Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Kā pagatavot izcilu lasi cepeškrāsnī

REKLĀMA
06:02
27.12.2022
4386
Pseeho200fa00013 1 2

Apskatīsim vienu brīnišķīgi gardu un vienkāršu recepti, kā pagatavot ceptu lasi cepeškrāsnī. Šī recepte patiešām ir izcili vienkārša un tāpēc tā derēs arī svētdienas pavāriem. Pagatavošana aizņem mazāk nekā 20 minūtes un rezultātā iegūsi neticami sulīgu, pārslainu un aromātisku lasi. Šo pašu recepti varat izmantot, lai gatavotu veselu lasi, kā arī laša filejas gabaliņus.

1. Izņem lasi no ledusskapja un ļauj tam apmēram 15 minūtes sasilt līdz istabas temperatūrai pirms sāc gatavošanu. Tā paša iemesla dēļ, kā mēs to darām vistas gaļai vai steikam, tas tikai palīdz nodrošināt, lai lasis pagatavotos vienmērīgi. Iesakām gatavot lasi ar visu ādu, jo to ir daudz vieglāk noņemt pēc tam, kad lasis ir gatavs.

Ja gatavošanai izmanto laša gabaliņus, tad mēģini tās saglabāt aptuveni vienāda izmēra. Tātad atkal tie būs izcili piemēroti vienmērīgai gatavošanai cepeškrāsnī.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem pēc celsija un pēc tam ieliec cepešpannu. Pannā vari ieklāt cepšanas papīru, lai pagatavoto ēdienu pēc gatavošanas būtu vieglāk noņemt no pannas. Bet gatavojot lasi zemākā temperatūrā, tas reti pielīp pannai arī tad, ja papīrs netiek izmantots.

2. Izkausē divas ēdamkarotes sviesta. Vari to darīt mikroviļņu krāsnī apmēram 20 sekundes. Noteikti vēlēsies, lai tas ir izkusis, bet ne karsts. Tātad 10 līdz 20 sekundes ir maksimālais laiks, ko uzstādīt.

Un tad izkausētajam sviestam pievieno pusi ēdamkarotes citrona sulas. Samaisi citrona kopā ar sviestu un pēc tam bagātīgi pārziežiet ar to visu lasi. Un, ja tev nav otas, vari to vienkārši uzklāt ar karoti.

Tālāk sakapā trīs ķiploka daiviņas un pēc tam apkaisi tās pa visu laša augšdaļu. Tiklīdz ķiploki ir skaisti izraibināti pa visu lasi, apkaisi to ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Pāri palikušās citrona šķēles var salikt apkārt lasim. Kad šīs citrona šķēlītes ir izcepušās, tās ir mīkstas un sulīgas un lieliski piemērotas, lai pirms ēšanas izspiestu virsū lasim.

3. Cep lasi 12 līdz 15 minūtes atkarībā no laša biezuma. Un vienmēr atceries iestatīt taimeri, lai nejauši par lasi neaizmirstu, jo tu noteikti nevēlēsies, lai tas pārceptos.

4. Kamēr lasis ir cepeškrāsnī, sagriez kādu svaigu garšaugu. Ja tev rodas jautājums, kāpēc garšaugus nelikām kopā ar lasi pirms laša ievietošanas cepeškrāsnī, tas ir tāpēc, ka svaigi garšaugi var ļoti ātri piedegt. Pētersīļi ir nedaudz izturīgāki, bet dilles apdegs diezgan ātri, un tad lasim virsū būs sadedzināti diļļu gabaliņi. Un tas nav īpaši garšīgi. Tāpēc vislabāk ir uzkaisīt svaigus garšaugus lasim, kad tas ir izņemts no krāsns, lai iegūtu svaigāko garšu.

Kad lasis tiek izņemts no cepeškrāsns, tam vajadzētu izskatīties sulīgam un krāsai ir jābūt maigi oranži rozā. Varēsi arī pamanīt, ka no laša izdalās daži balti gabaliņi. Daudzi cilvēki domā, ka tie ir tauki, bet tā nav. To sauc par albumīnu, un tas patiesībā ir olbaltumviela, kas izspiežas no laša, kad tas tiek uzkarsēts.

5. Tagad ir pienācis laiks pielikt pēdējo pieskārienu ceptajam lasim un apkaisīt to ar svaigajiem garšaugiem. Vienkāršā ķiploku, sviesta, citrona un garšaugu kombinācija ir klasiska, un tā tik labi sader ar zivi. Lasi var pasniegt ar krēmīgu kartupeļu biezeni un zaļajām pupiņām. Tu zini, ka lasis ir izcili pagatavots, ja tas viegli sadalās ar dakšiņu un joprojām ir sulīgs no iekšpuses.

Ak, un neaizmirsti pa virsu uzspiest nedaudz citrona sulas! Ceru, ka tev patika šī recepte un tā izdosies tik pat brīnišķīga kā mums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Iedzīvojas Cēsīs un iepazīst alus garšu nianses

05:31
20.12.2025
8

Ar brīnišķīgu ziņu cēsniekiem un pilsētas viesiem intervijā ”Druvai” nāk klajā AS “Cēsu alus” valdes priekšsēdētāja Evija Grīnberga. Viņa pastāsta, ka nākamā gada vasarā pie darītavas plānots atvērt “Alus māju”, kas būs jauna pieturvieta Cēsu tūrisma kartē un iespēja piedzīvot, kā top alus, kā arī vienuviet iepazīt visu “Cēsu alus” sortimentu. Cēsu darītava var lepoties […]

Dzeja emocionālai izlādei

06:11
19.12.2025
97

“Cepļu” mājās dzīvo pensionēta tiesnese un visu līdzšinējo mūžu absolūta galvaspilsētas dāma Velga Gailīte. Kopā ar vīru Andri uz Vaivi pilnībā pārcēlusies pirms aptuveni četriem gadiem. Kad grasījusies doties pensijā, sapratusi – ja paliks Rīgā, dzīve guls iepriekšējās sliedēs. Tā nu piedāvājusi dzīvesbiedram pārcelties uz laukiem, ko viņš – Tūjā uzaugušais un visu mūžu par […]

Rotas un akrila gleznas

05:11
18.12.2025
64

“Krieviņkrogs” ir krietnu gabaliņu aiz Rāmuļiem un Lielmaņiem. Dace Jeršova ar ģimeni šurp pārcēlusies no Rīgas jau deviņdesmitajos. “Man nepatika Rīgā, kaut esmu tur dzimusi un augusi, bet daudzdzīvokļu mājā dzīvot – tas nav tas,” stāsta Dace, atceroties, kā privatizējuši šo vietu un uzbūvējuši māju. Taujāta par brīvo laiku, Dace atzīst – vasarā iespēju ir […]

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
117

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
27

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
302
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi