Pirmdiena, 20. janvāris
Vārda dienas: Oļģerts, Orests, Aļģirds, Aļģis

Ātri un ērti, bet ne pārāk ieteicami

Jānis Gabrāns
11:01
25.01.2017
38

Svarīga loma ēdiena gatavošanā ir garšvielām. Vieniem virtuvē tām atvēlēti veseli plaukti, cits iztiek ar vienu – universālo garšvielu. Tās veikalos pieejamas plašā klāstā, taču, ja cilvēkiem paprasa nosaukt kādu, pārsvarā izskan divas – “Vegeta” vai “Anniņa”. Jāteic, ka uztura speciālisti par universālajām garšvielām neizsakās pārāk labi, taču pavāre Vineta Žamoidika, kura piekrita būt par šīs rubrikas konsultanti, norāda, ka visu nevar mērīt ar vienu mērauklu: “Universālās garšvielas ir ērtākais risinājums, kas nesarežģī dzīvi. Protams, ja gribas pagatavot ēdienu ar izteiktu, piemēram, timiāna garšu vai kadiķogu aromātu, universālās garšviela nederēs. Tad jāstrādā ar garšvielām, ar kurām ieplānots dominēt ēdienā. Taču, ja vajag piedot vienkāršu garšu, universālās garšvielas, manuprāt, ir labs un ērts risinājums.

Kā mīnuss jāmin liels sāls procents dažās universālajās garšvielās. Dažkārt mēdz pat teikt, ka tā ir dārga sāls, taču ir atšķirības. Ir universālo garšvielu maisījumi, kuros nav sāls, taču pretī ir arī garšvielas, kurās ir ne tikai daudz sāls, bet arī citas vielas, kas nav tās labākās. Dažkārt šīs garšvielas cilvēkiem pat rada tādu kā atkarību, ka viņi ber klāt visur, vajag vai nevajag.”

Universālā garšviela domāta ātriem, steidzīgiem cilvēkiem, tiem, kuri pārāk neiedziļinās savā ēdienkartē. Tā lieti noderēs, dodoties pārgājienā, ceļojumā, kur neņemsi līdzi garšvielu saišķus un paciņas.

Jāievēro kāds nosacījums, proti, veikalā, pirms likšanas iepirkuma grozā, vajadzētu atvēlēt neilgu laiku un iepazīties ar sastāvu, lai izvēlētos piemērotāko, iespējams, bez sāls, garšas pastiprinātājiem un citām ne pārāk vēlamām piedevām. Jo piedāvājums plašs, maisījumos ir dažādi kaltēti dārzeņi: ķiploks, burkāns, selerija.

“Jāsaprot arī tas, ka, bagātīgi lietojot kādu universālo garšvielu, visi ēdieni arī garšos vienādi. Uzkaisīsi vienu un to pašu uz zivs un gaļas, abi produkti rezultātā garšos samērā līdzīgi. Iespējams, garšviela nomāks paša produkta dabīgo garšu. Ja gribas, lai ēdiens garšotu īpašāk, jāizvēlas konkrēta garšviela, ar ko paredzēts garšu bagātināt, darīt niansētāku,” saka V. Žamoidika.

Mums jāmācās novērtēt produkta garšu, nevis nomākt to ar garšvielām. Cilvēki dažādi, kāds priecājas par īsto gaļas garšu, cits saka, ka ēdiens ne pēc kā negaršo, ja nav pamatīgi klāt pipari un sāls. Ir taču ēdināšanas iestādēs redzēts, ka ēdājs, apsēžoties pie galda, pat nepagaršo ēdienu, bet uzreiz pieber sāli, piparus, tikai tad ķeras pie mielasta.

Vēl daži vārdi par kādu arī ikdienā bieži lietojamu “garšvielu” – buljona kubiņiem, kas arī tagad pieejami plašā spektrā – gaļas, dārzeņu, sēņu. Uztura speciālisti ir kategoriski pret tiem, jo tajos pilns ar garšas pastiprinātājiem un daudz ko citu, kas mūsu organismam nav nepieciešams.

Arī V. Žamoidika ikdienā tos neiesaka lietot, tas var kalpot tikai kā glābšanas līdzeklis kādā SOS gadījumā: “Saprotu, lai pagatavotu buljonu, nepieciešams zināms laiks, bet mums tā vienmēr pietrūkst. Ja cilvēks plāno savu ēdienkarti un zina, ka tuvākajās dienās vārīs zupu, var iepriekšējā vakarā pagatavot buljonu, atdzesēt, ielikt ledusskapī un lietot, kad vajadzēs. Taču mums tas ritms tik steidzīgs, ka par vakariņām domājam, tikai nonākot veikalā, un tad dažkārt nopērkam zilus brīnumus.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Par tehnoloģijām, politiku un cilvēkiem

07:06
20.01.2025
9

Latvijas Universitātes profesore, politoloģe Žaneta Ozoliņa par karu, politiku un nākotni sarunā ar Salliju Benfeldi. -Ģeopolitiskā situācija ir nemierīga, pat nestabila no Ukrainas līdz Gruzijai. Vai tie ir atsevišķi konflikti, ko izraisījušas dažādas intereses un pretrunas, vai arī ir saistīti konflikti? -Ja paskatāmies ilgākā laika posmā, tad par to, ko sauc par tektoniskām pārmaiņām globālajos […]

Par karu, pamieru un varžu kori

08:55
18.01.2025
25

Vēsturnieks, publicists, rakstnieks un Putina režīma pretinieks Dmitrijs Savvins par savu grāmatu un situāciju pasaulē intervijā Sallijai Benfeldei. Saruna ar Dmitriju notiek Cēsīs nākamajā dienā pēc viņa grāmatas atvēršanas un tikšanās Pasaules latviešu mākslas centrā (PLMC) ar lasītājiem. Pasākums notika latviešu valodā. Vakarā pēc tikšanās Dmitrijs ierakstīja sociālajos tīklos: “Šodien mana jaunā romāna prezentācija Cēsīs, […]

Psihiatrija mazāk sataustāma, bet sabiedrībai ļoti vajadzīga

06:46
15.01.2025
42

Garīgās veselības jautājumi sabiedrībā aizvien aktualizējas, tāpēc aizvien būtiskāk ir nodrošināt ārstu psihiatru pieejamību. Līdz ar paaudžu nomaiņu kādu laiku šo speciālistu pieejamība Cēsu klīnikā bija mazinājusies, bet kopš decembra nogales klīnikas Garīgās veselības centra komandai pievienojies vēl viens sertificēts, pieredzējis psihiatrs – daktere Juta Jaudzema. Ārsta grādu Juta Jaudze­ma ieguva 2011. gadā, absolvējot Rīgas […]

Kā zobārstniecības procedūras var uzlabot jūsu smaidu?

10:59
14.01.2025
50

Smaids ir viena no mūsu spēcīgākajām vizītkartēm, kas atstāj paliekošu iespaidu gan uz citiem, gan uz mums pašiem. Zobu estētika un veselība būtiski ietekmē mūsu pārliecību un labsajūtu, tādēļ rūpes par zobiem ir ne tikai higiēniska, bet arī estētiska prioritāte. Dažādas zobārstniecības procedūras mūsdienās piedāvā iespējas uzlabot smaida izskatu un saglabāt zobus veselus. Mūsdienu zobārstniecība […]

Lejas palīdzējušas kāpt augstāk

07:20
12.01.2025
660

Cēsnieks Jānis Pilābers vada uzņēmumu “Duck Woodworks”, nodrošinot darbu 21 cilvēkam. Uzņēmums eksportē bērnu mēbeles un attīstošās rotaļlietas uz 20 valstīm, bet produkciju lieto 78 valstīs. Jānis desmit gadus ir laimīgi kopā ar savu mīļoto sievieti Sandru, ar kuru ir precējies septiņus gadus, un audzina divus dēlus – trīsgadīgu un piecgadīgu. Tomēr ne vienmēr ir […]

Zemessardzes veterāna jubilejas pārdomas

16:05
10.01.2025
45

Ziemassvētkos, Zemessardzes 27.kājnieku bataljona veterāns un viens no zemessardzes dibinātājiem Vidzemē, cēsnieks Andrejs Nestro svinēja 90 gadu jubileju. Jaunībā viņš Rīgas Elektro­me­hāniskajā tehnikumā apguva automātiku un telemehāniku, ilgus gadus strādāja uzņēmumā “Med­te­hnika”, taču, Latvijai atgūstot neatkarību, bez šaubīšanās iesaistījās Zemessardzes izveidē. “Jau pašā 90. gadu sākumā trijatā – Jēkabs Blaus, Mārtiņš Berķis un es – […]

Tautas balss

Kāpēc jāmaksā par receptes apkalpošanu

19:06
19.01.2025
12
Cēsniece raksta:

“Tagad, ja jāpērk vairākas recepšu zāles, nākas piemaksāt daudz. Turklāt maksā ne tikai medikamentu pircējs, bet piemaksā arī valsts. Un tā taču arī ir sabiedrības, iedzīvotāju samaksātā nauda, tikai aptiekās nonāk caur nodokļiem. Saka, būšot lētākas zāles, bet pagaidām to nevar just. Tad kāpēc medikamentu tirgotāji saņem piemaksu par katru recepti 1,5 eiro?” neizpratni pauda […]

Kur meklēt taksometru

19:06
19.01.2025
28
Seniore raksta:

“Iebraucu Cēsīs ar sabiedrisko transportu, tālāk bija jānokļūst uz Bērzaines pusi, kur gatavojos ciemoties. Iegāju vecajā universālveikalā, lai nopirktu vajadzīgo ciemakukulim, jāteic tur gan to neatradu. Taču šoreiz runa ne par to. Man bija līdzi nesamais, tāpēc gribēju līdz Bērzainei braukt ar taksometru. Agrāk taksometru stāvvieta bija netālu no autoostas, tagad tās vairs nav. Tā […]

Atļautais ātrums nav jāpārsniedz

19:05
19.01.2025
12
2
Lasītājs N. raksta:

“Nepiekrītu otrdienas “Dru­vas” numurā izteiktajam viedoklim, ka smagajiem kravas auto nevajadzēja atļauto braukšanas ātrumu palielināt līdz 90 km/h, bet atstāt iepriekšējo – 80 km/h. Domāju, tieši tagad atļautais ātrums ļauj nodrošināt vienmērīgu satiksmes plūsmu. Ja kravas mašīna brauc ar 90 kilometriem stundā, tā nevienam nebūtu jāapdzen, jo arī citiem transporta līdzekļiem uz divvirzienu ceļiem nav […]

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
71
1
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
27
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Sludinājumi