Ceturtdiena, 27. jūnijs
Vārda dienas: Malvīne, Malvis

Represijās piedzīvoto glabā atmiņas

Sarmīte Feldmane
00:00
16.06.2024
94
Rep2

Atmiņas nākamajām paaudzēm. Cēsniece Inta Sīmane Cēsu muzeja krājuma glabātājai Dacei Tabūnei rāda fotogrāfijas, kurā gan pati, gan mamma Mirdza Ozola redzamas Sibīrijā. FOTO: Sarmīte Feldmane

14.jūnijs – diena atmiņām, pārdomām par Latvijas mūsdienu vēsturi. Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena, kas atgādina par 1941.gada deportācijām.

No savas zemes svešumā tika izvesti 15 443 cilvēki. 15 procenti no visiem izsūtītajiem bija bērni vecumā līdz desmit gadiem. Deportēja ne vien latviešus, arī ebrejus, krievus, vāciešus, poļus. No katriem desmit izsūtītajiem    aptuveni četri gāja bojā ieslodzījuma vietās vai nometinājumā. Tā ir vēsture, kuru nedrīkst aizmirst, par to jārunā šodien, jāatceras nākotnē.

“Muzeja krājumā aizvien nonāk represēto atmiņas, dažādi priekšmeti no izsūtījuma. Ne katrs gatavs uzrakstīt atmiņas, jo katram savs stāsts, kurā daudz sāpju, zaudējumu, tādēļ negribas atgriezties pārdzīvotā notikumos. Bet sarunās represētie vienmēr uzsver, ka par notikušo jāzina šodienas paaudzēm un šī Latvijas vēstures lappuse jāsaglabā nākamajām paaudzēm,” saka Cēsu muzeja krājuma galvenā glabātāja Dace Tabūne un uzsver, ka muzeja krājumu izmanto jaunā paaudze pētījumos, arī dzimtas, lai izprastu, kas noticis ar vecvecākiem.

Pēdējā laikā muzeja krājums papildinājies ar liecībām par trim ģimenēm. “Tās muzejam uztic bērni, mazbērni. Gadījies, ka bēniņos atrod albumus, kuros ir fotogrāfijas no Sibīrijas, ir ģimenes, kuras gadu desmitus jau vairākās paaudzēs saglabājušas liecības no izsūtījuma un nodevušas muzejam,” stāsta D.Tabūne.

Inta Sīmane ir dzimusi Sibīrijā. Fotogrāfijas par mammu Mirdzu Ozolu izsūtījumā, viņas uzrakstītās atmiņas cēsniece nodevusi muzejam.     Intai mājās ir šujmašīna, kuras iegādei mammai naudu atsūtīja Intas tēvs Viktors. Ar šūšanu mamma varēja piepelnīties. “Aizvien    šujmašīna noder,” saka Inta.
Intas mammu kopā ar vecākiem izsūtīja no Kūduma pagasta “Keviņām”. Viņas vecvecāki uz mūžiem palika svešumā, Inta un mamma, viņas brālis atgriezās Latvijā.

“Kāpēc izsūtīja? Vecvecākiem bija liela, attīstīta saimniecība, tātad kulaki. Daudziem skauda. Mamma gribēja mācīties, bet nebija naudas, lai varētu sūtīt skolā. Mammas brālis bija aizsargs,” pastāsta Inta un uzsver, ka mamma par dzīvi izsūtījumā stāstījusi maz. Kad izlasījusi atmiņas, Inta daudz jautājusi.

“Esmu dzimusi 1951.gadā. Mazmeitai rādīju kartē, kur atrodas Turuhanska, kur esmu dzimusi, un viņa    uzreiz internetā parādīja, kā tā vieta tagad izskatās, tāpat Baklaņiku, Abakanu, par kuru atceros, ka tur bija liels zirgu stallis,” stāsta Inta, piebilstot, ka no    bērnības atmiņā Jeņiseja, līdz kuras krastam no mājas bija vien pārdesmit metru, un lielie akmeņi šķituši kā milzeņi. Reiz  bērni sakāpuši šaurā laivā un tikai brīnums paglāba, ka tā šūpojoties neapgāzās. “Uz skolu gabaliņš bija jāiet, gājām pāri upītei, tur bija ļoti liela māja ar suņiem sētā. Tur dzīvoja ķīniešu ģimene, tai ātri steidzāmies garām. Atceros, Jaungada svinībām mamma uzšuva man kleitu. Viņa gribēja, lai nodziedu kādu latviešu dziesmu, tad dziedāju “Aiz kalniņa dūmi kūp”, koncertā tā bija jāatkārto,” bērnības atmiņās kavējas Inta.

Visspilgtāk viņai atmiņā, kā ar mammu brauca pie viņas brāļa. Ernests bija izcietis desmit gadu sodu, jo bija aizsargs, bet Latvijā atgriezties nedrīkstēja. “Mamma un brālis no bērnības bija ļoti tuvi, viņa vēlējās būt ar viņu kopā. Mammai nebija dokumentu, lai droši varētu braukt uz    Početu pie Abakanas. Braucām pa tumsu, dažādām mašīnām, līdzi vedot visu, kas mums bija, gulējām dažādās vietās. 1956.gada septembrī mamma laimīgi satika brāli,” stāsta Inta.

Mammas brālis saslima, ārsts pateica, ka palīdzēt nevar, tāpēc tika nolemts braukt uz Latviju. “Mamma nedomāja par atgriešanos, bija jau nopirkta govs, pamazām sākuši iedzīvoties,” bilst Inta. 1958.gada Ziemassvētkos Inta pirmoreiz ieraudzīja Latviju.

“Janvārī sāku iet 3.klasē Cēsu 2.astoņgadīgajā skolā. Nezināju, ka esmu izsūtīto bērns, atceros, ka skolotāja klasei teica, ka esmu no Krievijas, lai nedara pāri,” pastāsta cēsniece.

Intas atmiņā mamma ir dzīvespriecīga, sabiedriska, jaunībā spēlējusi teātri, paticis ballēties. Dzīvesprieku viņa nezaudēja visu mūžu. “Atceros, kā 1988.gada 14.jūnijā gājām gājienā no Rožu laukuma līdz Gaujai. Mamma piedalījās visos atceres pasākumos. Tagad to daru es. Stāstu bērniem, mazbērniem par savu mammu, ko pati atceros no bērnības,” teic Inta un piebilst, ka mamma nodzīvoja garu mūžu, aizsaulē aizgāja 88 gados.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Senā Hanza vieno šodien

00:00
27.06.2024
35

Aizvadītās nedēļas nogalē Gdaņskā Polijā notika ikgadējās Hanzas dienas, kurās piedalījās abu Cēsu novada vēsturiskās Hanzas savienības pilsētu Cēsu un Straupes pārstāvji. Pavisam Hanzas dienā bija pārstāvētas 16 valstis. “Straupieši kā allaž bija kuplā pulkā. Bijām ap 50 – dejotāji un koris ar vienotu programmu. Mūsu kolektīvus Hanzas pilsētās jau gaida, zina, ka pārsteigsim,” stāsta […]

Rīgas iela joprojām krustugunīs

12:38
26.06.2024
50

Pēc pagājušajā nedēļā saņemtajiem papildu parakstiem uzņēmēju vēstulei, kurā prasīts atcelt aizliegumu Cēsīs no Piebalgas ielas iebraukt Rīgas ielā, Cēsu novada dome 20.jūnija sēdē pagarināja šī jautājuma skatīšanu par divām nedēļām. Bet pirms tam, nedēļas sākumā, pēc Rīgas ielas uzņēmēju aicinājuma domes deputāti un speciālisti tikās ar vēstules parakstītājiem. Uzņēmēji atzīst, ka sarežģītā iebraukšana Rīgas […]

Vai no Piebalgas ielas varēs iebraukt Rīgas ielā, lems vēl divas nedēļas

00:00
26.06.2024
302

Vai uzņēmēju un citu iedzīvotāju prasību atcelt aizliegumu Cēsīs no Piebalgas ielas iebraukt Rīgas ielā noraidīs vai atbalstīs, Cēsu novada dome vēl vērtēs un lems pēc divām nedēļām. Par to vakar, 20.jūnijā, domes sēdē nobalsoja 16 deputāti, pret bija viens – Hardijs Vents , kurš savu izvēli pamatoja ar to, ka divas nedēļas ir pārāk […]

Aizvadītajās dienās dažādi noziegumi un negadījumi

10:31
25.06.2024
57

Aizvadītajās dienās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 423 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 29 ceļu satiksmes negadījumi, kur vienā gadījumā viena cietusi persona. Ceļu satiksmes jomā pieņemts 397 administratīvā pārkāpuma lēmums, tajā skaitā 223 par ātruma pārsniegšanu, kā arī 11 gadījumos […]

Vidzemē ugunsdzēsējiem glābējiem 25 izsaukumi

10:28
25.06.2024
29

Aizvadītajās četrās diennaktīs, laika posmā no šī gada 21. jūnija plkst. 6.30 līdz 25. jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona pārvalde saņēma 25 izsaukumus – trīs uz ugunsgrēku dzēšanu, 14 uz glābšanas darbiem, kā arī vēl seši bija maldinājumi. Piektdien ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama Cēsu novada Kaives pagastā, kur cilvēkam mežā bija […]

Metodiskās dienas kā tradīcija

00:00
25.06.2024
65

Metodiskās dienas pirmsskolas pedagogiem Taurenē, Dzērbenes vispārizglītojošās un mūzikas pamatskolas pirmsskolā, ir tradīcija, kur pieredzi gūst arī citu bērnudārzu skolotāji. Taurenes pirmsskolā metodiskie pasākumi ir sava veida tradīcija. Pasākumā vienmēr ir arī dalībnieki no citām iestādēm. Pamatskolas direktora vietniece pirmsskolā Dace Potaša pastāsta, ka šīs dienas neizsludina un neaicina viesus, citas iestādes pašas interesējas, kad […]

Tautas balss

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
19
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
14
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Arī deputātu darbs jākontrolē

10:00
25.06.2024
23
Lasītājs K. raksta:

“Beidzot taču atlaista Rēzeknes dome! Līdz šim izskatījās tā, ka pašvaldībā var darīt visu, kas ienāk prātā, un neviens nevar iejaukties. Kaut vēlēta, arī vietējā vara ir jākontrolē. Ja paši vēlētāji to nespēj, tad taču jābūt kādai institūcijai, kas var pieņemt lēmumus, ja redzams, ka iets pavisam aplams ceļš,” viedokli izteica lasītājs K.

Īres cenas nesamaksājamas

10:00
25.06.2024
38
Lasītāja V. raksta:

“Kā lai Cēsīs izdzīvo vienkārša ģimene, kas nevar atļauties nopirkt sev mājokli, ja par īri mēnesī jāmaksā 300 eiro! Un vēl ir komunālie maksājumi. Kaut alga tūkstotis mēnesī, nodokļi taču nāk nost, kad samaksā par dzīvokli, kas paliek bērniem un pašiem pelnītājiem? Tad nav brīnums, ka cilvēki izvēlas atgriezties darbā un dzīvē ārzemēs. Būtu taču […]

Pilsēta skaistos ziedos

09:59
25.06.2024
24
Cēsniece raksta:

“Aizvien priecājos par Cēsu sakoptajiem parkiem un puķu dobēm. Tagad gan gandrīz visās pilsētās, pagastu centros ir skaisti apstādījumi, tomēr, manuprāt, pie mums tie ir visskaistākie. Sader ar pilsētas kopējo skatu. Un, staigājot pa Cēsīm, redzu, cik rūpīgi strādā dārznieces, katra vieta ir aprūpēta, arī krūmi apgriezti,” redzējumā dalījās cēsniece.

Sludinājumi