Siers ar rozīnēm, žāvētiem augļiem, linsēklām, saulespuķu sēklām, ķimenēm, papriku, ķiploku un daudz ko citus- tos visus prot pagatavot bijusī Vaives pagasta deputāte un zemniece Apolonija Bībere no “Pindru” mājām. Viņa gan norāda, ka sieram var likt klāt dažādas piedevas. Pati ēdusi sieru ar desu, magonēm un daudz ko citu. Viss atkarīgs no cilvēka gaumes, bet sieru var pagatavot gan sāļu, pikantu, gan saldu.
“Pamatrecepte man ir viena, kā saku- ātrā, lai gan uz Jāņiem gatavoju īsto sieru no biezpiena,” saka Apolonijas kundze un norāda, ka siera gatavošana ir diezgan laikietilpīgs process, īpaši, ja ar to nodarbotos komerciālos nolūkos.
“Es sieru galvenokārt gatavoju pašu vajadzībām. Dažkārt draugiem, radiem kā ciena kukuli dodu līdzi, taču par siera tirgošanu gan nedomāju, jo to pagatavot nebūt nav tik viegli, kā varbūt šķiet. Turklāt saimniecībā man ir tikai trīs slaucamas govis, lielu biznesu ar to neuzsāksi,” stāsta vaivēniete un teic, ka sieru sākusi siet sen, pirmo pagatavojusi uz Jāņiem. Vēlāk arī to sējusi pa retam uz svētkiem, taču līdz ar pienotavu likvidēšanu
un situāciju, ka piens nevienam vairs nav vajadzīgs, zemniece sāka domāt, kā pati to varētu izmantot.
“Ja cilvēks dzīvo un saimnieko laukos, savam galdam var izaudzēt un pats pagatavot daudz ko. Protams, nav tā, ka veikalā nepērkam vairs sieru, jo tas tomēr ir citāds nekā mājās gatavotais, bet, ja vajag, no piena varu uztaisīt biezpienu, sieru, krējumu,” saka Apolonija, norādot, ka mājas siers ir garšīgs, piemēram, ar ceptiem kabačiem, kuri ar izaug pašu dārzā.
Liene Lote Grizāne
Komentāri