Ceturtdiena, 13. novembris
Vārda dienas: Eižens, Jevgeņijs, Jevgeņija

Ziemas salātu gatavošanas laiks

Druva
12:21
26.09.2013
34
Ziemas Salaati 3

Šefpavāre Anita Krasnā norāda, ka šis ir īstais laiks salātu gatavošanai, domājot par ziemu. Tos var gatavot gan no dārzeņiem, gan augļiem un ogām.

„Dārzeņi ir latviešu virtuves stūrakmens, no tiem tiek gatavoti daudzi klasiski un gardi ēdieni. Šis ir kāpostu, burkānu, biešu, kāļu, rāceņu un citu sakņaugu laiks. Rudenī ieteicami dažādi dārzeņu sautējumi, zupas, grilēti dārzeņi un salāti. Latviešu virtuvei klasiskā dārzeņu sautējumā būs kartupeļi, zaļie zirnīši, burkāni, kāposti, pētersīļi un ķiploki, kas veidos bagātīgu garšas buķeti,” stāsta A. Krasnā un uzsver, ka šajā laikā skābē kāpostus, jo kā gan ziemā iztikt bez skābētu kāpostu zupas vai šķovētiem kāpostiem, kas lieliski garšo ar cepeti. Šefpavāre bilst, ka ieteicams ikdienā ēst vismaz piecu veidu dārzeņus, piemēram, pusi porcijas svaigu vai vārītu dārzeņu, porciju lapu dārzeņu, svaigu dārzeņu salātus vai pusglāzi svaigi spiestas sulas.

Ļoti labi ziemā noder rudenī iekonservētie zaļumi. „Kad dārzā palikuši pēdējie zaļumi – pētersīļi, dilles, baziliks-, to visu var sablenderēt un apliet ar eļļu. Tādu pilda burciņās, glabā ledusskapī, izmanto, gatavojot salātus vai kādus citus ēdienus,” padomu dod šefpavāre.

Kaut laiks kļuvis vēsāks, vēl joprojām tiek vākta ābolu raža, lasa dzērvenes, drīz vācami smiltsērkšķi. A.Krasnā šoreiz “Druvai” saka, ka šodien gatavos arī ābolu džemu, bet bilst, ka līdzīgus džemus var gatavot arī no dzērvenēm un brūklenēm.

„Es tās saucu par gardajām dzērvenēm. Uz kilogramu dzērveņu nepieciešama pusglāze ūdens, glāze cukura, šķipsna sāls un svaigi maltu piparu, četri melnie pipari, trīs krustnagliņas un puspaciņa želatīna. Dzērvenes nomazgājiet, ielieciet katlā, pievienojiet ūdeni un uzlieciet uz lēnas uguns. Kad ogas sāks plīst, samaisiet un samaziniet uguni, uzlieciet katlam vāku un gatavojiet 15-20 minūtes. Daļu ogu saspiediet tieši katlā ar stampiņu. Samaisiet ēdamkaroti cukura ar želatīnu un pievienojiet katlā ar mērci, samaisiet, ļaujiet maisījumam atkal uzvārīties. Pievienojiet atlikušo cukuru, sāli, piparus un krustnagliņas. No jauna uzvāriet, pagaršojiet un pievienojiet pēc garšas to, ko uzskatāt par nepieciešamu. Izlejiet karsto mērci sagatavotajās burkās, aizvākojiet, pagrieziet uz vāciņiem un ļaujiet atdzist,” receptē dalās šefpavāre. Viņa arī norāda, ka pēdējos gados populāri kļuvuši dažādi dārzeņu salāti, kurus sautē kopā ar gaļu, sēnēm, rīsiem un daudz ko citu. Viņa bilst, ka katrā mājā gatavo to, kas garšo. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Darbs ar jauniešiem – dzīves misija

06:21
10.11.2025
108

Ja sarunās iznāk pieminēt jauniešu centru “Apelsīns” Liepā, cilvēki visbiežāk ir informēti, ka tas ir pirmais un ilglaicīgākais jauniešu centrs Cēsu novadā. Oktobrī “Apelsīns” nosvinēja jauniešiem svarīgu dzimšanas dienu – 18. jubileju. Nu jau astoņus no tiem centru pretī pilngadībai veda Maija Ozoliņa. Par godu nozīmīgajai jubilejai Maija piekrita “Druvai” pastāstīt par savu darbu. -Kad […]

No grāmatas uz kino ekrāna

06:25
06.11.2025
96

 Zane (Nuts) Riekstiņa dažu gadu laikā no diplomētas juristes veidola pārtapusi radošā personībā un nu jau izdevusi desmit grāmatas, turklāt tās piedāvājot ne tikai fiziski lasāmā, bet arī klausāmā formātā. Taču tagad viņas radošo rakstīšanas ceļu šķērsojuši arī kino darboņi, un nu jau aptuveni nedēļu televīzijas programmu sarakstā    “Go3” skatītāju baudījumam piedāvātas divas sērijas, […]

Jau desmit gadu apmeklē un vērtē kultūras pasākumus

06:09
04.11.2025
56

Jaunpiebalgas pagasta bibliotēkā regulāri tiekas domubiedru klubiņš “Teātra afiša”, lai dalītos iespaidos par kultūras pasākumiem. Oktobrī tikšanās reize aizritēja svētku noskaņās, atzīmējot kluba desmito jubileju. Bibliotēkas vadītāja un domubiedru pulcinātāja Baiba Logina “Druvai” pastāstīja, ka jubilejas reizē bija plānots doties kopīgi noskatīties kādu izrādi, tomēr ikdiena bija pārāk aizņemta un tas neizdevās. Pāris dienu pirms […]

Mācās noadīt savu sapņu džemperi

08:06
03.11.2025
115

Reizi mēnesī Auciemmuižā, Raiskuma pagastā, kopā sanāk dažādu paaudžu novadnieces, apsēžas ap galdu, pārspriež ikdienu un ada. “Citi dejo, citi dzied, citi ada,” saka Inga Kalniņa, uzsverot, ka kopā adīšanā ne mazāk svarīga ir kopā būšana. Auciemmuiža ir laba vieta, kur rīkot dažādas meistarklases, atzīst Cēsu novada  Pārgaujas apvienības pārvaldes Kultūras centra vadītāja Solveiga Lobuzova. […]

Savienošanās ar ezoterisko pasauli ir sava iekšējā spēka atgūšana

06:10
31.10.2025
94

Agnese Mārtiņkrista ikdienā darbojas ezoterikas jomā – viņa strādā arī ar regresijām jeb iepriekšējo dzīvju ceļojumiem. Ar viņu sarunājāmies par šī darba nozīmi, atklāsmēm un piedzīvoto. -Kur rit jūsu ikdiena? -Dzīvoju Jelgavā. Jāsaka gan, ka esmu gana daudz paceļojusi pa Latviju, bērnībā uzturējos Baus­kas pusē – Misā un Skaistkalnē. Vēlāk, no pusaudža gadiem, dzīvoju Jelgavā […]

Turpina tradicionālu amatu

06:44
27.10.2025
123

Kaspars Zvirbulis jau desmit gadus dzīvo Līgatnē. Pusaudža gados Rīgas puika brauca pie tēvoča un palīdzēja tāšu darbnīcā. “Jau 20 gados apzinājos, ka tāsiķa amats noderēs. Vismaz  vecumdienāsnoteikti,” stāsta Kaspars. Kaspars Rīgā strādāja celt­niecībā, sieva Madara absolvēja Mākslas akadēmiju. Bija jāizlemj, ko tālāk darīt. Tad arī nolēma pārcelties uz Līgatni un kopā ar Vizmu un […]

Tautas balss

Medijam ir spēks

09:27
12.11.2025
15
Lasītājs raksta:

“Pērn un šī gada sākumā zvanīju “Druvai” par to, cik sliktā stāvoklī ir Liepas dzelz­ceļa pārbrauktuve. Šovasar beidzot to salaboja. Domāju, savs nopelns tajā ir arī avīzei. Paldies!” pauda lasītājs.

Lācis mūsdienās

09:23
12.11.2025
15
Seniors raksta:

“Klausos, kā speciālisti televīzijas radījumā saka, ka lāči ienākuši Latvijā un mums ar tiem turpmāk jāsadzīvo. Protams, lāči senāk dzīvojuši Latvijas teritorijā, bet tie pamazām izmedīti, jo bijuši bīstami ganāmpulkiem un arī cilvēkiem. Tagad cenšamies atjaunot plēsīgo dzīvnieku populāciju, bet, šķiet, neaizdomājamies, ka saimnieciskā darbība un cilvēku dzīves­veids simts gados pilnībā mainījies. Vide atšķiras no […]

Soliņu trūkums kā gadu desmitu tradīcija

08:20
10.11.2025
32
Cēsniece raksta:

“Gadiem runā, ka Cēsīs ir pārāk maz soliņu, bet pašvaldība izliekas nedzirdam. Man diezgan bieži ir jāiet uz klīniku, esmu krietnos gados, bet eju kājām, jo nav pārāk tālu. Tomēr atsēsties pa laikam vajag. Ejot pa Glūdas ielu, līdz Lenču ielai nav neviena soliņa. Pie jauniešu centra autobusu pieturas ir metāla sēdekļi, bet tie tomēr […]

Kas aizstāvēs stirnu?

08:19
09.11.2025
23
Lasītāja raksta:

“Aizvien nerimst satraukums par Bauskas novadā nošautajiem suņiem. Protams, jāizpēta, vai situācija tiešām bija tāda, ka dzīvnieki jālikvidē. Tomēr jocīgi, ka neviens nerunā par saplosīto stirnu, kas bija redzama fotogrāfijās. Vai šo dzīvnieku aizsardzība nerūp nevienam?” pārdomās dalījās lasītāja.

Nav jāpārmet, bet jāpalīdz

08:16
09.11.2025
27
Iedzīvotāja raksta:

“Izlasīju “Druvā” par sirmgalvi, kura Taurenē baro ap trīsdesmit kaķu. Uzskatu, ka nedrīkst kundzei to pārmest un teikt, ka tagad viņai pašai ar visiem dzīvniekiem jātiek galā. Saprotams taču, ja pie tevis atnāk bezpalīdzīgs dzīvnieks, tu viņu pabarosi. Es arī esmu sastapusies ar līdzīgām situācijām. Ik pa laikam man pieklīdis kāds kaķis, domājams, no kaimiņu […]

Sludinājumi