Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Ziemas salātu gatavošanas laiks

Druva
12:21
26.09.2013
34
Ziemas Salaati 3

Šefpavāre Anita Krasnā norāda, ka šis ir īstais laiks salātu gatavošanai, domājot par ziemu. Tos var gatavot gan no dārzeņiem, gan augļiem un ogām.

„Dārzeņi ir latviešu virtuves stūrakmens, no tiem tiek gatavoti daudzi klasiski un gardi ēdieni. Šis ir kāpostu, burkānu, biešu, kāļu, rāceņu un citu sakņaugu laiks. Rudenī ieteicami dažādi dārzeņu sautējumi, zupas, grilēti dārzeņi un salāti. Latviešu virtuvei klasiskā dārzeņu sautējumā būs kartupeļi, zaļie zirnīši, burkāni, kāposti, pētersīļi un ķiploki, kas veidos bagātīgu garšas buķeti,” stāsta A. Krasnā un uzsver, ka šajā laikā skābē kāpostus, jo kā gan ziemā iztikt bez skābētu kāpostu zupas vai šķovētiem kāpostiem, kas lieliski garšo ar cepeti. Šefpavāre bilst, ka ieteicams ikdienā ēst vismaz piecu veidu dārzeņus, piemēram, pusi porcijas svaigu vai vārītu dārzeņu, porciju lapu dārzeņu, svaigu dārzeņu salātus vai pusglāzi svaigi spiestas sulas.

Ļoti labi ziemā noder rudenī iekonservētie zaļumi. „Kad dārzā palikuši pēdējie zaļumi – pētersīļi, dilles, baziliks-, to visu var sablenderēt un apliet ar eļļu. Tādu pilda burciņās, glabā ledusskapī, izmanto, gatavojot salātus vai kādus citus ēdienus,” padomu dod šefpavāre.

Kaut laiks kļuvis vēsāks, vēl joprojām tiek vākta ābolu raža, lasa dzērvenes, drīz vācami smiltsērkšķi. A.Krasnā šoreiz “Druvai” saka, ka šodien gatavos arī ābolu džemu, bet bilst, ka līdzīgus džemus var gatavot arī no dzērvenēm un brūklenēm.

„Es tās saucu par gardajām dzērvenēm. Uz kilogramu dzērveņu nepieciešama pusglāze ūdens, glāze cukura, šķipsna sāls un svaigi maltu piparu, četri melnie pipari, trīs krustnagliņas un puspaciņa želatīna. Dzērvenes nomazgājiet, ielieciet katlā, pievienojiet ūdeni un uzlieciet uz lēnas uguns. Kad ogas sāks plīst, samaisiet un samaziniet uguni, uzlieciet katlam vāku un gatavojiet 15-20 minūtes. Daļu ogu saspiediet tieši katlā ar stampiņu. Samaisiet ēdamkaroti cukura ar želatīnu un pievienojiet katlā ar mērci, samaisiet, ļaujiet maisījumam atkal uzvārīties. Pievienojiet atlikušo cukuru, sāli, piparus un krustnagliņas. No jauna uzvāriet, pagaršojiet un pievienojiet pēc garšas to, ko uzskatāt par nepieciešamu. Izlejiet karsto mērci sagatavotajās burkās, aizvākojiet, pagrieziet uz vāciņiem un ļaujiet atdzist,” receptē dalās šefpavāre. Viņa arī norāda, ka pēdējos gados populāri kļuvuši dažādi dārzeņu salāti, kurus sautē kopā ar gaļu, sēnēm, rīsiem un daudz ko citu. Viņa bilst, ka katrā mājā gatavo to, kas garšo. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
140

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
632
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
247

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi