Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Arī ēdot var sasildīties

Druva
00:00
23.02.2007
4

Zināma patiesība, ka neēdušam salst krietni vairāk nekā paēdušam. Ja vēl iebauda kaut ko sildošu, tad jo īpaši. Te nedomāju par stipriem dzērieniem, jo speciālistu atzinumi liecina, ka dzert alkoholu aukstā laikā nav ieteicams. Labāk to darīt, ieejot siltā telpā. Bet ir arī citas iespējas sasildīties. Turpinot tēmu par sieriem, varu ieteikt pēc nosalšanas kopīgi izbaudīt karstu fondī. Lai arī savulaik esmu to jau pieminējis, atkārtošana, kā teikts, ir zināšanu māte.

Fondī ir viens no pasaulē pazīstamākajiem šveiciešu nacionālajiem ēdieniem, kura saknes meklējamas jau 14.gadsimtā. Nostāsti liecina, ka gani, dodoties uz ilgāku laiku ganībās, ņēma līdzi maizi, sieru un vīnu. Pēc dažām dienām siers bija apkaltis, maize – kļuvusi cieta. Tad ganiem ienāca prātā doma ieliet katliņā vīnu, tajā izkausēt sieru un ēst to, mērcējot siltajā masā maizes gabaliņus. Tā radās šis garšīgais un sātīgais ēdiens.

Siera fondī pagatavojams pavisam vienkārši. Protams, labi, ja ir fondī trauki, ja ne, visiem jāsapulcējas virtuvē un jāmēģina satilpt ap plīti. Fondī pagatavošanai nemaz nav nepieciešams īpašais siers, itin labi izmantojams cits salikums. Piemēram, var ņemt divus dažādus “Dzintara” sierus, pielikt klāt sarīvētu Holandes vai Krievijas sieru un būs gana labi. Pirms tam katliņu ierīvējam ar ķiploku, ielejam tajā nedaudz baltvīna, kurā izkausējam sieru.

Tradicionāli fondī bauda ar maizi, ieteicamākā ir franču baltmaize, ko pārgriež uz pusēm. Maizi sprauž uz īpašajām fondī dakšiņām vai parastajām dakšiņām, mērc šķidrajā siera masā un gardu muti bauda. Bet var izmantot ne tikai maizi. Tikpat labi sierā var mērkt dažādus dārzeņus – papriku, tomātus, svaigus gurķus, marinētus šampinjonus, olīvas, tā teikt, visu, kas pie rokas un kas pašam smeķē. Karsts fondī draugu kompānijā pēc pastaigas aukstā ziemas dienā būs īpaši vērtīgs, jo sildīs ne tikai ēdiens, bet arī kopības sajūta, jo ikdienā jau nesanāk visiem ēst no viena trauka. Kas zina, varbūt arī tā ir tā īpašā fondī sūtība, kas saglabājis šī ēdiena popularitāti cauri gadsimtiem.

Vēl viens ēdiens, kas labi silda, ir tik zināmā soļanka. Karsta soļanka ar 50 gramiem laba degvīna ir labākais, ko iebaudīt pēc salšanas aukstā ziemas dienā. Un te pat nevietā piebilst, ka alkohols kaitīgs jūsu veselībai. Kā saka tautas atziņa – alkohols nelielās devās ir derīgs veselībai jebkurā daudzumā.

Tātad, soļanka. Tikai sākumā šķiet, ka tās pagatavošana ir sarežģīta, Vienreiz to izmēģinot, sapratīsiet, cik tas vienkārši. Protams, cik gatavotāju, tik soļankai versiju, un šoreiz nebūt nepretendēšu uz oriģinālo versiju, kas tiešām ir krietni sarežģīta. Savu nodēvēšu par pilsētas vienkāršo soļanku.

Ņemam cūkgaļu, teiksim, jau gatavus strogonova vai gulaša gabaliņus. Vispirms tos apcepam, apberam ar sāli un pipariem, tad liekam ūdenī un turpinām vārīt. Garšai pievienojam veselu nomizotu sīpolu un dažas lauru lapas.

Kamēr gaļa vārās, sagriežam ripiņās knakerus, tās mazās, gardās, žāvētās desiņas. Oriģinālajā receptē gan teikts, ka soļankas neatņemama sastāvdaļa ir cīsiņi, bet teikšu godīgi, labi garšo arī bez tiem. Sagriežam arī dažus marinētos gurķus, pāris kartupeļu, sarīvējam vienu burkānu un visu apcepam olīveļļā. Kad maisījums nedaudz apcepies, pievienojam bagātīgi tomātu mērci, garšvielas pēc patikšanas un vēl nedaudz pacepam. Tad beram to visu katlā pie gaļas, iepriekš izņemot sīpolu, lai tas neizšķīst. Klāt pieliekam arī melnās olīvas bez kauliņiem ar visu šķidrumu, nedaudz pavārām, ja nepieciešams, pievienojam vēl kādas garšvielas un gatavs! Pirms pasniegšanas bļodā ieliekam karoti skābā krējuma un soļankā ieliekam pusi citrona šķēles. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
63

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
32

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
41

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
52

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
47

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
79

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
16
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
13
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
12
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
11
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi