Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Arī ēdot var sasildīties

Druva
00:00
23.02.2007
15

Zināma patiesība, ka neēdušam salst krietni vairāk nekā paēdušam. Ja vēl iebauda kaut ko sildošu, tad jo īpaši. Te nedomāju par stipriem dzērieniem, jo speciālistu atzinumi liecina, ka dzert alkoholu aukstā laikā nav ieteicams. Labāk to darīt, ieejot siltā telpā. Bet ir arī citas iespējas sasildīties. Turpinot tēmu par sieriem, varu ieteikt pēc nosalšanas kopīgi izbaudīt karstu fondī. Lai arī savulaik esmu to jau pieminējis, atkārtošana, kā teikts, ir zināšanu māte.

Fondī ir viens no pasaulē pazīstamākajiem šveiciešu nacionālajiem ēdieniem, kura saknes meklējamas jau 14.gadsimtā. Nostāsti liecina, ka gani, dodoties uz ilgāku laiku ganībās, ņēma līdzi maizi, sieru un vīnu. Pēc dažām dienām siers bija apkaltis, maize – kļuvusi cieta. Tad ganiem ienāca prātā doma ieliet katliņā vīnu, tajā izkausēt sieru un ēst to, mērcējot siltajā masā maizes gabaliņus. Tā radās šis garšīgais un sātīgais ēdiens.

Siera fondī pagatavojams pavisam vienkārši. Protams, labi, ja ir fondī trauki, ja ne, visiem jāsapulcējas virtuvē un jāmēģina satilpt ap plīti. Fondī pagatavošanai nemaz nav nepieciešams īpašais siers, itin labi izmantojams cits salikums. Piemēram, var ņemt divus dažādus “Dzintara” sierus, pielikt klāt sarīvētu Holandes vai Krievijas sieru un būs gana labi. Pirms tam katliņu ierīvējam ar ķiploku, ielejam tajā nedaudz baltvīna, kurā izkausējam sieru.

Tradicionāli fondī bauda ar maizi, ieteicamākā ir franču baltmaize, ko pārgriež uz pusēm. Maizi sprauž uz īpašajām fondī dakšiņām vai parastajām dakšiņām, mērc šķidrajā siera masā un gardu muti bauda. Bet var izmantot ne tikai maizi. Tikpat labi sierā var mērkt dažādus dārzeņus – papriku, tomātus, svaigus gurķus, marinētus šampinjonus, olīvas, tā teikt, visu, kas pie rokas un kas pašam smeķē. Karsts fondī draugu kompānijā pēc pastaigas aukstā ziemas dienā būs īpaši vērtīgs, jo sildīs ne tikai ēdiens, bet arī kopības sajūta, jo ikdienā jau nesanāk visiem ēst no viena trauka. Kas zina, varbūt arī tā ir tā īpašā fondī sūtība, kas saglabājis šī ēdiena popularitāti cauri gadsimtiem.

Vēl viens ēdiens, kas labi silda, ir tik zināmā soļanka. Karsta soļanka ar 50 gramiem laba degvīna ir labākais, ko iebaudīt pēc salšanas aukstā ziemas dienā. Un te pat nevietā piebilst, ka alkohols kaitīgs jūsu veselībai. Kā saka tautas atziņa – alkohols nelielās devās ir derīgs veselībai jebkurā daudzumā.

Tātad, soļanka. Tikai sākumā šķiet, ka tās pagatavošana ir sarežģīta, Vienreiz to izmēģinot, sapratīsiet, cik tas vienkārši. Protams, cik gatavotāju, tik soļankai versiju, un šoreiz nebūt nepretendēšu uz oriģinālo versiju, kas tiešām ir krietni sarežģīta. Savu nodēvēšu par pilsētas vienkāršo soļanku.

Ņemam cūkgaļu, teiksim, jau gatavus strogonova vai gulaša gabaliņus. Vispirms tos apcepam, apberam ar sāli un pipariem, tad liekam ūdenī un turpinām vārīt. Garšai pievienojam veselu nomizotu sīpolu un dažas lauru lapas.

Kamēr gaļa vārās, sagriežam ripiņās knakerus, tās mazās, gardās, žāvētās desiņas. Oriģinālajā receptē gan teikts, ka soļankas neatņemama sastāvdaļa ir cīsiņi, bet teikšu godīgi, labi garšo arī bez tiem. Sagriežam arī dažus marinētos gurķus, pāris kartupeļu, sarīvējam vienu burkānu un visu apcepam olīveļļā. Kad maisījums nedaudz apcepies, pievienojam bagātīgi tomātu mērci, garšvielas pēc patikšanas un vēl nedaudz pacepam. Tad beram to visu katlā pie gaļas, iepriekš izņemot sīpolu, lai tas neizšķīst. Klāt pieliekam arī melnās olīvas bez kauliņiem ar visu šķidrumu, nedaudz pavārām, ja nepieciešams, pievienojam vēl kādas garšvielas un gatavs! Pirms pasniegšanas bļodā ieliekam karoti skābā krējuma un soļankā ieliekam pusi citrona šķēles. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
5

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
39

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
56

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
41

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
121

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
104

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
3
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
43
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi