Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Arī ēdot var sasildīties

Druva
00:00
23.02.2007
15

Zināma patiesība, ka neēdušam salst krietni vairāk nekā paēdušam. Ja vēl iebauda kaut ko sildošu, tad jo īpaši. Te nedomāju par stipriem dzērieniem, jo speciālistu atzinumi liecina, ka dzert alkoholu aukstā laikā nav ieteicams. Labāk to darīt, ieejot siltā telpā. Bet ir arī citas iespējas sasildīties. Turpinot tēmu par sieriem, varu ieteikt pēc nosalšanas kopīgi izbaudīt karstu fondī. Lai arī savulaik esmu to jau pieminējis, atkārtošana, kā teikts, ir zināšanu māte.

Fondī ir viens no pasaulē pazīstamākajiem šveiciešu nacionālajiem ēdieniem, kura saknes meklējamas jau 14.gadsimtā. Nostāsti liecina, ka gani, dodoties uz ilgāku laiku ganībās, ņēma līdzi maizi, sieru un vīnu. Pēc dažām dienām siers bija apkaltis, maize – kļuvusi cieta. Tad ganiem ienāca prātā doma ieliet katliņā vīnu, tajā izkausēt sieru un ēst to, mērcējot siltajā masā maizes gabaliņus. Tā radās šis garšīgais un sātīgais ēdiens.

Siera fondī pagatavojams pavisam vienkārši. Protams, labi, ja ir fondī trauki, ja ne, visiem jāsapulcējas virtuvē un jāmēģina satilpt ap plīti. Fondī pagatavošanai nemaz nav nepieciešams īpašais siers, itin labi izmantojams cits salikums. Piemēram, var ņemt divus dažādus “Dzintara” sierus, pielikt klāt sarīvētu Holandes vai Krievijas sieru un būs gana labi. Pirms tam katliņu ierīvējam ar ķiploku, ielejam tajā nedaudz baltvīna, kurā izkausējam sieru.

Tradicionāli fondī bauda ar maizi, ieteicamākā ir franču baltmaize, ko pārgriež uz pusēm. Maizi sprauž uz īpašajām fondī dakšiņām vai parastajām dakšiņām, mērc šķidrajā siera masā un gardu muti bauda. Bet var izmantot ne tikai maizi. Tikpat labi sierā var mērkt dažādus dārzeņus – papriku, tomātus, svaigus gurķus, marinētus šampinjonus, olīvas, tā teikt, visu, kas pie rokas un kas pašam smeķē. Karsts fondī draugu kompānijā pēc pastaigas aukstā ziemas dienā būs īpaši vērtīgs, jo sildīs ne tikai ēdiens, bet arī kopības sajūta, jo ikdienā jau nesanāk visiem ēst no viena trauka. Kas zina, varbūt arī tā ir tā īpašā fondī sūtība, kas saglabājis šī ēdiena popularitāti cauri gadsimtiem.

Vēl viens ēdiens, kas labi silda, ir tik zināmā soļanka. Karsta soļanka ar 50 gramiem laba degvīna ir labākais, ko iebaudīt pēc salšanas aukstā ziemas dienā. Un te pat nevietā piebilst, ka alkohols kaitīgs jūsu veselībai. Kā saka tautas atziņa – alkohols nelielās devās ir derīgs veselībai jebkurā daudzumā.

Tātad, soļanka. Tikai sākumā šķiet, ka tās pagatavošana ir sarežģīta, Vienreiz to izmēģinot, sapratīsiet, cik tas vienkārši. Protams, cik gatavotāju, tik soļankai versiju, un šoreiz nebūt nepretendēšu uz oriģinālo versiju, kas tiešām ir krietni sarežģīta. Savu nodēvēšu par pilsētas vienkāršo soļanku.

Ņemam cūkgaļu, teiksim, jau gatavus strogonova vai gulaša gabaliņus. Vispirms tos apcepam, apberam ar sāli un pipariem, tad liekam ūdenī un turpinām vārīt. Garšai pievienojam veselu nomizotu sīpolu un dažas lauru lapas.

Kamēr gaļa vārās, sagriežam ripiņās knakerus, tās mazās, gardās, žāvētās desiņas. Oriģinālajā receptē gan teikts, ka soļankas neatņemama sastāvdaļa ir cīsiņi, bet teikšu godīgi, labi garšo arī bez tiem. Sagriežam arī dažus marinētos gurķus, pāris kartupeļu, sarīvējam vienu burkānu un visu apcepam olīveļļā. Kad maisījums nedaudz apcepies, pievienojam bagātīgi tomātu mērci, garšvielas pēc patikšanas un vēl nedaudz pacepam. Tad beram to visu katlā pie gaļas, iepriekš izņemot sīpolu, lai tas neizšķīst. Klāt pieliekam arī melnās olīvas bez kauliņiem ar visu šķidrumu, nedaudz pavārām, ja nepieciešams, pievienojam vēl kādas garšvielas un gatavs! Pirms pasniegšanas bļodā ieliekam karoti skābā krējuma un soļankā ieliekam pusi citrona šķēles. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
21

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
46

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
127

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
46
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
138

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
360

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi