Svētdiena, 1. septembris
Vārda dienas: Ilmārs, Iluta, Austrums

Toreiz un šodien – svarīgi nākotnei 

Sarmīte Feldmane
00:00
13.11.2023
19
Vanagas Muzejs 2

Melānijas Vanagas muzejs ik rudeni aicina savējos, lai pastāstītu, kas pēdējā laikā izdarīts.

Arī šoreiz tā bija saruna par rakstnieces, kultūrvēsturnieces Melānijas Vanagas un Āraišu draudzes mācītāja Paula Fridriha Bērenta atstāto mantojumu, tā nodošanu nākamajām paaudzēm.

Šovasar pie muzeja, piesaistot “Leader” programmas finansējumu un kopā ar pašvaldības līdzfinansējumu, ieguldot 6864 eiro, uzstādīti pieci informatīvie stendi. To saturu sagatavoja muzeja vadītāja Ingrīda Lāce, bet māksliniecisko noformējumu veidoja Cēsu muzeja mākslinieks Dainis Andersons.  Stendos ir fotogrāfijas un lasāma informācija par Melānijas Vanagas dzīvi, paveikto    Amatas un Cēsu novada izpētē.  Daudz interesantu faktu arī par Amatas skolu un tās vēsturi.

“Daudzi šovasar piestājuši, bijuši ieinteresēti ne tikai uzzināt par M.Vanagu, apmeklēt muzeju, bet izstaigājuši skolas apkārtni, pabijuši politiski represēto piemiņas vietā, arī Sibīrijas zemnīcā, kas ir līdzīga tai, kādā izsūtījumā dzīvoja rakstniece. Pabijuši pie Svētakmens,” stāsta muzeja vadītāja un uzsver, ka, izlasot stendos informāciju, ne viens vien vēlāk atzinis, ka ieinteresēts arī apskatīt muzeju.

Tikšanās reizē aktrise Zane Jančevska, kuru dzīve atvedusi uz Amatas pusi, lasīja fragmentus no M.Vanagas atmiņu grāmatām un priecēja ar tautasdziesmām, kuras dziedāja kopā ar pasākuma dalībniekiem.

Savulaik pētot Āraišu apkārtni, M.Vanaga izmantoja mācītāja P.F.Bērenta grāmatu “Āraišu baznīca un draudze savā 700 gadu gaitā”, kas izdota 1927.gadā. “Mācītājs neraksta tikai par draudzi, kas šodien ietver Amatas, Drabešu, Vaives pagastu, kādreiz draudze bija 300 kvadrātkilometru plašā teritorijā. Grāmatā par apkārtnes      cilvēkiem, viņu ikdienu, par Āraišu apkārtni, skolu un vietu vēsturi,” atgādina I.Lāce. Vēsturnieks Edgars Žīgurs pēta grāmatā aprakstīto, gatavo tās mūsdienu izdevumu.

“Tas ir interesants un sarežģīts darbs. Dažkārt kāds vārds, vieta jāmeklē dažādos avotos, lai saprastu, kas grāmatā minēts,” atzīst E.Žīgurs. Viņš gatavo komentārus, lai mūsdienās cilvēki saprastu gan vecvārdus, gan ikdienas darbu aprakstus, vietvārdus. Daudz laika veltīts, meklējot arhīvos, novadpētniecības materiālos.

“Apkārtnē ir daudz ezeru, arī pirms simts un vairāk gadiem bijuši strīdi par  makšķerēšanas tiesībām. 18.gadsimta kartē ezeru nosaukumi daļēji sakrīt ar mūsdienu nosaukumiem, bet    Lielais Lazdiņš tolaik saukts par Viekšnaku, Mazais Lazdiņš par Puraišu, turpat blakus ir Puraišu mājas. Pie “Ziemēniem” tagad ir    aizaudzis ezeriņš, kas saukts par Vērsīti,” stāsta vēsturnieks un piebilst, ka datorā, vecās kartes uzliekot uz šodienas kartēm, var labi redzēt, kā mainījusies Āraišu baznīcas apkārtne, kur bija lauki, kā veidojās kapsētas.

Leģendas par Āraišu Zviedru priedi zina katrs āraišnieks. “Arī Bērents apraksta, ka Zviedrijas karalis Kārlis XII Āraišos atpūties un uzrakstījis vēstuli uz Zviedriju. Kur tas bija, vai pie iestādītās priedītes vai Kārļa kalnā? Zviedrijas arhīvā ir karte, kur atradies zviedru karaspēks. Ceru saņemt kopiju. Ir skaidrs, ka karalis no Cēsīm caur Āraišiem tālāk devās uz Nītauri, Koknesi,” 1701.gada vasaras notikumus atgādina E.Žīgurs.

Vietas, kas minētas grāmatā, E.Žīgurs lokalizējis, noteiktas GPS koordinātes. Šī informācija nākotnē noderēs gan tūrisma organizatoriem, gan ikvienam interesentam. “Kur Āraišos ir Pēr­konkalns? Līdz šim neesmu atradis, kaimiņu draudzēs ir. Atrast vietas, gūt skaidrojumus man palīdzējuši novadpētnieku materi­āli. Diemžēl daudzi, kas bija pieejami Bērentam, vairs nav saglabājušies,” saka vēsturnieks.

Āraišu mācītāja atstātā mantojuma pētniecība turpinās. Āraiš­nieki lolo cerības, ka draudzes 800. jubilejā nāks klajā pirms simts gadiem izdotā grāmata ar mūslaiku komentāriem.    “Bēren­tam grāmata iznāca divus gadus pēc baznīcas 700. jubilejas, jo bijusi tehniska aizķeršanās. Mēs ceram, ka mums nebūs,” bilst muzeja vadītāja.

Padomdevēja E.Žīguram ir Rūta Vanaga, kura ir apkārtnē zinošākā par dažādu laiku notikumiem, atceras dzimtas, kas te dzīvojušas. “Āraišnieki tura godā savu vēsturi. Kad iznāca M.Vana­gas grāmatas, tās sūtīju novadniekiem uz Ameriku un citur,” pastāsta Rūta un piebilst, ka padomju laikā uz Āraišiem bija atbraukusi Bērenta meita. Diemžēl satikusi ienācēju, kura par šo vietu neko nezināja, un tā ciemošanās beidzās. Rūta labi pazina Melā­niju,  tikšanās, sarunas bija interesantas.

Savukārt cita Rūta Vanaga, Melānijas Vanagas vedekla, stāsta, ka Āraišus, Amatu iepazinusi no vīramātes stāstiem. “Man tie ir tuvi, te vienmēr braucu ar prieku,” atklāj R.Vanaga. Abas Rūtas Vanagas uzsver, ka nav radinieces, bet viņas vieno Āraiši un M.Vanaga.

“Atskatoties, kas padarīts, satiekas savējie. Mums visiem šī vieta – muzejs, pagasts, novads – ir svarīga. Ne tikai šodien, arī nākotnē,” uzsver I.Lāce.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Niniera ezers vairāk peldētājiem, ne makšķerniekiem

00:00
31.08.2024
116

Ninieris ir viens no sešiem Cēsu novada ezeriem, kurš iekļauts padziļinātai izpētei, to dara, veicot zinātnisko zveju un hidrobioloģisko izpēti. Ninieris ir īpašs ar to, ka atrodas tuvu Cēsīm un cilvēki ezeru intensīvi izmanto atpūtai, turklāt visos gadalaikos.  Pētījums ļaus izstrādāt koncepciju, kā turpmāk rūpēties par ezeru. Pagājušajā nedēļā ikviens interesents bija aicināts  tikties ar […]

Simtiem dzērvju uz lauka

00:00
30.08.2024
47

Raiskuma pagastā Auciema un Raiskuma ciema apkārtnē barojas lieli dzērvju bari. Par redzēto “Druvai” pastāstīja Gunta Puriņa no Rais­kuma. Viņa sacīja, ka katru rudeni dzērves te pulcējas, pa kādai manāmas arī vasarā, bet tik daudz vienuviet kā piektdien,23.augustā, gan skatījusi pirmo reizi: “Braucām gar lauku ap deviņiem no rīta un skatāmies – simtiem dzērvju un […]

Baltijas ceļu atceras, skatoties kino

00:00
29.08.2024
70

Spītējot lietum un sliktiem laika apstākļiem, cēsnieki piektdienas, 23.augusta, vakarā noskatījās kinofilmu “Paradīze 89”. Baltijas ceļa 35. gadadienā Cēsīs ikviens tika aicināts uz Rožu laukumu, lai noskatītos režisores    Madaras Dišleres filmu, kurā atainoti 1989. gada notikumi, kad divi miljoni cilvēku sadevās rokās no Vilļņas līdz Rīgai un tālāk līdz Tallinai. Šajā visvērienīgākajā vienotības demonstrācijā, […]

Astoņu parlamentu spīkeri apmeklē Cēsis

00:00
28.08.2024
44
1

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu spīkeri pagājušajā ceturtdienā tikās Cēsīs, kur runāja par reģiona drošības jautājumiem, sankciju pret Krieviju nodrošināšanu, cīņu ar hibrīduzbrukumiem, kā arī par parlamentu lomu atbalstam Ukrainai. Augstie viesi arī iepazina pilsētu un viduslaiku pili. Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa “Druvai” pastāstīja, ka galvenais tikšanās mērķis ir stiprināt valstu sadarbību. D.Mieriņa […]

Iedvesmas konference pedagogiem

00:00
27.08.2024
189

Ikgadējā Cēsu novadu pedagogu konference šogad notika jaunā formātā, svinīgā pasākuma vietā bija iedvesmojošas sarunas. Vairāk nekā 150 novada pedagogus jaunajam darba cēlienam iedvesmoja ar izglītību, kultūru un uzņēmējdarbību saistīti profesionāļi, kas dalījās redzējumā par radošuma un kultūras nozīmi izglītībā un bērnu nākotnē. “Kultūra vijas cauri ikvienam mācību priekšmetam un ir ļoti nozīmīga, ikviens, esot […]

Skrējienā atgādina par Baltijas ceļu

00:00
26.08.2024
443

Vairāki cēsnieki, skriešanas entuziasti, otrdienas (20.08.) pievakarē Cēsīs sagaidīja Rūdolfu Birnbaumu. Siguldietis izskrien 678 kilometrus garo Baltijas ceļu tādu, kāds tas bija pirms 35 gadiem. Sāka Viļņā un šodien sasniegs Tallinu. Daži, nevarēdami skrējēju sagaidīt, aizsteidzās pretī līdz Melturiem un ieskrēja Cēsīs kopā ar Rūdolfu. Pieturvietā viņu sagaidīja atbalsta    komanda un tie, kuri arī […]

Tautas balss

Tualete par dārgu

21:39
27.08.2024
28
Cēsniece raksta:

“Cēsīs par publiskās tualetes apmeklējumu būšot jāmaksā 50 centi. Manuprāt, tas ir pārāk dārgi. Tualete taču ir nepieciešamība, ne luksus pakalpojums. Jau tagad krūmos, kas aug aiz sliedēm pretī dzelz­ceļa stacijai, itin bieži kāds nokārto dabiskās vajadzības. Kā būs vēlāk?” bija neapmierināta cēsniece.

Kas par traku, tas par traku

21:38
27.08.2024
20
J. raksta:

“Kad lasu, ka rupjmaizes popularizēšanai izdos 300 tūkstošus eiro, gribas kliegt! Vai tiešām kādam sajucis prāts? Ja tie būtu 30 tūkstoši, vēl varētu saprast, ka grib palīdzēt rudzu audzētājiem un maizniekiem. Taču trešdaļa miljona jau pārsniedz saprāta robežas. Un kāpēc paredzēts maizi dalīt skolās? Ja bērniem tā negaršos, šķēlītes nokļūs miskastēs. Nevar taču piespiest kaut […]

Vēlētos tikties ar pašvaldības pārstāvjiem

21:38
27.08.2024
19
Seniore raksta:

“Lasu “Druvā”, ka Vecpiebalgas apvienības pārvaldes vadība tiekas ar pagastu iedzīvotājiem. Gribētu, lai arī citās novada apvienībās ieviestu tādu tradīciju. Ikdienā sakrājas dažādi sīkumi, ko gribas noskaidrot, bet īsti nesaproti, kam jautāt, vienmēr taču neskriesi uz pagastmāju. Tad nu vienā reizē varētu izrunāt katram svarīgo,” rosināja seniore, nevēloties nosaukt dzīvesvietu.

Vai sapratīs? Gribētos cerēt

13:38
23.08.2024
20
K. raksta:

“Par karu vispār nedrīkst priecāties, arī par citu cilvēku nelaimēm, bet tomēr esmu patiesi priecīga, ka Ukraina Krievijas iedzīvotājiem reāli parāda, ko nozīmē karš un uzbrukums. Varbūt tas kaut mazliet liks aizdomāties, kādas ir sajūtas, ka tavā zemē ielaužas sveša armija, ka iznīcina ēkas un infra­struktūru. Protams, ukraiņi uzvedas pavisam citādi kā rīkojas Krievijas armija, […]

Jaunajiem riteņbraucējiem jāmācās noteikumi

13:38
23.08.2024
17
Cēsniece raksta:

“Drīz klāt pirmā skolas diena. Septembrī, kamēr labs laiks, pusaudži bieži uz skolu brauc ar velosipēdiem. Tas ir labi, tikai bērniem vajadzētu vairāk mācīt satiksmes noteikumus un braukšanas kultūru. Tagad ik pa reizei ziņās ieraugu, ka, braucot ar divriteni, kāds kritis un guvis traumas. Bet ne jau satiksmes negadījumā, vienkārši neveiksmīga situācija. No septembra ielās […]

Sludinājumi