Ceturtdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Ķirbju ēdieni pārsteidz ar garšu

Druva
11:18
04.11.2014
50
Maltite Kirbji

Oktobra nogalē par ķirbjiem iedomājas teju vai katrā ģimenē. Bērniem prātā tikai Helovīns, bet vecākiem iespēja izdomāt, ko ar izgrebto lielogas mīkstumu izdarīt, lai nebūtu jāizmet. Šoreiz pie ķirbju ēdienu gatavošanas ķērās pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle, kuram gan ikdienas darbs ir dažādos restorānos, bet

ne Latvijā. Šobrīd Dzintars bauda atvaļinājumu Cēsīs un bija gatavs padalīties ar savām receptēm.

Pavārs smaidot teic, lai arī ķirbis lielākoties aug ne visai jaukā vietā, tomēr tas ir veselīgs un neizsīkstošs veselības avots. Dzintars norāda, ka vispareizāk uzturā ir lietot tos produktus, kas ir ir nogatavojušies tieši tajā laikā.

„Patiesībā jau rudens ir bagātākais, jo ir ražas novākšana.

Arī ķirbjiem jau jābūt sen novāktiem un sarindotiem kādās siltākās telpās,” saka pavārs, bilstot, ka no ķirbjiem pagatavojami daudzi garšīgi ēdieni, sākot no zupām, otrajiem ēdieniem līdz desertam un gardām sulām.

„Šodien gatavosim trīs ķirbju ēdienus. Tas nebūs sarežģīti, bet iegūsim garšīgu ēdienu,

piemērotu arī Helovīna dienas vakariņām. Ķirbis, līdzīgi kā gurķis, satur ļoti daudz ūdens, tāpēc to iesaka arī dažādās diētās, par tām gan šodien nedomāsim,” smaidot saka Dzintars un sāk darboties ar ķirbi, ko dēvē arī par pasaulē lielāko ogu.

Pavārs uzsver – ja vien pieejams ķirbis, no tā vajag spiest sulu. Lielās ogas sula ir viena no vērtīgākajām dārzeņu sulām. Tajā ir visas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam, savukārt ķirbi dzeltenu iekrāso karotīns, kas ir ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai.

Dzintars Zīle norāda, ka ķirbis var būt garšīgs dažādos ēdienos un

lieki turēties pie stereotipa, ka ķirbju ēdieni ir negaršīgi.

„Varbūt kādam šķiet, ka arī ķirbju kūka izklausās pēc kaut kā nelāga, tomēr tas tā nav. Ja kūku plāno pasniegt kādam, kam ķirbji negaršo,

var pat nepieminēt ķirbjus, kas ir kūkas sastāvdaļa, jo, ēdot šo kūku, grūti pateikt, ka tā ir ķirbju kūka. Drīzāk pēc maltītes var zobgalīgi pajautāt, no kā tad kūka gatavota. Lielākā daļa arī manu viesu ir ļoti izbrīnīti, ka kaut kas tik dievīgi labs var būt no ķirbja. Šī ir īsta rudens, ziemas kūka – aromātiska, sulīga un nedaudz garšīgi trekna,” teic pavārs. Dz. Zīle atgādina, ka virtuvē vajag uzdrošināties un arī eksperimentēt.

„Katram ir produkti, ko ēd biežāk. To var droši sacīt arī par cūkgaļu, bet es ieteiktu nebaidīties no liellopa vai jēra gaļas, kuras arī vērts nobaudīt,” saka pavārs un uzsver, ka nevajag

vadīties pēc teiciena, ka katram jau kaut kas negaršo, jo jebkuru produktu iespējams pagatavot garšīgi.

Dievīgā ķirbju kūka Nepieciešams: 480 g miltaina, rupji sarīvēta ķirbja, 4 olas 340 g cukura 100 g tumšbrūnā cukura 300 ml augu eļļas, tikai ne rapšu 2 tējk. vaniļas cukura 2 citroni, miziņa norīvēta 360 g kviešu miltu 1 ½ tējk. cepamā pulvera 1 tējk. sodas 1 ½ tējk. malta kanēļa ¼ tējk. malta ingvera ½ tējk. sāls 160 g rozīņu 50 ml ruma vai brendija 125 g pekanriekstu vai valriekstu, apgrauzdētu, sakapātu Produkti krēmam: 400 g krēmsiera (Philadelphia) 1 citrons, miziņa norīvēta saldējums Pagatavošana:

Rozīnes uz 15 minūtēm ieber traukā mērcēties. Uzkarsē cepeškrāsni, 180 grādu karstu.

Ar cepampapīru izklāj 23 cm apaļo tortes veidni. Nelielā bļodā samaisa miltus ar visām garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri.

Lielā bļodā ar putojamo slotiņu sakuļ olas, cukuru, vaniļas cukuru, eļļu un citrona miziņu. Pie slapjā maisījuma liek miltu maisījumu, pieber ķirbi, rozīnes un riekstus. Visu samaisa, līdz ir daudzmaz viendabīga masa.

Masu lej kūkas veidnē un cep aptuveni vienu stundu un 20 minūtes vai līdz mirklim, kad kūkā iedurts koka kociņš ārā nāk tīrs un tam nekas nav pielipis. Kūku vismaz 30 minūtes atdzesē formā un tad izņem.

Krēma pagatavošana

Krēmsieram pievieno sarīvētu citrona miziņu. Smērē uz kūkas biezā kārtā. Var arī dekorēt ar riekstiem vai citrona miziņām. Kūku pasniedz ar siltajiem dzērieniem – tēju vai kafiju.

Kūku var pasniegt ar saldējumu un aplejot ar vaniļas vai šokolādes mērci.

Īpašā rudens krēmzupa Nepieciešams: ½ ķirbis viens ķiploks 4 rozmarīna kāti muskatrieksts sāls, pipari olīveļļa meža sēnes 150 gr Parmazan siera sīpols buljona kubiņš (ja iepriekš nevāra īstu buljonu) Pagatavošana:

Paņem ķirbja pusi, izņem neēdamo mīkstumu, ar nazi nedaudz sagraiza ķirbja ēdamo mīksto daļu, tajā ieliek ķiploku un rozmarīna kātus. Ielej nedaudz eļļas, ieber sāli, piparus un liek cepeškrāsnī. Cep jeb , kā saka Dzintars Zīle, rostē 180 grādu temperatūrā vismaz pusstundu. Pēc tam ķirbi izņem no cepeškrāsns, no tā rozmarīnu un ķiplokus, jo tie savu smaržu un garšu lielajai ogai atdevuši.

Uzkarsētā pannā ielej nedaudz eļļas, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, apcep. Pierīvē muskatriekstu, arī ķiploku, kas būs apcepies ķirbī. Pierīvē

Parmazan sieru un liek klāt arī

cepeškrāsnī apcepto ķirbja mīkstumu. Visu nedaudz pasautē. Pielej klāt apmēram 700 ml buljona. Tiklīdz masa izsutusi, ņem nost no uguns un sablenderē viendabīgā biezzupā.

Pasniedzot šādu zupu, vispirms zupas šķīvja viducī ieliek apceptas sēnes – gailenes, baravikas, tad uzmanīgi ar kausiņu šķīvī ielej biezzupu un dekorē ar plānām Parmazan siera šķēlītēm. Zupu var pasniegt ar ciabatas maizīti.

Risoto ar svaigu bieti un ķirbjiem Nepieciešams: risoto rīsi ķirbis svaiga biete sīpols buljons Pagatavošana:

Katrs risoto gatavo pēc saviem ieskatiem, un šefpavāri parasti izvēlas sarežģītāko ceļu. Taču Dzintars Zīle uzsver, ka rīsus var pasniegt kopā ar sīpolu, ķirbju un biešu kubiciņiem, pagatavojot patiešām garšīgu ēdienu.

Katliņā ielej nedaudz eļļas, ieber un nedaudz apcep sīpolus. Tad pamazām

liek klāt risoto rīsus, maisa un

ik pa laikam pielej nedaudz buljona. Ja buljons katliņā pazūd, pielej atkal nedaudz, tā turpina, līdz risoto rīsi ir ne cieti, ne pārvārīti.

Kad rīsi gatavi, pievieno iepriekš cepeškrāsnī apceptus ķirbja kubiciņus un novārītas bietes gabaliņus. Visu masu samaisa kopā. Šādu risoto pasniedz ar jēra gaļas cepeti. Ļoti lieliskas garšu nianses. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ja aktieriem un skatītājiem aktuāla tēma, vienaldzīgo nav

06:42
05.12.2024
6

Priekuļos, Cēsīs un Straupē notika novada amatierteātru skate. Tajā piedalījās seši kolektīvi, jo amatierteātriem skatē obligāti jāpiedalās reizi divos gados. “Mazie pagastu teātri ne tikai iestudē izrādes, tie piedalās dažādos pasākumos, nav vienkārši ik gadu skatē parādīt kādu jaunu iestudējumu,” skaidro Cēsu novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timermane – Malēja. Priekuļos ikvienam bija […]

Rast prieku sevī un dot to citiem

06:50
04.12.2024
25
2

“Latvijas Radio 3” ārštata autors jau 25 gadus, vairāk nekā desmit gadus viņš ierunā mācību materiālu saturu Latviešu valodas aģentūrā. Viņa balss skan vairākos simtos reklāmu, filmu un citos audio materiālos. Pēdējos gados viņš arī stāsta pasakas paša veidotajā projektā “Pasakas” feisbukā. Viņš ir arī bērnu izrāžu autors un izglītojošās programmas “Lat­vijas skolas soma” aktīvs […]

Aicinājums - mācīt matemātiku un radošumu

06:43
01.12.2024
38

“Latvijas gada skolotājs” nominācijā “Matemātikas skolotājs” – tādu atzinību šogad ieguvusi AGRITA BARTUŠĒVICA, Cēsu Valsts ģimnāzijas (CVĢ) skolotāja. Latvijas Universitātes iedibinātajai balvai, ko pasniedza pirmo reizi, savā nominācijā viņa bija viena starp 18 matemātikas skolotājiem. A.Bartušēvica ir gandarīta par atzinīgo novērtējumu un godam nes skolas vārdu Latvijā. Ar viņu sarunājāmies par darbu izglītības nozarē, izaicinājumiem, […]

Kafijas dzērienu veidi un to atšķirības

23:00
29.11.2024
26

Garda kafija – kas to padara tik īpašu? Katra cilvēka ideālā kafijas tasīte atšķiras. Vieniem tas ir spēcīgs, aromātisks dzēriens bez piedevām, citiem – maiga garša, ko papildina samtainas piena putas. Lai kāds būtu jūsu priekšstats par ideālo kafiju, mūsdienās pieejamo kafijas dzērienu daudzveidība nodrošina, ka ikvienam atradīsies kaut kas piemērots. Liela nozīme ir arī […]

Mainīt dzīvi pozitīvā virzienā

21:11
28.11.2024
33
1

Strauji tuvojas pēdējais gada mēnesis un arī jaunais gads vairs nav tālu. Tas bieži vien ir laika brīdis, kad sākam izvērtēt iepriekšējā gadā paveikto un bieži vien apņemamies nākamgad darīt kaut ko jaunu, lai pozitīvi mainītu savu dzīvi. Līdzās svara zaudēšanai, ģimeniskiem jautājumiem un naudas pelnīšanai, viena no biežākajām iecerētajām pārmaiņām ir arī ardievu pateikšanas […]

Mirdza Kerliņa par pasakām un īso laiku

06:50
27.11.2024
80
2

Rudens starp gadalaikiem iedalīts ražas vākšanai un pārdomām. Dzejniece, rakstniece Mirdza Kerliņa lasītājiem tikko nodevusi grāmatu “Pasaku karuselis lieliem un maziem bērniem”. Savā lauku mājā Drabešu pagastā steidz rudens sakopšanas darbus, priecājas par rudenīgo ainavu un domās vērtē sevi un pasauli apkārt. Saruna par literatūru un dzīvi, paveikto un sapņoto. -Pasakas  lieliem un maziem – […]

Tautas balss

Vērtīga iespēja

20:39
01.12.2024
13
Seniore raksta:

“Cik labi, ka valsts svētku laikā arī pagastos varēja noskatīties filmu “Zeme, kas dzied”. Tā tiešām radīja īstu svētku sajūtu un veidoja izpratni, kāpēc tik nozīmīgi saglabāt Dziesmusvētku tradīciju. Un varbūt deva impulsu jaunajiem cilvēkiem, ka ar uzņēmību un degsmi var izdarīt daudz arī neliels cilvēku pulciņš, vajag tikai rosināt pārējos,” viedokli izteica seniore.

Kad piesalst un līst, grants ceļi bojājas

20:39
01.12.2024
20
Piebalgas puses iedzīvotājs raksta:

“Klausos, ka Vidzemē dažviet zemes ceļi neizbraucami. Tas nu gan nav nekāds jaunums. Šādā laikā vienmēr kādi grants ceļi bijuši sliktā stāvoklī, tos sabojā laika apstākļi, un tieši to dēļ arī ceļus nevar salabot. Nelaime tā, ka cilvēki nevar atļauties iegādāties pilnpiedziņas mašīnas, lielākā daļa brauc ar limuzīna tipa auto, kas nav piemērots tādām brauktuvēm,” […]

Laikam viss asfalts aizlāpīts

20:36
01.12.2024
24
Autovadītāja raksta:

“Vai esat ievērojuši, ka Cēsu ielās, vismaz tajās, kur dzīva satiksme, faktiski nav bedru? Pirms gadiem ne vienā vietā vien bija jābaidās, ka pārsitīsi automašīnai riepu, tagad var braukt bez bēdu. Tātad attīstībā virzāmies uz priekšu,” sacīja autovadītāja.

Kāpēc pārtikas cenas turpina kāpt

20:38
30.11.2024
25
Lasītāja O. raksta:

“Valdībā tika runāts par pārtikas cenu ierobežošanu, gaidu, kad sekos rīcība. Lai kā tirgotāji stāsta, ka viņiem ļoti lielas izmaksas un tas redzams plaukta cenās, grūti saprast, kā, piemēram, biezpiena iepakojuma cena divos mēnešos no 2,62 eiro var palielināties uz 2,82 eiro. Un tas tikai viens piemērs. Neredzu pamatu tādam kāpumam. Nekādu krīžu taču gada […]

Dzīves dārdzība atšķiras

20:35
30.11.2024
22
Lasītājs raksta:

“Latvijas reģionos darba algas mazākas nekā lielajās pilsētās, izpētījuši žurnālisti. Bet tas taču nav nekas neparasts. Vai tad tā nav pasaules prakse, ka gan komercstruktūras, gan dažādu organizāciju un valstu struktūras atalgojumu rēķina atbilstoši konkrētā reģiona, pilsētas dzīves dār­dzībai? Nedomāju, ka tiem, kas strādā mazāk apdzīvotās vietās, vajadzētu mazāku samaksu, bet ir taču zināms, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

23:57
24.11.2024
14

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
14

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
13

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]

Piedāvā darbu

08:04
19.11.2024
21

Elektriķis ar pieredzi veic elektroinstalācijas remontus, atjaunošanu, būvniecību, iekārtu pieslēgšanu.

Citi

15:17
13.11.2024
25

Dzīvokļa un iekštelpu remonts, veco mēbeļu utilizācija, demontāžas darbi, busa pakalpojumi utt