Pirmdiena, 9. septembris
Vārda dienas: Bruno, Telma

Kā pagatavot izcilu lasi cepeškrāsnī

REKLĀMA
06:02
27.12.2022
288
Pseeho200fa00013 1 2

Apskatīsim vienu brīnišķīgi gardu un vienkāršu recepti, kā pagatavot ceptu lasi cepeškrāsnī. Šī recepte patiešām ir izcili vienkārša un tāpēc tā derēs arī svētdienas pavāriem. Pagatavošana aizņem mazāk nekā 20 minūtes un rezultātā iegūsi neticami sulīgu, pārslainu un aromātisku lasi. Šo pašu recepti varat izmantot, lai gatavotu veselu lasi, kā arī laša filejas gabaliņus.

1. Izņem lasi no ledusskapja un ļauj tam apmēram 15 minūtes sasilt līdz istabas temperatūrai pirms sāc gatavošanu. Tā paša iemesla dēļ, kā mēs to darām vistas gaļai vai steikam, tas tikai palīdz nodrošināt, lai lasis pagatavotos vienmērīgi. Iesakām gatavot lasi ar visu ādu, jo to ir daudz vieglāk noņemt pēc tam, kad lasis ir gatavs.

Ja gatavošanai izmanto laša gabaliņus, tad mēģini tās saglabāt aptuveni vienāda izmēra. Tātad atkal tie būs izcili piemēroti vienmērīgai gatavošanai cepeškrāsnī.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem pēc celsija un pēc tam ieliec cepešpannu. Pannā vari ieklāt cepšanas papīru, lai pagatavoto ēdienu pēc gatavošanas būtu vieglāk noņemt no pannas. Bet gatavojot lasi zemākā temperatūrā, tas reti pielīp pannai arī tad, ja papīrs netiek izmantots.

2. Izkausē divas ēdamkarotes sviesta. Vari to darīt mikroviļņu krāsnī apmēram 20 sekundes. Noteikti vēlēsies, lai tas ir izkusis, bet ne karsts. Tātad 10 līdz 20 sekundes ir maksimālais laiks, ko uzstādīt.

Un tad izkausētajam sviestam pievieno pusi ēdamkarotes citrona sulas. Samaisi citrona kopā ar sviestu un pēc tam bagātīgi pārziežiet ar to visu lasi. Un, ja tev nav otas, vari to vienkārši uzklāt ar karoti.

Tālāk sakapā trīs ķiploka daiviņas un pēc tam apkaisi tās pa visu laša augšdaļu. Tiklīdz ķiploki ir skaisti izraibināti pa visu lasi, apkaisi to ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Pāri palikušās citrona šķēles var salikt apkārt lasim. Kad šīs citrona šķēlītes ir izcepušās, tās ir mīkstas un sulīgas un lieliski piemērotas, lai pirms ēšanas izspiestu virsū lasim.

3. Cep lasi 12 līdz 15 minūtes atkarībā no laša biezuma. Un vienmēr atceries iestatīt taimeri, lai nejauši par lasi neaizmirstu, jo tu noteikti nevēlēsies, lai tas pārceptos.

4. Kamēr lasis ir cepeškrāsnī, sagriez kādu svaigu garšaugu. Ja tev rodas jautājums, kāpēc garšaugus nelikām kopā ar lasi pirms laša ievietošanas cepeškrāsnī, tas ir tāpēc, ka svaigi garšaugi var ļoti ātri piedegt. Pētersīļi ir nedaudz izturīgāki, bet dilles apdegs diezgan ātri, un tad lasim virsū būs sadedzināti diļļu gabaliņi. Un tas nav īpaši garšīgi. Tāpēc vislabāk ir uzkaisīt svaigus garšaugus lasim, kad tas ir izņemts no krāsns, lai iegūtu svaigāko garšu.

Kad lasis tiek izņemts no cepeškrāsns, tam vajadzētu izskatīties sulīgam un krāsai ir jābūt maigi oranži rozā. Varēsi arī pamanīt, ka no laša izdalās daži balti gabaliņi. Daudzi cilvēki domā, ka tie ir tauki, bet tā nav. To sauc par albumīnu, un tas patiesībā ir olbaltumviela, kas izspiežas no laša, kad tas tiek uzkarsēts.

5. Tagad ir pienācis laiks pielikt pēdējo pieskārienu ceptajam lasim un apkaisīt to ar svaigajiem garšaugiem. Vienkāršā ķiploku, sviesta, citrona un garšaugu kombinācija ir klasiska, un tā tik labi sader ar zivi. Lasi var pasniegt ar krēmīgu kartupeļu biezeni un zaļajām pupiņām. Tu zini, ka lasis ir izcili pagatavots, ja tas viegli sadalās ar dakšiņu un joprojām ir sulīgs no iekšpuses.

Ak, un neaizmirsti pa virsu uzspiest nedaudz citrona sulas! Ceru, ka tev patika šī recepte un tā izdosies tik pat brīnišķīga kā mums.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pārmaiņu gads Nītaures skolā sola jaunu posmu tās izaugsmē

07:53
09.09.2024
8

Nītaures Mūzikas un mākslas skolā šis mācību gads nāk ar pārmaiņām. Jau šoruden plānots sākt pamatīgus vēsturiskās skolas renovācijas būvdarbus un amatā stājusies jauna direktore Gunta Mellīte. Viņa ir    ieguvusi profesionālo maģistra grādu valsts pārvaldē un arī pedagoģijā. Iepriekš strādājusi par Izglītības pārvaldes vadītāju un speciālisti Smiltenes pašvaldībā. Pārceļoties dzīvot uz Cēsu novadu, meklējusi […]

Ja vajag, jāmet ritentiņš

07:40
08.09.2024
108

Vāzēs smaržo 1.septembra ziedi, atgādinot, ka sācies jaunais mācību gads.  Dzērbenes vispārizglītojošās un mūzikas pamatskolas angļu valodas skolotājai Tijai Jurānei šis ir otrais gads pedagoģijā. -Pirmā skolas diena bija sirsnīga. Bērni gan saka: “Ak, skola sākas!” Bet ir priecīgi satikties, būt skolā. Tāpat arī skolotāji. -Kāds bija pašas ceļš, līdz atgriezāties skolā? -Dzērbenes vidusskolā mācījos […]

Sievietes skaistums spridzina krāsās

07:25
07.09.2024
38

Cēsu Izstāžu namā ar tekstilmākslas izstādi “Mana krāsainā pasaule” savu jubileju svin un cēsniekus iepriecina Žanete Siliņa. Desmit gadus viņa bija keramiķe Vidzemes radošās keramikas darbnīcā “Betes”, nu jau 20 gadus dzīvo Dānijā. -Jau sen man bija prātā Cēsu Izstāžu zāle, bet pat nedomāju, ka te kādreiz varēšu sarīkot izstādi. Pirms diviem gadiem ienācu, apskatīju […]

Ogu, sēņu un ābolu laikā Inešos

06:29
06.09.2024
23

Dzidra Zēģele steidzas uz Sproģu purvu palasīt brūklenes. Viņa atzīst, ka šovasar brūkleņu maz, melleņu nebija, toties sēņu un beku gan daudz. “Meži izcirsti, kur ej, cirsma, vēja lauztie koki nav novākti, guļ, izgāzti ar saknēm. Bet katram ir savas sēņu vietas. Piemēram, tepat Silā sēņo visi un visiem pilni grozi,” stāsta Dzidra. Viņa un […]

Dāliju ziedēšanas varā

06:51
29.08.2024
154

Kaktusu, peoniju, lodveida un pomponu, apkakļu, ūdensrožu un anemoņu, japāņu un vēl citu ziedu formas. Tik daudzveidīgas ir dālijas Inešu centrā nevar nepamanīt krāsainos paklājus. Tur zied dālijas. Krāsu un ziedu formu dažādībā var apjukt. Tikai pieejot katram ziedam, ieraugāms tā īpašais skaistums. “Bija 400 šķirnes, bet tagad ir vairāk, arī pati radu jaunas šķirnes,” […]

Ja atbildei seko, kāpēc

06:17
24.08.2024
58

Aizvien sabiedriski aktīvs, ar savu argumentētu viedokli par notikumiem ne tikai Latvijas politikāun sabiedrībā, arī plašāk, allaž klātesošs Brīvības cīņu atceres pasākumos, tādu daudzi pazīst Māri Niklasu. Viņš atgādina, cik svarīgi zināt vēsturi, rosina domāt par to, kas notiek, un meklē atbildes uz jautājumiem, kuros ne katrs iedziļinās. - 35 gadi cilvēka atmiņā ir daudz vai maz?-  Daudz. […]

Tautas balss

Dalās ar āboliem

10:36
06.09.2024
20
O. raksta:

“Cēsīs, Rīgas ielā, pie vienas mājas katru dienu izlikta kastīte ar āboliem, lai cienājas, kas grib. Paldies dāsnajiem saimniekiem,” pateicās O.

Izglītība ir pats svarīgākais

10:36
06.09.2024
21
Mudīte Bērziņa no Drabešiem raksta:

“Esmu redzes invalīde, tāpēc dzīvē daudz ko nevarēju darīt. Taču tagad visiem bērniem tiek dotas iespējas, par visiem rūpējas un gādā. Vēlu, lai katrs bērns un jaunietis, sākot jauno skolas gadu, atceras, cik svarīgi ir mācīties. Jābūt neatlaidīgiem un cītīgiem, jo nekas nav tik nozīmīgs kā izglītība! Tikai tā paver ceļus,” sacīja Mudīte Bērziņa no […]

Gājēju pāreju krāsojums drošībai

11:35
03.09.2024
26
Lasītāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs pirms mācību gada ielās atjauno gājēju pāreju apzīmējumus. Vietējiem autobraucējiem gan vajadzētu zināt, kur gājējiem priekšroka, bet ne visi to ievēro. Izskatās, dažs nepamana vai negrib pamanīt, ka gājējs jau gandrīz ir uz pārejas, auto neaptur, turpina braukt. Nākamajā pirmdienā ielas būs pilnas skolēniem, jācer, koši baltie apzīmējumi šoferiem atgādinās, kur jābremzē […]

Svētki viduslaiku noskaņā

11:34
03.09.2024
18
Cēsniece raksta:

“Paldies par skaistajiem Lielstraupes pils svētkiem, kur netrūka ne kvalitatīvas mūzikas, ne mākslas meistarklašu. Interesants bija restauratoru stāstījums par darbiem pils atjaunošanā. Bija arī jauks tirdziņš, kur varēja gan nopirkt dārza veltes, gan pamieloties ar gardiem kārumiem. Rīkotāji bija parūpējušies, lai visiem būtu interesanti baudīt viduslaiku noskaņu,” par pagājušās nedēļas pasākumu priecājās cēsniece.

Vēsturi zināt svarīgi

11:34
03.09.2024
24
Vecmāmiņa O. raksta:

“Labi, ka tagad skolās vēs­turi mācīs kā atsevišķu priekšmetu, citādi tāds juceklis vien bija. Tā spriedu, skatoties, ko mācās mazmeita. Taču nevajadzētu iekrist otrā bedrē, kad bērniem liek zināt datumu katram notikumam, kas risinājies pirms simtiem gadu, un iesaistīto personu vārdus. Man liekas, tā bērnu var pavisam aizbaidīt no vēstures. Vai tiešām jāzina katrs bīskaps, […]

Sludinājumi