Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Barikādes. Atmiņās 1991.gada janvāris

Sarmīte Feldmane
00:00
24.01.2024
17
Barikad

Stalbes centrā pie simtgadīgā ozola visu dienu dega ugunskurs. Stalbēnieši piestāja, parunājās, vecāki ar bērniem nesteidzās, uguns liesmas sildīja un raisīja sarunas un atmiņas par to, kas notika pirms 33 gadiem.

Stalbes kultūras namā satikās raiskumieši, straupieši un stalbēnieši, gan tie, kuri bija uz barikādēm, gan viņu bērni un mazbērni. Atmiņas raisījās, cits citu papildināja, un atdzīvojās tā laika notikumi, sajūtas. Stalbēnietis Raimonds Bušs tolaik bija “CATA” šoferis. “Bijām pie Ministru kabineta. Dienas vidū pie mums pienāca ģenerāldirektors An­dris Putniņš un aicināja kādus piecus brīvprātīgos, kuri dotos uz Vecmīlgrāvja tiltu, lai mūsu automašīnām nomainītu riepas, kuras iepriekšējā dienā omonieši bija sašāvuši.    Ma­šīnas uz tilta bloķēja iebraukšanu pilsētā. Paņēmām instrumentus un ar Putniņa “Volgu”, kuru vadīja Harijs Rubenis, braucām. Tikām līdz tiltam, pa gabalu redzējām omoniešu tehniku, skrejošus karavīrus, kuri šaudījās ar trasējošām lodēm. Uz tilta dega pasažieru autobuss. Cilvēki bēga. Arī kāda smagā mašīna mēģināja aizbēgt no šāvējiem, taču viņi panāca. Tā mašīna palika smilšu kaudzes galā. Tikt līdz mūsu mašīnām nevarējām, atgriezāmies pie Minis­tru kabineta. Pēc kāda laika  ieradās Putniņš un pastāstīja, kas noticis uz tilta. Viņš un ministrijas pārstāvji devušies noskaidrot situāciju, ievainots bija ministra šoferis Roberts Mūrnieks. Viņš slimnīcā mira. Situācija bija saspringta. Pievakarē saņēmām ziņu, ka omonieši pārvietojas pa pilsētu. Mums mašīnu kravas kastēs bija smiltis, kuras varēja mest ienaidniekiem acīs, ugunsdzēšamie aparāti, dzelzs stieņi,” par 16. janvārī piedzīvoto atmiņās dalījās R.Bušs.

Raiskumietis Auseklis Ķibilds ciemojās pie brāļa Rīgā, kad izskanēja aicinājums pulcēties uz barikādēm. Bija jau ceļā uz autoostu, bet paņēma taksi un aizbrauca uz Zaķusalu. Tur pabija visu nedēļu. “Gaisotne bija uzmundrinoša, orķestri spēlēja, bet nekur jau nepazuda tas, kāpēc te esam. Vienu vakaru izmēģinājām, kā veidot cilvēku ķēdi, ja gadījumā nāks tanki. Sa­stājāmies ap televīzijas torni un sadevāmies rokās, ne katrs ar abiem blakus stāvošajiem, bet nākamajiem, lai neviens nevar atbrīvoties, bet visi turas kopā,” atmiņās kavējas A.Ķi­bilds.

Raiskumiete  Veneranda Driļevska atceras, kā skolotāji brauca uz barikādēm, kā sievietes smērēja maizītes līdzi došanai. “Kad redzējām, kas notika Viļņā, bija bailes un prātā izsūtīšanas uz Sibīriju. Dēls novembrī bija atnācis no padomju armijas un sācis strādāt    milicijā. Atnāca pavēste no kara komisariāta, ka jāierodas pilnā aprīkojumā. Tie bija grūti brīži. Neziņa un bailes,” pastāstīja V.Driļevska.

Straupietis Aleksandrs Čerņavskis kolhozā bija šoferis: “Uz Rīgu braucām regulāri, mainījāmies pa diennakti. Atceros, kā pie Ļeņina pieminekļa sastājāmies ielu malās un gaidījām    Interfrontes gājienu. Viņi nobijās, neatnāca.”    A.Čerņavskis atceras arī to, kā    zvejnieki veduši kūpinājumus, piestājuši Daugavmalā un dalījuši barikāžu dalībniekiem.

Raiskumietis Jānis Rukšāns tolaik dzīvoja Rīgas centrā un visu laiku bija starp barikāžu aizstāvjiem. “Pazīstamam māksliniekam sešstāvu ēkas mansardā bija darbnīca, tur uzturējās domubiedru grupa. Bija sanestas svaru bumbas, gludekļi, akmeņi, nepārtraukti uz plīts tika uzturēts verdošs ūdens. Ja kāds pa ielu nāktu, zinātu, ko darīt. Bija tāds fatāls noskaņojums, ne bailes,” atmiņās kavējas J.Rukšāns un atklāj, ka augusta puča dienās gan bija citādi, ticība, ka Latvija pastāvēs, bija vārga. Daudzi Tautas frontes dokumenti glabājās viņa Stalbes pagasta “Pulkās”, Jānis pagalmā tos sadedzināja, bija bail.

Raiskumiete Guna Rukšāne tolaik strādāja sieviešu kolektīvā patērētāju biedrībā, tur autobusi uz barikādēm netika organizēti. Viņa uz Rīgu aizbrauca ar Tautas frontes autobusu. “Tajā lielākoties bija sievietes.    Aizbraucu, paskatījos,  man kā sievietei tur nebija, ko darīt. Staigāju, daudzus satiku, gaisotni, protams, nevar aprakstīt,” atminas Guna.

Ivars Liepiņš    barikāžu laikā bija atbildīgs, lai Cēsu rajonā būtu nodrošināti sakari. “Dežurēju telefona centrālē Cēsīs. Bijām tie, kas nodrošināja Tautas frontes sakarus. Pat Tautas frontes vadītājs nezināja, kurš ir atbildīgs par īpaši ierīkoto telefonu,” atklāja I.Liepiņš.

Valters Dambe 1990.gadā sāka saimniekot Stalbes “Kalnmui­žā”. Pagastā pazīstamo vēl bija maz. Uz Rīgu braukt nebija iespēju, 25 slaucamas govis, trīs mazi bērni. “Biju Rīgā uz agronomu biedrības valdes sēdi.  Līdz autobusam uz Stalbi bija stundas piecas. Tās pavadīju Vecrīgā. Kaut ziema, tur bija silti, jo būtiskākais bija sauklis: “Kaut pastalās, bet brīvi!” Bijām  tik ļoti izslāpuši pēc brīvības, ka par materiālām vērtībām nedomājām. Gājām par brīvu Latviju, nebija svarīgi, cik slikta vai laba valdība, kādas problēmas,” pārdomās dalās V.Dambe. Viņš    tehnikumā    jauniešiem māca agronomijas pamatus. Šonedēļ jautājis, vai studenti zina, ar ko šī nedēļa īpaša. Četri grupā zināja, ka ir   Ba­rikāžu atcere, trim vecvecāki bijuši uz barikādēm. “Jaunieši jautāja, kāpēc bija jāiet, lai taču armija aizstāv, bet Latvijai nebija armijas. Viņi brīnījās – ziemā, aukstumā, ar plikām rokām, ko varētu izdarīt. Protams, neko, bet tie tūkstoši aizstāvēja Latviju, un mums ir sava valsts. Visiem    tolaik nebija ticības par savu valsti,” saka stalbēnietis un atklāj, ka nācies dzirdēt, ka viņš sēdēs pirmajā vagonā uz Sibīriju, jo fermā 25 slaucamas govis, jauna kūts.    Valters pasmaida, jo tagad tie sacītāji dzīvo un bauda brīvu Lat­viju. “Būtiskais, ka ticība savai valstij ir uzvarējusi. Par to jauniešiem jāstāsta,” uzsver stalbēnietis, bet J.Rukšāns atceras, kā pēc vairākiem gadiem viņu uzrunājis kāds vīrs, atgādinot, ka tieši žurnālists J.Rukšāns “Padomju Jaunatnē”    rakstam bija devis virsrakstu “Kaut pastalās, bet brīvā Lat­vijā”. Vīrs tā ņirdzīgi noprasījis: “Esi tas Rukšāns? Dabūji savu brīvu Latviju un pastalas!”

Tikšanās dalībnieki uzsvēra, ka jaunā paaudze nesaprot ne to laiku, ne ekonomisko un politisko situāciju. Tāpat kā neizprot, kas vispār ir barikādes, kāpēc tādas ceļ. Tiem, kuri piedzīvojuši Latvijas brīvībai izšķirīgo laiku, par to jāstāsta vairāk. Izskanēja arī ierosinājums, ka nevajadzētu barikāžu atceres pasākumus rīkot vienā dienā visā novadā. Tas varētu notikt nedēļas garumā, un katru dienu kādā vietā degtu ugunskuri, cilvēki atcerētos. Un ugunskuriem jādeg katrā pagastā.

Raiskuma parkā šodien (19.01.2024.) pusdienlaikā degs piemiņas ugunskurs, pie kura satiksies barikāžu dalībnieki. Citur novadā pasākumi būs rīt (20.01.2024.). Pils laukumā dienas garumā kursies Barikāžu atceres ugunskurs un būs apskatāma foto izstāde.    Vecpiebalgā arī degs ugunskurs, skanēs mūzika un būs silta tēja. Mārsnēnos pie tautas nama kursies Barikāžu atceres ugunskurs. Pie Zosēnu kultūras nama sildīšanās pie ugunskura un sarunas par notikumiem pirms 33 gadiem. Laukumā pie Jaunpiebalgas kultūras nama sildīs    atceres ugunskurs un izskanēs atmiņu stāsti. Līgatnes Amatu māja aicina uz sarunu pēcpusdienu “Barikāžu līdzdalībnieki”.  Dzērbenes Tautas namā izskanēs Barikāžu atcerei veltīts kamermūzikas koncerts, bet Zaubes kultūras namā būs Barikāžu laika atcerei veltīta balle.

 

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
25

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
29

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
57

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
37

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
151

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi