Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Garšīgā, bet mazpazīstamā hurma

Druva
00:00
15.03.2008
23

Veikalos augļu plauktos esam pamanījuši oranžus augļus – hurmu. Dažs droši vien jau atklājis tās labās garšas īpašības, kāds varbūt vēl nav iedrošinājies pārbaudīt nezināmo. Bet vajadzētu, jo barības vielu ziņā hurma neatpaliek no vīģēm un vīnogām.

Iespaidīgs ir hurmas sastāva uzskaitījums. Cukuri (galvenokārt glikoze, fruktoze), organiskās skābes (citronskābe, ābolskābe u.c.), kā arī olbaltumvielas, pektīnvielas, proteīni, daudz bioloģiski aktīvu makroelementu un mikroelementu (varš, magnijs, dzelzs, kālijs, jods, leikoantocianidīni, karotinoīdi, askorbīnskābe) un citas mūsu platuma grādos nepieciešamas vielas.

Visvairāk šajā auglī ir cukuru, tie veido ceturto daļu no masas un ir ļoti noderīgi sirds slimniekiem, jo labi baro sirds muskuļus un vienlaikus strauji nepalielina glikozes daudzumu asinīs, kā tas mēdz būt ar rafinēto cukuru. Speciālisti atzīst, ka hurma kopā ar aprikozēm un āboliem jāiekļauj ikdienas ēdienkartē, ja organismā jūtams kālija trūkums. Hurma palīdz izvadīt no organisma vārāmo sāli, tā atslogojot nieru darbību, bet bagātīgais karotīna saturs sargā no saslimšanas ar audzējiem. Šī augļa pozitīvo īpašību uzskate ir gara. Hurma noder arī mazasinības gadījumā, labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu, žultsceļus, aknas, ir labs diētiskais produkts, ja ir gremošanas orgānu slimības, spēcinošs līdzeklis pēc pārciestām slimībām.

Pērkot hurmu, ieteicams izraudzīties košas krāsas augļus ar mīkstiem sāniem. Galvenā uzmanība jāpievērš kātiņam – tam, tāpat kā lapām (ja tās ir klāt), jābūt pavisam sausam.

Hurmu var lietot svaigu, var gatavot saldos ēdienus, karsējot augļus ūdens peldē (tad tie zaudē raksturīgo savelkošo garšu).

Piedāvāju dažas receptes. Iespējams, noder, jo pamēģināt ko jaunu vienmēr interesanti.

Var rīkoties pavisam vienkārši. Ņem gatavu hurmu, pārgriež uz pusēm, uzber šķipsniņu kanēļa, uzliek ievārījumu, pārsedz ar putukrējumu un ar karotīti gardu muti izēd.

Hurma ar bezē un mandeļu “vāciņu”. Ņem četrus hurmas augļus, nomazgā, nožāvē, pārgriež uz pusēm. Ar mikseri saputo divus olu baltumus, pakāpeniski tiem pievienojot četras ēdamkarotes cukura, un kuļ, līdz cukurs pilnīgi izkusis. Ieliek augļu pusītes cepeškrāsnī, uzkarsē līdz 200° C, uzliek uz tām saputoto olbaltumu, pārkaisa ar samaltām mandelēm un cep piecas minūtes.

Iespējams pagatavot arī biezpiena sacepumu ar hurmu. Ņem trīs augļus, puskilogramu biezpiena, olu, pusglāzi mannas, divas ēdamkarotes cukura, divas ēdamkarotes krējuma, ievārījumu.

Hurmu nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Sablenderē biezpienu, lai vienmērīgāka konsistence, sajauc ar olu, cukuru, mannu un atstāj aptuveni pusstundu uzbriest. Tad gatavajai biezpiena masai pieliek hurmu, viegli apmaisa. Gatavo masu liek ietaukotā formā, pārziež ar krējumu un cep cepeškrāsnī 20 – 30 minūtes. Kad sacepums gatavs, sagriež gabalos un pārlej ar ievārījumu.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
38

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
38

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
109

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
98

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
166

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi