Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

No vietējiem produktiem

Druva
13:12
24.01.2012
23
5234

Kopā ar „Druvu” uz maltītes gatavošanu pedagoģi un Amatas novada apvienotās izglītības pārvaldes vadītāju Dinu Dombrovsku aicināja krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā. Šajā reizē galdā cēla vietējos kartupeļus un dārzeņus – burkānus, kāļus un seleriju. Gatavoja cūkgaļu. Bet saldajā ēdienā tika izmantoti vietējie āboli, ķirši un medus. „Latvieši ir lieli gaļēdāji, tur neko nepadarīsi. Jāatzīst, esmu putna gaļas pretiniece. Latvijā nav dabiski audzētu un barotu vistu. Tā cāļa gaļa, kuru pērkam veikalos, ir pilna ar hormoniem,” bilda šefpavāre un norādīja, ka vislabāk gaļu iegādāties no zemniekiem, tad būs zināms, kā dzīvnieks audzis un ar ko barots. Rosoties virtuvē un dodot pirmos norādījumus Dinai, pavāre stāstīja, ka tiks izmantota cūkgaļas fileja, cūkas vismīkstākā un ātrāk pagatavojamā gaļa. D. Dombrovska atrotīja piedurknes un ķērās pie darbs. „Man patīk gatavot. Ir ēdieni, kurus mājās gatavojam bieži. Iecienītākie ir itāļu virtuves ēdieni – spageti ar Boloņas mērci, lazanja un citi. Uzskatu, ka itāļi gatavo lieliski. Mūsu mājās gatavo arī zupas – frikadeļu, biešu un citas. Nereti top arī pavisam vienkārši, bet latviski ēdieni, piemēram, miežu putraimu biezputra,” sacīja D. Dombrovska. Šefpavāre norādīja, ka ir ātrais variants, kā pagatavot miežu putraimu vai grūbu biezputru. „No rīta grūbas vai putraimus aplej ar ūdeni. Vakarā uzvāra katliņā ūdeni, ieber grūbas un pagaida, kamēr uzsit pirmos burbuļus. Pēc tam atstāj katliņu uz pavisam mazas liesmiņas vai pat noslēdz to. Uzliek katliņam vāku, pārklāj ar dvielīti un pagaida, kamēr putraimi uzbriest. Un putra gatava,” pamācīja Anita Krasnā. Runājot par veselīgu pārtiku, arī D. Dombrovska sacīja, ka viņa reti gatavo vistas gaļu tā paša iemesla dēļ, kuru minēja pavāre. „Pagājušajā gadā ar skolēniem bioloģijas stundā runājām par veselīgu pārtiku. Viens skolēns atveda nokautu vistu, kas turēta lauku sētā, mēs to mājturības kabinetā vārījām. Bērniem pierādīju, ka mājas audzētas un veikalā pirktas vistas gaļa atšķiras tik ļoti, ka no tās gatavotais buljons, garša, smarža un pat gaļas krāsa atšķiras. Tas liek aizdomāties par to, ko ēdam.

Mūsu ģimenei liels pluss ir tas, ka pašiem ir dārzs, izaudzējam dārzeņus un garšaugus. Vasarā konservēju, zinu, kas viss ir tīrs un dabisks. Esam atteikušies no margarīna, lietojam tikai sviestu,” pastāstīja D. Dombrovska, uzsverot, ka cilvēki aizvien vairāk cenšas izvērtēt pārtikas kvalitāti un piedomā, lai ēdiens būtu veselīgs un uzturvielām bagāts. Dinas viedoklim piekrita arī šefpavāre, kura atzina, ka ziemā pirktie tomāti, gurķi, kas ievesti no ārzemēm, nav nekas labs.

Anita arī sacīja, ka cilvēki mainījuši ēšanas paradumus, lieto daudz pusfabrikātu un no ārzemēm ievestu pārtikas produktu. „Agrāk vecmāmiņa katram sautējumam klāt lika kāli, bet mūsdienās tas ir nepamatoti aizmirsts,” teica šefpavāre. Kamēr dārzeņi un gaļa cepās, šefpavāre deva norādījumus saldā ēdiena pagatavošanai. „Desertam izmantosim ābolus. Ja ābolu pārgriež un griezuma vieta kļūst tumša, tad skaidrs, ka tas ir vietējais ābolītis, jo ārzemju ābols nekad nepaliek tumšs. Saldajam var izmantot vasarā sasaldētās ogas vai jebkurus augļus. Mēs desertu gatavosim no svaigiem āboliem un saldētiem ķiršiem,” skaidroja šefpavāre. Virtuvē turpinājās rosība, drīz tika klāts pusdienu galds. Pēc maltītes gatavošanas D. Dombrovska vērtēja, ka ieguvusi daudz jauna. „Jāteic, ka no vienkāršiem pārtikas produktiem pagatavojām interesantu un gardu maltīti. Cūkgaļas fileja ar datelēm un plūmēm man bija kaut kas jauns. Neiedomātos, ka dateļu saldums, plūmju skābums un brendija rūgtenums, kas klāt gaļai, tik labi sader. Šo recepti noteikti izmantošu. Arī saldais ēdiens sanāca ļoti gards. Mans nākamais pirkums noteikti būs šādi mazi trauciņi, kuros var pagatavot saldo ēdienu,” bilda D. Dombrovska. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
139

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
632
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
246

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi