Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Ne dienu bez gaļas

Druva
23:00
21.05.2009
18

Pavasaris, aplaimojis mūs ar dažām siltām nedēļām, atkal nozudis. Jauka laiskošanās piesaulītē atlikta uz nenoteiktu laiku. Gaļas cepšana no āra grila atkal jāpārceļ uz virtuvi, jo latvietim gaļas ēdieni ir neatņemama ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa. Un kālab ne, ja gaļa ir viens no galvenajiem olbaltumvielu avotiem uzturā.

Gaļu var pagatavot dažādi, atbilstoši vēlmēm un iespējām. Recepšu piedāvājums ir ļoti plašs, grāmatu grāmatas un virtuālie plašumi pilni ar tām, tāpēc ko jaunu izdomāt grūti. Bet katrs pavārs jau recepti nedaudz personalizē, kā tagad modīgi teikt, padarot to tīkamu savai gaumei. Vajag eksperimentēt, meklējot arvien jaunus risinājumus.

Cūkgaļa siera mērcē. Ņem puskilogramu cūkgaļas, divas paciņas kausētā siera (itin labi noderēs “Dzintars”), garšvielas, zaļumus, sīpolu.

Cūkgaļu sagriež nelielos gabaliņos un apcep pannā, lai izveidojas neliela garoziņa. Tad ielej pannā karstu ūdeni, lai tas pārklāj gaļu, sautē, kamēr mīksta. Pievieno garšvielas. Kad gaļa mīksta, pievieno apceptu sīpolu, kausēto sieru un sagrieztus zaļumus. Izmaisa, uzkarsē, un gatavs. Labi saderēs ar vārītiem rīsiem.

Cūkgaļa pikantā mērcē. Ņem puskilogramu liesas cūkgaļas, divus sīpolus, divas ķiploka daiviņas, lielu tomātu, vienu sarkano papriku, čili pāksti, olīveļļu, 200 ml gaišā alus, lauru lapu, nedaudz sasmalcinātu ķimeņu un oregano.

Sīpolus un ķiplokus nomizo un sagriež, tomātus noplaucē ar verdošu ūdeni, nomizo, izgriež kātiņus un sagriež gabaliņos. Papriku un čili pāksti pārgriež uz pusēm, iztīra sēklas, papriku sagriež gabalos, čili smalki sakapā. Gaļu sagriež nelielos gabalos. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep gaļu, pievieno sāli, piparus, sagrieztos sīpolus un ķiplokus. Mazliet pasautē, tad pievieno tomātus, papriku, čili un pielej alu. Pieliek lauru lapu, ķimenes, oregano, uzliek pannai vāku un sautē mērenā karstumā apmēram stundu. Pasniedz ar rīsiem.

Ja gribas pārsteigt viesus vai mājiniekus, var pagatavot cūkgaļu ar ananasiem. Ņem kilogramu liesas cūkgaļas, divas sarkanās čili pākstis, palielu sīpolu, puskilogramu ananasu (var ņemt svaigu, bet var arī konservētus), divas ēdamkarotes sviesta, glāzi sausā sarkanvīna, divas glāzes gaļas buljona, maltos melnos piparus, nedaudz saldā krējuma.

Gaļu sagriež strēmelītēs. Čili pākstis notīra, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un sagriež strēmelēs. Sīpolus sagriež sīkos kubiciņos. Pannā izkausē sviestu, tajā apcep gaļu, kamēr kļūst brūna. Pievieno čili, sīpolus un mazliet pasautē. Pielej sarkanvīnu, buljonu, uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns apmēram stundu. Tad gaļai pievieno ananasu gabaliņus, sali, piparus, iemaisa saldo krējumu un vēlreiz uzkarsē.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
4

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
44

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
322

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
108

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
533

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
18
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi