Ceturtdiena, 6. novembris
Vārda dienas: Linards, Leons, Leo, Leonards, Leonarda

No vietējiem produktiem

Druva
13:12
24.01.2012
23
5234

Kopā ar „Druvu” uz maltītes gatavošanu pedagoģi un Amatas novada apvienotās izglītības pārvaldes vadītāju Dinu Dombrovsku aicināja krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā. Šajā reizē galdā cēla vietējos kartupeļus un dārzeņus – burkānus, kāļus un seleriju. Gatavoja cūkgaļu. Bet saldajā ēdienā tika izmantoti vietējie āboli, ķirši un medus. „Latvieši ir lieli gaļēdāji, tur neko nepadarīsi. Jāatzīst, esmu putna gaļas pretiniece. Latvijā nav dabiski audzētu un barotu vistu. Tā cāļa gaļa, kuru pērkam veikalos, ir pilna ar hormoniem,” bilda šefpavāre un norādīja, ka vislabāk gaļu iegādāties no zemniekiem, tad būs zināms, kā dzīvnieks audzis un ar ko barots. Rosoties virtuvē un dodot pirmos norādījumus Dinai, pavāre stāstīja, ka tiks izmantota cūkgaļas fileja, cūkas vismīkstākā un ātrāk pagatavojamā gaļa. D. Dombrovska atrotīja piedurknes un ķērās pie darbs. „Man patīk gatavot. Ir ēdieni, kurus mājās gatavojam bieži. Iecienītākie ir itāļu virtuves ēdieni – spageti ar Boloņas mērci, lazanja un citi. Uzskatu, ka itāļi gatavo lieliski. Mūsu mājās gatavo arī zupas – frikadeļu, biešu un citas. Nereti top arī pavisam vienkārši, bet latviski ēdieni, piemēram, miežu putraimu biezputra,” sacīja D. Dombrovska. Šefpavāre norādīja, ka ir ātrais variants, kā pagatavot miežu putraimu vai grūbu biezputru. „No rīta grūbas vai putraimus aplej ar ūdeni. Vakarā uzvāra katliņā ūdeni, ieber grūbas un pagaida, kamēr uzsit pirmos burbuļus. Pēc tam atstāj katliņu uz pavisam mazas liesmiņas vai pat noslēdz to. Uzliek katliņam vāku, pārklāj ar dvielīti un pagaida, kamēr putraimi uzbriest. Un putra gatava,” pamācīja Anita Krasnā. Runājot par veselīgu pārtiku, arī D. Dombrovska sacīja, ka viņa reti gatavo vistas gaļu tā paša iemesla dēļ, kuru minēja pavāre. „Pagājušajā gadā ar skolēniem bioloģijas stundā runājām par veselīgu pārtiku. Viens skolēns atveda nokautu vistu, kas turēta lauku sētā, mēs to mājturības kabinetā vārījām. Bērniem pierādīju, ka mājas audzētas un veikalā pirktas vistas gaļa atšķiras tik ļoti, ka no tās gatavotais buljons, garša, smarža un pat gaļas krāsa atšķiras. Tas liek aizdomāties par to, ko ēdam.

Mūsu ģimenei liels pluss ir tas, ka pašiem ir dārzs, izaudzējam dārzeņus un garšaugus. Vasarā konservēju, zinu, kas viss ir tīrs un dabisks. Esam atteikušies no margarīna, lietojam tikai sviestu,” pastāstīja D. Dombrovska, uzsverot, ka cilvēki aizvien vairāk cenšas izvērtēt pārtikas kvalitāti un piedomā, lai ēdiens būtu veselīgs un uzturvielām bagāts. Dinas viedoklim piekrita arī šefpavāre, kura atzina, ka ziemā pirktie tomāti, gurķi, kas ievesti no ārzemēm, nav nekas labs.

Anita arī sacīja, ka cilvēki mainījuši ēšanas paradumus, lieto daudz pusfabrikātu un no ārzemēm ievestu pārtikas produktu. „Agrāk vecmāmiņa katram sautējumam klāt lika kāli, bet mūsdienās tas ir nepamatoti aizmirsts,” teica šefpavāre. Kamēr dārzeņi un gaļa cepās, šefpavāre deva norādījumus saldā ēdiena pagatavošanai. „Desertam izmantosim ābolus. Ja ābolu pārgriež un griezuma vieta kļūst tumša, tad skaidrs, ka tas ir vietējais ābolītis, jo ārzemju ābols nekad nepaliek tumšs. Saldajam var izmantot vasarā sasaldētās ogas vai jebkurus augļus. Mēs desertu gatavosim no svaigiem āboliem un saldētiem ķiršiem,” skaidroja šefpavāre. Virtuvē turpinājās rosība, drīz tika klāts pusdienu galds. Pēc maltītes gatavošanas D. Dombrovska vērtēja, ka ieguvusi daudz jauna. „Jāteic, ka no vienkāršiem pārtikas produktiem pagatavojām interesantu un gardu maltīti. Cūkgaļas fileja ar datelēm un plūmēm man bija kaut kas jauns. Neiedomātos, ka dateļu saldums, plūmju skābums un brendija rūgtenums, kas klāt gaļai, tik labi sader. Šo recepti noteikti izmantošu. Arī saldais ēdiens sanāca ļoti gards. Mans nākamais pirkums noteikti būs šādi mazi trauciņi, kuros var pagatavot saldo ēdienu,” bilda D. Dombrovska. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

No grāmatas uz kino ekrāna

06:25
06.11.2025
28

 Zane (Nuts) Riekstiņa dažu gadu laikā no diplomētas juristes veidola pārtapusi radošā personībā un nu jau izdevusi desmit grāmatas, turklāt tās piedāvājot ne tikai fiziski lasāmā, bet arī klausāmā formātā. Taču tagad viņas radošo rakstīšanas ceļu šķērsojuši arī kino darboņi, un nu jau aptuveni nedēļu televīzijas programmu sarakstā    “Go3” skatītāju baudījumam piedāvātas divas sērijas, […]

Jau desmit gadu apmeklē un vērtē kultūras pasākumus

06:09
04.11.2025
47

Jaunpiebalgas pagasta bibliotēkā regulāri tiekas domubiedru klubiņš “Teātra afiša”, lai dalītos iespaidos par kultūras pasākumiem. Oktobrī tikšanās reize aizritēja svētku noskaņās, atzīmējot kluba desmito jubileju. Bibliotēkas vadītāja un domubiedru pulcinātāja Baiba Logina “Druvai” pastāstīja, ka jubilejas reizē bija plānots doties kopīgi noskatīties kādu izrādi, tomēr ikdiena bija pārāk aizņemta un tas neizdevās. Pāris dienu pirms […]

Mācās noadīt savu sapņu džemperi

08:06
03.11.2025
109

Reizi mēnesī Auciemmuižā, Raiskuma pagastā, kopā sanāk dažādu paaudžu novadnieces, apsēžas ap galdu, pārspriež ikdienu un ada. “Citi dejo, citi dzied, citi ada,” saka Inga Kalniņa, uzsverot, ka kopā adīšanā ne mazāk svarīga ir kopā būšana. Auciemmuiža ir laba vieta, kur rīkot dažādas meistarklases, atzīst Cēsu novada  Pārgaujas apvienības pārvaldes Kultūras centra vadītāja Solveiga Lobuzova. […]

Savienošanās ar ezoterisko pasauli ir sava iekšējā spēka atgūšana

06:10
31.10.2025
89

Agnese Mārtiņkrista ikdienā darbojas ezoterikas jomā – viņa strādā arī ar regresijām jeb iepriekšējo dzīvju ceļojumiem. Ar viņu sarunājāmies par šī darba nozīmi, atklāsmēm un piedzīvoto. -Kur rit jūsu ikdiena? -Dzīvoju Jelgavā. Jāsaka gan, ka esmu gana daudz paceļojusi pa Latviju, bērnībā uzturējos Baus­kas pusē – Misā un Skaistkalnē. Vēlāk, no pusaudža gadiem, dzīvoju Jelgavā […]

Turpina tradicionālu amatu

06:44
27.10.2025
119

Kaspars Zvirbulis jau desmit gadus dzīvo Līgatnē. Pusaudža gados Rīgas puika brauca pie tēvoča un palīdzēja tāšu darbnīcā. “Jau 20 gados apzinājos, ka tāsiķa amats noderēs. Vismaz  vecumdienāsnoteikti,” stāsta Kaspars. Kaspars Rīgā strādāja celt­niecībā, sieva Madara absolvēja Mākslas akadēmiju. Bija jāizlemj, ko tālāk darīt. Tad arī nolēma pārcelties uz Līgatni un kopā ar Vizmu un […]

Maina gadsimtus un atklāj noslēpumus

06:40
26.10.2025
93

Kuram gan nepatīk atklāt noslēpumus. Īpaši jau tos, kas gadsimtiem glabājas zem zemes. Arheologiem ir tā iespēja rakt, izzināt un stāstīt vēsturi.  Jau desmit gadus SIA “Arheoloģiskā izpēte” veic izrakumus daudzviet Latvijā. Arī Cēsīs. Oskars Ušpelis ir arheologs, uzņēmuma vadītājs. Saruna, protams, par pagātni, šodienu un nākotni. -Zinot vēsturi, ikviena vecā pilsēta atrodas uz kapiem. […]

Tautas balss

Dzērvenes var saglabāt medū

08:19
04.11.2025
21
Lasītāja raksta:

“Nupat dzirdēju radio raidījumā, ka dzērvenes, aplietas ar medu, labi neglabājas. Taču tā gluži nav. Medū var saglabāt gan lielogu dzērvenes, gan purvā lasītās, par to esmu pārliecinājusies. Taču jāizvēlas cietas ogas, tās, kas vēl nav kļuvušas mīkstas. Un tad ogu pietiek līdz jaunajai ražai,” pastāstīja lasītāja, kas dzīvo Piebalgas pusē.

Laikam bez pabalsta neiztikt

08:19
03.11.2025
23
Līgatniete raksta:

“Radio pārraidē dzirdu, ka, lai varētu iztikt, cilvēkam mēnesī vajadzētu saņemt ap diviem tūkstošiem eiro. Bet mana pensija 490 eiro, kaut mūžā 32 gadus esmu cītīgi strādājusi. Kā lai izdzīvoju? Man ir 85 gadi, piepelnīties nevaru. Jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, vajadzīgas zāles,” sacīja līgatniete un piebilda, ka nekad nevienam nav neko lūgusi, bet laikam vajadzēs […]

Kā indeksēt lielākās, kā mazākās pensijas

08:18
03.11.2025
23
Cēsniece raksta:

“Tiekoties ar kaimiņieni, saruna iegriezās arī par pensiju indeksāciju. Man pensija maza, tas, ko saņēmu oktobrī vairāk, arī nav daudz. Savukārt kaimiņienei pensijā vairāk par tūkstoti eiro mēnesī. Viņa teica, ka tie 50, 60 eiro, kas klāt, neko daudz vairs neizsaka, labāk jau vairāk būtu indeksējuši mazās pensijas, lai labāk cilvēkiem, kuriem ienākumi zem iztikas […]

Meitene un meitene … dušā

09:15
28.10.2025
72
1
Māmiņa raksta:

“Runājot par Stambulas konvenciju, dzirdēts, ka vīrietis, kas sevi uzskatot par sievieti, drīkstēšot iet sieviešu dušā. Man gribas teikt, ka arī sieviešu, īpaši jau pusaudžu vecuma meiteņu, kopēja mazgāšanās nav nemaz tik vienkāršs jautājums. Pro­tams, ir nepieņemami, ja sievietei piespiež atrasties vienās mazgāšanās telpās ar vīrieti, bet dažai meitenei atrasties tajās kopā ar citām sava […]

Vai jaunietis zina, kā gatavot malku

09:38
27.10.2025
35
Lasītājs L. raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka novada Sociālais dienests rīkoja malkas talku, kam vajadzēja, arī pamācīja, kā to labāk sagatavot. Iedomājos, ka šādu darbiņu vajadzētu pamācīt arī jauniešiem. Tagad, protams, visur, arī lielākoties individuālās mājās ir centrālā apkure, izmanto granulas, gāzi. Taču nekad nevar zināt, kāda situācija var rasties, prasme sagatavot malku var noderēt katram. Un vai tā […]

Sludinājumi