Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Dusmīgām saimniecēm – labākie pīrāgi

Druva
12:46
21.12.2011
241
Pirags

Ziemassvētki ir laiks, kad tiek ceptas ne tikai piparkūkas, bet arī gardi gaļas vai speķa pīrādziņi. Konditorēm, veikala “Kārumlāde” saimniecēm

Vinetai Žamoidikai un Allai Oldermanei ir liela pieredze pīrāgu cepšanā, un viņas labprāt dalās padomos, lai pīrāgi sanāktu mīksti un garšiīgi. “Katrai saimniecei ir sava recepte un piegājiens. Daži uzskata, ka labi pīrāgi iznāk, ja mīklai izmanto kārtīgu lauku pienu, cits l uzsver, ka jābūt augstas kvalitātes miltiem, bet dzirdēts arī sakām, ka vecā mēnesī- dari ko gribi, bet pīrāgi iznāks ar cietu garoziņu. Lai vai kā, silts pīrādziņš vienmēr būs garšīgs, pat ja kādam vēders pārsprādzis būs vai gals apdedzis,” smaidot saka V Žamoidika. Mīklai nepieciešams Glāze piena 500 grami miltu 100 grami sviesta vai margarīna 1/3 tējkarote sāls 50 grami cukura 25 grami rauga Pagatavošana Uzsilda pienu, tam pievieno sviestu vai margarīnu, pieliek „atdzīvinātu” raugu, tad ber miltus, sāli un cukuru un mīca mīklu tik ilgi, kamēr tā atlec no rokām.

Ja mīkla turpina lipt pie rokām un liekas, ka miltu jau ir par daudz, tos vairs pievienot mīklai nevajag, var rokas sasmērēt ar augu eļļu. Tad mīklu liek raudzēties, labāk jau siltā vietā, lauku mājā uz siltas krāsns vai mūrīša. Jo siltāka telpa, jo mīkla ātrāk izrūgst. Var mīklu vairākkārt atmīcīt un likt uzraudzēt. Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Uz pannas apcep speķīti vai žāvētu gaļu ar sīpoliem, pieber nedaudz piparu. Kāds mūsu klients saka- to nekad nevar būt par daudz. Pīrāgi uz pannas jāliek tā, lai savienojumu vietas būtu apakšā, un nevajag uztraukties, ja gadās kāds brāķis. Uz pannas sakārtotos pīrādziņus pārsmērē ar sakultu olu un virsū var kaisīt sēkliņas, biežāk izmanto ķimenes.

Ja mājās ir moderna krāsns, var izmantot tvaika režīmu, lai pīrādziņi cepas mitrākā vidē. Senos laikos saimnieces, cepot pīrādziņus, krāsnī lika bļodiņu ar ūdeni. Ir redzēts, ka saimnieces, pirms likt pīrāgus cepties, tiem no pudeles uzsmidzina ūdeni. Padomi •Uz pannas klājam cepampapīru, bet var to ietaukot ar cūkādiņu vai eļļu. Miltus gan nevajag bērt uz pannas, tie piedegs. Arī uz galda, izrullējot mīklu, lietot eļļu, nevis miltus. •Svarīgi pīrāgus likt uzkarsētā cepeškrāsnī un cept 200 grādu karstumā. Pīrādziņi jācep desmit līdz 12 minūtes. Izņemot no cepeškrāsns, var ļaut pīrādziņiem nedaudz atdzist. Ja uzreiz liks vienu uz otra, tie deformēsies un nebūs vairs tik glīti. Atdzesētus pīrāgus liek grozā, apsedz ar kokvilnas dvieli. Mājās pīrādziņus uzglabāju celofāna maisiņā, bet jauki, ja Ziemassvētku dienās ik rītu saimniece var atļauties uzcept pannu pīrādziņu. •Labām pīrāgam vajag mazāk mīklas, vairāk gaļas. Taču pildījums var būt dažāds: – ābolu nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pieliek nedaudz cukuru, kanēli un kartupeļu cieti, lai masa būtu cietāka; -biezpienam pievieno olu, cukuru, rozīnes, marmelādi gabaliņos. Ola biezpienu padarīs čaganāku. Var pievienot arī nedaudz miltu, lai masa būtu saturīgāka;

-pildījumā var izmantot „Dimdiņkāpostus” ar rīvētu vārītu olu, bet var uz pannas brūnus sacept svaigus skābētus kāpostus un pildīt pīrādziņos; -valriekstus sakapā, piespiež apelsīnu sulu, pierīvē apelsīnu mizu, kanēli, nedaudz miltu.q Pīrāgu cepšanai sekoja līdzi Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
11

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
247
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1030
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
58

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi