Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Kā pagatavot izcilu lasi cepeškrāsnī

REKLĀMA
06:02
27.12.2022
721
Pseeho200fa00013 1 2

Apskatīsim vienu brīnišķīgi gardu un vienkāršu recepti, kā pagatavot ceptu lasi cepeškrāsnī. Šī recepte patiešām ir izcili vienkārša un tāpēc tā derēs arī svētdienas pavāriem. Pagatavošana aizņem mazāk nekā 20 minūtes un rezultātā iegūsi neticami sulīgu, pārslainu un aromātisku lasi. Šo pašu recepti varat izmantot, lai gatavotu veselu lasi, kā arī laša filejas gabaliņus.

1. Izņem lasi no ledusskapja un ļauj tam apmēram 15 minūtes sasilt līdz istabas temperatūrai pirms sāc gatavošanu. Tā paša iemesla dēļ, kā mēs to darām vistas gaļai vai steikam, tas tikai palīdz nodrošināt, lai lasis pagatavotos vienmērīgi. Iesakām gatavot lasi ar visu ādu, jo to ir daudz vieglāk noņemt pēc tam, kad lasis ir gatavs.

Ja gatavošanai izmanto laša gabaliņus, tad mēģini tās saglabāt aptuveni vienāda izmēra. Tātad atkal tie būs izcili piemēroti vienmērīgai gatavošanai cepeškrāsnī.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem pēc celsija un pēc tam ieliec cepešpannu. Pannā vari ieklāt cepšanas papīru, lai pagatavoto ēdienu pēc gatavošanas būtu vieglāk noņemt no pannas. Bet gatavojot lasi zemākā temperatūrā, tas reti pielīp pannai arī tad, ja papīrs netiek izmantots.

2. Izkausē divas ēdamkarotes sviesta. Vari to darīt mikroviļņu krāsnī apmēram 20 sekundes. Noteikti vēlēsies, lai tas ir izkusis, bet ne karsts. Tātad 10 līdz 20 sekundes ir maksimālais laiks, ko uzstādīt.

Un tad izkausētajam sviestam pievieno pusi ēdamkarotes citrona sulas. Samaisi citrona kopā ar sviestu un pēc tam bagātīgi pārziežiet ar to visu lasi. Un, ja tev nav otas, vari to vienkārši uzklāt ar karoti.

Tālāk sakapā trīs ķiploka daiviņas un pēc tam apkaisi tās pa visu laša augšdaļu. Tiklīdz ķiploki ir skaisti izraibināti pa visu lasi, apkaisi to ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Pāri palikušās citrona šķēles var salikt apkārt lasim. Kad šīs citrona šķēlītes ir izcepušās, tās ir mīkstas un sulīgas un lieliski piemērotas, lai pirms ēšanas izspiestu virsū lasim.

3. Cep lasi 12 līdz 15 minūtes atkarībā no laša biezuma. Un vienmēr atceries iestatīt taimeri, lai nejauši par lasi neaizmirstu, jo tu noteikti nevēlēsies, lai tas pārceptos.

4. Kamēr lasis ir cepeškrāsnī, sagriez kādu svaigu garšaugu. Ja tev rodas jautājums, kāpēc garšaugus nelikām kopā ar lasi pirms laša ievietošanas cepeškrāsnī, tas ir tāpēc, ka svaigi garšaugi var ļoti ātri piedegt. Pētersīļi ir nedaudz izturīgāki, bet dilles apdegs diezgan ātri, un tad lasim virsū būs sadedzināti diļļu gabaliņi. Un tas nav īpaši garšīgi. Tāpēc vislabāk ir uzkaisīt svaigus garšaugus lasim, kad tas ir izņemts no krāsns, lai iegūtu svaigāko garšu.

Kad lasis tiek izņemts no cepeškrāsns, tam vajadzētu izskatīties sulīgam un krāsai ir jābūt maigi oranži rozā. Varēsi arī pamanīt, ka no laša izdalās daži balti gabaliņi. Daudzi cilvēki domā, ka tie ir tauki, bet tā nav. To sauc par albumīnu, un tas patiesībā ir olbaltumviela, kas izspiežas no laša, kad tas tiek uzkarsēts.

5. Tagad ir pienācis laiks pielikt pēdējo pieskārienu ceptajam lasim un apkaisīt to ar svaigajiem garšaugiem. Vienkāršā ķiploku, sviesta, citrona un garšaugu kombinācija ir klasiska, un tā tik labi sader ar zivi. Lasi var pasniegt ar krēmīgu kartupeļu biezeni un zaļajām pupiņām. Tu zini, ka lasis ir izcili pagatavots, ja tas viegli sadalās ar dakšiņu un joprojām ir sulīgs no iekšpuses.

Ak, un neaizmirsti pa virsu uzspiest nedaudz citrona sulas! Ceru, ka tev patika šī recepte un tā izdosies tik pat brīnišķīga kā mums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
26

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
324

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
49
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
16
14
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
32
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi