Sestdiena, 12. oktobris
Vārda dienas: Valfrīds, Kira
casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş

Tik zināma, tai pašā laikā – nezināma

Jānis Gabrāns
23:00
22.08.2017
107
Straumes Dzirnavas2 1

Tā par kafiju saka Kaspars Lapsa, kurš jau gandrīz gadu vecpilsētā vada kafijas veikaliņu “Melnais gulbis” un arī pats arvien vairāk sāk iepazīt kafiju, tās garšas nianses, šķirņu un reģionu atšķirības. “Pats nemitīgi mācos un saprotu, ka tas ir nebeidzams process. Sākumā satraucos par savām nelielajām zināšanām kafijas jomā, bet tad mani nomierināja kāda kafijas pazinēja, kurš ar to darbojas jau padsmit gadu, teiktais, ka arī viņš joprojām mācoties. Tātad mācīšanās nekad nebeidzas, un prieks redzēt rezultātus. Ir patīkami saņemt no kafijas cienītājiem pozitīvas atsauksmes, kas rāda, ka esmu uz pareizā ceļa,” saka K. Lapsa.

Pie Kaspara pēc padoma vērsos, jo bija vēlme uzzināt ko vairāk par pareizu kafijas samalšanu. Bija laiks, kad cilvēki pārsvarā pirka maltu kafiju, taču arvien vairāk pieaug kafijas pupiņu popularitāte, jo kafija, kas pagatavota no svaigi maltām pupiņām, ir daudz aromātiskāka un gardāka. Lai kafiju samaltu, vajadzīgas īpašas dzirnaviņas. Veikalos nopērkamas cenu līmenī no pāris desmitiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro, kas domātas profesionāļiem. Pieļauju, ka joprojām daudziem mājās ir “Straumes” ražotās dzirnaviņas, kas bija rūpnīcas pazīstamākais un pieprasītākais produkts. Stāsts par šīm kafijas dzirnaviņām ir interesants, tāpēc neliels ieskats vēsturē.

Kad rūpnīcas vadība, iespējams, sekojot norādēm “no augšas”, nolēma ieviest ražošanā kafijas dzirnaviņas, inženieriem sākotnēji netika dots uzdevums radīt tās no nulles. Tika izmantota Padomju Savienībā ierastā shēma ideju nokopēt no Rietumu paraugiem. Portālā laikmetazimes.lv, kur lasāms plašs materiāls par rūpnīcu “Straume”, teikts, ka paraugam izvēlējās vācu firmas “Braun” modeli, ko izjauca pa detaļām un atzina par tehnoloģiski neveiksmīgu. Dzirnaviņas bija pārāk smagas, tās nevarēja noturēt rokās, tāpēc Rīgā nolēma radīt savu kafijas dzirnaviņu modeli. Slavenās dzirnaviņas “Straume” radīja rūpnīcas inženieris, izcilais džeza muzikants Leonīds Nid­baļskis. Viņa dzirnaviņas gan tehnoloģiski, gan dizaina ziņā izrādījās tik veiksmīgas, ka tika sākts to eksports uz visām sociālistiskajām valstīm un vairākām Rie­tumu zemēm, kur tās pirka labāk nekā “Braun” ražojumu. Uz ārzemēm aizgāja lielākā daļa “Strau­mes” kafijas dzirnaviņu, tāpēc padomijā tās bija īsts deficīts.

“Straumes” kafijas dzirnaviņas bija vienkāršas, lietošanā drošas un faktiski nekad nebojājās – elektromotora iziešana no ierindas tika uzskatīta par ārkārtas gadījumu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pieprasījums pēc kafijas dzirnaviņām saruka, jo veikalos plašā izvēlē parādījās samalta kafija. Tagad kafijas dzirnaviņas nāk modē, un dažā mājā no plaukta tiek nocelts arī “Straumes” ražojums. K. Lapsa norāda, ka kafijas pagatavošanā nozīme ir daudzām niansēm, arī tam, cik smalki kafiju samaļ. Dārgākiem modeļiem ir iespēja to regulēt, “Straumes” dzirnaviņās tas jāskatās “uz aci”. Bet, kā norādījis kāds “Straumes” dzirnaviņu lietotājs, pie tā var ātri piešauties, un, kamēr dzirnaviņas kalpo, negribas tās mest prom. Ja atceramies teikto, ka tās “faktiski nekad nebojājas”, skaidrs, ka jālieto būs vēl ilgi.

Arī Kaspars norāda, ka rūpnīcas “Straume” ražotās ir ļoti izturīgas dzirnaviņas, lai gan smalki kafijas pazinēji sakot, ka šīs dzirnaviņas kafiju nesamaļ, bet sasit.

Jautāts, ko nosaka kafijas malums, K. Lapsa skaidro: “Ja kafijas pupiņas samaļ pārāk rupji, ūdens ātri iztecēs cauri un kafija būs pliekanāka, nebūs vajadzīgā “biezuma”. Ja pupiņas būs ļoti smalki samaltas, ūdens cauri tecēs pārāk lēni, kafijā var palikt neliels rūgtums. Tāpēc ir labi, ja ir dzirnaviņas ar regulēšanas iespējām, jo dažādiem pagatavošanas veidiem vajag arī atšķirīgu malumu. Gatavojot kafiju automātā, vajag smalkāku, ja taisa aplietu – nedaudz rupjāku. Par aplieto kafiju ir dažādi stāsti, un viens no padomiem, ko saka kafijas pazinēji, ka neesot ieteicams aplieto kafiju atstāt uz biezumiem. Vai nu gatavot to pres­kannā un tūlīt saliet pa krūzēm, vai apliet vienā krūzē un tad pārliet citā. Lai gan cilvēki taču dzer, arī pats to ilgi darīju un to sliktumu nesajutu. Bet šāda kafija ir padomju laika gatavošanas piemērs, jo, piemēram, itāļi nesaprot, kā tā var gatavot kafiju.”

Kaspars atzīst, ka kafijas pasaule ir ļoti plaša un maz pazīstama. Šobrīd viņš pats cenšoties urbties zinībās, iepazīstot, izgaršojot, lasot, meklējot. Tiek uzklausīti arī “Kafijas akadēmijas” speciālisti, bet svarīgi esot meklēt arī pašam.

“Jāņem vērā, ka dažkārt šiem speciālistiem ir savs redzējums un viena patiesība, bet kafijas pasaule ir tik plaša, ka nevar būt viens pareizais uzskats. Tāpēc cenšos dzērienu izprast un izzināt pats. Agrāk visas kafijas garšoja pēc kafijas, tagad sāku izjust nianses, atšķirības. Kafijas garšā svarīgs viss – kad grauzdēta, kā grauzdēta, kā samalta, kā pagatavota un tamlīdzīgi. Eksperimen­tēju, mācos un arī katram mājās gatavotājam iesaku paeksperimentēt ar dažādām pupiņām, maluma rupjumu, gatavošanas veidiem, līdz izdodas atrast savējo. Bet arī tad nevajag apstāties, jo, kā jau teikts, šī ir tik plaša pasaule, ka vai katru dienu paveras jaunas durvis, nāk jaunas atziņas,” saka Kaspars Lapsa.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Dzīvot atklātībā un būt patiesam pret sevi un citiem

06:29
12.10.2024
7

Dzejnieks, dabas bērns, sava ceļa gājējs – tāds ir MIKUS ROTAVOTS. Viņš ir cēsnieks, kas nu jau labu laiku dzīvo dabas ieskautā vietā netālu no Madonas, dzīvesveida kopienā Pērle. Mikus paguvis izdot divus savas dzejas krājumus, drīzumā taps jau trešais. Kā pats saka, viņš ir kā tāds pūpēdis – lēns, nesteidzīgs, atklāts un patiess līdz […]

Uzņēmīgi cilvēki rokas nenolaiž

07:16
10.10.2024
282

“Ar uzņēmējdarbību vairs nenodarbojos, tas ir bēdīgs stāsts,” saka raunēniete Sandra Liberte. Tagad viņa strādā algotu darbu, ir labdarības organizācijas “SOS palīdzība Ukrainas armijai” koordinatore Vidzemē, sadarbojas  arī ar dažādām dzīvnieku aizsardzības biedrībām  un glezno. Darīja to, kas patika Sandra Liberte bija    izveidojusi uzņēmumu “Sandras dabas darb­nīca”, viņa no priežu pumpuriem, pienenēm, ceriņiem un […]

Veselīga recepte augošai skolai

09:37
08.10.2024
290

Straupes pamatskolas direktore Dana Gaile par skolotāju kļuva dažus mēnešu pēc Cēsu 1. vidusskolas absolvēšanas. Jūnijā izlaidums ar poētiskiem sapņu piepildījuma solījumiem, bet septembrī jau klauvēja dzīves proza – jādodas uz skolu Stalbē, lai mācītu angļu valodu vidusskolēniem. Kaut arī daži audzēkņi bija vecāki par skolotāju un pedagoģiskās pieredzes nekādas, tīri intuitīvi Dana apjauta, ka […]

Dvēseles dziedināšana vienmēr bijusi tuva tēma

06:23
06.10.2024
42

“Darbojos dvēseles dziedināšanas un izziņas sfērā jau gandrīz divdesmit gadu. Esmu ieguvusi maģistra grādu psiholoģijā. Savā praksē izmantoju sistēmisko pieeju (Helingera metodi), metaforiski-asociatīvās kārtis (MAK), kuru izmantošanā arī apmācu, holodinamiku, Laika Līniju dziedināšanu, Akaši hronikas un Taro. Mans lielākais prieks ir pieredzēt otras dvēseles atplaukšanu, lai kādi būtu tās izvēlētie izaicinājumi šajā dzīvē,” tā sevi […]

Kafijas automāts jūsu birojam - priekšrocības

17:25
27.09.2024
27

Ir noteiktas lietas, kas darbiniekiem nepieciešamas birojos. Kārtīgs kafijas automāts noteikti ir viena no šīm lietām! Kafijas automāts, kas nodrošina vienmērīgu, aromātisku kafiju, ir tikpat svarīgs kā Wi-Fi. Tam ir ļoti daudz priekšrocību. Kafijas automātu noma Ja tomēr kafijas automāta iegāde nav domāta jums, daudzās vietās ir pieejams šāds pakalpojums: mūsdienīgu kafijas automātu noma. Parasti […]

Izbrīvēt mirkli, lai ieklausītos mūzikā

06:51
26.09.2024
159

Uzrunāt ar mūziku, iedrošināt meklēt atbildes sev svarīgajam, uzmundrināt, pilnveidoties un atklāt pasauli, tā var raksturot Aleksandras Špicbergas pašas ceļu mūzikā un viņas muzikālo darbību. Viņa ir viena no spilgtākajiem un daudzpusīgākajiem jaunās paaudzes mūziķiem Latvijā, kurai vienlīdz tuva ir kā akadēmiskā, tā baznīcas un tautas mūzika. Šopavasar saņēmusi Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada […]

Tautas balss

Pastaigu laikā jāpiesēž

20:28
08.10.2024
17
Pastaigu cienītāja Ē. raksta:

“Mēs, tie, kam patīk pastaigas un kas izmanto lielisko gājēju celiņu no Cēsīm uz Līvu ciematu, ļoti gaidām soliņus. Nav vairs jaunība, vajag pa laikam piesēst, ar autobusu pieturas soliņu ir par maz,” sacīja pastaigu cienītāja Ē.

Neaptveramās zāļu cenas

20:27
08.10.2024
15
4
Seniore raksta:

“Kad klausos, cik maksā zāles, lai ārstētu vai nepieļautu atkārtoties vēzim, mati ceļas stāvus. Grūti saprast, kas tik astronomisks jāiegulda, lai medikamenta deva maksātu tūkstošiem, pat desmitiem un simtiem tūkstošus eiro! Un šausmīgi saprast, ka jāmirst, jo nevari to atļauties, bet valsts nekompensē,” pārdomās dalījās seniore.

Laukos saites ciešākas

20:26
08.10.2024
18
Lasītāja V. raksta:

“Otrdienas “Druvā” izlasīju par senioru biedrībām, kas ražīgi darbojas un gādā par sava vecuma cilvēkiem. Droši vien viens otram vairāk palīdz laukos, kur cits citu pazīst, Cēsīs tas grūtāk. Pilsēta pietiekami liela, apvienot visus vienā organizācijā nav viegli,” sprieda lasītāja V.

Kā vecās filmās

13:10
01.10.2024
31
1
Cēsnieks raksta:

“Notikumi gluži kā senā zinātniskās fantastikas filmā vai romānā. Kos­miskajā stacijā iestrēguši divi ASV astronauti, kuriem vajadzēja tur pavadīt dažās dienas, bet nu jau ir vairākus mēnešus. Un tagad gatavo glābšanas misiju. Saki nu, ka māksla un literatūra nepareģo nākotni,” sprieda cēsnieks.

Lauki kļūst tukšāki

13:10
01.10.2024
46
1
Seniore raksta:

“Laukos paliek arvien mazāk cilvēku, lai kā televīzijā stāsta par jaunajām ģimenēm, kas izvēlas dzīvot viensētās. Daudz vairāk, nekā pārceļas uz pagastiem, no tiem aiziet, to taču var redzēt statistikas datos,” pauda seniore.