Ziemassvētki ir laiks, kad tiek ceptas ne tikai piparkūkas, bet arī gardi gaļas vai speķa pīrādziņi. Konditorēm, veikala “Kārumlāde” saimniecēm
Vinetai Žamoidikai un Allai Oldermanei ir liela pieredze pīrāgu cepšanā, un viņas labprāt dalās padomos, lai pīrāgi sanāktu mīksti un garšiīgi. “Katrai saimniecei ir sava recepte un piegājiens. Daži uzskata, ka labi pīrāgi iznāk, ja mīklai izmanto kārtīgu lauku pienu, cits l uzsver, ka jābūt augstas kvalitātes miltiem, bet dzirdēts arī sakām, ka vecā mēnesī- dari ko gribi, bet pīrāgi iznāks ar cietu garoziņu. Lai vai kā, silts pīrādziņš vienmēr būs garšīgs, pat ja kādam vēders pārsprādzis būs vai gals apdedzis,” smaidot saka V Žamoidika. Mīklai nepieciešams Glāze piena 500 grami miltu 100 grami sviesta vai margarīna 1/3 tējkarote sāls 50 grami cukura 25 grami rauga Pagatavošana Uzsilda pienu, tam pievieno sviestu vai margarīnu, pieliek „atdzīvinātu” raugu, tad ber miltus, sāli un cukuru un mīca mīklu tik ilgi, kamēr tā atlec no rokām.
Ja mīkla turpina lipt pie rokām un liekas, ka miltu jau ir par daudz, tos vairs pievienot mīklai nevajag, var rokas sasmērēt ar augu eļļu. Tad mīklu liek raudzēties, labāk jau siltā vietā, lauku mājā uz siltas krāsns vai mūrīša. Jo siltāka telpa, jo mīkla ātrāk izrūgst. Var mīklu vairākkārt atmīcīt un likt uzraudzēt. Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Uz pannas apcep speķīti vai žāvētu gaļu ar sīpoliem, pieber nedaudz piparu. Kāds mūsu klients saka- to nekad nevar būt par daudz. Pīrāgi uz pannas jāliek tā, lai savienojumu vietas būtu apakšā, un nevajag uztraukties, ja gadās kāds brāķis. Uz pannas sakārtotos pīrādziņus pārsmērē ar sakultu olu un virsū var kaisīt sēkliņas, biežāk izmanto ķimenes.
Ja mājās ir moderna krāsns, var izmantot tvaika režīmu, lai pīrādziņi cepas mitrākā vidē. Senos laikos saimnieces, cepot pīrādziņus, krāsnī lika bļodiņu ar ūdeni. Ir redzēts, ka saimnieces, pirms likt pīrāgus cepties, tiem no pudeles uzsmidzina ūdeni. Padomi •Uz pannas klājam cepampapīru, bet var to ietaukot ar cūkādiņu vai eļļu. Miltus gan nevajag bērt uz pannas, tie piedegs. Arī uz galda, izrullējot mīklu, lietot eļļu, nevis miltus. •Svarīgi pīrāgus likt uzkarsētā cepeškrāsnī un cept 200 grādu karstumā. Pīrādziņi jācep desmit līdz 12 minūtes. Izņemot no cepeškrāsns, var ļaut pīrādziņiem nedaudz atdzist. Ja uzreiz liks vienu uz otra, tie deformēsies un nebūs vairs tik glīti. Atdzesētus pīrāgus liek grozā, apsedz ar kokvilnas dvieli. Mājās pīrādziņus uzglabāju celofāna maisiņā, bet jauki, ja Ziemassvētku dienās ik rītu saimniece var atļauties uzcept pannu pīrādziņu. •Labām pīrāgam vajag mazāk mīklas, vairāk gaļas. Taču pildījums var būt dažāds: – ābolu nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pieliek nedaudz cukuru, kanēli un kartupeļu cieti, lai masa būtu cietāka; -biezpienam pievieno olu, cukuru, rozīnes, marmelādi gabaliņos. Ola biezpienu padarīs čaganāku. Var pievienot arī nedaudz miltu, lai masa būtu saturīgāka;
-pildījumā var izmantot „Dimdiņkāpostus” ar rīvētu vārītu olu, bet var uz pannas brūnus sacept svaigus skābētus kāpostus un pildīt pīrādziņos; -valriekstus sakapā, piespiež apelsīnu sulu, pierīvē apelsīnu mizu, kanēli, nedaudz miltu.q Pīrāgu cepšanai sekoja līdzi Liene Lote Grizāne
Komentāri