
Jāņi pagājuši, Pēteri klāt, bet pāri visam tomēr ir zemeņu laiks. Ejot pa tirgu gar zemeņu kastēm, deguns tā vien iesūc brīnišķo zemeņu smaržu, un rokas pašas meklē naudas maku. Šis ir brīdis, kad ēst zemenes un, kā saka speciālisti, ēst svaigas un daudz. Tāda versija par zināmu saukli – sāc ik dienu ar zemeņu bļodiņu vienu. Zemenēs ir vairāk C vitamīna nekā citronā un apelsīnā, 150 – 200 grami zemeņu dod nepieciešamo C vitamīna dienas normu.
Zemenes sastāvā gandrīz 90 procenti ir ūdens, tomēr tā ir veselīga oga ar zemu enerģētisko vērtību. Zemenes ir īpaši bagātas ar folskābi, kas ir svarīga šūnu attīstībai un asins veidošanai organismā, to sastāvā ir arī augsts mangāna saturs, kas veicina vielmaiņu, kā arī kaulu un asins veidošanos, savukārt mazās dzeltenās sēkliņas ir vērtīgas šķiedrvielas. Tāpēc ēdīsim tās svaigas un noliksim krājumiņus arī saldētavā ziemai. Sablenderējam ar cukuru, liekam trauciņos un sasaldējam, lai ziemas spelgonī atkausētu un ienestu mājās saulaino vasaras aromātu.
Ja gribas pagatavot kaut ko zemeniski interesantu, atliek tikai dot vaļu izdomai. Iespējas dažādas. Var uzcept pankūkas un pildīt ar zemeņu krēmu. Tam ņemam 200 gramus zemeņu, divas ēdamkarotes cukura, paciņu saldā krējuma un nedaudz želatīna. Zemenes saspaidām, samaisām ar cukuru, pievienojam uzbriedinātu želatīnu un lēnām iemaisām saputotu saldo krējumu. Cepam plānās pankūkas, satinam tūtiņās un piepildām ar gatavo zemeņu masu.
Viesus var pārsteigt, pasniedzot ar biezpiena krēmu pildītas zemeņu puķītes. Tam nepieciešamas apmēram 15 lielas, stingras zemenes, 50 grami biezpiena, divas ēdamkarotes pūdercukura, divas ēdamkarotes krēju-ma, piparmētru lapiņas.
Zemenes nomazgājam, nogriežam pamatnīti, lai zemene stabili stāvētu. Katru ogu vairākkārt iegriežam, atstājot apmēram centimetru no pamatnes tā, lai veidotos zieda forma. Biezpienu samaļam, pieliekam pūdercukuru un krējumu, samaisām, un ar konditorejas šļirci gatavo masu iespiežam katrā zemenē, līdz iegrieztās maliņas atveras. Pildītās zemenes kārtojam traukā, katrai virsū uzliekot piparmētru lapiņu.
Tam visam klāt itin labi noderēs “Zemeņu dzirkstošā bole”. Ņemam pussaldo šampanieti, vīnogu sulu, svaigas zemenes un dažas piparmētru lapiņas. Aukstam šampanietim pievienojam vīnogu sulu, var pievienot nedaudz ūdens. Zemenes nomazgājam, sagriežam un pievienojam dzērienam. Pasniedzot katrā glāzē liek pa vienai piparmētras lapiņai. Šāda dzēriena pagatavošanā var tiešām variēt, gan bagātinot augļu piedevas, gan miksējot dzērienus. Bērnu ballītē itin labi noderēs bezalkoholiskais šampanietis.
Lai labi garšo!
Komentāri