Trešdiena, 23. aprīlis
Vārda dienas: Jurģis, Juris, Georgs, Jurgita

Mežā augusī gaļa

Druva
23:00
05.09.2008
21
200809060150007790

Nē, šoreiz nerunāsim par gaļu, kas skraida pa mežu, bet par to, kas stāv mežā uz vienas kājas un gaida savu noņēmēju. Proti, sēnēm. Jo sēņu laiks sit augstu vilni, un šajā brīdī latvietis atkal sajūt senču aicinājumu doties mežā sēņot. Pēc smagas darba nedēļas ir labi stundiņu paklīst pa mežu, izvēdināt galvu un salasīt kādu groziņu gardu sēņu. Un kad garda beku mērce jau kūp galdā, kļūst skaidrs, ka teiciens “Ej bekot!” nemaz nav tik slikts.

Latvijas mežos konstatēts vairāk nekā tūkstoš sēņu sugu, 400 no tām ir ēdamas. Tiesa, informācija liecina, ka sēņotāji lasa apmēram 20 – 30 sugu sēnes. Ja kādam šķiet, ka no tām sēnēm nekā īsti nav, patiesība ir pavisam cita. Tajās ir daudz vērtīgas organiskās vielas un minerālvielas: kālijs, fosfors, dzelzs; mikroelementi: cinks, varš, magnijs, jods. Sēnēs ir sevišķi daudz olbaltumvielu, tādēļ dažkārt tās sauc par “mežā augošo gaļu”. Sēņu olbaltumos ir visas aminoskābes, tai skaitā neaizvietojamās. Sēnēs ir arī ogļhidrāti, tauki, organiskās skābes. Olbaltumu un aminoskābju kvalitāte sēnēs var mainīties atkarībā no apstrādes – marinēšana šo vielu daudzumu mazina, žāvētās sēnēs saglabājas labāk. Olbaltumvielu vairāk ir sēņu cepurītēs, mazāk kātiņos. Sēnēs ir arī vitamīni A; B1B2; C; D1; PP. Sēnēs ir arī daudz ekstraktvielu, aromātisko vielu, kas uzlabo ēdiena garšu, veicina kuņģa un zarnu sekrēciju un līdz ar to citu uzturlīdzekļu sagremošanu. Varbūt šī informācija ierosinās šīs nedēļas nogalē doties uz mežu, lai atrastu kādu garšīgu sēnīti. Svarīgi gan atcerēties, ka no meža pārnestās sēnes ātri jāpārstrādā, jo tās strauji bojājas. Kavēšanās var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm.

Virtuvē ar sēnēm var izrīkoties dažādi – gatavot mērces, sālīt, marinēt, kaltēt. Viss atkarīgs no paša vēlmēm un iespējām. Teiksim, gailenes var vienkārši notīrīt no gružiem un likt saldētavā, lai ziemas spelgonī pagatavotu svaigu gaileņu mērci.

Dzirdēts, ka ar sēnēm jābūt uzmanīgam, tās kārtīgi jāvāra, bet bērzlapju krieviskais nosaukums (siroješka) apliecina pretējo. Tāpēc no bērzlapēm sanāk gardas karbonādes. Ņemam svaigas bērzlapes, te ietiecamas tās lielās, apaļās, un šogad tās ir maz tārpainas. Sēnes notīrām no gružiem, to labi var izdarīt ar otiņu, bagātīgi apviļājam mērcē, kas pagatavota no olām, miltiem, skābā krējuma un garšvielām, un liekam cepties. Kad mīkla kļuvusi zeltaini brūna, sēņu karbonādes ir gatavas.

Iecienītas sēnes ir gailenes un arī to šogad mežos netrūkst. Arī te ir iespēja dažādot savu ēdienkarti. Teiksim, pagatavot gaileņu kotletes. Uz kilogramu gaileņu ņemam pusglāzi novārītu rīsu, divas olas, sīpolu, sviestu, divas ēdamkarotes skābā krējuma. Vispirms sasmalcinātus sīpolus apcepam sviestā. Notīrītas gailenes samaļam gaļasmašīnā, pievienojam novārītos rīsus, divas olas, apceptos sīpolus, krējumu, sāli, piparus. No iegūtās masas veidojam kotletes, apviļājam rīvmaizē un cepam taukvielās apmēram 15 minūtes.

Bet pāri visam, protams, ir baravikas. Te nu var pagatavot garšīgu baraviku žuljēnu. Nosaukums varen smalks, bet patiesībā jau žuljēns ir bieza krējuma mērce. Vispirms apcepam sviestā baravikas, var nedaudz pievienot ķiplociņu, garšvielas un pārlejam ar saldo krējumu. Turpat pannā turpinām karsēt, līdz krējums sāk biezēt. Tad mērci ielejam karstumizturīgos trauciņos, pārkaisām ar zaļumiem un sarīvētu sieru. Liekam uzkarsētā cepeškrāsnī un karsējam, līdz siers nedaudz apbrūnējis. Ceļ galdā un ēd, kamēr karsts.

Var pagatavot arī baraviku pudiņu. Ņemam kilogramu baraviku, četrus olu dzeltenumus, 200 gramus saldā krējuma, 50 gramus sviesta, sīpolu, sāli, nedaudz rīvmaizes.

Baravikas notīrām, sagriežam šķēlītēs. Sīpolu apcepam sviestā, pieliekam baravikas un nedaudz pasutinām. Tad pievienojam krējumu, sāli, olu dzeltenumus, visu samaisām, liekam ar sviestu izziestā veidnē, pārkaisām ar rīvmaizi, ievietojam cepeškrāsnī un cepam, līdz gatavs. Pasniedzam karstu ar vārītiem kartupeļiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pārgājienā atklāj citas Cēsis

05:37
23.04.2025
21

Cēsu Centrālā bibliotēka organizēja pirmo literāro pārgājienu “Ziedošais pavasaris”. “Tā kā Cēsis šogad ir Latvijas kultūras galvaspilsēta, gribam cēsniekiem un citiem interesentiem dot iespēju iepazīt pilsētu caur literatūras un grāmatniecības prizmu, kā arī uzzināt gan kaut ko jaunu, gan atgādināt par kultūras cilvēkiem, kuri te kādreiz dzīvojuši un strādājuši, kuri savos literārajos darbos rakstījuši par […]

“Straupes” produkcijas kvalitāti vērtē arī nozares ministrs

00:00
23.04.2025
25

Apmeklējot piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Straupe”, zemkopības ministrs Armands Krauze atzinis: “Es šeit atbraucu, lai apstiprinātu, ka visi “Straupes” produkti ir pilnībā droši!” Zemkopības ministrs “Straupi” apmeklēja pagājušajā trešdienā, 16.aprīlī. A.Krauze iepazinās ar ražotni, novērtēja atbilstību pārtikas drošības standartiem, tika iepazīstināts ar uzņēmuma veiktajiem pārtikas drošības pasākumiem – ārpuskārtas ražotnes dezinfekciju, kā arī darbinieku papildu mācībām, […]

Pie Cēsu klīnikas sākta stāvlaukuma pārbūve

00:00
22.04.2025
69

Lai gan pie Cēsu klīnikas ir divi stāvlaukumi – bruģēts Viestura ielā un ar grants segumu Turaidas ielā-, nodrošinot vietas teju 100 automašīnām, arvien biežāk klientu plūsma ir tik liela, ka pietrūkst vietu, kur novietot auto. “Gadiem izjūtam pacientu sāpi par auto stāvvietu trūkumu, jo tiešām nav patīkami, ja atbrauc uz vizīti, bet stāvvietas pie […]

Improvizēti pasniedz “Zelta āķis” balvas

00:00
19.04.2025
28

Teātra diena “Nenopietni par nopietno” Mārsnēnos aizritēja ar humora pieskaņu, iespēju skatītājiem iesaistīties arī mēģinājuma procesā un improvizētas balvas “Zelta āķis”  pasniegšanu. Pasākuma pirmajā daļā “Atvērsim priekškaru!” ikvienu aicināja ieskatīties mēģinājuma norisēs. “Tādējādi radīja nelielu priekšstatu par mēģinājumu procesu, arī skatītājiem ļaujot iejusties kādās lomās,” teic Mārsnēnu amatierteātra režisore Ingrīda Zilgalve. Otrajā daļā “Pacietības mērs” […]

Ar lina sajūtu agrāk un šodien

00:00
18.04.2025
42

Lins, vai tas būtu lina dvielis, galdsega vai galdceliņš, laiku laikos ir bijis katrā latvju mājā, arī Piebalgā. Tādēļ Jaunpiebalgas Kultūras centrā, kas reizē ir Cēsu novada metodiskais centrs tautas lietišķās mākslas studijām, aizvadīts seminārs “Baltie lina audumi Vidzemē agrāk un šodien”. Cēsu novada un kaimiņu novadu tautas lietišķās mākslas kolektīvi ieklausījās etnogrāfes Aijas Jansones […]

Tautas balss

Kaimiņu suns izkašņā puķes

15:07
23.04.2025
6
Lasītāja raksta:

“Ko darīt, ja kaimiņa suns izposta puķu dobi? Vai tiešām jāiet žēloties policijai? Lielais suns ieskrēja manā dārzā, izrakņāja pavasara puķes. Dzīvnieks jau nav vainīgs, bet bāru gan to un dzinu prom. Bet ko darīt ar suņa saimniekiem? Laikam muļķīgi bārt, viņi taču paši saprot, ka nedrīkst laist sunim skriet bez pavadas,” bēdās dalījās lasītāja.

Šodien nevajag, bet rīt

06:07
23.04.2025
12
2
Cēsniece Māra raksta:

“Lasu, ka Cēsu novadā šomēnes paredzētas sešas nekustamo īpašumu izsoles – viena Liepas pagastā, viena Jaun­piebalgas pagastā, trīs Mārsnēnu pagastā un viena Līgatnē. Saprotu, ka paš­valdībai šie īpašumi ikdienas pakalpojumu sniegšanai nav vajadzīgi. Taču nedrīkst aizmirst, kā ne reizi vien bijis, ka vispirms pārdod, pēc tam no īpašnieka atpērk, jo izrādījies, ka tomēr vajadzīgs. Gribas […]

Vazā aiz deguna

15:10
16.04.2025
19
K. raksta:

“Pēc pēdējo dienu Krie­vijas uzbrukumiem Ukrainai nepārprotami redzams, ka ASV prezidents, solot apturēt karu, izvirzījis sev pārāk augstu mērķi. Putins vazā Trampu aiz deguna, ASV kļūst smieklīgas Krievijas un visas pasaules acīs. Te nu tiks parādīts, kurš ir tas stiprais, Krievijas diktators neatkāpsies,” sacīja K. un piebilda, ka tāpēc Eiropai jākļūst divtik stiprai.

Atkal deg pērnā zāle

15:09
16.04.2025
17
44
Lasītāja raksta:

“Atkal jau dedzina kūlu! Kā nav lietus, tā kāds pamanās pielaist uguni pērnajai zālei. Tas nav izturami. Vai tiešām nav iespējams ierobežot šos nejēgas? Sadeg dažādas dzīvas būtnes – kukainīši, vardes un citas. Un var izcelties liels ugunsgrēks. Daudz nevajag, lai vējš dzirksteles aiznestu uz tālāku vietu, piemēram, šķūni, māju,” sašutusi pastāstīja lasītāja, bet nevēlējās […]

Vienmēr zied puķes

15:09
15.04.2025
15
Anna raksta:

“Priecājos par Cēsu skaistajiem puķpodiem. “Kliģenu” saimniecība prot uzpost pilsētu un noturēt to skaistu līdz ziemas salam. Puķes regulāri aprauga, apkopj, ziedi vienmēr grezni. Cik labi, ka par pilsētvidi rūpējas vietējais uzņēmums,” viedoklī dalījās Anna.

Sludinājumi