Otrdiena, 30. aprīlis
Vārda dienas: Lilija, Liāna

Dzīve pieraksta savu grāmatu

Sarmīte Feldmane
07:22
23.04.2019
1
Veslaudis Dunde 1

Pavasaris liek rosīties. Līgatnietis Manfreds Dunde šķūnītī gatavo malku. Stiprām rokām ceļ un skalda lielus bluķus. Te viņa valstība, kārtība, nevienam citam nekas nav jāmeklē. Vienīgi Bosim, kurš laiski guļ saulītē pie durvīm, ļauts būt klāt.

“Vēl jau siltums mājā jāgādā un malka nākamajām ziemām,” saka Manfreds un piebilst, ka uz kustēšanos vairs nejūtas tik stiprs, bet pie malkas vēl var ko darīt. Vi­ņam šomēnes 90.dzīves jubileja.

Bērnība pārmaiņu laikā

Manfreds ir līgatnietis, dzimis Augšlīgatnes centrā. Tur, kur tagad pie domes ēkas karogu masts, bijusi pusotra stāva māja. Tur nodzīvoja trīs gadus, ēku nojauca, un ģimene pārcēlās uz namu, kur tagad ir mūzikas un mākslas skola. Īrēja dzīvokli, mammai bija frizētava. “Kad muižu sadalīja, vec­tēvs bija dabūjis zemi, 1937. gadā to mantoja tēvs. Astoņi hekt­āri zemes un vēl siena pļavas. Katra pēda tika apkopta, piecas govis un zirgu turēja,” stāsta līgatnietis un atceras, kā puikas gados bija jāiet uz Sudas purvu rakt kūdru pakaišiem.

Tikko bija uzcelta Līgatnes jaunā skola, Manfreds tajā sāka skolas gaitas. “Uz skolu jau neviens neveda, bija divi kilometri jāiet kājām,” viņš nosmej, pabrīnoties, kā tagad bērnus pat pārsimts metru no mājas līdz skolai aizved. Bērnībā blēņām nebija laika, jo tēvs bija stingrs, bet skolā jau gadījās visādi.

“Skolas ēkā ir pīlāri, kurš sagrēkojās, starpbrīdī bija jāstāv pie staba piecas vai 15 minūtes. Klasē bija puika, kurš vienmēr kaut ko izdomāja. Viņš durvju rokturi bija nosmērējis ar līmi. Skolotājam pielipa roka. Kad prasīja, kurš vainīgs, neviens neatzinās. Visai klasei pēc stundām bija jāstāv pie stabiem. Direktors Kam­pe bija mednieks, viņš aizgāja uz Visendorfa dzirnavām pie draugiem un par mums aizmirsa. Tad apkalpotājs gāja skaidrot, vai drīkst laist mājās. Tad jau palaida,” atmiņās kavējas Manfreds un uzsver, ka skolā bija arī jāstrādā, puiku uzdevums bija saskaldīt un sanest malku pie krāsnīm.
“Dažādi laiki piedzīvoti. Tad bija jāmācās vācu, tad krievu valoda. Tad karš un kolhozi,” saka līgatnietis.

Par kara laiku Manfreds stāsta, ka nemanīja, kad vācieši aizgāja, viņu laikā dzīve bijusi mierīga. Kad krievi ienāca, tad apkārt gājis traki.

“Kara laikā sāku iet tehnikumā Rīgā, 1949. gadā ieguvu rūpniecības preču prečziņa specialitāti. Pēc gada iesauca armijā,” stāsta sirmais vīrs.

Netika uz karalienes kronēšanu

“Trīs gadus nodienēju jūras kājniekos pie Kēnigsbergas. Mums bija jauns kreiseris. Vadā bijām latvieši un lietuvieši, viens ukrainis. Basketbola komandā bija vēl klāt divi igauņi. 1952.gadā pusi mūsējo, vēl aktierus un muzikantus salika komandā, jo bija paredzēts braukt uz Anglijas karalienes kronēšanu. Vajadzēja izrādīties, kādi tad īsti ir padomju kareivji. Basketbola komanda trenējās, lai spēlētu ar citām valstīm. Atsūtīja treneri, kurš no basketbola nekā nesaprata, lika celt svaru stieņus. Kā cēlu, tā pārplēsu aklo zarnu. Uz Angliju netiku. Citi aizbrauca, bet krastā tā arī nebija tikuši, kur nu vēl redzējuši karalieni, tad dusmīgi atbrauca mājās,” fragmentu no dzīves pastāsta līgatnietis.

Piepildīti gadi

Pēc armijas viņš atgriezās Līgatnē un sāka strādāt papīrfabrikā. “Uz tirdzniecību reti kāds no kursabiedriem aizgāja. Daudzi iekrita, tirdzniecībā tajā laikā gāja raibi,” pastāsta sirmais vīrs. Des­mit gadu viņš nostrādāja saiņotavā, tad sovhozā par šoferi, bija arī taksists, bet pēdējos gados līdz pensijai strādāja “Lauktehnikā”.

“Edīte visu laiku skraidīja cauri ceham, kurā strādāju. Viņa dziedāja korī, diriģentam bija izstāstījusi, ka ir viens puisis, kurš arī varētu dziedāt. Diriģents mani uzaicināja. Tā sadziedājāmies. 1955. gadā bijām Dziesmu svētkos,” stāsta Manfreds, bet Edīte atceras, ka jaunietim vecmāmiņa bija līdzi iedevusi burciņu ar gardumiem un viņš uzaicinājis pusdienot kopā.

Ar lepnumu līgatnietis stāsta, ka Līgatnes koris Siguldas rajonā ieguvis pirmo vietu. “Mūsu mīļākais diriģents bija Haralds Med­nis. Par godu viņam mūsu mazdēlam ir vārds Haralds,” atklāj Manfreds un piebilst, ka abi ar Edīti bieži atceras, kā Mednis diriģēja, kā koris dziedāja aizliegto “Gaismaspili” un skanēja arī vārdi – “Medni sauca, Mednis nāca, augšāmcēlās Gaismaspils”. Man­freds pabijis trijos Dziesmu svētkos Rīgā. Edīte četros, tad Man­freds gājienā stāvēja ielas malā un sauca sveicienus. Vēlāk viņš dziedāja vīru dubultkvartetā.

“Darbā laiks aizskrējis,” saka Manfreds. Viņam darbavietā bija ceļazīmes ekskursijām, Edīte varēja braukt līdzi par puscenu. Tā kopā izbraukāta visa Padomju Savienība. Ar motociklu “Java” abi brauca vēžot uz Igauniju. Man­freda mamma palīdzēja audzināt meitas, jaunie varēja atļauties iet, kur bija vēlēšanās.

“Tā arī neiemācījos pīpēt,” smej Manfreds un pastāsta: “Braucu no Ļeņingradas. Sāka sāpēt zobs. Līdzbraucējs ieteica, ka vajag uzpīpēt, tad pāries. Tā arī izdarīju. Galva noreiba, kļuva slikti. Zobs pārgāja, bet pīpēt gan vairāk nekārojās.”

Jāatstāj jaunajiem

Manfrēds un Edīte izaudzinājuši divas meitas. Anita 16 gadus dzīvo un strādā Īrijā, Iveta dzīvo Jelgavā, strādā Rīgā. Ir mazdēls Haralds un divi mazmazdēli. Izaudzinājuši arī Edītes māsas dēlu Romānu, viņš ar ģimeni dzīvo Siguldā. “Kur mēs neesam, tur dzīve vienmēr ir labāka. Mums iet labi. Bērni un mazdēls, mazmazbērni apkārt. Ko vēl?” pārdomās dalās Manfreds. Viņš atceras, kā reiz aizgājis uz sapulci skolā. “Skolotāja teica – tur jāsēž vecākiem, tur vecvecākiem. Paliku stāvot, teicu, ka esmu tēvs vectēvam. Viņa uzreiz nesaprata. Man mazmazdēls skolā mācījās,” ar smaidu pastāsta Manfreds.

Ģimenē Manfredu visi sauc par Papuli. Mazdēls vēl gāja bērnudārzā, pēcpusdienā gaidīja vectēvu. Kad viņam prasījuši, ko gaida, atbildējis: “Gaidu Papulīti, viņš brauks ar ziliņu.” Tā visi, arī kaimiņi, Manfredu sauc par Papulīti.
Sovhoza laikā apkārt mājai bija kopsaimniecības tīrumi. Tagad atgūta vecvectēva zeme. “Lai mazdēls turpina, domā, ko ar zemi darīt,” saka vectēvs.

Manfreds pie ceļa iestādījis bērzu birzi. 2000.gadā sāka, pēc tam katru gadu vienu rindu. Tā nosaukta par Toma birzi, jo tad ģimenē tika sagaidīts pirmais mazmazdēls. Koku stādīšana ģimenē ir kā mantojums. “Mans tēvs Paltmales kapsētā kokus stādījis, savukārt vectēvs ceļa malā uz muižu -ozolus un ošus vienā pusē, liepas un kļavas otrā pusē. Tie vēl kuplo,” gandarīts par vectēva un tēva atstāto mantojumu, arī savu paveikto,” saka līgatnietis.

Manfreds atgādina, ka no dzīves neko nevar izsvītrot. “Tagad grūtākais ir šķiršanās, kad meita un mazdēls brauc prom. Kā Pēteris augšā nolēmis, tā ir. Vairs retais mans skolas biedrs nedzied viņa korī. Man bija divi brāļi, abi aizsaulē. Man vairs redze negrib klausīt. Pagājušovasar ar traktorīti apkārtni appļāvu, diezin vai šovasar varēšu,” pārdomās dalās Manfreds, bet Edīte atklāj, ka vīram dzīves sparu uzturēt palīdz vienmēr labais garastāvoklis. “Viņš ir tāds optimists! Joku nekad netrūkst. Manfreda mīļākais ēdiens ir krējums. Viņš saka – ja citi var dienā nopīpēt paciņu cigarešu, tad viņš var krējuma paciņu izēst,” atklāj Edīte.
Joku un dzīvesprieka pilns, gādīgs, rūpīgs un mīļš savējiem – tāds ir Manfreds Dunde.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vērtīgākais – kulturāli kvalitatīva, veselīga vide ģimenei un bērnam tuvu pie dabas

05:15
30.04.2024
33

“Man ļoti patīk, ka Skujene nav pārāk tālu no pilsētas. Gabaliņš ir, tomēr nav pārlieku sarežģīti aizbraukt līdz Cēsīm. Skujene ir diezgan mierīga vieta, sakopta un skaista. Te ir skaisti lauku ceļi, lielāki un mazāki. Tuvu ezeri un upes. Priecē sakoptais pagasta centrs. Cik nu pašvaldība iespēju robežās mēģina organizēt pasākumus un uzturēt teritoriju, tik […]

Par Lielo talku un ne tikai

17:02
28.04.2024
72
1

27.aprīlī norisināsies ikgadējais vides sakopšanas notikums – Lielā talka, kas notiks jau septiņpa­dsmito reizi. Šī gada moto ir “Tīri – zaļi – ilgi!”. Sarunājos ar Cēsu pašvaldības Centrālās administrācijas Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldes teritorijas apsaimniekošanas speciālisti SIGNI ĶERPI. Viņa kopš 2021.gada Cēsu novadā ir Lielās talkas koordinatore. -Kā vērtējat Cēsu novadā padarīto? -Katru gadu cilvēki aktīvi […]

Filma par cilvēku, viņa izvēli un laiku

06:15
27.04.2024
58

Antras Cilinskas un Annas Vidulejas filma “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” skatāma visā Latvijā. Ar filmas režisori un producenti Antru Cilinsku tikšanās notika pēc viena no kino seansiem Cēsīs. Juris Podnieks (1950. gada 5. decembris – 1992. gada 23. jūnijs) ir tā dēvētās latviešu poētiskās kinodokumentālistu skolas jaunās paaudzes spilgtākais un talantīgākais kinooperators, režisors un […]

Patīk darbi, kurus darot nav jāsteidzas

06:02
25.04.2024
40

Jānis Vagulis dienas piepilda ar darbu, rodot arī laiku paslinkošanai, nekā nedarīšanai. “Laukos vienmēr ir, ko darīt, vienmēr kādam vajag piepalīdzēšanu,” viņš saka un piebilst, ka māk visus laukos ikdienā nepieciešamos darbus. Savulaik strādājis dažādās zāģētavās, to sen vairs nav gluži tāpat kā daudzos citos mazos pagastos. Jānis Kaivē dzīvo jau 25 gadus. Pats ir […]

Bērnības vietai atdota sirds

05:45
24.04.2024
134

Daces Kārkliņas dzimtas saknes ir Kaivē. Pati dzīvo Cēsīs, strādā Rīgā, bet par savu vietu sauc Kaivi. Kad vien brīvs laiks, viņa mēro ceļu, lai būtu pie krustdēla, draugiem. “Man bērnība saistās tikai ar Kaivi. Vasaras pavadīju pie krustmātes. Te vienmēr bija, ko darīt un ik dienu notika kas interesants. Bija, protams, jāravē, jāvāc siens, […]

Iedzīvoties un būt savējai

05:34
23.04.2024
123

Evita Petrova ar ģimeni Kaivē nokļuva nejauši.  “Vasarā, braucot pa Piebalgu, ieraudzījām aizaugušu viensētu. Tā iepatikās, izdevās vienoties ar saimniekiem, un nopirkām “Lapsas”,” stāsta Evita. “Tas bija pirms 12 gadiem. Gadus trīs ģimene šurp brauca vien brīvdienās, tad pārcēlās pavisam. Tā rīdzinieki kļuva par kaivēniešiem. Evita piebilst, ka mājas ir tikai nepilnus divus kilometrus no pagasta centra. […]

Tautas balss

Labāk uzraksts, ne karogs

16:57
26.04.2024
21
Druva raksta:

“No rudens pārtikas precēm būs redzami jānorāda valsts, kur tā ražota. Saprotu, ka to varēs parādīt ar karodziņu vai uzrakstu. Es domāju, ka vislabāk būs pietiekami lieliem burtiem rakstīts uzraksts, jo vai gan daudzi uzreiz atšķirs, piemēram, Slovākijas un Slovēnijas karogus. Arī tagad jau uz produktiem norāda izcelsmes valsti, tikai nereti uzraksts ir tik maziem […]

Uzšļāc ūdeni un dubļus

16:57
26.04.2024
31
Druva raksta:

“Regulāri nākas iet Cēsīs zem dzelzceļa tilta. Kad līst lietus, dubļains, gan to nevienam neiesaku. Uz galvas pilēs ūdens un mašīnas nošķiedīs. Ietve tur tik šaura, grūti izmainīties ar pretimnācēju, kur nu vēl pamukt kaut kur, kad brauc mašīna. Vai kāds saskaitījis, cik cilvēku kājām ik dienu iziet pa šo vietu? Žēl ģimnāzistu, kuri dosies […]

Operatīvi, atsaucīgi un laipni

16:56
26.04.2024
21
Druva raksta:

“Sirsnīgs paldies ārstes Sprindules prakses medicīnas māsai Irīnai, viņa bija ļoti atsaucīga un ātri nokārtoja, lai tieku pie vajadzīgajiem medikamentiem, kad man pasliktinājās pašsajūta. Un milzīgs paldies arī māsiņai Lindai, kas nāca pie manis mājās, vēnā ievadīja zāles, katru reizi mērīja asinsspiedienu, vienmēr izjautāja, kā jūtos, bija ļoti laipna, atsaucīga. Domāju, tā darbu vajadzētu darīt […]

Ģimnāzijas remonts ievelkas

09:23
23.04.2024
54
Druva raksta:

“Ļoti ievilcies Cēsu Valsts ģimnāzijas ēkas remonts. Esmu pensionēta skolotāja, mani interesē, vai jaunajā mācību gadā ģimnāzisti varēs atgriezties savā skolā vai mācības būs jāturpina pielāgotajās telpās Raunas ielā. Saprotu, ka tur nav slikti, taču ģimnāzijas tēla veidošanai gan tas par labu nenāk,” pārdomās dalījās seniore.

Dīvainie valodas nepratēji

13:26
16.04.2024
42
5
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā klausījos televīzijas “Rīta Panorāmu”, kur “Stabilitātes” līderis Rosļikovs stāstīja, ka nav taču jāprasa pusmūža cilvēkiem ar Krievijas pilsonību latviešu valoda. Jaunajiem jā, bet vecāka gadagājuma nē. Sabiedrība Latvijā esot ļoti iekļaujoša, visi tiekot galā. Te nu jāatgādina, ka tiem, kam 75 un vairāk gadu, latviešu valodas eksāmens nav vajadzīgs, var palikt Latvijā arī, […]

Sludinājumi