Trešdiena, 15. janvāris
Vārda dienas: Fēlikss, Felicita

Kā pagatavot izcilu lasi cepeškrāsnī

REKLĀMA
06:02
27.12.2022
1021
Pseeho200fa00013 1 2

Apskatīsim vienu brīnišķīgi gardu un vienkāršu recepti, kā pagatavot ceptu lasi cepeškrāsnī. Šī recepte patiešām ir izcili vienkārša un tāpēc tā derēs arī svētdienas pavāriem. Pagatavošana aizņem mazāk nekā 20 minūtes un rezultātā iegūsi neticami sulīgu, pārslainu un aromātisku lasi. Šo pašu recepti varat izmantot, lai gatavotu veselu lasi, kā arī laša filejas gabaliņus.

1. Izņem lasi no ledusskapja un ļauj tam apmēram 15 minūtes sasilt līdz istabas temperatūrai pirms sāc gatavošanu. Tā paša iemesla dēļ, kā mēs to darām vistas gaļai vai steikam, tas tikai palīdz nodrošināt, lai lasis pagatavotos vienmērīgi. Iesakām gatavot lasi ar visu ādu, jo to ir daudz vieglāk noņemt pēc tam, kad lasis ir gatavs.

Ja gatavošanai izmanto laša gabaliņus, tad mēģini tās saglabāt aptuveni vienāda izmēra. Tātad atkal tie būs izcili piemēroti vienmērīgai gatavošanai cepeškrāsnī.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem pēc celsija un pēc tam ieliec cepešpannu. Pannā vari ieklāt cepšanas papīru, lai pagatavoto ēdienu pēc gatavošanas būtu vieglāk noņemt no pannas. Bet gatavojot lasi zemākā temperatūrā, tas reti pielīp pannai arī tad, ja papīrs netiek izmantots.

2. Izkausē divas ēdamkarotes sviesta. Vari to darīt mikroviļņu krāsnī apmēram 20 sekundes. Noteikti vēlēsies, lai tas ir izkusis, bet ne karsts. Tātad 10 līdz 20 sekundes ir maksimālais laiks, ko uzstādīt.

Un tad izkausētajam sviestam pievieno pusi ēdamkarotes citrona sulas. Samaisi citrona kopā ar sviestu un pēc tam bagātīgi pārziežiet ar to visu lasi. Un, ja tev nav otas, vari to vienkārši uzklāt ar karoti.

Tālāk sakapā trīs ķiploka daiviņas un pēc tam apkaisi tās pa visu laša augšdaļu. Tiklīdz ķiploki ir skaisti izraibināti pa visu lasi, apkaisi to ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Pāri palikušās citrona šķēles var salikt apkārt lasim. Kad šīs citrona šķēlītes ir izcepušās, tās ir mīkstas un sulīgas un lieliski piemērotas, lai pirms ēšanas izspiestu virsū lasim.

3. Cep lasi 12 līdz 15 minūtes atkarībā no laša biezuma. Un vienmēr atceries iestatīt taimeri, lai nejauši par lasi neaizmirstu, jo tu noteikti nevēlēsies, lai tas pārceptos.

4. Kamēr lasis ir cepeškrāsnī, sagriez kādu svaigu garšaugu. Ja tev rodas jautājums, kāpēc garšaugus nelikām kopā ar lasi pirms laša ievietošanas cepeškrāsnī, tas ir tāpēc, ka svaigi garšaugi var ļoti ātri piedegt. Pētersīļi ir nedaudz izturīgāki, bet dilles apdegs diezgan ātri, un tad lasim virsū būs sadedzināti diļļu gabaliņi. Un tas nav īpaši garšīgi. Tāpēc vislabāk ir uzkaisīt svaigus garšaugus lasim, kad tas ir izņemts no krāsns, lai iegūtu svaigāko garšu.

Kad lasis tiek izņemts no cepeškrāsns, tam vajadzētu izskatīties sulīgam un krāsai ir jābūt maigi oranži rozā. Varēsi arī pamanīt, ka no laša izdalās daži balti gabaliņi. Daudzi cilvēki domā, ka tie ir tauki, bet tā nav. To sauc par albumīnu, un tas patiesībā ir olbaltumviela, kas izspiežas no laša, kad tas tiek uzkarsēts.

5. Tagad ir pienācis laiks pielikt pēdējo pieskārienu ceptajam lasim un apkaisīt to ar svaigajiem garšaugiem. Vienkāršā ķiploku, sviesta, citrona un garšaugu kombinācija ir klasiska, un tā tik labi sader ar zivi. Lasi var pasniegt ar krēmīgu kartupeļu biezeni un zaļajām pupiņām. Tu zini, ka lasis ir izcili pagatavots, ja tas viegli sadalās ar dakšiņu un joprojām ir sulīgs no iekšpuses.

Ak, un neaizmirsti pa virsu uzspiest nedaudz citrona sulas! Ceru, ka tev patika šī recepte un tā izdosies tik pat brīnišķīga kā mums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Psihiatrija mazāk sataustāma, bet sabiedrībai ļoti vajadzīga

06:46
15.01.2025
8

Garīgās veselības jautājumi sabiedrībā aizvien aktualizējas, tāpēc aizvien būtiskāk ir nodrošināt ārstu psihiatru pieejamību. Līdz ar paaudžu nomaiņu kādu laiku šo speciālistu pieejamība Cēsu klīnikā bija mazinājusies, bet kopš decembra nogales klīnikas Garīgās veselības centra komandai pievienojies vēl viens sertificēts, pieredzējis psihiatrs – daktere Juta Jaudzema. Ārsta grādu Juta Jaudze­ma ieguva 2011. gadā, absolvējot Rīgas […]

Kā zobārstniecības procedūras var uzlabot jūsu smaidu?

10:59
14.01.2025
30

Smaids ir viena no mūsu spēcīgākajām vizītkartēm, kas atstāj paliekošu iespaidu gan uz citiem, gan uz mums pašiem. Zobu estētika un veselība būtiski ietekmē mūsu pārliecību un labsajūtu, tādēļ rūpes par zobiem ir ne tikai higiēniska, bet arī estētiska prioritāte. Dažādas zobārstniecības procedūras mūsdienās piedāvā iespējas uzlabot smaida izskatu un saglabāt zobus veselus. Mūsdienu zobārstniecība […]

Lejas palīdzējušas kāpt augstāk

07:20
12.01.2025
582

Cēsnieks Jānis Pilābers vada uzņēmumu “Duck Woodworks”, nodrošinot darbu 21 cilvēkam. Uzņēmums eksportē bērnu mēbeles un attīstošās rotaļlietas uz 20 valstīm, bet produkciju lieto 78 valstīs. Jānis desmit gadus ir laimīgi kopā ar savu mīļoto sievieti Sandru, ar kuru ir precējies septiņus gadus, un audzina divus dēlus – trīsgadīgu un piecgadīgu. Tomēr ne vienmēr ir […]

Zemessardzes veterāna jubilejas pārdomas

16:05
10.01.2025
40

Ziemassvētkos, Zemessardzes 27.kājnieku bataljona veterāns un viens no zemessardzes dibinātājiem Vidzemē, cēsnieks Andrejs Nestro svinēja 90 gadu jubileju. Jaunībā viņš Rīgas Elektro­me­hāniskajā tehnikumā apguva automātiku un telemehāniku, ilgus gadus strādāja uzņēmumā “Med­te­hnika”, taču, Latvijai atgūstot neatkarību, bez šaubīšanās iesaistījās Zemessardzes izveidē. “Jau pašā 90. gadu sākumā trijatā – Jēkabs Blaus, Mārtiņš Berķis un es – […]

Jauns gads – līdzīgi kā jauns rīts

10:06
06.01.2025
45

Rīts ir starts tavai dienai! Kā dienu iesāksi, tā dienu piedzīvosi! Saruna ar astroloģi INITU DILĀNI. -Par Jauno gadu un apņemšanos – kā vērtējat paradumu šajā laikā apņemties kaut ko jaunu? -Pēc maniem novērojumiem jaunā gada apņemšanās cilvēkiem drīz vien noplok un tiek aizmirstas jau dažas dienas pēc gadu mijas (smejas). Man nekad nav bijusi […]

Horoskopi 2025

06:56
31.12.2024
1373

Horoskopi tapuši sadarbībā ar astroloģi Ritu Riekstiņu. AUNS 2025. gads ir jaunu sākumu un drosmīgu pārvērtību gads! Kos­miskais posms ir paredzēts lielām pārmaiņām, kas Aunus ieved jaunās izaugsmes, izpausmes un identitātes izpētes jomās. 2025. gads aicina izpētīt šīs zīmes pārstāvjus savu radošo, jūtīgo pusi. Marta Auna aptumsums virza uz jaunu dzīves pavērsienu, savukārt gan Venera, gan […]

Tautas balss

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
7
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
7
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Bedres tikai dažas, bet nepatīkamas

11:34
15.01.2025
6
Cēsnieks raksta:

“Cēsīs Birzes iela tiešām ir labi sakārtota, izdevīgi to izmantot, ja jāapbrauc pilsētas centrs. Tikai nelielajā vecā asfalta daļā laikā, kad kūst sniegs un līst, padziļinās bedres. Tās nav lielas, bet diezgan dziļas, automašīnai var pārsist riepu, īpaši braucot tumsā un lietū,” sacīja cēsnieks, aicinot ielas apsaimniekotājus bedres aizbērt.

Pirts – ikdienai, ne atpūtai

10:44
13.01.2025
28
Lasītāja V. raksta:

“Līgatnē nav skaidrības par pirti. Tā iedota nomā uzņēmējam, bet vai viņš nepaaugstinās maksu par pēršanos? Tā nu ir, ka mazajā pilsētiņā ir daudz mājokļu, kuros nav vannas istabas, pirts ir ikdie­nas nepieciešamība, ne atpū­-tas procedūra. Saprotams, ka viss kļūst dārgāks, taču mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība, tāpēc pašvaldībai ir jāpadomā, lai tā ir pieejama arī […]

Vajag arī rīta pusē

10:43
13.01.2025
26
I. no Raunas. raksta:

“Raunā pasta nodaļa tagad atrodas pagasta centrā. Ir ērti ieiet, nav jākāpj pa kāpnēm, kā bija pasta mājā.Taču pasta darba laiks gan ir neizprotams – darba dienās no plkst. 13.30 līdz 16.30. Laucinieki taču uz pagasta cen­tru brauc no rīta, ne pēcpus­dienā. Arī centrā dzī­vojošie seniori lietas kārto rī­ta pusē. Bet, ja cilvēks strādā, kad […]

Sludinājumi