Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Ātri un ērti, bet ne pārāk ieteicami

Jānis Gabrāns
11:01
25.01.2017
51

Svarīga loma ēdiena gatavošanā ir garšvielām. Vieniem virtuvē tām atvēlēti veseli plaukti, cits iztiek ar vienu – universālo garšvielu. Tās veikalos pieejamas plašā klāstā, taču, ja cilvēkiem paprasa nosaukt kādu, pārsvarā izskan divas – “Vegeta” vai “Anniņa”. Jāteic, ka uztura speciālisti par universālajām garšvielām neizsakās pārāk labi, taču pavāre Vineta Žamoidika, kura piekrita būt par šīs rubrikas konsultanti, norāda, ka visu nevar mērīt ar vienu mērauklu: “Universālās garšvielas ir ērtākais risinājums, kas nesarežģī dzīvi. Protams, ja gribas pagatavot ēdienu ar izteiktu, piemēram, timiāna garšu vai kadiķogu aromātu, universālās garšviela nederēs. Tad jāstrādā ar garšvielām, ar kurām ieplānots dominēt ēdienā. Taču, ja vajag piedot vienkāršu garšu, universālās garšvielas, manuprāt, ir labs un ērts risinājums.

Kā mīnuss jāmin liels sāls procents dažās universālajās garšvielās. Dažkārt mēdz pat teikt, ka tā ir dārga sāls, taču ir atšķirības. Ir universālo garšvielu maisījumi, kuros nav sāls, taču pretī ir arī garšvielas, kurās ir ne tikai daudz sāls, bet arī citas vielas, kas nav tās labākās. Dažkārt šīs garšvielas cilvēkiem pat rada tādu kā atkarību, ka viņi ber klāt visur, vajag vai nevajag.”

Universālā garšviela domāta ātriem, steidzīgiem cilvēkiem, tiem, kuri pārāk neiedziļinās savā ēdienkartē. Tā lieti noderēs, dodoties pārgājienā, ceļojumā, kur neņemsi līdzi garšvielu saišķus un paciņas.

Jāievēro kāds nosacījums, proti, veikalā, pirms likšanas iepirkuma grozā, vajadzētu atvēlēt neilgu laiku un iepazīties ar sastāvu, lai izvēlētos piemērotāko, iespējams, bez sāls, garšas pastiprinātājiem un citām ne pārāk vēlamām piedevām. Jo piedāvājums plašs, maisījumos ir dažādi kaltēti dārzeņi: ķiploks, burkāns, selerija.

“Jāsaprot arī tas, ka, bagātīgi lietojot kādu universālo garšvielu, visi ēdieni arī garšos vienādi. Uzkaisīsi vienu un to pašu uz zivs un gaļas, abi produkti rezultātā garšos samērā līdzīgi. Iespējams, garšviela nomāks paša produkta dabīgo garšu. Ja gribas, lai ēdiens garšotu īpašāk, jāizvēlas konkrēta garšviela, ar ko paredzēts garšu bagātināt, darīt niansētāku,” saka V. Žamoidika.

Mums jāmācās novērtēt produkta garšu, nevis nomākt to ar garšvielām. Cilvēki dažādi, kāds priecājas par īsto gaļas garšu, cits saka, ka ēdiens ne pēc kā negaršo, ja nav pamatīgi klāt pipari un sāls. Ir taču ēdināšanas iestādēs redzēts, ka ēdājs, apsēžoties pie galda, pat nepagaršo ēdienu, bet uzreiz pieber sāli, piparus, tikai tad ķeras pie mielasta.

Vēl daži vārdi par kādu arī ikdienā bieži lietojamu “garšvielu” – buljona kubiņiem, kas arī tagad pieejami plašā spektrā – gaļas, dārzeņu, sēņu. Uztura speciālisti ir kategoriski pret tiem, jo tajos pilns ar garšas pastiprinātājiem un daudz ko citu, kas mūsu organismam nav nepieciešams.

Arī V. Žamoidika ikdienā tos neiesaka lietot, tas var kalpot tikai kā glābšanas līdzeklis kādā SOS gadījumā: “Saprotu, lai pagatavotu buljonu, nepieciešams zināms laiks, bet mums tā vienmēr pietrūkst. Ja cilvēks plāno savu ēdienkarti un zina, ka tuvākajās dienās vārīs zupu, var iepriekšējā vakarā pagatavot buljonu, atdzesēt, ielikt ledusskapī un lietot, kad vajadzēs. Taču mums tas ritms tik steidzīgs, ka par vakariņām domājam, tikai nonākot veikalā, un tad dažkārt nopērkam zilus brīnumus.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
144

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
641
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
250

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi