Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Ķirbju ēdieni pārsteidz ar garšu

Druva
11:18
04.11.2014
47
Maltite Kirbji

Oktobra nogalē par ķirbjiem iedomājas teju vai katrā ģimenē. Bērniem prātā tikai Helovīns, bet vecākiem iespēja izdomāt, ko ar izgrebto lielogas mīkstumu izdarīt, lai nebūtu jāizmet. Šoreiz pie ķirbju ēdienu gatavošanas ķērās pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle, kuram gan ikdienas darbs ir dažādos restorānos, bet

ne Latvijā. Šobrīd Dzintars bauda atvaļinājumu Cēsīs un bija gatavs padalīties ar savām receptēm.

Pavārs smaidot teic, lai arī ķirbis lielākoties aug ne visai jaukā vietā, tomēr tas ir veselīgs un neizsīkstošs veselības avots. Dzintars norāda, ka vispareizāk uzturā ir lietot tos produktus, kas ir ir nogatavojušies tieši tajā laikā.

„Patiesībā jau rudens ir bagātākais, jo ir ražas novākšana.

Arī ķirbjiem jau jābūt sen novāktiem un sarindotiem kādās siltākās telpās,” saka pavārs, bilstot, ka no ķirbjiem pagatavojami daudzi garšīgi ēdieni, sākot no zupām, otrajiem ēdieniem līdz desertam un gardām sulām.

„Šodien gatavosim trīs ķirbju ēdienus. Tas nebūs sarežģīti, bet iegūsim garšīgu ēdienu,

piemērotu arī Helovīna dienas vakariņām. Ķirbis, līdzīgi kā gurķis, satur ļoti daudz ūdens, tāpēc to iesaka arī dažādās diētās, par tām gan šodien nedomāsim,” smaidot saka Dzintars un sāk darboties ar ķirbi, ko dēvē arī par pasaulē lielāko ogu.

Pavārs uzsver – ja vien pieejams ķirbis, no tā vajag spiest sulu. Lielās ogas sula ir viena no vērtīgākajām dārzeņu sulām. Tajā ir visas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam, savukārt ķirbi dzeltenu iekrāso karotīns, kas ir ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai.

Dzintars Zīle norāda, ka ķirbis var būt garšīgs dažādos ēdienos un

lieki turēties pie stereotipa, ka ķirbju ēdieni ir negaršīgi.

„Varbūt kādam šķiet, ka arī ķirbju kūka izklausās pēc kaut kā nelāga, tomēr tas tā nav. Ja kūku plāno pasniegt kādam, kam ķirbji negaršo,

var pat nepieminēt ķirbjus, kas ir kūkas sastāvdaļa, jo, ēdot šo kūku, grūti pateikt, ka tā ir ķirbju kūka. Drīzāk pēc maltītes var zobgalīgi pajautāt, no kā tad kūka gatavota. Lielākā daļa arī manu viesu ir ļoti izbrīnīti, ka kaut kas tik dievīgi labs var būt no ķirbja. Šī ir īsta rudens, ziemas kūka – aromātiska, sulīga un nedaudz garšīgi trekna,” teic pavārs. Dz. Zīle atgādina, ka virtuvē vajag uzdrošināties un arī eksperimentēt.

„Katram ir produkti, ko ēd biežāk. To var droši sacīt arī par cūkgaļu, bet es ieteiktu nebaidīties no liellopa vai jēra gaļas, kuras arī vērts nobaudīt,” saka pavārs un uzsver, ka nevajag

vadīties pēc teiciena, ka katram jau kaut kas negaršo, jo jebkuru produktu iespējams pagatavot garšīgi.

Dievīgā ķirbju kūka Nepieciešams: 480 g miltaina, rupji sarīvēta ķirbja, 4 olas 340 g cukura 100 g tumšbrūnā cukura 300 ml augu eļļas, tikai ne rapšu 2 tējk. vaniļas cukura 2 citroni, miziņa norīvēta 360 g kviešu miltu 1 ½ tējk. cepamā pulvera 1 tējk. sodas 1 ½ tējk. malta kanēļa ¼ tējk. malta ingvera ½ tējk. sāls 160 g rozīņu 50 ml ruma vai brendija 125 g pekanriekstu vai valriekstu, apgrauzdētu, sakapātu Produkti krēmam: 400 g krēmsiera (Philadelphia) 1 citrons, miziņa norīvēta saldējums Pagatavošana:

Rozīnes uz 15 minūtēm ieber traukā mērcēties. Uzkarsē cepeškrāsni, 180 grādu karstu.

Ar cepampapīru izklāj 23 cm apaļo tortes veidni. Nelielā bļodā samaisa miltus ar visām garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri.

Lielā bļodā ar putojamo slotiņu sakuļ olas, cukuru, vaniļas cukuru, eļļu un citrona miziņu. Pie slapjā maisījuma liek miltu maisījumu, pieber ķirbi, rozīnes un riekstus. Visu samaisa, līdz ir daudzmaz viendabīga masa.

Masu lej kūkas veidnē un cep aptuveni vienu stundu un 20 minūtes vai līdz mirklim, kad kūkā iedurts koka kociņš ārā nāk tīrs un tam nekas nav pielipis. Kūku vismaz 30 minūtes atdzesē formā un tad izņem.

Krēma pagatavošana

Krēmsieram pievieno sarīvētu citrona miziņu. Smērē uz kūkas biezā kārtā. Var arī dekorēt ar riekstiem vai citrona miziņām. Kūku pasniedz ar siltajiem dzērieniem – tēju vai kafiju.

Kūku var pasniegt ar saldējumu un aplejot ar vaniļas vai šokolādes mērci.

Īpašā rudens krēmzupa Nepieciešams: ½ ķirbis viens ķiploks 4 rozmarīna kāti muskatrieksts sāls, pipari olīveļļa meža sēnes 150 gr Parmazan siera sīpols buljona kubiņš (ja iepriekš nevāra īstu buljonu) Pagatavošana:

Paņem ķirbja pusi, izņem neēdamo mīkstumu, ar nazi nedaudz sagraiza ķirbja ēdamo mīksto daļu, tajā ieliek ķiploku un rozmarīna kātus. Ielej nedaudz eļļas, ieber sāli, piparus un liek cepeškrāsnī. Cep jeb , kā saka Dzintars Zīle, rostē 180 grādu temperatūrā vismaz pusstundu. Pēc tam ķirbi izņem no cepeškrāsns, no tā rozmarīnu un ķiplokus, jo tie savu smaržu un garšu lielajai ogai atdevuši.

Uzkarsētā pannā ielej nedaudz eļļas, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, apcep. Pierīvē muskatriekstu, arī ķiploku, kas būs apcepies ķirbī. Pierīvē

Parmazan sieru un liek klāt arī

cepeškrāsnī apcepto ķirbja mīkstumu. Visu nedaudz pasautē. Pielej klāt apmēram 700 ml buljona. Tiklīdz masa izsutusi, ņem nost no uguns un sablenderē viendabīgā biezzupā.

Pasniedzot šādu zupu, vispirms zupas šķīvja viducī ieliek apceptas sēnes – gailenes, baravikas, tad uzmanīgi ar kausiņu šķīvī ielej biezzupu un dekorē ar plānām Parmazan siera šķēlītēm. Zupu var pasniegt ar ciabatas maizīti.

Risoto ar svaigu bieti un ķirbjiem Nepieciešams: risoto rīsi ķirbis svaiga biete sīpols buljons Pagatavošana:

Katrs risoto gatavo pēc saviem ieskatiem, un šefpavāri parasti izvēlas sarežģītāko ceļu. Taču Dzintars Zīle uzsver, ka rīsus var pasniegt kopā ar sīpolu, ķirbju un biešu kubiciņiem, pagatavojot patiešām garšīgu ēdienu.

Katliņā ielej nedaudz eļļas, ieber un nedaudz apcep sīpolus. Tad pamazām

liek klāt risoto rīsus, maisa un

ik pa laikam pielej nedaudz buljona. Ja buljons katliņā pazūd, pielej atkal nedaudz, tā turpina, līdz risoto rīsi ir ne cieti, ne pārvārīti.

Kad rīsi gatavi, pievieno iepriekš cepeškrāsnī apceptus ķirbja kubiciņus un novārītas bietes gabaliņus. Visu masu samaisa kopā. Šādu risoto pasniedz ar jēra gaļas cepeti. Ļoti lieliskas garšu nianses. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
19

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
316

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi