Svētdiena, 9. novembris
Vārda dienas: Teodors

Dodiet sieru, dodiet alu

Druva
23:00
20.06.2008
68
200806202329324112

Jāņu bērni sanākuši Augsta kalna galiņā; Dodiet sieru, dodiet alu, Nākam koši palīgot.

Pavisam nedaudz, un gada īsākā nakts būs klāt. Šogad tā pienākusi kaut kā ātri un negaidīti. Un atkal pārtikas veikali būs ļaužu pilni, lai sagādātu nepieciešamo svētku galdam. Iespējams, ka mēs tam veltām pārāk daudz uzmanības, jo tautas dziesmas nestāsta par šašlikiem, rasoliem, lašu maizēm un žāvētām vistām, bet galvenokārt par sieru un alu. Ir jau arī bijis bagātīgāks mielasts, kā šajā tautas dziesmā: Redzu, redzu, protu, protu, Mielos mani Jāņa māte: Pīrādziņus sacepuse, Cūkai stilbu norāvuse.

Šo cūkas stilbu varam asociēt ar šašliku, jo bez tā Jāņus grūti iedomāties. Tāpēc ir īstais laiks pagatavot pašam gardu šašliku. Šoreiz gribu piedāvāt vistas gaļas marinēšanas recepti, ar kuru varētu patīkami pārsteigt viesus Līgo vakarā.

Vistas gaļa uz iesmiņiem. Ņem kilogramu vistas filejas, pudelīti “Santa Maria BBQ mērci ar dūmu aromātu”, iepakojumu (200 ml) “Santa Maria Thai” kokosriekstu piena, kariju, maltus baltos piparus, augu eļļu.

Vistas filejas sagriež gabalos. Marinādes pagatavošanai garšvielas samaisa ar kokosriekstu pienu un “BBQ mērci”. Vistas gabalus liek marinādē, lai gaļa ir vienmērīgi pārklāta. Ievieto uz pāris stundām ledusskapī. Pirms grilēšanas izņem un gaļai ļauj pastāvēt istabas temperatūrā.

Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem vai grilētiem dārzeņiem.

Bet ne jau tikai gaļa, siers un alus būs uz galda. Varbūt iegribas kāda kāruma, it īpaši otrajā dienā, kad pašsajūta vidēja. Tad varētu noderēt deserts “Atsvaidzinošais brīdis”. Ņem divus citronus, 150 gramus smalkā cukura, 400 gramus zemeņu un sauju piparmētru.

Vispirms pagatavo citronu ledu. Nomizo citronus, sagriež vairākās daļās, liek blenderī kopā ar cukuru un puslitru ūdens, blenderē, līdz citroni pārvērtušies biezenī. Nokāš biezumus, maksimāli izspiežot sulu. No sulas pāris ēdamkarotes nolej, pārējo, ielejot aukstumizturīgā, seklā traukā, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek uz četrām stundām saldētavā.

Kad sula sasalusi, ledu salauž gabalos un blenderē, līdz izveidojas viendabīga masa – sorberts. Liek atpakaļ aukstumizturīgajā traukā un novieto uz pusstundu saldētavā, lai nedaudz sastingst. Notīra un šķēlītēs sagriež zemenes. Pievieno saplūkātas piparmētras, nesasaldēto citronu sulas daļu un visu viegli samaisa. Ņem ledu no saldētavas, saliek to deserta trauciņos, virsū kārto zemenes un pasniedz.

Ja nu tomēr Jāņu rīts ataust tāds, ka dzīve liekas īpaši sarežģīta, bet prāts nesas uz ekstrēmām darbībām, var sev pagatavot rīta pārsteigumu “Ragi dūņās”. Atradu šo ļoti īpatnējo recepti internetā, tāpēc par rezultātu neko spriest nevaru. Bet, iepazīstoties ar sastāvdaļām, šis piedāvājums šķiet varen ekstrēms.

Ņem puskilogramu zemeņu, 200 gramus jāņusiera, 100 gramus melno olīvu bez kauliņiem, litru auksta gaišā alus, divas ēdamkarotes piparmētru.

Smalki sagriež zemenes un jāņusieru, bet olīvas sakapā. Lielākā traukā samaisa zemenes, sieru, olīvas un smalki sagrieztas piparmētras. Liek šķīvjos un pārlej ar aukstu alu. Vai pamēģināsiet?

Bet varbūt labāk tomēr Līgo nakti pavadīt mierīgi, visu darot ar mēru, tad arī Jāņu dienas rīts atausīs jauks un dzīve joprojām liksies skaista.

Priecīgus svētkus!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tirgojis nelegāli ievestas cigaretes

00:00
09.11.2025
34

Cēsu tirgū nesen pieķerts vīrietis, kas tirgoja Latvijā nelikumīgi ievestas cigaretes, “Druvai” pavēstīja Valsts policija (VP). Tiesa, kriminālprocess par nelikumīgu tabakas izstrādājumu realizāciju sākts jau septembrī, pēcāk ievākta informācija, situ­ācija novērota, bet 21.oktobrī izdevies pieķert šo vīrieti darbībā, paskaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Vidzemes reģiona pārvaldes jautājumos Zane Vaskāne.Aizturētais dzimis 1961.gadā, tātad ir […]

Piedāvā nobaudīt rudens garšas

00:00
08.11.2025
79

Deviņi Cēsu novada restorāni visu šo nedēļu aicina rudens garšu piedzīvojumā. Novada rudens Restorānu nedēļa 2025 veltīta patiesām garšām, vietējiem stāstiem un sadarbībām, kas iedvesmo. Restorāna “Kest” šefpavārs Māris Jansons “Druvai” atzīt, ka šī nedēļa uz restorānu atved nedaudz atšķirīgus klientus, tos, kas ikdienā nav bieži restorānu apmeklētāji. “Redzams, ka cilvēki ir sajūsmā par šo […]

Kapsētā atklājas likteņi un vēsture

00:00
07.11.2025
144

Latvijā drēgns, vakaros tumsa iezogas aizvien agrāk. Ir veļu laiks, kad klusināti atmiņās atceramies tuvos, pazīstamos, zināmos, kuri mums atstājuši savas dzīves devumu. Cik daudz vai maz zinām par iepriekšējām cēsnieku paaudzēm, kādi stāsti dzirdēti par Mūžības dārziem Cēsīs, kas lasāms, pašķirstot vecas avīzes un žurnālus, atbildes meklēt rosināja Cēsu Centrālās bibliotēkas darbinieku rīkotais “Literāro […]

Ar atkarībām cīņu uzsākušie kopīga piedzīvojuma gaidās

00:00
06.11.2025
118

Drēgnajā aizvadītās sestdienas rītā Cēsīs, Vienības laukumā, it pozitīvā gaisotnē vārdus pārmija neliela ļaužu kompānija. Tie bija projekta “Dzīvo ar sparu, ne ar ieradumu” dalībnieki, kuri gatavojās savam pirmajam kopīgajam pārgājienam, šoreiz – Cēsīs. Lai gan plānotais dalībnieku skaits ar dažādām atkarībām nomāktajiem bijis vairāk par desmit,    šoreiz bija atnākuši tikai daži, toties ļoti […]

Dārziņa mūzika nebeidz skanēt

00:00
05.11.2025
102

Divas dienas pirms komponista, novadnieka Emīla Dārziņa 150.jubilejas, sestdien, 1.novembrī,    Cēsīs izskanēja viņam veltīts muzikāls sveiciens. To kopā ar pieciem vīru koriem, trim jauktajiem koriem, akadēmisko orķestri    “B-Sharp” un solisti Paulu Mihai­lovu sarūpēja koncerta “Dzies­ma, kas neatstāj” mākslinieciskā vadītāja Marika Slotina-Brante. “Pirms desmit gadiem komponista jubilejā saaicināju korus no Vidzemes un Rīgas, koncertā […]

Elīna Purmale-Baumane: Kad beidzam mācīties, sākam atpalikt – kāpēc pieaugušajiem jāmācās?

14:32
04.11.2025
32

Mūsdienās darba tirgus mainās tik strauji, ka reiz iegūtā izglītība vairs nav ilgtspējīgs pamats stabilitātei un karjeras izaugsmei, tāpēc mācīšanās pieaugušā vecumā, turklāt visa mūža garumā, ir kļuvusi par nepieciešamību, nevis izvēli. Lai gan valsts mērķis ir līdz 2030. gadam panākt, ka vismaz 60 % pieaugušo regulāri iesaistās izglītībā, šobrīd to dara aptuveni 34 %. […]

Tautas balss

Kas aizstāvēs stirnu?

08:19
09.11.2025
11
Lasītāja raksta:

“Aizvien nerimst satraukums par Bauskas novadā nošautajiem suņiem. Protams, jāizpēta, vai situācija tiešām bija tāda, ka dzīvnieki jālikvidē. Tomēr jocīgi, ka neviens nerunā par saplosīto stirnu, kas bija redzama fotogrāfijās. Vai šo dzīvnieku aizsardzība nerūp nevienam?” pārdomās dalījās lasītāja.

Nav jāpārmet, bet jāpalīdz

08:16
09.11.2025
12
Iedzīvotāja raksta:

“Izlasīju “Druvā” par sirmgalvi, kura Taurenē baro ap trīsdesmit kaķu. Uzskatu, ka nedrīkst kundzei to pārmest un teikt, ka tagad viņai pašai ar visiem dzīvniekiem jātiek galā. Saprotams taču, ja pie tevis atnāk bezpalīdzīgs dzīvnieks, tu viņu pabarosi. Es arī esmu sastapusies ar līdzīgām situācijām. Ik pa laikam man pieklīdis kāds kaķis, domājams, no kaimiņu […]

Kaķis izglābj kaķi

08:18
08.11.2025
31
Seniore raksta:

“Dalīšos neparastā piedzīvojumā. Dēla ģimene dzīvo Cēsīs, daudzdzīvokļu mājā. Viņiem ir kaķene. No rīta izlaiž pastaigā, vakarā, kad nāk mājās no darba, kaķene ir klāt. Bet vienu vakaru minkas nav. Sauc, meklē, bet tā nerādās. Tāpat nākamajā dienā. Kad klāt brīvdienas, dodas kaķi apkaimē meklēt, bet sasaukt neizdodas. Mājās pie ārdurvīm pretī ņaudot nāk kaimiņa […]

Gājēju pāreja var būt bīstama

08:15
08.11.2025
35
Cēsniece G. raksta:

“Cēsīs, Valmieras ielā, gājēju pāreja netālu no “Maxima” un iepretī stadionam ir apgaismota, taču autovadītājam ļoti grūti saprast, vai aiz gaismu atstarojošiem stabiņiem uz pārejas jau stāv cilvēks, kurš tūlīt šķērsos ielu. Šajā vietā, manuprāt, vajadzēt kaut ko mainīt, pieaicināt satiksmes drošības ekspertu, lai izvērtē situāciju. Agrāk, kad vēl nebija aizliegts kreisais pagrieziens, iebraucot lielveikala […]

Vai izdosies labas attiecības

08:15
07.11.2025
16
Lasītājs K. raksta:

“Lasu, ka Latvija un Indija stiprinās sadarbību drošības un ilgtspējīgas attīstības jomā. Man tas izklausās dīvaini. Indija taču bija tā, kas pirka Krievijas naftu un “baroja” agresorvalsti. Ja pareizi atceros, vairāk nekā 30 procenti jēlnaftas, ko pārstrādāja Indija, pērn bija iepirkta Krievijā. Tagad, kad ASV noteikusi sankcijas Krievijas lielajiem naftas uzņēmumiem, Indija pārtrauc pirkt šo […]

Sludinājumi