Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Nevarēja palikt malā

Sarmīte Feldmane
20:25
22.01.2021
60
Birutai70 161 1

Cēsniece Biruta Mežale vienmēr aktīvi iesaistījusies notikumos, ko piedāvājusi dzīve. Rīkoties pamudinājusi vēlēšanās palīdzēt citiem, lai kādas būtu situācijas. Šodien viņai dzimšanas diena. Un tā jau 30 gadus ir īpaša. Allaž atmiņā atsauc Barikāžu laiku.

– Tas bija trauksmains laiks. Togad janvāris bija auksts, sniega daudz nebija. Strādāju rajona Lauksaimniecības pārvaldē, biju arodbiedrības vadītāja. Latvijas Tautas fronte organizēja Vislatvijas manifestāciju, lai izteiktu atbalstu Augstākajai Padomei un Ministru Padomei, kā arī protestētu pret bruņotajām akcijām Lietuvā, kuras satricināja pasauli. Sapratu, ka arī mums jābrauc, bet no kolēģiem īpašas atsaucības nebija. Domāju, viņi šaubījās, es ne. Mēs daži braucām kopā ar Mācību ražošanas uzņēmuma cilvēkiem.

Man līdzi bija sešgadīgais dēls. Pat neiedomājos, ka kaut kas slikts varētu notikt. Mēs braucām atbalstīt savu valsti. Pir­moreiz redzēju tik daudz Latvijas karogu. Helikopteri lidoja, meta skrejlapas ar aicinājumiem pret Latvijas valsti. Bet sajūta bija brīnišķīga. Arī tagad, par to runājot, skrien skudriņas. To aizmirst nevar, lai cik gadu pagājis. Pēc mītiņa Daugavmalā atgriezāmies mājās.
Sākās Barikāžu laiks. Nevarēju palikt malā, pašsaprotami bija palīdzēt tiem, kuri bija Rīgā. Tur bija daudzi no mūsu rajona kolhoziem, arī mans tēvs no “Alauk­sta” Vecpiebalgā. Ap­runājos ar kolēģiem, vai viņi būtu ar mieru saziedot naudu, lai nopirktu maizi, sviestu, sieru, kas nepieciešams maizītēm. Atsaucība bija liela, man uzticējās. Domājām, kā varētu aizvest tēju, jo lielu termosu mums nebija. Piezvanīju padomju armijas daļai, labprāt aizdeva. Zāļu tējas bija mājās.

Togad man palika 41. Ne­domāju svinēt, bet iepriekšējā vakarā, kā tas pieņemts laukos, neaicināti atnāca daudzi cilvēki. Ne svinēt, bet sanāca kopā parunāties. Stāstīju, ko zināju. Vēl bija atbraukuši radi, kuri sen nebija redzēti. Istabā izvilkām galdu, saliku uz tā, kas jau nu mājās bija. Cilvēkiem bija vēlēšanās padalīties domām, parunāties, un mana dzimšanas diena bija iemesls satikties.
Nākamajā dienā, tieši dzimšanas dienā, bija jābrauc uz Rīgu. No rīta agri braucu uz pārvaldi, ciemiņi vēl palika mājās. Kopā ar pārvaldes darbinieci Viju Kārkli sasmērējām maizītes, uzvārījām tēju. Pārvaldes priekšsēdētājs Roberts Ruķis iedeva busiņu. Kopā ar Viju un šoferi Ēriku Daini braucām uz Rīgu. Pie visiem tiltiem bija posteņi. Pie katra apstājāmies, pacienājām ar maizītēm un tēju. Tikām līdz Ministru Padomei. Tā bija dīvaina sajūta. Baiļu nebija, bet bija nezināma trauksme. Apkārt ēkai trīs rindās lielās mašīnas. Līdām pa apakšu, lai tiktu pie cilvēkiem. Dega ugunskuri. Tāda vienotība, cits pret citu izturējās ar, nebaidos šī vārda, – mīlestību. Apkārt valdīja nezināmais, bet mērķis visiem bija viens – aizstāvēt savu valsti, tās valdību. Visi bijām kopā. Mēs jau nevedām maizītes kādam konkrēti. Izdalījām un vēl atstājām. Zināju, ka tēvs Rīgā ir pie telefona un telegrāfa centrāles, māsa Doma baznīcā. Atpa­kaļceļā radio dzirdējām, ka sākusies šaušana. Līdz tam nebija nevienas domas, ka kaut kas tāds var notikt. Kad atbraucu mājās, vīrs atgriezās no darba un teica: “Tu saproti, ka tur jau šauj!”

Man visiem bija jāstāsta, ko esmu redzējusi, ko satikusi, dzirdējusi. Tad iegūt informāciju varēja vien no radio, tas mājās skanēja visu diennakti. Katrs sekoja līdzi. Vēl vienu reizi pēc dažām dienām vedām maizīti uz Rīgu.

Protams, bija cilvēki, kuri Barikāžu laikā šaubījās. Kāpēc – tas jājautā viņiem. Laucinieki nešaubījās, pilsētnieki, šķiet, bija vēsāki. Daudz bija atkarīgs no tā, kurš vadīja kolhozu, kurš kādu uzņēmumu vai

iestādi, vai kāds uzņēmās organizēt. Cilvēki bija gatavi aizstāvēt savu valsti.

– Atmiņās par to laiku teju ikviens piemin vienotību – domās un rīcībā par savu valsti. Kur tā pazudusi?
– Tad neviens nedomāja, vai valdība slikta, visi brauca to aizstāvēt. Tā ir mūsu valsts vara. Tagad sāpīgi, kad internetā lasu lādēšanos par Latviju, par Saeimu un valdību. Lādējot valdību, neko nepanāksim, tikai nomelnojam savu valsti. Mūsu tautas gars toreiz bija tik spēcīgs, ka, pārliecības vadīts, uzdrošinājās nostāties pret karaspēku. Tagad ir sāpīgi dzirdēt tik daudz slikta. Dažkārt domāju, vai, ja tagad būtu jāaizstāv Latvijas valstiskums, Daugavmalā būtu tikpat daudz cilvēku? Vai apkārt Ministru kabinetam atkal sabrauktu mašīnas, sapulcētos cilvēki, lai aizstāvētu valdību? Es tikai jautāju. Pārdo­mām. Jā, mums ir daudz problēmu, taču gan jau tiksim arī tām pāri. Šis laiks mums iedots, lai pārdomātu, izvērtētu, kas mums ir un kā pie tā esam tikuši.

-Vai jaunā paaudze izprot šo laiku?
– Mēs paši, vecāki, vecvecāki, esam vainīgi, ka nestāstām. Es mazbērniem stāstu. No bildītēm vien to laiku nevar izprast. Dzīvās atmiņas ir kas pavisam cits. Un jauno paaudzi uzrunājot, viņus var ieinteresēt par notikumiem. Ar dēlu un meitu kopā bijām Baltijas ceļā. Viņi visu redzēja, dzirdēja sarunas. Tas jau neaizmirstas.

– Kas jums sagādā vislielāko prieku?
– Protams, mazbērni – Anna un Matejs. Priecājos, ka Dievs man viņus devis. Tagad reizēm sažņaudzas sirds, ka nevaru ar viņiem tikties. Stāvu uz mājas kāpnēm, viņi piebrauc, bet nedrīkstam apskauties. Abas ar mazmeitu raudam. Fiziskā tuvība ir ļoti vajadzīga, taču izturēsim.

– Šodien jums dzimšanas diena.
– Šogad dzimšanas dienu svinību nebūs. Pērn nosvinēju godam. Gan jau nākamgad savā jubilejā atkal tikšos ar draugiem, tuvajiem cilvēkiem. Kad dzimšanas dienā no rīta dodos uz darbu un Cēsu centrā, Vienības laukumā, redzu ugunskuru, vienmēr domāju, ka mana dzimšanas diena ir kas īpašs. Ne tik daudz svinu dzimšanas dienu, bet to mirkli, kad biju tur, Rīgā, starp barikāžu aizstāvjiem. To gribas izdzīvot vēlreiz. Protams, katram, kurš tur bija, ir savas atmiņas, pārdomas. Nedrīk­stam nenovērtēt to, kas mums ir – sava valsts. Un to taču veidojam ikviens no mums. Arī ar savu attieksmi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
69

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
659

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
275

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Maza vieta ar lielu sapni

06:13
17.06.2024
88

Pasaules latviešu mākslas centrs darbu Cēsīs sāka pirms desmit gadiem. To vada Čikāgā dzimušais Kārlis Kanderovskis, kurš jau vairākus gadus dzīvo Cēsīs. Mākslas centra galvenais mērķis ir veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara laikā trimdā devušies latviešu mākslinieki, kā arī ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze. Centrs bez maksas ir atvērts ikvienam un darbojas, […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi