Trešdiena, 19. novembris
Vārda dienas: Elizabete, Liza, Līze, Betija

Dusmīgām saimniecēm – labākie pīrāgi

Druva
12:46
21.12.2011
236
Pirags

Ziemassvētki ir laiks, kad tiek ceptas ne tikai piparkūkas, bet arī gardi gaļas vai speķa pīrādziņi. Konditorēm, veikala “Kārumlāde” saimniecēm

Vinetai Žamoidikai un Allai Oldermanei ir liela pieredze pīrāgu cepšanā, un viņas labprāt dalās padomos, lai pīrāgi sanāktu mīksti un garšiīgi. “Katrai saimniecei ir sava recepte un piegājiens. Daži uzskata, ka labi pīrāgi iznāk, ja mīklai izmanto kārtīgu lauku pienu, cits l uzsver, ka jābūt augstas kvalitātes miltiem, bet dzirdēts arī sakām, ka vecā mēnesī- dari ko gribi, bet pīrāgi iznāks ar cietu garoziņu. Lai vai kā, silts pīrādziņš vienmēr būs garšīgs, pat ja kādam vēders pārsprādzis būs vai gals apdedzis,” smaidot saka V Žamoidika. Mīklai nepieciešams Glāze piena 500 grami miltu 100 grami sviesta vai margarīna 1/3 tējkarote sāls 50 grami cukura 25 grami rauga Pagatavošana Uzsilda pienu, tam pievieno sviestu vai margarīnu, pieliek „atdzīvinātu” raugu, tad ber miltus, sāli un cukuru un mīca mīklu tik ilgi, kamēr tā atlec no rokām.

Ja mīkla turpina lipt pie rokām un liekas, ka miltu jau ir par daudz, tos vairs pievienot mīklai nevajag, var rokas sasmērēt ar augu eļļu. Tad mīklu liek raudzēties, labāk jau siltā vietā, lauku mājā uz siltas krāsns vai mūrīša. Jo siltāka telpa, jo mīkla ātrāk izrūgst. Var mīklu vairākkārt atmīcīt un likt uzraudzēt. Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Uz pannas apcep speķīti vai žāvētu gaļu ar sīpoliem, pieber nedaudz piparu. Kāds mūsu klients saka- to nekad nevar būt par daudz. Pīrāgi uz pannas jāliek tā, lai savienojumu vietas būtu apakšā, un nevajag uztraukties, ja gadās kāds brāķis. Uz pannas sakārtotos pīrādziņus pārsmērē ar sakultu olu un virsū var kaisīt sēkliņas, biežāk izmanto ķimenes.

Ja mājās ir moderna krāsns, var izmantot tvaika režīmu, lai pīrādziņi cepas mitrākā vidē. Senos laikos saimnieces, cepot pīrādziņus, krāsnī lika bļodiņu ar ūdeni. Ir redzēts, ka saimnieces, pirms likt pīrāgus cepties, tiem no pudeles uzsmidzina ūdeni. Padomi •Uz pannas klājam cepampapīru, bet var to ietaukot ar cūkādiņu vai eļļu. Miltus gan nevajag bērt uz pannas, tie piedegs. Arī uz galda, izrullējot mīklu, lietot eļļu, nevis miltus. •Svarīgi pīrāgus likt uzkarsētā cepeškrāsnī un cept 200 grādu karstumā. Pīrādziņi jācep desmit līdz 12 minūtes. Izņemot no cepeškrāsns, var ļaut pīrādziņiem nedaudz atdzist. Ja uzreiz liks vienu uz otra, tie deformēsies un nebūs vairs tik glīti. Atdzesētus pīrāgus liek grozā, apsedz ar kokvilnas dvieli. Mājās pīrādziņus uzglabāju celofāna maisiņā, bet jauki, ja Ziemassvētku dienās ik rītu saimniece var atļauties uzcept pannu pīrādziņu. •Labām pīrāgam vajag mazāk mīklas, vairāk gaļas. Taču pildījums var būt dažāds: – ābolu nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pieliek nedaudz cukuru, kanēli un kartupeļu cieti, lai masa būtu cietāka; -biezpienam pievieno olu, cukuru, rozīnes, marmelādi gabaliņos. Ola biezpienu padarīs čaganāku. Var pievienot arī nedaudz miltu, lai masa būtu saturīgāka;

-pildījumā var izmantot „Dimdiņkāpostus” ar rīvētu vārītu olu, bet var uz pannas brūnus sacept svaigus skābētus kāpostus un pildīt pīrādziņos; -valriekstus sakapā, piespiež apelsīnu sulu, pierīvē apelsīnu mizu, kanēli, nedaudz miltu.q Pīrāgu cepšanai sekoja līdzi Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Darbs ar jauniešiem – dzīves misija

06:21
10.11.2025
115

Ja sarunās iznāk pieminēt jauniešu centru “Apelsīns” Liepā, cilvēki visbiežāk ir informēti, ka tas ir pirmais un ilglaicīgākais jauniešu centrs Cēsu novadā. Oktobrī “Apelsīns” nosvinēja jauniešiem svarīgu dzimšanas dienu – 18. jubileju. Nu jau astoņus no tiem centru pretī pilngadībai veda Maija Ozoliņa. Par godu nozīmīgajai jubilejai Maija piekrita “Druvai” pastāstīt par savu darbu. -Kad […]

No grāmatas uz kino ekrāna

06:25
06.11.2025
100

 Zane (Nuts) Riekstiņa dažu gadu laikā no diplomētas juristes veidola pārtapusi radošā personībā un nu jau izdevusi desmit grāmatas, turklāt tās piedāvājot ne tikai fiziski lasāmā, bet arī klausāmā formātā. Taču tagad viņas radošo rakstīšanas ceļu šķērsojuši arī kino darboņi, un nu jau aptuveni nedēļu televīzijas programmu sarakstā    “Go3” skatītāju baudījumam piedāvātas divas sērijas, […]

Jau desmit gadu apmeklē un vērtē kultūras pasākumus

06:09
04.11.2025
60

Jaunpiebalgas pagasta bibliotēkā regulāri tiekas domubiedru klubiņš “Teātra afiša”, lai dalītos iespaidos par kultūras pasākumiem. Oktobrī tikšanās reize aizritēja svētku noskaņās, atzīmējot kluba desmito jubileju. Bibliotēkas vadītāja un domubiedru pulcinātāja Baiba Logina “Druvai” pastāstīja, ka jubilejas reizē bija plānots doties kopīgi noskatīties kādu izrādi, tomēr ikdiena bija pārāk aizņemta un tas neizdevās. Pāris dienu pirms […]

Mācās noadīt savu sapņu džemperi

08:06
03.11.2025
119

Reizi mēnesī Auciemmuižā, Raiskuma pagastā, kopā sanāk dažādu paaudžu novadnieces, apsēžas ap galdu, pārspriež ikdienu un ada. “Citi dejo, citi dzied, citi ada,” saka Inga Kalniņa, uzsverot, ka kopā adīšanā ne mazāk svarīga ir kopā būšana. Auciemmuiža ir laba vieta, kur rīkot dažādas meistarklases, atzīst Cēsu novada  Pārgaujas apvienības pārvaldes Kultūras centra vadītāja Solveiga Lobuzova. […]

Savienošanās ar ezoterisko pasauli ir sava iekšējā spēka atgūšana

06:10
31.10.2025
98

Agnese Mārtiņkrista ikdienā darbojas ezoterikas jomā – viņa strādā arī ar regresijām jeb iepriekšējo dzīvju ceļojumiem. Ar viņu sarunājāmies par šī darba nozīmi, atklāsmēm un piedzīvoto. -Kur rit jūsu ikdiena? -Dzīvoju Jelgavā. Jāsaka gan, ka esmu gana daudz paceļojusi pa Latviju, bērnībā uzturējos Baus­kas pusē – Misā un Skaistkalnē. Vēlāk, no pusaudža gadiem, dzīvoju Jelgavā […]

Turpina tradicionālu amatu

06:44
27.10.2025
130

Kaspars Zvirbulis jau desmit gadus dzīvo Līgatnē. Pusaudža gados Rīgas puika brauca pie tēvoča un palīdzēja tāšu darbnīcā. “Jau 20 gados apzinājos, ka tāsiķa amats noderēs. Vismaz  vecumdienāsnoteikti,” stāsta Kaspars. Kaspars Rīgā strādāja celt­niecībā, sieva Madara absolvēja Mākslas akadēmiju. Bija jāizlemj, ko tālāk darīt. Tad arī nolēma pārcelties uz Līgatni un kopā ar Vizmu un […]

Tautas balss

Skatītājam sarežģīti

09:19
17.11.2025
34
Teātra cienītāja K. raksta:

“Apmeklēju Cēsu novada amatierteātru skati. Priecājos par daudzveidīgajiem kolektīviem, interesantajiem iestudējumiem. Mūsu tautā tiešām ir daudz talantu: gan uzvedumu autori, gan režisori, gan aktieri savu darbu dara ar aizrautību un azartu. Bet tomēr viena iebilde par to, kur notika skates izrādes. Pro­tams, labi, ka tās skatāmas novada attālākajos pagastos, bet, no otras puses, Cēsis tomēr […]

Pilsētai vajag jaunu svētku rotu

09:29
14.11.2025
27
Seniore raksta:

“Nauda jātaupa, skaidrs, bet gribētos gan, lai Cēsīs beidzot būtu kaut kas jauns valsts svētku noformējumā. Nezin cik gadu Vienības laukumā redzams viens un tas pats. Savukārt karogi ap laukumu jau sen neliek domāt par svētkiem, tie kļuvusi par ikdienas daļu. Domāju, daudzi cēsnieki uz 18.novembri gribētu redzēt krāšņāku pilsētu,” sprieda seniore.

Par maz informācijas

09:28
13.11.2025
26
1
Cēsniece J. raksta:

“Izlasīju par Cēsu pilsētas padomes sēdi.Būtu zinājusi, ka tāda notiek, būtu aizgājusi. Informācijas par to vai nu nebija, vai bija par maz, lai cilvēks, kurš ikdienā neseko visiem notikumiem pilsētā, to pamanītu. Ja nevar citādi, var taču izlikt afišas, garāmejot tās cilvēks ierauga. Feisbuks taču visiem nepaziņo, ja neesi īstajā “burbulī”, vēsts pie tevis neatnāks,” […]

Kam piederēs teritorija pie Raiskuma ezera

09:28
13.11.2025
36
Pārgaujas apvienības iedzīvotāja raksta:

“Gaidām, kad kāds pateiks, kas notiks ar pašvaldības zemi Raiskuma krastā. Vai to mainīs pret privātīpašumu pie Cēsu pilsētas stadiona? Ezermala gan bijusi nomā, bet nomnieks vienmēr ļāvis izmantot teritoriju ikvienam, tā bija apkaimes iedzīvotājiem pieeja ezeram, atpūtas vieta. Kāpēc cēsnieku intereses par vienu zemes pleķīti ir pirmajā vietā? Vai pilsētas stadionam ir kādi lieli […]

Medijam ir spēks

09:27
12.11.2025
21
Lasītājs raksta:

“Pērn un šī gada sākumā zvanīju “Druvai” par to, cik sliktā stāvoklī ir Liepas dzelz­ceļa pārbrauktuve. Šovasar beidzot to salaboja. Domāju, savs nopelns tajā ir arī avīzei. Paldies!” pauda lasītājs.

Sludinājumi