Šonedēļ zemniekiem piederošajā uzņēmumā “Latvijas Piens” sākta siera iekārtu montāža, pēc kuras pabeigšanas ražošanas jaudas būs 30 tonnas siera diennaktī, savukārt pirmie siera ražošanas testi tiks veikti oktobrī.
Kā biznesa portālu “Nozare.lv” informēja uzņēmuma komunikāciju vadītāja Iveta Tomsone, šāda siera apjoma saražošanai nepieciešams aptuveni 300 tonnas svaigpiena.
Savukārt uzņēmuma vadītājs Raimonds Freimanis norādīja, ka līdz ar iekārtu montāžu rūpnīca pietuvojusies mērķim – kooperatīvu saražotā piena pārstrādei eksportspējīgos produktos.
“Plānots, ka rūpnīcas īpašnieki – kooperatīvi, atbilstoši rūpnīcas ražošanas jaudu palielināšanai, gada laikā pakāpeniski samazinās svaigpiena eksportu uz Lietuvu,” stāstīja Freimanis.
Viņš arī sacīja, ka rūpnīcas siera ražošanas iekārtas Šveices uzņēmums “Kalt” ievedis aizvadītās nedēļas nogalē. Kravas sastāvā bija trīs siera gatavošanas katli ar 15 000 litru lielu siera masas ietilpību, kā arī divas siera preses. Viena no tām ir paredzēta apaļo sieru ražošanai, otra – siera ražošanai tā dēvētājos eiroblokos.
“Priekšdarbi lielo siera iekārtu montāžai jau veikti augustā, kad tika pabeigti tehnoloģisko tīklu montāžas darbi – uzstādīta lielākā daļa palīgiekārtu, tostarp sūkņi siltummaiņi, kas ļauj produktu pēc nepieciešamības uzkarsēt vai atdzesēt, kā arī ūdenstvertnes, vārsti. Noslēgumam tuvojas siera nogatavināšanas plauktu darbu montāža un savu kārtu uzstādīšanai gaida arī augustā rūpnīcā ievestās iepakošanas iekārtas,” norādīja uzņēmējs.
Ar jaunajām iekārtām tiks ražoti Ementāles tipa puscietie apaļie sieri, attīstot un pilnveidojot zīmola “Trikantālers” sierus, kas tiek eksportēti ar nosaukumu “Lettlander”. Tāpat tiks ražoti klasiskie puscietie Krievijas un Holandes tipa sieri, kā arī tiks radīti jauni sieru veidi.
Līdz ar siera iekārtu izstādīšanu tiek veikta arī ultrafiltrācijas iekārtas montāža. Tā dod iespēju pārstrādāt siera ražošanas procesā radušās sūkalas, iegūstot eksporta tirgos pieprasīto sūkalu proteīnu un sūkalu koncentrātu.
Savukārt “Latvijas Piena” tehniskais direktors Armands Lūsis informēja, ka septembra nogalē pilnībā būs pabeigti rūpnīcas pirmās un otrās kārtas iekārtu uzstādīšanas darbi. Līdz ar to “Latvijas Piena” projekts būs pilnībā īstenots un rūpnīca būs gatava ne tikai vājpiena koncentrāta un krējuma, bet arī siera ražošanai.
Kā ziņots, “Latvijas Piena” dibinātāji ir piensaimnieku kooperatīvi “Trikāta KS”, “Dzēse” un “Piena partneri KS”, kas apvieno 600 zemnieku saimniecības visā Latvijā.
10,4 miljonus latu vērtās rūpnīcas pamatakmens tika likts pērn 28.septembrī. Kooperatīva 600 biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts – aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums – aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts ir pieci miljoni latu. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs no 500 līdz 600 tonnām mēnesī.
NOZARE.LV
Komentāri