Piektdiena, 7. februāris
Vārda dienas: Nelda, Rihards, Ričards, Rišards

Un atkal grilējam

Druva
23:00
06.06.2008
8

Līdz ar pirmajām siltajām pavasara dienām mēs velkam ārā ieziemotos grilus, lai atklātu smaržīgi garšīgo gaļas cepšanas sezonu. Protams, vienkāršāk ir nopirkt jau gatavu šašliku, bet paša pagatavotai cepamgaļai tomēr ir pavisam cita vērtība. Kaut vai tāpēc, ka pats var izvēlēties gaļu, ko marinēt un cept, un tad nebūs dažādi pārsteigumi. Var marinādi gatavot pats, bet var izmantot jau gatavās “Santa Maria” marinādes, un rezultāts būs lielisks. Aizvadītās nedēļas nogalē pārliecinājos par to lietderību gan vistu spārniņu, gan cūkgaļas šašlika marinēšanai.

Ja gribas nedaudz bagātināt gaļas garšu, gatavās marinādes var papildināt ar kādu citu marinēšanai derīgu produktu. Vistas spārniņiem samaisīju “Santa Maria” marinādi vistas gaļai, ķiploku marinādi un vienu paciņu majonēzes.

Savukārt, pagatavojot cūkgaļas šašliku, vispirms ņēmu daudz sīpolu, ko sagriezu gredzenos un kārtīgi samīcīju kopā ar gaļu. Sīpolu sula padara gaļu mīkstāku un sulīgāku. Tad virsū uzlēju “Santa Maria” ķiploku marinādi un medus marinādi ar dūmu garšu. Kā viena, tā otra gaļa padevās varen garda, tāpēc varu ieteikt izmantot šīs marinādes cepamgaļas pagatavošanai. Ja vēlaties marinādi gatavot paši, atcerieties, ka tās sastāvā vajadzētu būt kādam skābi saturošam produktam (citronu sula, etiķis, vīns, kefīrs), jo skābā vide palīdz sašķelt gaļas olbaltumvielas un tā kļūst

mīksta un sulīga. Tikai nevajag pārcensties, jo zināms – kas par daudz, tas par skādi. Piemēram, daudz etiķa padarīs gaļu sausu.

Grilēšana ir māksla, ko var mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties, jo iespējas ir visplašākās, receptes visdažādākās un eksperimentēšanas iespējas neizsmeļamas. Un vienmēr taču ir patīkami pārsteigt viesus ar sulīgu un gardu paša pagatavotu un uzceptu gaļu vai kādu citu grilētu ēdienu. Tiesa, rezultāts atkarīgs no daudz un dažādām niansēm – ogļu kvalitātes, garšvielām, cepšanas prasmes un citām. Sadarbībā ar “Santa Maria” atgādināsim dažus padomus, kas jāņem vērā grilējot.

Pirms likt gaļu cepties, pārliecinieties, vai ogles kārtīgi kvēlo, tad tās sasniegušas gaļas cepšanai nepieciešamos aptuveni 260 grādus. Cepšanai ieteicamākie ir grili ar vāku, jo vāks nodrošina vienmērīgāku siltuma sadali un produkti izcepas ātrāk un vienmērīgāk.

Pareiza garšvielu izvēle ir vesela māksla, bet te svarīgi nepārcensties. Ja gatavajā ēdienā jūtamas tikai garšvielas, tad to bijis par daudz. Arī pārāk daudz sāls var izraisīt negribētu efektu. Sāls atņem gaļai mitrumu, gatavais produkts būs pārāk sauss, tāpēc vienmēr labāk gaļai sāli pievienot tieši pirms pasniegšanas, nevis pirms cepšanas.

Pirms likšanas uz grila gaļu nosusina papīra dvielī un apsmērē ar eļļu, lai tā nepiedegtu pie restēm.

Lai iegūtu maigu, sulīgu liellopa steiku, ļaujiet gaļai 20 – 30 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā, īsu brīdi pirms likšanas uz grila pavisam nedaudz uzkaisiet sāli un piparus, pēc tam apsmērējiet ar labas kvalitātes eļļu. Kad gaļa no abām pusēm apcepta, atļaujiet tai 5 – 10 minūtes nostāvēties.

Gan liellopa, gan citu gaļu ieteicams grilējot apgriezt tikai vienreiz, lai produkti nezaudētu sulīgumu.

Vislielāko popularitāti grilētāju vidū izpelnījusies vistas gaļa, tās daudzveidīgās un ātrās pagatavošanas iespējas. Vistas fileja ir gatava aptuveni 8 – 12 minūtēs, tad, kad gaļas sula kļuvusi dzidra un gaļa iekšienē mainījusi krāsu no rozā uz gaišu. Cepot veselu fileju, apgrieziet to tikai vienreiz, lai samazinātu gaļas izžūšanu. Vistas krūtiņas gabali ar kauliem būs gatavi 30 – 40 minūtēs. Ja vēlaties, lai vistas āda būtu kraukšķīga, piecas minūtes pirms cepšanas beigām to apslakiet ar vieglu sālsūdeni un grilējiet vidējā karstumā ar ādu uz leju.

Lūk, dažas viltībiņas, ko vajadzētu ņemt vērā grilēšanas procesā vai gatavojoties tam. Kādā no nākamajām nedēļām piedāvāšu arī kādu recepti, bet šoreiz pašiem jācenšas atrast savs cepamgaļas pagatavošanas veids. Lai izdodas!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vajadzība pēc bezmaksas zupas porcijas palielinās

00:00
07.02.2025
74
1

Cēsīs darbojas divas zupas virtuves. Biedrības “Labāka rītdiena” uzturētajās “Karotēs” pēc siltas maltītes bez maksas var atnākt ikviens. Biedrības “Ģimenes centrs Mūsu nākotne” zupas virtuvē ēdienu piedāvā iedzīvotājiem, kuriem ir atbilstoša pašvaldības Sociālā dienesta izziņa. Zupas virtuvē “Karotes” janvārī izdalītas 3256 porcijas jeb aptuveni 1305 litri siltas zupas. Biedrības “Labāka rītdiena” valdes priekšsēdētāja Evija Jēkabsone […]

Vairs nevajag? Atdod citam

00:00
06.02.2025
184
1

Aprites skapī var atstāt neizmantoto un paņemt vajadzīgo SIA “ZAAO” EKO laukumos – Cēsīs, Lapsu ielā 19,    un poligona “Daibe” EKO laukumā – ikvienam ir pieejami Aprites skapji. Iedzīvotāji labprāt tos izmanto. “Aprites skapī katrs var atnest traukus, grāmatas un rokas darba instrumentus. Pašiem kādreiz iegādātais vairs nav vajadzīgs, bet kādam var noderēt,” stāsta […]

NATO spēki malkas talkā “Zvanniekos”

00:00
05.02.2025
70

Liela rosība aizvadītājā svētdienā un pirmdienā valdīja un dažādas valodas skanēja Vaives pagasta “Zvanniekos”. Uz talku, lai palīdzētu sagādāt kopienai malku, bija ieradušies ASV, Kanādas, Spānijas, Slovākijas NATO spēku karavīri, studentu bataljona un štāba zemessargi un neiztrūkstošais palīgs kaimiņu zemnieks Viesturs Soste ar savu jaudīgo traktoru un piekabi. “Zvannieku” mājas    sniedz pajumti, atbalstu un […]

Baibai Bendikai Eiropas zelts un bronza

00:00
04.02.2025
46

Eiropas čempionāts biatlonā, kas risinājās Martello trasē Itālijā, veiksmīgs izrādījās Latvijas labākajai biatlonistei cēsniecei Baibai Ben­dikai, kura iedzīšanas distancē izcīnīja čempiones titulu, bet sprintā – bronzas godalgu. Šī sezona sportistei līdz šim nav bijusi tā veiksmīgākā, šaušanā bija daudz kļūdu, arī ātruma īpašību pietrūka. Tas neļāva tikt augstās vietas, un Pasaules kausā līdz šim nopelnīti […]

Kā savienot vajadzības un iespējas

00:00
03.02.2025
143

Ceļi, ielas un ūdens kvalitāte – trīs sāpīgākie temati, par kuriem Amatas pagasta iedzīvotāji runāja ar Cēsu novada pašvaldības pārstāvjiem. Ir ceļi, ir ne ceļi. Visiem naudas nekad nepietiek Ielas Amatas pagasta Ģikšu ciemā uzlabos, uzsvēra Amatas apvienības pārvaldes vadītāja Elita Eglīte. Pērn pasūtīti tehniskie projekti Liepu, Saules, Mēness un Kalna ielu asfalta atjaunošanai, darbus, […]

Saimniek, savāc pēc sava suņa!

17:12
02.02.2025
172
1

Zāliens pie ēkas Cēsīs, Bērzaines ielā 5, kļuvis par vietu, kur apkaimes iedzīvotāji izved pastaigā suni, pastāstīja kāda nama iedzīvotāja. Droši vien nebūtu jau iebildu, ja vien četr­kājaino mīluļu saimnieki būtu līdzi paņēmuši maisiņu un savāktu to, kas paliek, kad suns nokārto dabiskās vajadzības. Zāliens ir zeme, ko apsaimnieko nama dzīvokļu īpašnieki. Vai nu tas […]

Tautas balss

Nesapratnē par ģimenes ārsta pieejamību

12:30
07.02.2025
9
Seniore raksta:

“Lasu, ka Ģikšos un Skujenē darbu sāk jaunais ģimenes ārsts. Bet kā būs Taurenē? Iepriekšējais dakteris, kas strādāja Amatas un Sku­jenes pagastā, pieņēma pacientus arī Taurenē, mēs, dzērbenieši, turp braucām. Ko tagad darīt? Esam vecākā paaudze, ir kāds, kuram nav savas automašīnas, kam nav tuvinieku, viņš taču neaizbrauks līdz Ģikšiem,” sacīja seniore, kas dzīvo Dzērbenē.

Ja maza pensija, Ungurā vairs nezvejot

11:31
07.02.2025
11
Cēsnieks J. raksta:

“Kam piederēs Ungurs? Tikai bagātajiem, ja ieviesīs pašvaldības atbalstīto licencēto makšķerēšanu, zvejot varēs tikai tie, kas iegādājas licenci. Nabagie, reņģ­ēdāji, kaut arī reņģes tagad dārgas, to nevarēs atļauties. Zivju daudzumu ūdenstilpēs samazina tie, kas velcē no motorlaivām un lieto ehalotu. Tāpēc šos makšķerēšanas veidus vajadzētu aizliegt. Ungurs nav tik liels, lai savas zvejas vietas nevarētu […]

Atļauto ātrumu pārkāpt nedrīkst

11:30
07.02.2025
12
Lasītājs raksta:

“Pēc pagājušās trešdienas satiksmes negadījuma uz Cēsu -Madonas ceļa Taurenes pagastā atcerējos 7.janvāra “Druvas” komentāru par Satiksmes ministrijas rosināto nulles toleranci pret ātruma pārkāpējiem. Šķiet, autore to īsti neatbalstīja, norādot, ka nelaimes satiksmē izraisa arī ceļu infrastruktūra. Taču, domāju, piemēram, šī negadījuma nebūtu un nebūtu trīs cietušo, ja autovadītāji būtu ievērojuši atļauto ātrumu. Autovadītājiem ir […]

Vai alkohola veikalam jābūt centrā

17:17
02.02.2025
61
2
Seniore raksta:

“Kādu laiku nebiju viesojusies Cēsīs. Nu atbraucu un biju nepatīkami pārsteigta – pašā pilsētas centrā pie Vienības laukuma specializēts alkoholisko dzērienu veikals. Un tas laikā, kad runājam par Latvijas iedzīvotāju nodzeršanos, par to, ka jāsamazina alkohola patēriņš, ka lielveikalos jānorobežo plaukti, kuros tirgo alkoholiskos dzērienus. Nezinu, kam tas senais universālveikals pieder, bet brīnos par to […]

Taurus pa laukiem vairs neķeram

17:17
02.02.2025
29
Silvija no Jāņmuižas raksta:

“Izlasīju “Druvā”, kā Zaubes, Nītaures un Skujenes cilvēki protestē pret vēja parka ieceri. Esam dīvaini, runājam, ka vajag zaļo enerģiju, visu videi draudzīgu, ka jāsamazina degvielas izmatošana, jāpāriet uz elektromobiļiem, bet, tiklīdz kaut kur kaut ko grib darīt, tā visi ir pret. Tā jau nekur neko nevarēs uzbūvēt, nekādas attīstība nevar būt. Nesaprotu, par kādām […]

Sludinājumi