Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Lauksaimniecībā jaunas šķirnes, metodes un tehnoloģijas

Sarmīte Feldmane
00:00
02.07.2024
174
Zirýi

Zirņu laukā. Drabešu pagasta zemnieks saimniecībā “Kalna Smīdes 1” izmantota sēkla, kas apstrādāta ar “ThermoSeed” metodi. Blakus sējums ar termiski neapstrādātu sēklu. Vai ir atšķirība, vērtē LLKC augkopības speciālisti, stāsta Jānis Sietiņsons. FOTO: Sarmīte Feldmane

Saimniekošana laukos attīstās, zinātnieki rada jaunas augstražīgas šķirnes, tiek izstrādātas jaunas tehnoloģijas, zemnieki apgūst un izmanto jaunas pieredzes.

Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) augkopības konsultanti no visas Latvijas apmeklēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centru, zemnieku saimniecības “Kliģeni” siltumnīcas Cēsīs, “Kalna Smīdes 1” Drabešu pagastā un “Eicēnus” Straupes pagastā.

“Reizi gadā braucam uz kādu novadu, apmeklējam saimniecības, lai redzētu, kā zemnieki saimnieko, kā ievieš jauno. Līdz ar zaļo kursu saimniekošanā ienāk jaunas prasības, konsultantiem ir svarīgi zināt, ko dara zinātnieki, kādas šķirnes top, kādas tehnoloģijas izmēģina,” stāsta LLKC Cēsu nodaļas augkopības konsultants Valters Dambe.

Priekuļu pētniecības centrā konsultanti uzzināja par aktuālākajiem pētījumu virzieniem AREI, kā arī svarīgākos aspektus pākš­augu ražas un proteīna ieguvē. Augkopības konsultanti apmeklēja kartupeļu atveseļošanas laboratoriju, kartupeļu selekcijas siltumnīcu un zirņu un lauka pupu izmēģinājumus. “Ir svarīgi zināt tendences, kuras risina zinātnieki, kāds būs piedāvājums kartupeļu audzētājiem. Pākšaugi, ieviešot zaļo kursu, kļūst par nozīmīgām kultūrām zaļināšanai, arī pārtikā kā proteīnaugi,” atgādina V.Dambe. Zirņus un pupas pārstrādā gan “Aloja Starkelsen”, gan “Latraps”.

Trešo gadu bioloģiskajā saimniecībā “Kalna Smīdes 1” sēklas sagatavošanai tiek izmēģināta jaunā “ThermoSeed”  metode. “Sēklas apstrādā ar tvaiku, nevis kodina ar ķīmiskām vielām. Šī metode izstrādāta Zviedrijā. Konstatēts, ka ar karsto tvaiku speciālā iekārtā ir iespējams iznīcināt sēņu un baktēriju slimību ierosinātājus, kukaiņus un nematodes graudaugu, dārzeņu un lopbarības augu sēklās,” stāsta “Kalna Smīdes 1” saimnieks Jānis Sietiņsons. Iepriekšējos gados pirms sējas ar tvaiku apstrādātas ziemas kviešu, vasaras auzu sēklas, bet šopavasar dzeltenie pārtikas zirņi Ingrid.

“Sēklu partijai, kuru plānots apstrādāt, vispirms analīzēs tiek pārbaudīts, vai ir kāds kaitīgs organisms, varbūt nemaz nav jāapstrādā,” skaidro zemnieks un zirņu laukā rāda, kur iesētie zirņi bijuši apstrādāti ar tvaiku, kur ne. Viņš uzsver, ka uzreiz nenotiek brīnumi, sējumā vizuāli atšķirību neredz. “Sēklaudzētājiem svarīgi, lai analīzēs redzams, ka, apstrādājot sēklas, var palielināt dīgtspēju līdz pat desmit procentiem. Ja sēklai tā ir nepietiekama, pēc apstrādes palielinās. Protams, ikvienam audzētājam būtiska ir ražība. Novācot ražu, atšķirība redzama,” stāsta J.Sietiņsons.

Vēl izmēģinājumi notiek “VAK”, kur ir konvencionālā saimniekošana, un Stendes pētniecības centrā. “Šī sēklas sagatavošanas metode ir ļoti progresīva, tā var veicināt iespēju iegūt lielāku ražu un lielākus ieņēmumus. Konvencionālajā saimniekošanā vēl būtu jāturpina izmēģinājumi un novērojumi, jo svarīgi ievērot videi draudzīgu saimniekošanu, kā arī cilvēku drošību, strādājot ar ķīmiskām kodnēm. Turklāt gan Skandināvijas, gan citu pasaules valstu prakse pierāda “ThermoSeed” sēklu apstrādes priekšrocības un plašo pielietojumu,” saka V.Dambe.

J.Sietiņsons uzsver, ka ne jau katrā zemnieku saimniecībā būs šāda sēklu apstrādes iekārta. “Šopavasar zirņu sēklas apstrāde uz hektāru izmaksāja 30 eiro. Tā ir ne tikai videi draudzīga tehnoloģija, svarīgi, ka sēkla tiek novērtēta, vai apstrāde tai vispār vajadzīga. Atkarībā mikroorganismu daudzuma nosaka, kādā temperatūrā, cik ilgi apstrāde jāveic,” skaidro J.Sietiņsons.

Cik ilgs laiks no izmēģinājumiem paies, līdz “ThermoSeed” metodi izmantos daudzi zemnieki, rādīs laiks. Zaļā kursa mērķi to noteikti pasteidzinās.

“Kliģenos” lauku konsultanti atzina, ka tik daudz puķu vienkopus redzēt neizdodas bieži. V Dambe vērtēja, ka kolēģi bija apjukuši no puķu daudzveidības, daudzi iepirkās un kā suvenīrus no Cēsīm aizveda puķes. Bioloģiskā saimniecība “Eicēni”, izmantojot citas metodes, arī audzē dārzeņus un puķes.

“Mums ir, ko citiem parādīt, lai uzzina jauno un gūst pieredzi,” gandarīts saka V.Dambe un piebilst, ka lauksaimniecība nav tikai graudu un kartupeļu audzēšana, zemnieki audzē arī daudzas citas kultūras, dārzeņus un puķes ieskaitot.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
18

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
44

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
126

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
46
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
137

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
360

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi