Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Tik zināma, tai pašā laikā – nezināma

Jānis Gabrāns
23:00
22.08.2017
80
Straumes Dzirnavas2 1

Tā par kafiju saka Kaspars Lapsa, kurš jau gandrīz gadu vecpilsētā vada kafijas veikaliņu “Melnais gulbis” un arī pats arvien vairāk sāk iepazīt kafiju, tās garšas nianses, šķirņu un reģionu atšķirības. “Pats nemitīgi mācos un saprotu, ka tas ir nebeidzams process. Sākumā satraucos par savām nelielajām zināšanām kafijas jomā, bet tad mani nomierināja kāda kafijas pazinēja, kurš ar to darbojas jau padsmit gadu, teiktais, ka arī viņš joprojām mācoties. Tātad mācīšanās nekad nebeidzas, un prieks redzēt rezultātus. Ir patīkami saņemt no kafijas cienītājiem pozitīvas atsauksmes, kas rāda, ka esmu uz pareizā ceļa,” saka K. Lapsa.

Pie Kaspara pēc padoma vērsos, jo bija vēlme uzzināt ko vairāk par pareizu kafijas samalšanu. Bija laiks, kad cilvēki pārsvarā pirka maltu kafiju, taču arvien vairāk pieaug kafijas pupiņu popularitāte, jo kafija, kas pagatavota no svaigi maltām pupiņām, ir daudz aromātiskāka un gardāka. Lai kafiju samaltu, vajadzīgas īpašas dzirnaviņas. Veikalos nopērkamas cenu līmenī no pāris desmitiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro, kas domātas profesionāļiem. Pieļauju, ka joprojām daudziem mājās ir “Straumes” ražotās dzirnaviņas, kas bija rūpnīcas pazīstamākais un pieprasītākais produkts. Stāsts par šīm kafijas dzirnaviņām ir interesants, tāpēc neliels ieskats vēsturē.

Kad rūpnīcas vadība, iespējams, sekojot norādēm “no augšas”, nolēma ieviest ražošanā kafijas dzirnaviņas, inženieriem sākotnēji netika dots uzdevums radīt tās no nulles. Tika izmantota Padomju Savienībā ierastā shēma ideju nokopēt no Rietumu paraugiem. Portālā laikmetazimes.lv, kur lasāms plašs materiāls par rūpnīcu “Straume”, teikts, ka paraugam izvēlējās vācu firmas “Braun” modeli, ko izjauca pa detaļām un atzina par tehnoloģiski neveiksmīgu. Dzirnaviņas bija pārāk smagas, tās nevarēja noturēt rokās, tāpēc Rīgā nolēma radīt savu kafijas dzirnaviņu modeli. Slavenās dzirnaviņas “Straume” radīja rūpnīcas inženieris, izcilais džeza muzikants Leonīds Nid­baļskis. Viņa dzirnaviņas gan tehnoloģiski, gan dizaina ziņā izrādījās tik veiksmīgas, ka tika sākts to eksports uz visām sociālistiskajām valstīm un vairākām Rie­tumu zemēm, kur tās pirka labāk nekā “Braun” ražojumu. Uz ārzemēm aizgāja lielākā daļa “Strau­mes” kafijas dzirnaviņu, tāpēc padomijā tās bija īsts deficīts.

“Straumes” kafijas dzirnaviņas bija vienkāršas, lietošanā drošas un faktiski nekad nebojājās – elektromotora iziešana no ierindas tika uzskatīta par ārkārtas gadījumu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pieprasījums pēc kafijas dzirnaviņām saruka, jo veikalos plašā izvēlē parādījās samalta kafija. Tagad kafijas dzirnaviņas nāk modē, un dažā mājā no plaukta tiek nocelts arī “Straumes” ražojums. K. Lapsa norāda, ka kafijas pagatavošanā nozīme ir daudzām niansēm, arī tam, cik smalki kafiju samaļ. Dārgākiem modeļiem ir iespēja to regulēt, “Straumes” dzirnaviņās tas jāskatās “uz aci”. Bet, kā norādījis kāds “Straumes” dzirnaviņu lietotājs, pie tā var ātri piešauties, un, kamēr dzirnaviņas kalpo, negribas tās mest prom. Ja atceramies teikto, ka tās “faktiski nekad nebojājas”, skaidrs, ka jālieto būs vēl ilgi.

Arī Kaspars norāda, ka rūpnīcas “Straume” ražotās ir ļoti izturīgas dzirnaviņas, lai gan smalki kafijas pazinēji sakot, ka šīs dzirnaviņas kafiju nesamaļ, bet sasit.

Jautāts, ko nosaka kafijas malums, K. Lapsa skaidro: “Ja kafijas pupiņas samaļ pārāk rupji, ūdens ātri iztecēs cauri un kafija būs pliekanāka, nebūs vajadzīgā “biezuma”. Ja pupiņas būs ļoti smalki samaltas, ūdens cauri tecēs pārāk lēni, kafijā var palikt neliels rūgtums. Tāpēc ir labi, ja ir dzirnaviņas ar regulēšanas iespējām, jo dažādiem pagatavošanas veidiem vajag arī atšķirīgu malumu. Gatavojot kafiju automātā, vajag smalkāku, ja taisa aplietu – nedaudz rupjāku. Par aplieto kafiju ir dažādi stāsti, un viens no padomiem, ko saka kafijas pazinēji, ka neesot ieteicams aplieto kafiju atstāt uz biezumiem. Vai nu gatavot to pres­kannā un tūlīt saliet pa krūzēm, vai apliet vienā krūzē un tad pārliet citā. Lai gan cilvēki taču dzer, arī pats to ilgi darīju un to sliktumu nesajutu. Bet šāda kafija ir padomju laika gatavošanas piemērs, jo, piemēram, itāļi nesaprot, kā tā var gatavot kafiju.”

Kaspars atzīst, ka kafijas pasaule ir ļoti plaša un maz pazīstama. Šobrīd viņš pats cenšoties urbties zinībās, iepazīstot, izgaršojot, lasot, meklējot. Tiek uzklausīti arī “Kafijas akadēmijas” speciālisti, bet svarīgi esot meklēt arī pašam.

“Jāņem vērā, ka dažkārt šiem speciālistiem ir savs redzējums un viena patiesība, bet kafijas pasaule ir tik plaša, ka nevar būt viens pareizais uzskats. Tāpēc cenšos dzērienu izprast un izzināt pats. Agrāk visas kafijas garšoja pēc kafijas, tagad sāku izjust nianses, atšķirības. Kafijas garšā svarīgs viss – kad grauzdēta, kā grauzdēta, kā samalta, kā pagatavota un tamlīdzīgi. Eksperimen­tēju, mācos un arī katram mājās gatavotājam iesaku paeksperimentēt ar dažādām pupiņām, maluma rupjumu, gatavošanas veidiem, līdz izdodas atrast savējo. Bet arī tad nevajag apstāties, jo, kā jau teikts, šī ir tik plaša pasaule, ka vai katru dienu paveras jaunas durvis, nāk jaunas atziņas,” saka Kaspars Lapsa.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi