šim nav bijusi tā veiksmīgākā, šaušanā bija daudz kļūdu, arī ātruma īpašību pietrūka. Tas neļāva tikt augstās vietas, un Pasaules kausā līdz šim nopelnīti […]

Kā savienot vajadzības un iespējas

00:00
03.02.2025
143

Ceļi, ielas un ūdens kvalitāte – trīs sāpīgākie temati, par kuriem Amatas pagasta iedzīvotāji runāja ar Cēsu novada pašvaldības pārstāvjiem. Ir ceļi, ir ne ceļi. Visiem naudas nekad nepietiek Ielas Amatas pagasta Ģikšu ciemā uzlabos, uzsvēra Amatas apvienības pārvaldes vadītāja Elita Eglīte. Pērn pasūtīti tehniskie projekti Liepu, Saules, Mēness un Kalna ielu asfalta atjaunošanai, darbus, […]

Saimniek, savāc pēc sava suņa!

17:12
02.02.2025
170
1

Zāliens pie ēkas Cēsīs, Bērzaines ielā 5, kļuvis par vietu, kur apkaimes iedzīvotāji izved pastaigā suni, pastāstīja kāda nama iedzīvotāja. Droši vien nebūtu jau iebildu, ja vien četr­kājaino mīluļu saimnieki būtu līdzi paņēmuši maisiņu un savāktu to, kas paliek, kad suns nokārto dabiskās vajadzības. Zāliens ir zeme, ko apsaimnieko nama dzīvokļu īpašnieki. Vai nu tas […]

Tautas balss

Nesapratnē par ģimenes ārsta pieejamību

12:30
07.02.2025
3
Seniore raksta:

“Lasu, ka Ģikšos un Skujenē darbu sāk jaunais ģimenes ārsts. Bet kā būs Taurenē? Iepriekšējais dakteris, kas strādāja Amatas un Sku­jenes pagastā, pieņēma pacientus arī Taurenē, mēs, dzērbenieši, turp braucām. Ko tagad darīt? Esam vecākā paaudze, ir kāds, kuram nav savas automašīnas, kam nav tuvinieku, viņš taču neaizbrauks līdz Ģikšiem,” sacīja seniore, kas dzīvo Dzērbenē.

Ja maza pensija, Ungurā vairs nezvejot

11:31
07.02.2025
4
Cēsnieks J. raksta:

“Kam piederēs Ungurs? Tikai bagātajiem, ja ieviesīs pašvaldības atbalstīto licencēto makšķerēšanu, zvejot varēs tikai tie, kas iegādājas licenci. Nabagie, reņģ­ēdāji, kaut arī reņģes tagad dārgas, to nevarēs atļauties. Zivju daudzumu ūdenstilpēs samazina tie, kas velcē no motorlaivām un lieto ehalotu. Tāpēc šos makšķerēšanas veidus vajadzētu aizliegt. Ungurs nav tik liels, lai savas zvejas vietas nevarētu […]

Atļauto ātrumu pārkāpt nedrīkst

11:30
07.02.2025
6
Lasītājs raksta:

“Pēc pagājušās trešdienas satiksmes negadījuma uz Cēsu -Madonas ceļa Taurenes pagastā atcerējos 7.janvāra “Druvas” komentāru par Satiksmes ministrijas rosināto nulles toleranci pret ātruma pārkāpējiem. Šķiet, autore to īsti neatbalstīja, norādot, ka nelaimes satiksmē izraisa arī ceļu infrastruktūra. Taču, domāju, piemēram, šī negadījuma nebūtu un nebūtu trīs cietušo, ja autovadītāji būtu ievērojuši atļauto ātrumu. Autovadītājiem ir […]

Vai alkohola veikalam jābūt centrā

17:17
02.02.2025
59
2
Seniore raksta:

“Kādu laiku nebiju viesojusies Cēsīs. Nu atbraucu un biju nepatīkami pārsteigta – pašā pilsētas centrā pie Vienības laukuma specializēts alkoholisko dzērienu veikals. Un tas laikā, kad runājam par Latvijas iedzīvotāju nodzeršanos, par to, ka jāsamazina alkohola patēriņš, ka lielveikalos jānorobežo plaukti, kuros tirgo alkoholiskos dzērienus. Nezinu, kam tas senais universālveikals pieder, bet brīnos par to […]

Taurus pa laukiem vairs neķeram

17:17
02.02.2025
29
Silvija no Jāņmuižas raksta:

“Izlasīju “Druvā”, kā Zaubes, Nītaures un Skujenes cilvēki protestē pret vēja parka ieceri. Esam dīvaini, runājam, ka vajag zaļo enerģiju, visu videi draudzīgu, ka jāsamazina degvielas izmatošana, jāpāriet uz elektromobiļiem, bet, tiklīdz kaut kur kaut ko grib darīt, tā visi ir pret. Tā jau nekur neko nevarēs uzbūvēt, nekādas attīstība nevar būt. Nesaprotu, par kādām […]

Sludinājumi