Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Ķirbju ēdieni pārsteidz ar garšu

Druva
11:18
04.11.2014
13
Maltite Kirbji

Oktobra nogalē par ķirbjiem iedomājas teju vai katrā ģimenē. Bērniem prātā tikai Helovīns, bet vecākiem iespēja izdomāt, ko ar izgrebto lielogas mīkstumu izdarīt, lai nebūtu jāizmet. Šoreiz pie ķirbju ēdienu gatavošanas ķērās pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle, kuram gan ikdienas darbs ir dažādos restorānos, bet

ne Latvijā. Šobrīd Dzintars bauda atvaļinājumu Cēsīs un bija gatavs padalīties ar savām receptēm.

Pavārs smaidot teic, lai arī ķirbis lielākoties aug ne visai jaukā vietā, tomēr tas ir veselīgs un neizsīkstošs veselības avots. Dzintars norāda, ka vispareizāk uzturā ir lietot tos produktus, kas ir ir nogatavojušies tieši tajā laikā.

„Patiesībā jau rudens ir bagātākais, jo ir ražas novākšana.

Arī ķirbjiem jau jābūt sen novāktiem un sarindotiem kādās siltākās telpās,” saka pavārs, bilstot, ka no ķirbjiem pagatavojami daudzi garšīgi ēdieni, sākot no zupām, otrajiem ēdieniem līdz desertam un gardām sulām.

„Šodien gatavosim trīs ķirbju ēdienus. Tas nebūs sarežģīti, bet iegūsim garšīgu ēdienu,

piemērotu arī Helovīna dienas vakariņām. Ķirbis, līdzīgi kā gurķis, satur ļoti daudz ūdens, tāpēc to iesaka arī dažādās diētās, par tām gan šodien nedomāsim,” smaidot saka Dzintars un sāk darboties ar ķirbi, ko dēvē arī par pasaulē lielāko ogu.

Pavārs uzsver – ja vien pieejams ķirbis, no tā vajag spiest sulu. Lielās ogas sula ir viena no vērtīgākajām dārzeņu sulām. Tajā ir visas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam, savukārt ķirbi dzeltenu iekrāso karotīns, kas ir ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai.

Dzintars Zīle norāda, ka ķirbis var būt garšīgs dažādos ēdienos un

lieki turēties pie stereotipa, ka ķirbju ēdieni ir negaršīgi.

„Varbūt kādam šķiet, ka arī ķirbju kūka izklausās pēc kaut kā nelāga, tomēr tas tā nav. Ja kūku plāno pasniegt kādam, kam ķirbji negaršo,

var pat nepieminēt ķirbjus, kas ir kūkas sastāvdaļa, jo, ēdot šo kūku, grūti pateikt, ka tā ir ķirbju kūka. Drīzāk pēc maltītes var zobgalīgi pajautāt, no kā tad kūka gatavota. Lielākā daļa arī manu viesu ir ļoti izbrīnīti, ka kaut kas tik dievīgi labs var būt no ķirbja. Šī ir īsta rudens, ziemas kūka – aromātiska, sulīga un nedaudz garšīgi trekna,” teic pavārs. Dz. Zīle atgādina, ka virtuvē vajag uzdrošināties un arī eksperimentēt.

„Katram ir produkti, ko ēd biežāk. To var droši sacīt arī par cūkgaļu, bet es ieteiktu nebaidīties no liellopa vai jēra gaļas, kuras arī vērts nobaudīt,” saka pavārs un uzsver, ka nevajag

vadīties pēc teiciena, ka katram jau kaut kas negaršo, jo jebkuru produktu iespējams pagatavot garšīgi.

Dievīgā ķirbju kūka Nepieciešams: 480 g miltaina, rupji sarīvēta ķirbja, 4 olas 340 g cukura 100 g tumšbrūnā cukura 300 ml augu eļļas, tikai ne rapšu 2 tējk. vaniļas cukura 2 citroni, miziņa norīvēta 360 g kviešu miltu 1 ½ tējk. cepamā pulvera 1 tējk. sodas 1 ½ tējk. malta kanēļa ¼ tējk. malta ingvera ½ tējk. sāls 160 g rozīņu 50 ml ruma vai brendija 125 g pekanriekstu vai valriekstu, apgrauzdētu, sakapātu Produkti krēmam: 400 g krēmsiera (Philadelphia) 1 citrons, miziņa norīvēta saldējums Pagatavošana:

Rozīnes uz 15 minūtēm ieber traukā mērcēties. Uzkarsē cepeškrāsni, 180 grādu karstu.

Ar cepampapīru izklāj 23 cm apaļo tortes veidni. Nelielā bļodā samaisa miltus ar visām garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri.

Lielā bļodā ar putojamo slotiņu sakuļ olas, cukuru, vaniļas cukuru, eļļu un citrona miziņu. Pie slapjā maisījuma liek miltu maisījumu, pieber ķirbi, rozīnes un riekstus. Visu samaisa, līdz ir daudzmaz viendabīga masa.

Masu lej kūkas veidnē un cep aptuveni vienu stundu un 20 minūtes vai līdz mirklim, kad kūkā iedurts koka kociņš ārā nāk tīrs un tam nekas nav pielipis. Kūku vismaz 30 minūtes atdzesē formā un tad izņem.

Krēma pagatavošana

Krēmsieram pievieno sarīvētu citrona miziņu. Smērē uz kūkas biezā kārtā. Var arī dekorēt ar riekstiem vai citrona miziņām. Kūku pasniedz ar siltajiem dzērieniem – tēju vai kafiju.

Kūku var pasniegt ar saldējumu un aplejot ar vaniļas vai šokolādes mērci.

Īpašā rudens krēmzupa Nepieciešams: ½ ķirbis viens ķiploks 4 rozmarīna kāti muskatrieksts sāls, pipari olīveļļa meža sēnes 150 gr Parmazan siera sīpols buljona kubiņš (ja iepriekš nevāra īstu buljonu) Pagatavošana:

Paņem ķirbja pusi, izņem neēdamo mīkstumu, ar nazi nedaudz sagraiza ķirbja ēdamo mīksto daļu, tajā ieliek ķiploku un rozmarīna kātus. Ielej nedaudz eļļas, ieber sāli, piparus un liek cepeškrāsnī. Cep jeb , kā saka Dzintars Zīle, rostē 180 grādu temperatūrā vismaz pusstundu. Pēc tam ķirbi izņem no cepeškrāsns, no tā rozmarīnu un ķiplokus, jo tie savu smaržu un garšu lielajai ogai atdevuši.

Uzkarsētā pannā ielej nedaudz eļļas, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, apcep. Pierīvē muskatriekstu, arī ķiploku, kas būs apcepies ķirbī. Pierīvē

Parmazan sieru un liek klāt arī

cepeškrāsnī apcepto ķirbja mīkstumu. Visu nedaudz pasautē. Pielej klāt apmēram 700 ml buljona. Tiklīdz masa izsutusi, ņem nost no uguns un sablenderē viendabīgā biezzupā.

Pasniedzot šādu zupu, vispirms zupas šķīvja viducī ieliek apceptas sēnes – gailenes, baravikas, tad uzmanīgi ar kausiņu šķīvī ielej biezzupu un dekorē ar plānām Parmazan siera šķēlītēm. Zupu var pasniegt ar ciabatas maizīti.

Risoto ar svaigu bieti un ķirbjiem Nepieciešams: risoto rīsi ķirbis svaiga biete sīpols buljons Pagatavošana:

Katrs risoto gatavo pēc saviem ieskatiem, un šefpavāri parasti izvēlas sarežģītāko ceļu. Taču Dzintars Zīle uzsver, ka rīsus var pasniegt kopā ar sīpolu, ķirbju un biešu kubiciņiem, pagatavojot patiešām garšīgu ēdienu.

Katliņā ielej nedaudz eļļas, ieber un nedaudz apcep sīpolus. Tad pamazām

liek klāt risoto rīsus, maisa un

ik pa laikam pielej nedaudz buljona. Ja buljons katliņā pazūd, pielej atkal nedaudz, tā turpina, līdz risoto rīsi ir ne cieti, ne pārvārīti.

Kad rīsi gatavi, pievieno iepriekš cepeškrāsnī apceptus ķirbja kubiciņus un novārītas bietes gabaliņus. Visu masu samaisa kopā. Šādu risoto pasniedz ar jēra gaļas cepeti. Ļoti lieliskas garšu nianses. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi