Svētdiena, 21. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Medījuma gaļas konservi pieprasīti

Druva
14:53
15.04.2011
209
Marts Mednieks1

Jāņmuižnieks Marts Māsēns jau gadu darbojas paša izveidotajā konservu cehā. Viņš atzīst, ka medījuma gaļas konservi ir pieprasīti.

Marts stāsta, ka gada laikā paplašinājis cehu, kā arī ražošanas apjomus. Medījuma gaļas konservi pieprasīti zaļajos tirdziņos Straupē un Rīgā.

„To, ka interese par šo lietu ir, jutu jau sākumā. Daudzi mednieki veda medījumus un vēlējās, lai tos sagatavo konservos, un jāsaka, ka man ir izdevies saglabāt sākotnējo klientu loku. Ir uzlabojusies arī kvalitāte. Jāteic, ka pirms gada sāku ar pašu minimumu, tagad iegādātas jaudīgākas iekārtas, konservu pagatavošanas darbs ir maksimāli atvieglots, varu to paveikt

daudz ātrāk un kvalitatīvāk,” stāsta Marts un rāda jaunās iekārtas- saldētavu, gaļas maļamo un konservu pagatavošanas katlu.

Viņš norāda, ka konservus gatavojis gan no meža cūkas, gan aļņa, briežu un pat bebra un āpša gaļas. Katram medniekam ir iespēja izvēlēties, kādu konservu vēlēsies. Taču Marts atzīst, ka vislabākie konservi sanāk no aļņa gaļas, nav smādējami arī meža cūkas gaļas konservi, taču brieža gaļas konservu garša atkarīga no tā, kurā laikā briedis medīts. „Ja tas būs nomedīts riesta laikā, tad gaļai būs nedaudz specifiska smarža. Nesen gatavoju brieža gaļas konservus, dzīvnieks bija medīts janvāra beigās, konservi sanāca ļoti labi,” saka Marts. Viņš atklāj, ja sākumā daudz eksperimentēja ar dažādām piedevām, tad jau iezstrādātas labākās konservu pagatavošanas receptes.

„Lieku gaļai klāt arī dažādas piedevas, sākot no ķimenēm, pipariem, sīpoliem, ķiplokiem, beidzot ar griķiem, zirņiem un pupiņām. Gatavoju konservus arī ar tomātu mērci un citām piedevām.

Izvēles iespējas ir plašas. Turklāt mednieki var būt

simts procentus pārliecināti, ka konservos sagatavota būs tieši viņu atvestā medījuma gaļa un nekas cits,” norāda Marts un teic, ka dzinējmedību sākumā, kad notiek aktīvas medības, darba netrūka. Ne tikai vietējie mednieku kolektīvi, bet arī mednieki no Limbažiem, Rīgas un Jelgavas veda pārstrādāt medījuma gaļu. Taču, kad kolektīvās medības ziemas periodā tika aizliegtas, nācās domāt, kā cehā nepārtraukt darbību.

„Patlaban iepērku cūkas un liellopa gaļu, kas audzēta bioloģiskajās saimniecībās,

un gatavoju konservus. Pieprasījums ir liels, un ne vienmēr varu saražot tik daudz, lai visiem klientiem pietiktu. Turklāt Rīgā zaļajos tirdziņos šie gaļas konservi ir īpaši pieprasīti. Pat māmiņas mazuļiem labprāt pērk meža gaļas konservus un slavē,” stāsta Marts. Viņš norāda, ka konservus gatavo arī pēc individuāla pieprasījuma.

„Tirdziņā pircējs prasa, vai konservos ir tikai šķiņķis. Saku, ka šoreiz nav, bet varu sagatavot nākamajai reizei. Citi vēlās vairāk sasmalcinātu gaļu, citi atkal lielākos gabalos. Dažs grib muguras karbonādi. To visu var izdarīt. Katram jau vēlēšanās cita, bet visiem interesē, kas tajā konservā ir iekšā,” stāsta mednieks un teic, ka jebkura dzīvnieka gaļu var pagatavot labi. Pat bebra, kas daudziem neiet pie dūšas. Nākotnē Marts ieplānojis konservos likt arī truša un vistas gaļu.

„Izdarīts jau ir daudz, taču būs vēl vairāk. Plānoju paplašināties un izveidot žāvētavu, lai gatavotu desas. Taču nevēlos taisīt tādas desas, kādas jau citviet piedāvā. Izdomāšu ko īpašu, lai varētu konkurēt ar citiem gaļas pārstrādātājiem. Varbūt tās būs vītinātās desas. Plānā ir izveidot arī atsevišķu zivju cehu, jo cilvēkiem ir arī interese par zivju konserviem,” savos nākotnes plānos dalās Marts.

Vaicāts, cik bieži pēdējā gada laikā pašam nācies aiziet uz medībām, Marts domīgi smaida.

„Tā jau ir, ka darbs cehā paņem lielāko daļu laika. Tagad bebrus var medīt, gribētos aizbraukt medībās, bet mans laiks pakārtots darbam te. Tā jau ir, lai dotos medībās, vispirms jānopelna nauda, Taču domāju, ka kādu bebru vēl līdz aprīļa beigām pagūšu nomedīt” optimistiski saka Marts.

Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
25

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
51

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
50

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
400

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
134

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
581

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi