Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Detektīvi pa Indriķa Hronikas pēdām

Līga Eglīte
00:00
22.02.2017
8
Ziemas Pargajiens Atputa 1

Vēstures detektīvs Latvijā ir samērā jauns, toties intriģējošs žanrs. Līdz šim vairāk izmantots dokumentālajā kino, bet nu jau pāris gadu arī tūrismā.

Kaimiņi lietuvieši šo jomu attīstījuši vēl tālāk, viņiem ir televīzijas raidījums, meklējot valsts vēsturisko notikumu pēdas tuvos un tālos kaimiņos, arī Latvijā. Aizvadītajā gadā bija sižets par senās Lietuvas karapulku gaitām mūsu pusē no Krimuldas un Turaidas līdz pat Cēsīm. Stāstnieka lomā bija vēstures entuziasts Andris Geidāns, kurš gan vasarā, gan ziemā aicina līdzi pieredzes ekspedīcijās pa Indriķa Hronikā pieminētajām takām “Vēsturisko Imeru meklējot”.

Pa senajiem ceļiem

Vēstures interesenti, kurus nebiedē nakšņošana mežā un lielu attālumu veikšana pa bezceļiem, kopā ar Andri var iziet kādu no hronikā aprakstītajām epizodēm jeb maršrutiem. Divu dienu ceļojumam vēsturē grūtības pakāpe vidēja, distances garums aptuveni 35 kilometri. Dalībnieki var pārliecināties, kā jutās senie kareivji, kāds bija ieroču un nastu svars, ko ēda un kur nakšņoja, kādas sarunas noritēja pie ugunskura.

Pārsteidzoši, ka senās ceļu vietas nojaušamas arī mūsdienās, dabā izsekojamas, jo reljefs nepieļauj citu izvēli. Andris izpētījis, ka tur, kur Strīķupe ietek Gaujā, situācija ir līdzīga aprakstītajai hronikā: “Ir grava, zemes mēle, un ceļš met līkumu. Indriķis raksta, ka cīņa ar igauņiem notiek šaurā vietā, iespējams, gravā. Kad ar pieredzes ekspedīciju nonākam tur, atšķiram hroniku un lasām, eksperimentējam ar savām sajūtām un vērojumiem. Hronikā minēti divi ceļi – gar Gauju līdz Vaidavas – Strīķupes ietekai uz Imeru, otrs – gar baznīcu, netālu no Imeras. Neatbildēts jautājums: kas tā par vietu? Vai tie ir mūsdienu Lenči? Kādas baznīcas šeit bija 13.gadsimta vidū?”

Andris stāsta, ka hronikā pieminētie notikumi nav vēsturiska fikcija: “Indriķis raksta par piedzīvojumu kāri, izdzīvošanas izmisumu, māju tuvumu un neizbēgamu bojāeju. Tolaik karadarbības jeb sirojumu princips bija tāds: atnākam, ātri, ātri sagrābjam un atgriežamies, kamēr vietējie nav savākušies un sākuši  pretoties.  Pārestība pret pārestību.”

Izstaigājis Raiskuma mežus un gravas, Gaujas un Strīķupes krastus, Andris Geidāns piedāvā savu versiju Imeras kaujas vietai. Akadēmiskais pieņēmums – Imera ir Jumaras upe netālu no Valmieras, Andra versijā ir citi ūdeņi – mūsdienu Vaidava jeb Strīķupe. Viņš uzskata, ka mazā Jumaras upīte ir saglabājusi lielā Imeras novada vārdu. Savukārt Strīķupe, kura varēja kādreiz saukties par Imeru, simtiem gadu tecējuma laikā piedzīvojusi divus nosaukumus: Vaidava un tagadējo vārdu, kas saistīts ar Voltera Štrika dzimtas īpašumiem.

Andris stāsta, ka Indriķis hronikā aprakstījis divas Imeras kaujas  – 1210. un 1223.gadā -, kas bija nozīmīgas Igaunijas Krusta karu vēsturē. Igauņiem šī sakāve maksāja brīvību, jo vācu ordenis turpmākajos četros gados paveica to, ko nebija varējis kopš 1210.gada. Latvijas vēsturē šie notikumi nav tik zīmīgi, bet reģiona nozīmē 1223.gada kauja ir līdzvērtīga Saules kaujai.

Vēsturiskās ceļasomas saturs

Mūsdienu tūrista un piedzīvojumu meklētāja ekipējums ir samērā viegls, bet tolaik… Andris Geidāns izpētījis, ka vienkāršam līvu vai letu (latgaļu) kareivim minimālais kaujas aprīkojums svēra piecus līdz septiņus kilogramus, ja bija bruņu krekls un bruņu cepure, tad vēl klāt apmēram desmit kilogrami. Katrs nesa tradicionālāko ieroci un neaizvietojamu darbarīku cirvi,  kā arī tuvcīņas ieroci  šķēpu, dažs arī īsu vai garu zobenu, bet gandrīz katrs – vienu vai vairākus metamos šķēpus. Ordeņa bruņinieki 13. gadsimta sākumā bija kā kara mašīnas, metālā aizsargāti no galvas līdz kājām: bruņu krekls un kapuce, kājsargi un cimdi kopumā varēja svērt līdz divdesmit kilogramiem.

Vēstures detektīva dalībniekiem ir iespēja uzģērbt kareivja ekipējumu, pamēģināt, izbaudīt sajūtas, taču nav ar tādu smagumu jānoiet viss maršruts. Andris Geidāns precizē: “Visa ceļa garumā cenšamies atbildēt uz jautājumiem: Kā? Cik ātri? Uzvelkot bruņas, ir iespēja pārliecināties, kādā tempā ar tādu ekipējumu varēja kustēties. Kāda sajūta ir pēc trim kilometriem? Un vai būtu gatavs vēl pēc septiņiem kilometriem tūlīt doties kaujā?”

13.gadsimta ēdienkarte

Ko lika katlā Indriķa Hronikas laikabiedri? Andris stāsta: “Karagājienos neņēma līdzi daudz pārtikas, jo sirojumā plānoja ēst salaupīto: gaļu, nokaujot aizdzītos lopus; atkarībā no sezonas – dārzeņus, putras un maizi. Mūsu pārgājienos gatavojam visu vietējo – cepam zirņu miltu plāceņus, vārām jaunlopa gaļas virumu ar rāceņiem, sīpoliem un burkāniem, ēdam Raiskuma maizi. Ko tolaik dzēra? Ja gadījās iesirot sētā, kur bija darīts alus, tad, protams, alu, bet visbiežāk – avotu vai upes ūdeni. Imeras pārgājienos dzeram zāļu tēju.”

Ceļam gatavi!

Bet nu par ceļojuma norisi jeb, detektīva vārdiem, veidu, kā pievest cilvēku pie vēstures. Pirmajā dienā gājiens ir vieglāks, pakāpeniski pieradinot grupu karavīru ritmam, bagātinot uztveri ar vēsturisku informāciju, apmeklējot arheoloģiskos pieminekļus. Vakarā dalībniekiem ir brīva izvēle – nakšņot teltīs vai sērst pie ugunskura ar stāstiem, kā to darīja karavīri. Pasākuma “sāls” ir vakara diskusijas, kurā piedalās īpašie viesi. Šosezon Andris sola tikšanos ar topošo arheologu Uģi Urtānu un koklētāju Ievu Kalniņu.

Nākamajā rītā jāceļas agri, ar saullēktu, tieši tā kā tolaik. Brokastīs putra un tēja. Ap pulksten astoņiem grupa dodas uz Vaidavas pilskalnu. Reljefs kļūst sarežģītāks, nav viegli ejamu ceļu, maršruts virzīts caur mežu pa dzīvnieku takām, dabiskā, neskartā vidē. Pārgājiens finišē pie Rubenes baznīcas. Lai gan tā 13.gadsimtā bija citur, netālu, vieta izvēlēta simboliski, jo Rubeni uzskata par Indriķa draudzi.

Detektīva gandarījums un lokālpatriotisms

Kad raksts jau bija gatavs, Andris Geidāns atsūtīja būtisku papildinājumu: “Varbūt man ir paveicies vai arī pārgājienā atvērušās dalībniekiem īpašās maņas, bet visās divu dienu ekspedīcijās cilvēki bijuši ļoti atsaucīgi un ieinteresēti. Iesākumā kāds varbūt ir ieradies uz pārgājienu, taču drīz vien iesaistās vēstures norisēs, pieņem spēles noteikumus. Nav gadījies neviens, kurš pārgājiena laikā būtu centies ielīst atpakaļ 21.gadsimtā, lietojot mobilo tālruni. Mežs un vide pārņem, pārkonstruē personību.

Pārgājiena dalībniekam nav jāuztraucas par dzeramo ūdeni, pārtiku. Protams, to visu varētu nedarīt, lai ciemiņi ēd savas sviestmaizes, arī no zupas vārīšanas varētu atteikties. Mūsu mērķis ir nevis izmīdīt mežus ar jaunām takām, neko vietā nedodot, bet gan izmantot šo kopīgo resursu un palīdzēt izdzīvot vietējiem. Katra saimniece, kuras labākais sniegums nonāk mūsu viesu vēderā, katrs pavadonis, kurš ar savām prasmēm un izpalīdzību nodrošina viesu labsajūtu, aiznes mājās savu artavu, lai paliktu un dzīvotu dzimtajā novadā. Jums noteikti taisnība, ja apgalvosiet, ka visā šajā uzskaitījumā dominē raiskumiešu intereses, bet, ja mēs visi esam tik sparīgi tautiešu mājup saucēji un patrioti, tad varbūt sāksim ar to, ka sniegsim iespēju neaizbraukt.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vīriešu peldbikses – 2024.gada vasaras tendences

18:06
03.07.2024
6

2024.gada vasara vīriešiem, kas bieži atpūšas pludmalē, piedāvā plašu peldbikšu izvēli – ikvienai gaumei un augumam. Šogad svarīgākais ir funkcionalitāte, ērtums un stilīgs izskats. Lūk, daži no galvenajiem trendiem, kas dominēs pludmalēs un baseinos šajā sezonā. Klasiskās peldbikses Klasiskās vīriešu peldbikses ir teju vai mūžīgs variants, kas nekad neiziet no modes. 2024. gadā tās piedzīvo […]

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
70

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
666

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
275

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi