Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Aldis, Alfons, Aldris

Tik zināma, tai pašā laikā – nezināma

Jānis Gabrāns
23:00
22.08.2017
150
Straumes Dzirnavas2 1

Tā par kafiju saka Kaspars Lapsa, kurš jau gandrīz gadu vecpilsētā vada kafijas veikaliņu “Melnais gulbis” un arī pats arvien vairāk sāk iepazīt kafiju, tās garšas nianses, šķirņu un reģionu atšķirības. “Pats nemitīgi mācos un saprotu, ka tas ir nebeidzams process. Sākumā satraucos par savām nelielajām zināšanām kafijas jomā, bet tad mani nomierināja kāda kafijas pazinēja, kurš ar to darbojas jau padsmit gadu, teiktais, ka arī viņš joprojām mācoties. Tātad mācīšanās nekad nebeidzas, un prieks redzēt rezultātus. Ir patīkami saņemt no kafijas cienītājiem pozitīvas atsauksmes, kas rāda, ka esmu uz pareizā ceļa,” saka K. Lapsa.

Pie Kaspara pēc padoma vērsos, jo bija vēlme uzzināt ko vairāk par pareizu kafijas samalšanu. Bija laiks, kad cilvēki pārsvarā pirka maltu kafiju, taču arvien vairāk pieaug kafijas pupiņu popularitāte, jo kafija, kas pagatavota no svaigi maltām pupiņām, ir daudz aromātiskāka un gardāka. Lai kafiju samaltu, vajadzīgas īpašas dzirnaviņas. Veikalos nopērkamas cenu līmenī no pāris desmitiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro, kas domātas profesionāļiem. Pieļauju, ka joprojām daudziem mājās ir “Straumes” ražotās dzirnaviņas, kas bija rūpnīcas pazīstamākais un pieprasītākais produkts. Stāsts par šīm kafijas dzirnaviņām ir interesants, tāpēc neliels ieskats vēsturē.

Kad rūpnīcas vadība, iespējams, sekojot norādēm “no augšas”, nolēma ieviest ražošanā kafijas dzirnaviņas, inženieriem sākotnēji netika dots uzdevums radīt tās no nulles. Tika izmantota Padomju Savienībā ierastā shēma ideju nokopēt no Rietumu paraugiem. Portālā laikmetazimes.lv, kur lasāms plašs materiāls par rūpnīcu “Straume”, teikts, ka paraugam izvēlējās vācu firmas “Braun” modeli, ko izjauca pa detaļām un atzina par tehnoloģiski neveiksmīgu. Dzirnaviņas bija pārāk smagas, tās nevarēja noturēt rokās, tāpēc Rīgā nolēma radīt savu kafijas dzirnaviņu modeli. Slavenās dzirnaviņas “Straume” radīja rūpnīcas inženieris, izcilais džeza muzikants Leonīds Nid­baļskis. Viņa dzirnaviņas gan tehnoloģiski, gan dizaina ziņā izrādījās tik veiksmīgas, ka tika sākts to eksports uz visām sociālistiskajām valstīm un vairākām Rie­tumu zemēm, kur tās pirka labāk nekā “Braun” ražojumu. Uz ārzemēm aizgāja lielākā daļa “Strau­mes” kafijas dzirnaviņu, tāpēc padomijā tās bija īsts deficīts.

“Straumes” kafijas dzirnaviņas bija vienkāršas, lietošanā drošas un faktiski nekad nebojājās – elektromotora iziešana no ierindas tika uzskatīta par ārkārtas gadījumu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pieprasījums pēc kafijas dzirnaviņām saruka, jo veikalos plašā izvēlē parādījās samalta kafija. Tagad kafijas dzirnaviņas nāk modē, un dažā mājā no plaukta tiek nocelts arī “Straumes” ražojums. K. Lapsa norāda, ka kafijas pagatavošanā nozīme ir daudzām niansēm, arī tam, cik smalki kafiju samaļ. Dārgākiem modeļiem ir iespēja to regulēt, “Straumes” dzirnaviņās tas jāskatās “uz aci”. Bet, kā norādījis kāds “Straumes” dzirnaviņu lietotājs, pie tā var ātri piešauties, un, kamēr dzirnaviņas kalpo, negribas tās mest prom. Ja atceramies teikto, ka tās “faktiski nekad nebojājas”, skaidrs, ka jālieto būs vēl ilgi.

Arī Kaspars norāda, ka rūpnīcas “Straume” ražotās ir ļoti izturīgas dzirnaviņas, lai gan smalki kafijas pazinēji sakot, ka šīs dzirnaviņas kafiju nesamaļ, bet sasit.

Jautāts, ko nosaka kafijas malums, K. Lapsa skaidro: “Ja kafijas pupiņas samaļ pārāk rupji, ūdens ātri iztecēs cauri un kafija būs pliekanāka, nebūs vajadzīgā “biezuma”. Ja pupiņas būs ļoti smalki samaltas, ūdens cauri tecēs pārāk lēni, kafijā var palikt neliels rūgtums. Tāpēc ir labi, ja ir dzirnaviņas ar regulēšanas iespējām, jo dažādiem pagatavošanas veidiem vajag arī atšķirīgu malumu. Gatavojot kafiju automātā, vajag smalkāku, ja taisa aplietu – nedaudz rupjāku. Par aplieto kafiju ir dažādi stāsti, un viens no padomiem, ko saka kafijas pazinēji, ka neesot ieteicams aplieto kafiju atstāt uz biezumiem. Vai nu gatavot to pres­kannā un tūlīt saliet pa krūzēm, vai apliet vienā krūzē un tad pārliet citā. Lai gan cilvēki taču dzer, arī pats to ilgi darīju un to sliktumu nesajutu. Bet šāda kafija ir padomju laika gatavošanas piemērs, jo, piemēram, itāļi nesaprot, kā tā var gatavot kafiju.”

Kaspars atzīst, ka kafijas pasaule ir ļoti plaša un maz pazīstama. Šobrīd viņš pats cenšoties urbties zinībās, iepazīstot, izgaršojot, lasot, meklējot. Tiek uzklausīti arī “Kafijas akadēmijas” speciālisti, bet svarīgi esot meklēt arī pašam.

“Jāņem vērā, ka dažkārt šiem speciālistiem ir savs redzējums un viena patiesība, bet kafijas pasaule ir tik plaša, ka nevar būt viens pareizais uzskats. Tāpēc cenšos dzērienu izprast un izzināt pats. Agrāk visas kafijas garšoja pēc kafijas, tagad sāku izjust nianses, atšķirības. Kafijas garšā svarīgs viss – kad grauzdēta, kā grauzdēta, kā samalta, kā pagatavota un tamlīdzīgi. Eksperimen­tēju, mācos un arī katram mājās gatavotājam iesaku paeksperimentēt ar dažādām pupiņām, maluma rupjumu, gatavošanas veidiem, līdz izdodas atrast savējo. Bet arī tad nevajag apstāties, jo, kā jau teikts, šī ir tik plaša pasaule, ka vai katru dienu paveras jaunas durvis, nāk jaunas atziņas,” saka Kaspars Lapsa.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
19

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
314

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
45
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi