Zemkopības ministrijas (ZM) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti kopā ar ražotājiem un zinātniekiem vienojušies par nepieciešamo grozījumu sagatavošanu Ministru kabineta noteikumos “Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā”. Plānots, ka grozījumi atvieglos prasības svaigpiena ieguvei un tiešajai tirdzniecībai.
ZM uzsvērusi, lai atvieglotu svaigpiena aprites uzraudzības prasības, turpmāk pašam svaigpiena ražotājam būs jāuzņemas vairāk atbildības par piena kvalitāti, ko iepriekš nodrošināja kontrolējošie dienesti, veicot analīzes un pārbaudot dzīvnieku veselību. Noteikumu projektā uzsvērta svaigpiena ražotāja atbildība par piena atbilstību somatisko šūnu skaita un baktēriju kopskaita kritērijiem, kā arī tas, ka svaigpienā nedrīkst pieļaut inhibitoru klātbūtni.
Paredzēts, ka turpmāk piena ražotājam būs jāseko piena kvalitātes un dzīvnieka veselības izmaiņām. Ja piena ražotājs konstatēs būtiskas kvalitātes problēmas, piena realizācija būs nekavējoties jāpārtrauc un jāziņo par to veterinārārstam.
ZM informē, ka plānots noteikt – ja piena ražotājs būs jau veicis analīzes svaigpienam, kas paredzēts pārstrādei, tad tiešajā tirdzniecībā viņš varēs izmantot to pašu analīžu rezultātus.
Plānots, ka tiks noteikts divas reizes garāks periods, kurā svaigpienu drīkstēs tirgot. Svaigpienu pēc slaukšanas būs jāatdzesē līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 6°C, to varēs pārdot 48 stundu laikā pēc izslaukšanas. Pašreiz tirgošana ir atļauta 24 stundas, pienu atdzesējot līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 8°C. Sagatavojusi Māra Majore – Linē
Komentāri