Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

Anna Kola
06:39
14.12.2024
252
Eriks

Ēriks Dreibants. FOTO: no Ērika Dreibanta personīgā albuma

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants.

Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri radīt šo grāmatu un citām pavāru dzīves niansēm saruna ar ĒRIKU DREIBANTU.

-Kā radās ideja par šādu grāmatu?

-Laiku pa laikam man jautā: “Ērik, kad tev būs sava pavārgrāmata?” Uz to nekad īsti neatbildu, jo man nekad nav šķitis interesanti veidot tikai savu recepšu krājumu grāmatu. Vienmēr ir licies, ka tur klāt jābūt kādam stāstam.

Kad Līgatnē iegādājos tagadējo Pavāru māju, ēka un apkārtne bija pamesta novārtā. Gan pats, gan ar ģimenes palīdzību, gan iesaistot kolēģus, izdevās šo vietu atjaunot tā, lai te varētu uzņemt viesus. Te jāsaka, ir milzīgs prieks, ka man ir paveicies ar draugiem: stikla mākslinieku Arti Nīmani, ainavu arhitekti Ilzi Rukšāni, keramiķi Eviju Vītolu un citiem. Pavāru māja tapa kopdarbā. Tas šķita lielisks stāsts, ar kuru dalīties. Un pats nams ir vēsturisks – celts 1897.gadā. Sapratām, ka ir daudz lietu, ar ko piepildīt grāmatu – ēkas vēsture, apkārtne, Gaujas Nacionālais parks, cilvēki, kuri saistīti ar Pavāru māju, un protams, arī ēdienu receptes.

-Cik ilgs laiks pagāja no idejas līdz nodrukātai grāmatai?

-Jāsaka, nebija nekādas steigas. Kad nav mērķa visu izdarīt iespējami ātrāk, tad darbs rit pavisam citādi. Ar Ilzi Poli, grāmatas redaktori, aptuveni pirms pusotra gada vienojāmies, ka varam šo projektu uzsākt. Tolaik abi bijām vienisprātis, ka grāmatu varētu veidot, sekojot gadalaikiem, proti, nosacīti to sadalot četrās daļās. Tā arī ir, izdalīti četri gadalaiki, četras sadaļas receptēm tieši saistībā ar tiem. Tāpat arī negribējām pavasara ēdienu gatavot decembrī, pērkot Spānijas zemenes. Doma bija tāda, lai recepti varētu lietot laikā, kad tajā vajadzīgie produkti ir viegli pieejami. Piemēram, lācenes arī bildējām un izmantojām attiecīgajā ēdienā laikā, kad tās Latvijā nogatavojušās.

-Vai grāmata jau pieejama interesentiem?

-No 18.novembra tā ir tirdz­niecībā. Jau dzirdam patīkamas atsauksmes, ka grāmata ir ļoti kvalitatīva arī noformējuma ziņā. Daudzi atzīst, ka, redzot grāmatu attēlos vai video sociālajos tīklos, nevar apjaust, cik patiesībā tā ir kvalitatīva. Daudzi darbā atrod arī ko sev jaunu.

-Kā izdevumam izraudzījāties ēdienu receptes?

-Jā, vienmēr jau nākas izšķirties, kuras receptes izmantot, kuras ne. Galvenā doma, kas palīdzēja izvēlēties, bija akcents uz Pavāru mājas viesu iecienītākajiem ēdieniem. Viesiem ļoti garšo Pavāru mājas maize, tad nu grāmatā ir atrodama arī maizes recepte, lai ikviens mājās varētu pamēģināt to atkārtot. Tā kā kopumā grāmatā var iepazīt ēdienus, par kuriem esam saņēmuši lielākos komplimentus. Grāmatas pircējiem Pavāru mājā ar lielāko prieku tajā ierakstām ko īpašu, kādu novēlējumu vai veltījumu.

-Vai grāmatā ir kāda recepte, kas īpaša jums pašam?

-Viena no viesu ļoti iemīļotām receptēm, kas katru gadu atgriežas rudens ēdienkartē, ir ozolzīļu deserts. Tā pamatā ir ozolzīļu kafija, no kuras top saldējums, karamele, klāt liekam ceptus čipsus. Viss ir no ozolzīlēm. Deserts radās tad, kad Armands Roze, kurš rada šo kafiju, aicināja to piedāvāt viesiem restorānā. Bija skaidrs, ka cilvēkiem kā dzēriens tas nav ļoti iemīļots, tāpēc nospriedām, ka šī kafija ir lieliska izejviela citiem ēdieniem. Degustējām ozolzīļu kafiju, radās doma – var taču pielikt saldo krējumu un pagatavot saldējumu vai, pievienojot cukuru, savārīt karameli. Tā radās deserts, kurš nu ir kļuvis par vienu no visiecienītākajiem mūsu “Pavāru mājā”.

-Daudzus gadus darbojoties ēdināšanas nozarē, kas ir tas iedvesmas avots, dzinulis, kas ļauj atkal meklēt jaunas garšas, doties jaunos ēdienu ideju meklējumos?

-Tas ir vienkāršs, bet reizē ļoti grūts jautājums. Ēdināšanas nozare, protams, pamatā ir bizness. Bet pāri tam – tas ir mans dzīves­veids. Nemitīgi sekoju visām aktualitātēm, pētu un izzinu, kas jauns. Jebkurā profesijā jau ir tā – ja tevi tas interesē, tad dzinulis darboties nevar nekur pazust. Gribas darboties, darbošanās ir harmoniska un organiska.

Piemēram, pirms mūsu sarunas pie manis atnāca Zigmārs Ronis, kas mums piegādā savu bērzu sīrupu. Viņa radītais produkts ir unikāls, mēs to izmantojam regulāri, pie mūsu maizes pasniedzam nerafinētu rapšu eļļu un bērzu sīrupu. Katra iepazīšanās ar kādu zemnieku, amatnieku rada progresu jaunu garšu, jaunu ēdienu nianšu atklāšanā. Tas viss slāņojas cits uz cita.

-Jūsu ēdienkartē svarīga arī produktu izcelsme, un Pavāru mājā uzsvars arvien ir uz vietējo ēdienu izcelšanu.

-Te gan gribu atzīmēt, ka tā nodalīt latvisku ēdienu no citu tautu ēdieniem nemaz vairs nevar. Drīzāk gribas teikt, ka mēs ēdam ziemeļnieciski. Arī Pavāru ­mājā dominē ziemeļeiropai raksturīgie ēdieni un garšas. Protams, vietējie zemnieki, ar ko sadarbojamies, ir iespējami tuvākie – Līgatne, arī Priekuļi. Ir arī produkti, ko tuvējie zemnieki neaudzē, piemēram, sēnes, kuras iepērkam no kuldīdzniekiem. Ir arī tādi produkti, kas nāk no tālām vietām, piemēram, Grenlandes garneles.

-Ir svētku gaidīšanas laiks. Vai arī Pavāru mājā tas ir kas īpašs?

-Mums visu laiku ir kas īpašs. Ēdienkarti mainām līdz ar gadalaikiem. Patlaban ir sezonas ēdienkarte ar Latvijai raksturīgiem dārzeņiem. Ziemas ēdienkarte ir svētkiem piemērota un aktuāla tieši šim laikam.

-Jums ļoti tuva ir arī dabas tēma – labprāt vērojat putnus, sikspārņus. Vai darāt to joprojām?

-Jā, tā ir. Tas arvien ir aktuāli. Viesi, kas atbrauc uz Pavāru ­māju, var priecāties par putnu barotavām ziemā, vasarā – kādām citām aktivitātēm, kas saistās ar putniem. Pavāru mājas sienas rotā mākslinieces Ievas Jurjānes zīmēti putni. Arī mūsu smilšakmens pagrabos, kas ir izplatīti visā Līgatnē, ziemo sikspārņi. Esam te visi līdzās.

-Kā plānojat aizvadīt Ziemas­­­­svētkus, Jauno gadu?

-Svētku laikā nestrādājam – Ziemassvētki un Jaunais gads ir izteikti ģimenes svētki, restorāns ir ciet. Ja būsim virtuvē, tad katrs savā mājas virtuvē, gatavojot maltīti ģimenes locekļiem. Svarīgākais šajos svētkos ir atcerēties, ka ir jārod laiks, lai būtu kopā ar saviem tuvākajiem.

Senāk, kad biju jaunāks, strādāju visos svētkos, tikai vēlāk sapratu, ka nevēlos tā turpināt un nevēlos tādu likteni saviem kolēģiem. Ir jāatceras, ka ir jāatrod mirklis, kad apkārtējā dzīve mazliet apstājas un laiks rit tikai ģimenei. Ko nu katra ģimene izvēlas darīt, tas ir individuāli – vai nu visiem kopā cept piparkūkas, spēlēt galda spēles, vai darīt ko citu. Galvenais šajā svētku laikā būt kopā ar savējiem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
129

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
623
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
240

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
28
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi