Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Ķirbju ēdieni pārsteidz ar garšu

Druva
11:18
04.11.2014
128
Maltite Kirbji

Oktobra nogalē par ķirbjiem iedomājas teju vai katrā ģimenē. Bērniem prātā tikai Helovīns, bet vecākiem iespēja izdomāt, ko ar izgrebto lielogas mīkstumu izdarīt, lai nebūtu jāizmet. Šoreiz pie ķirbju ēdienu gatavošanas ķērās pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle, kuram gan ikdienas darbs ir dažādos restorānos, bet

ne Latvijā. Šobrīd Dzintars bauda atvaļinājumu Cēsīs un bija gatavs padalīties ar savām receptēm.

Pavārs smaidot teic, lai arī ķirbis lielākoties aug ne visai jaukā vietā, tomēr tas ir veselīgs un neizsīkstošs veselības avots. Dzintars norāda, ka vispareizāk uzturā ir lietot tos produktus, kas ir ir nogatavojušies tieši tajā laikā.

„Patiesībā jau rudens ir bagātākais, jo ir ražas novākšana.

Arī ķirbjiem jau jābūt sen novāktiem un sarindotiem kādās siltākās telpās,” saka pavārs, bilstot, ka no ķirbjiem pagatavojami daudzi garšīgi ēdieni, sākot no zupām, otrajiem ēdieniem līdz desertam un gardām sulām.

„Šodien gatavosim trīs ķirbju ēdienus. Tas nebūs sarežģīti, bet iegūsim garšīgu ēdienu,

piemērotu arī Helovīna dienas vakariņām. Ķirbis, līdzīgi kā gurķis, satur ļoti daudz ūdens, tāpēc to iesaka arī dažādās diētās, par tām gan šodien nedomāsim,” smaidot saka Dzintars un sāk darboties ar ķirbi, ko dēvē arī par pasaulē lielāko ogu.

Pavārs uzsver – ja vien pieejams ķirbis, no tā vajag spiest sulu. Lielās ogas sula ir viena no vērtīgākajām dārzeņu sulām. Tajā ir visas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam, savukārt ķirbi dzeltenu iekrāso karotīns, kas ir ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai.

Dzintars Zīle norāda, ka ķirbis var būt garšīgs dažādos ēdienos un

lieki turēties pie stereotipa, ka ķirbju ēdieni ir negaršīgi.

„Varbūt kādam šķiet, ka arī ķirbju kūka izklausās pēc kaut kā nelāga, tomēr tas tā nav. Ja kūku plāno pasniegt kādam, kam ķirbji negaršo,

var pat nepieminēt ķirbjus, kas ir kūkas sastāvdaļa, jo, ēdot šo kūku, grūti pateikt, ka tā ir ķirbju kūka. Drīzāk pēc maltītes var zobgalīgi pajautāt, no kā tad kūka gatavota. Lielākā daļa arī manu viesu ir ļoti izbrīnīti, ka kaut kas tik dievīgi labs var būt no ķirbja. Šī ir īsta rudens, ziemas kūka – aromātiska, sulīga un nedaudz garšīgi trekna,” teic pavārs. Dz. Zīle atgādina, ka virtuvē vajag uzdrošināties un arī eksperimentēt.

„Katram ir produkti, ko ēd biežāk. To var droši sacīt arī par cūkgaļu, bet es ieteiktu nebaidīties no liellopa vai jēra gaļas, kuras arī vērts nobaudīt,” saka pavārs un uzsver, ka nevajag

vadīties pēc teiciena, ka katram jau kaut kas negaršo, jo jebkuru produktu iespējams pagatavot garšīgi.

Dievīgā ķirbju kūka Nepieciešams: 480 g miltaina, rupji sarīvēta ķirbja, 4 olas 340 g cukura 100 g tumšbrūnā cukura 300 ml augu eļļas, tikai ne rapšu 2 tējk. vaniļas cukura 2 citroni, miziņa norīvēta 360 g kviešu miltu 1 ½ tējk. cepamā pulvera 1 tējk. sodas 1 ½ tējk. malta kanēļa ¼ tējk. malta ingvera ½ tējk. sāls 160 g rozīņu 50 ml ruma vai brendija 125 g pekanriekstu vai valriekstu, apgrauzdētu, sakapātu Produkti krēmam: 400 g krēmsiera (Philadelphia) 1 citrons, miziņa norīvēta saldējums Pagatavošana:

Rozīnes uz 15 minūtēm ieber traukā mērcēties. Uzkarsē cepeškrāsni, 180 grādu karstu.

Ar cepampapīru izklāj 23 cm apaļo tortes veidni. Nelielā bļodā samaisa miltus ar visām garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri.

Lielā bļodā ar putojamo slotiņu sakuļ olas, cukuru, vaniļas cukuru, eļļu un citrona miziņu. Pie slapjā maisījuma liek miltu maisījumu, pieber ķirbi, rozīnes un riekstus. Visu samaisa, līdz ir daudzmaz viendabīga masa.

Masu lej kūkas veidnē un cep aptuveni vienu stundu un 20 minūtes vai līdz mirklim, kad kūkā iedurts koka kociņš ārā nāk tīrs un tam nekas nav pielipis. Kūku vismaz 30 minūtes atdzesē formā un tad izņem.

Krēma pagatavošana

Krēmsieram pievieno sarīvētu citrona miziņu. Smērē uz kūkas biezā kārtā. Var arī dekorēt ar riekstiem vai citrona miziņām. Kūku pasniedz ar siltajiem dzērieniem – tēju vai kafiju.

Kūku var pasniegt ar saldējumu un aplejot ar vaniļas vai šokolādes mērci.

Īpašā rudens krēmzupa Nepieciešams: ½ ķirbis viens ķiploks 4 rozmarīna kāti muskatrieksts sāls, pipari olīveļļa meža sēnes 150 gr Parmazan siera sīpols buljona kubiņš (ja iepriekš nevāra īstu buljonu) Pagatavošana:

Paņem ķirbja pusi, izņem neēdamo mīkstumu, ar nazi nedaudz sagraiza ķirbja ēdamo mīksto daļu, tajā ieliek ķiploku un rozmarīna kātus. Ielej nedaudz eļļas, ieber sāli, piparus un liek cepeškrāsnī. Cep jeb , kā saka Dzintars Zīle, rostē 180 grādu temperatūrā vismaz pusstundu. Pēc tam ķirbi izņem no cepeškrāsns, no tā rozmarīnu un ķiplokus, jo tie savu smaržu un garšu lielajai ogai atdevuši.

Uzkarsētā pannā ielej nedaudz eļļas, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, apcep. Pierīvē muskatriekstu, arī ķiploku, kas būs apcepies ķirbī. Pierīvē

Parmazan sieru un liek klāt arī

cepeškrāsnī apcepto ķirbja mīkstumu. Visu nedaudz pasautē. Pielej klāt apmēram 700 ml buljona. Tiklīdz masa izsutusi, ņem nost no uguns un sablenderē viendabīgā biezzupā.

Pasniedzot šādu zupu, vispirms zupas šķīvja viducī ieliek apceptas sēnes – gailenes, baravikas, tad uzmanīgi ar kausiņu šķīvī ielej biezzupu un dekorē ar plānām Parmazan siera šķēlītēm. Zupu var pasniegt ar ciabatas maizīti.

Risoto ar svaigu bieti un ķirbjiem Nepieciešams: risoto rīsi ķirbis svaiga biete sīpols buljons Pagatavošana:

Katrs risoto gatavo pēc saviem ieskatiem, un šefpavāri parasti izvēlas sarežģītāko ceļu. Taču Dzintars Zīle uzsver, ka rīsus var pasniegt kopā ar sīpolu, ķirbju un biešu kubiciņiem, pagatavojot patiešām garšīgu ēdienu.

Katliņā ielej nedaudz eļļas, ieber un nedaudz apcep sīpolus. Tad pamazām

liek klāt risoto rīsus, maisa un

ik pa laikam pielej nedaudz buljona. Ja buljons katliņā pazūd, pielej atkal nedaudz, tā turpina, līdz risoto rīsi ir ne cieti, ne pārvārīti.

Kad rīsi gatavi, pievieno iepriekš cepeškrāsnī apceptus ķirbja kubiciņus un novārītas bietes gabaliņus. Visu masu samaisa kopā. Šādu risoto pasniedz ar jēra gaļas cepeti. Ļoti lieliskas garšu nianses. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
121

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
54

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1013
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
506
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi