Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Kā pagatavot izcilu lasi cepeškrāsnī

REKLĀMA
06:02
27.12.2022
4347
Pseeho200fa00013 1 2

Apskatīsim vienu brīnišķīgi gardu un vienkāršu recepti, kā pagatavot ceptu lasi cepeškrāsnī. Šī recepte patiešām ir izcili vienkārša un tāpēc tā derēs arī svētdienas pavāriem. Pagatavošana aizņem mazāk nekā 20 minūtes un rezultātā iegūsi neticami sulīgu, pārslainu un aromātisku lasi. Šo pašu recepti varat izmantot, lai gatavotu veselu lasi, kā arī laša filejas gabaliņus.

1. Izņem lasi no ledusskapja un ļauj tam apmēram 15 minūtes sasilt līdz istabas temperatūrai pirms sāc gatavošanu. Tā paša iemesla dēļ, kā mēs to darām vistas gaļai vai steikam, tas tikai palīdz nodrošināt, lai lasis pagatavotos vienmērīgi. Iesakām gatavot lasi ar visu ādu, jo to ir daudz vieglāk noņemt pēc tam, kad lasis ir gatavs.

Ja gatavošanai izmanto laša gabaliņus, tad mēģini tās saglabāt aptuveni vienāda izmēra. Tātad atkal tie būs izcili piemēroti vienmērīgai gatavošanai cepeškrāsnī.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem pēc celsija un pēc tam ieliec cepešpannu. Pannā vari ieklāt cepšanas papīru, lai pagatavoto ēdienu pēc gatavošanas būtu vieglāk noņemt no pannas. Bet gatavojot lasi zemākā temperatūrā, tas reti pielīp pannai arī tad, ja papīrs netiek izmantots.

2. Izkausē divas ēdamkarotes sviesta. Vari to darīt mikroviļņu krāsnī apmēram 20 sekundes. Noteikti vēlēsies, lai tas ir izkusis, bet ne karsts. Tātad 10 līdz 20 sekundes ir maksimālais laiks, ko uzstādīt.

Un tad izkausētajam sviestam pievieno pusi ēdamkarotes citrona sulas. Samaisi citrona kopā ar sviestu un pēc tam bagātīgi pārziežiet ar to visu lasi. Un, ja tev nav otas, vari to vienkārši uzklāt ar karoti.

Tālāk sakapā trīs ķiploka daiviņas un pēc tam apkaisi tās pa visu laša augšdaļu. Tiklīdz ķiploki ir skaisti izraibināti pa visu lasi, apkaisi to ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Pāri palikušās citrona šķēles var salikt apkārt lasim. Kad šīs citrona šķēlītes ir izcepušās, tās ir mīkstas un sulīgas un lieliski piemērotas, lai pirms ēšanas izspiestu virsū lasim.

3. Cep lasi 12 līdz 15 minūtes atkarībā no laša biezuma. Un vienmēr atceries iestatīt taimeri, lai nejauši par lasi neaizmirstu, jo tu noteikti nevēlēsies, lai tas pārceptos.

4. Kamēr lasis ir cepeškrāsnī, sagriez kādu svaigu garšaugu. Ja tev rodas jautājums, kāpēc garšaugus nelikām kopā ar lasi pirms laša ievietošanas cepeškrāsnī, tas ir tāpēc, ka svaigi garšaugi var ļoti ātri piedegt. Pētersīļi ir nedaudz izturīgāki, bet dilles apdegs diezgan ātri, un tad lasim virsū būs sadedzināti diļļu gabaliņi. Un tas nav īpaši garšīgi. Tāpēc vislabāk ir uzkaisīt svaigus garšaugus lasim, kad tas ir izņemts no krāsns, lai iegūtu svaigāko garšu.

Kad lasis tiek izņemts no cepeškrāsns, tam vajadzētu izskatīties sulīgam un krāsai ir jābūt maigi oranži rozā. Varēsi arī pamanīt, ka no laša izdalās daži balti gabaliņi. Daudzi cilvēki domā, ka tie ir tauki, bet tā nav. To sauc par albumīnu, un tas patiesībā ir olbaltumviela, kas izspiežas no laša, kad tas tiek uzkarsēts.

5. Tagad ir pienācis laiks pielikt pēdējo pieskārienu ceptajam lasim un apkaisīt to ar svaigajiem garšaugiem. Vienkāršā ķiploku, sviesta, citrona un garšaugu kombinācija ir klasiska, un tā tik labi sader ar zivi. Lasi var pasniegt ar krēmīgu kartupeļu biezeni un zaļajām pupiņām. Tu zini, ka lasis ir izcili pagatavots, ja tas viegli sadalās ar dakšiņu un joprojām ir sulīgs no iekšpuses.

Ak, un neaizmirsti pa virsu uzspiest nedaudz citrona sulas! Ceru, ka tev patika šī recepte un tā izdosies tik pat brīnišķīga kā mums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
96

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
53

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1007
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
506
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
22
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi