Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Klāt ievārījumu laiks!

Druva
00:00
09.03.2007
7

Saprotu, ka virsraksts skan dīvaini, ņemot vērā, ka aiz loga marts, jo ievārījumi mums saistās ar rudeni, kad Latvijas mežos un dārzos nobrieduši augļi un ogas. Bet ievārījumu taču var izvārīt jebkurā laikā, neraugoties uz gadalaiku. Turpinot mūsu sadarbību ar “Santa Maria”, šoreiz parunāsim par ievārījumiem pavasarī.

Tā kā ziema tuvojas nobeigumam, mūsu organisms iztērējis iekrātos vitamīnu krājumus, bet baciļi neatlaidīgi turpina uzbrukumus mūsu organismam. Kā redzam, šogad šis uzbrukums ir īpaši vērienīgs. Tāpēc citrusaugļi šajā laikā būtu īstais un pareizais glābiņš. Kā atzīst “Santa Maria” speciālisti, šobrīd gan citroni, gan apelsīni ir augstas kvalitātes, lēti un vitamīniem pilni. Citrusaugļi satur ievērojamu C vitamīna devu, kas palīdz organismam cīnīties pret infekcijām un samazina risku saslimt ar dažādām slimībām, arī ar vēzi. Tāpēc šis ir labvēlīgs laiks, lai pagatavotu citrusaugļu ievārījumu vai marmelādi.

Tam var izmantot jebkuru cukuru, bet “Santa Maria” iesaka izmēģināt “Dansukker” īpašo ievārījuma cukuru. Tam pievienots ābolu pektīns, kas darbojas kā konservants un recinātājs. Tādēļ šo cukuru vajadzēs divas reizes mazāk nekā parasto cukuru. Pektīns ļauj ievārījumam labāk sarecēt, ievārījumu nevajadzēs arī ilgi vārīt, pietiks ar piecām, desmit minūtēm, un tas būs veselīgāks, diētiskāks, ar izteiktāku augļu aromātu.

Ja arī neesat to nekad darījis, šis būtu īstais laiks pamēģināt. Tāpēc iesākumā dažas samērā vienkāršas, bet varbūt neierastas receptes.

Citrusaugļu marmelāde ar viskiju. Ņemam piecus apelsīnus, vienu citronu, pusi vai veselu greipfrūtu, piecus mazos Ķīnas citroniņus, 400 ml ūdens, kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura, 75 ml viskija (pēc izvēles). Rūpīgi nomazgājam augļus, pārgriežam tos uz pusēm un izspiežam sulu. Mizu un augļus smalki sagriežam ar nazi vai sasmalcinām virtuves kombainā. Ieliekam sulu, ūdeni un augļus katliņā un, uzliekot vāku, vārām 10 minūtes. Pievienojam ievārījuma cukuru un, pastāvīgi apmaisot, vārām vēl piecas minūtes. Tad noņemam katliņu no uguns un marmelādi kārtīgi saputojam. Ja ir vēlme, šajā brīdī var pievienot viskiju, bet tas nav obligāti. Marmelādi lejam karstās, tīrās burkās un aizvākojam. Uzglabājam vēsā vietā.

Melones un greipfrūtu marmelāde. Ņemam 500 gramus melones mīkstuma, tikpat greipfrūta mīkstuma un vienu kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura. Ieliekam visas sastāvdaļas katliņā un, pastāvīgi apmaisot, vārām 10 minūtes. Noņemam katliņu no sildvirsmas, nosmeļam putas un gatavs. Marmelādi ielejam burkās un aizvākojam.

Pomelo – apelsīnu marmelāde. Ņemam vienu 600-700 gramus smagu pomelo, četrus apelsīnus, 1,25 litrus auksta ūdens un kilogramu “Dansukker” ievārījuma cukura. Kas ir pomelo? Šie augļi ir līdzīgi greipfrūtiem, bet lielāki un ar maigāku garšu, dažos Cēsu veikalos ir manīti. Pomelo ir ļoti bieza miza, tie ir ļoti piemēroti konservēšanai. Tiem ir maiga un nedaudz rūgtena smarža.

Nomazgājam augļus. Sadalām pomelo četrās daļās un sagriežam tās plānās, šķērseniskās strēmelēs. Katliņā sajaucam augļus ar ūdeni, uzliekam katliņam vāku un uz lēnas uguns vārām 1 ¼ stundu. Tad pieliekam ievārījuma cukuru, atkal uzliekam katliņam vāku un vārām vēl 15 minūtes. Tad salejam burkās. Uzglabā vēsā vietā.

Citrona un laima marmelāde. Ņemam trīs laimus, vienu citronu, 1/2 dl ūdens un 700 gramus “Dansukker” ievārījuma cukura. Sablenderējam augļus, kopā ar ūdeni liekam katliņā un vārām desmit minūtes. Tad pievienojam ievārījuma cukuru un vārām vēl 15 minūtes.

Kā redzam, viss ir ātri un vienkārši, nemaz nelīdzinās tam ilgajam ievārījuma gatavošanas procesam rudenī. Bez tam, salasīt minēto citrusaugļu daudzumu ir krietni ātrāk, nekā stundām līkņāt purvā, mežā vai dārzā gar jāņogu krūmu. Sagribējās marmelādi, aizej uz veikalu, salasi nepieciešamos augļus un viens, divi – gatavs! Var ēst tūlīt, vakarā sēžot mīkstā atpūtas krēslā, vai likt to uz brokastu grauzdiņiem.

Beigās vēl viena recepte, pagatavošanai gan nepieciešams ilgāks laiks, lai gan ieguldītais darbs vienalga ir neliels.

Apelsīnu marmelāde kreoliešu gaumē. Ņemam sešus apelsīnus ar plānu mizu, litru ūdens un 75 gramus Farīna cukura uz katriem 100 ml apelsīnu masas. Nenoņemot mizu, sagriežam apelsīnus mazos gabaliņos, pārlejam ar ūdeni un atstājam uz nakti. Tad liekam uz uguns un vārām, līdz miza paliek mīkstāka, apmēram 10 minūtes. Neuzliekot vāku, atstājam maisījumu līdz nākamajai dienai. Tad ņemam katliņu un samaisām, lai iegūtu labāku konsistenci. Pievienojam Farīna cukuru atbilstoši apelsīnu masai un vārām apmēram 20 minūtes, līdz marmelāde kļūst cieta. Noņemam katliņu no virsmas un maisām, līdz marmelāde atdziest. Ielej to tīrās burkās un rūpīgi aizvāko. Šo marmelādi var uzglabāt apmēram sešus mēnešus. Tā teikt, rudenī pagatavo, lai pietiek visai ziemai.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
4

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
66

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
35

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
55

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
53

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
48

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
19
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
14
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
13
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
12
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi