Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Izaudzēt var visu. Tikai jāiemācās

Sarmīte Feldmane
09:56
20.07.2022
120
Java Priekuui 1

Dārzos, mazdārziņos briest augļi un ogas. Daža raža jau novākta, citu saimnieks cītīgi uzmana, lai nenoposta kaitēkļi vai kāda slimība.

Priekulieši Irēna un Jānis Javas savā dārzā audzē ogulājus un augļu kokus, arī stādus. Gadiem krātā pieredze, arī eksperimentēšana dod rezultātus.

Var samierināties, var cīnīties

“Katru gadu parādās aizvien jauni kaitēkļi un slimības. Laputis jau lien krūmmellenēs,” saka J.Java un piebilst, ka tie, kuri drīkst, cīņā izmanto augu aizsardzības līdzekļus, kuri ne, cenšas kaitēkļus nolasīt, bojātās lapas izraut.

Dārznieks rāda skaistu bumbieri. Lapas klātas dzelteniem plankumiem. Tā ir bumbieru – kadiķu rūsa. “Tā parādījās 2000.gadu vidū, ieveda ar skujeņiem. Ja grib audzēt bumbieres, tad sešu kilometru rādiusā nedrīkst būt neviens kadiķis. Rūsa ceļo no kadiķa uz bumbierēm. Tik traki kā šovasar manā dārzā nav bijis. Cīnīties nav jēgas, vienu gadu vairāk, otru mazāk. Ko darīt kaut vai ar upenēm, jāņogām! Lapas sačokurojas, bet ogas gatavojas, nekādu aizsarglīdzekli taču nelietosi. Kam pāris krūmu, cenšas slimās lapas noraut. Pavasarī vajadzēja miglot, tiklīdz krūmi sāka plaukt. Upenēm kaitē lapbire, miltrasa, tas atkarīgs no vietas, kur aug. Desmit gadu slimība var nebūt, tad parādās, nākamajos gados atkal vairs nav.

Tīklērces un augļu koku tīklkodes parasti bojā vecās ābeles, plūmes, bumbieres un rožu dzimtas augus. Augļu kokus gan pilnībā tās nespēj iznīcināt, tomēr liela daļa ražas būs pagalam, jo šie kaitēkļi ēd pumpurus un jaunās lapas. Agrāk ķiršos tārpu nebija, tāpat plūmēs, tagad ir.

Plūmēm raksturīga kauleņkoku sausplankumainība jeb kā tauta saka – cauršautās lapas. Ražai un kokam tas netraucē. Daudz lielāku postu nodara    zāģlapsenes. Avenēm ir mizas plaisāšana, to ierosina sēne. Ābolu ražu    pēdējos gados sabojā    pīlādžu tīkl­kode. Mazi tārpiņi izalo augli,” nelielu ieskatu dārza kaitēkļu    nodarījumos ieskicē J.Java un uzsver, ka cīņa ir laikietilpīga un rezultāts nav garantēts.

Pēdējos gados dārzos ir aizvien vairāk skudru, tās iznēsā laputis. Dārznieks pastāsta, kā redzējis, ka mārīte ēd laputis, bet atnāk skudru karavīri un grūž to nost, tām barībai vajag laputu saldos izdalījumus.

“Pret skudrām var iegādāties speciālo pulveri, tas palīdz. Var salikt kaut vai plastmasas podiņus, nolikt kādu dēli, zem tiem skudras drīz vien ierīkos ligzdu. Tad atliek izbērt pulveri. Lai no skudrām pasargātu augļu kokus, noder speciāla līmlente,” pieredzē dalās dārznieks.

Šovasar sausais un karstais laiks pasargājis dārzus no gliemežiem. Pēc lietiem situācija var mainīties. “Taču ir parādījušies mazi gliemezīši, ļoti daudz. Tāpat pirmoreiz mūsu dārzā redzami tumši gliemeži ar baltu spirāli gliemežvākā. To ir aizvien vairāk,” novērojumos dalās saimniece.    Visticamāk, tas ir    raibais vīngliemezis.

“Cik daudz posta ir nodarījuši maijvaboļu kāpuri!” uzsver I.Ja­va un pastāsta, ka savulaik aicinājuši talkā speciālistus, jo upenāju rinda nīkuļojusi. Arī viņi nevarēja atklāt, kāda slimība. Kad saimnieki nolēma stādījumus izrakt, nebija jāpūlas, ogulājiem saknes bija noēstas. “Ar šiem kāpuriem cīnīties nav iespējams, tie dzīvo pat divu metru dziļumā. Savulaik ceriņus iznīcināja. Par maijvaboļu kāpuru postījumiem daudziem ir, ko pastāstīt,” bilst I.Java.

Apzāģēt ne tikai pavasarī

Jānis Java praksē pārliecinājies, ka sentēvu metodes augļkopībā vairs neder. Mainās klimats, tiek radītas aizvien jaunas šķirnes.

Par to, kad augļu koki jāapzāģē, pēdējā laikā izskan aizvien atšķirīgāki viedokļi. J.Java izmēģinājis un atzīst, ka pretēji pieņemtajam vasarā to nedarīt, siltais laiks ir piemērots. “Ķirši jāapgriež ogu laikā. Kad apgriež pavasarī, brūce aizaug lēni, ja vasarā, rudenī tā jau vairāk aizaugusi nekā kokam, kuram zarus izgrieza pavasarī.    Kokam pavasarī ir lielāks stress, pēc izgriešanas zari paliek kaili, tas sasparojas un laiž ūdenszarus. Ja apgriež vasarā, kad ir lapas, kokam nav tāda stresa, ka kaut kas nozāģēts, tas nesteidz dzīt    jaunos dzinumus,” pieredzē dalās dārznieks un pauž pārliecību, ka kaut vai nepareizi, bet zari ir jāapgriež, turklāt nevis mazie, bet lielie, lai vainagā tiek gaisma. Tas attiecas uz visiem augļu kokiem.

J.Java pārliecinājies, ka arī potēt kociņus var ne tikai pavasarī, arī jūlijā, un iznākums ir labs. Viņš rāda pēc Jāņiem uzpotētas ābeles. Zari zaļo, aug.

Vērts izvēlēties jaunas šķirnes

Irēna un Jānis Javas pārliecinājušies, ka svarīgākais nav iegūtās ražas daudzums, bet gan tās kvalitāte. “Visu laiku mainām šķirnes, ja negaršo, nav vērts audzēt. Piemēram, jāņogas ir saldas, skābas, saldskābas un ir asi skābas, kā `Holandes sarkanā`, ražīga, bet domāta pārstrādei. Daudzi iestādījuši, cik daudzi tagad mājās gatavo sulas? Ir  ‘Vīksnes Tum­ši Sarkanā’    – salda. Baltās jāņogas    `Bajana` – vēla šķirne, ļoti gariem ķekariem, ogas lielas, saldas. Jāaudzē tas, kas garšo! Un jaunu šķirņu piedāvājums ir ļoti plašs,” saka J.Java un piebilst, ka, piemēram, upeņkrūmu ilgāk par desmit, piecpadsmit gadiem audzēt nevajadzētu. Viņš arī atzīst, ka pēdējos gados lieltirgotavās ne visiem augļu kokiem un krūmiem ir norādīta šķirne. Ir viegli vilties, jo lielās stādu audzētavas aizvien piedāvā veco šķirņu stādus.

Arī kas eksotiskāks

Priekuliešu dārzā gandrīz beigusies sausseržu ogu sezona. Irēna un Jānis smej, ka tagad jau daudzi zina, kas ir sausserdis, viņu dārzā ir vairākas šķirnes. Pirmie iestādīti vēl padomju gados, iegādāti Kārļu audzētavā. Jānis pastāsta, ka tie var augt 50 un vairāk gadu un ražot.

“Vērtējot pēc sausseržiem, šis ir pēdējo gadu vēlākais pavasaris.    Parasti pirmās ogas ir ēdamas maija vidū. Šogad jūnija sākumā. Līdz zemeņu laikam sausserži bija novākti, vēlās šķirnes tikai    gatavojas,” stāsta Irēna.

Vareni saauguši valrieksti.    Jānis pastāsta, ka 50.gadu vidū Kurzemē bija iestādīti pieci hekt­āri valriekstu. Gandrīz visi izsala, palika pieci, seši, tie tad arī ir pamats šiem riekstkokiem Lat­vi­jā.    “Kad runā par valriekstiem, ko daudzi mēģina audzēt, tiek domāts par valriekstiem no Vācijas. Šie ir no Grieķijas. Ziemās kāds zara galiņš apsalst, bet kopumā ir ziemcietīgi. Ja saulains rudens, rieksti, krītot zemē, paši atveras,” stāsta priekulietis.

Pieredzējušais dārznieks atzīst, ka pircējs diemžēl, iegādājoties kādu stādu, neinteresējas par kociņa vai krūma    ziemcietību, bet lielāku uzmanību pievērš tam, kur tas audzēts. Tas ir vēl viens stereotips, kas šķiet tik saprotams.
Viņu dārzā labi iedzīvojies arī zīdkoks. Pērn ogas bijušas kā kazenes.    Ir arī Eiropas ciedrs, tas nav vecāks par 15 gadiem, bet pērn bija pirmā raža.    Sibīrijas ciedrs sāk ražot pēc gadiem 50.

Irēnai un Jānim dārzs ir vaļasprieks. Izmācījies par dārznieku, Jānis tam velta, cik vien iespējams daudz laika. Arī Irēnai darbošanās dārzā kļuvusi par piepildītu aicinājumu. “Gribas ko jaunu, vairāk puķu,” saka Irēna, bet Jānis atklāj, ka ļoti nopietni pievērsies vīnogu audzēšanai. Sil­tumnīcā aug arī persiki, dažā- di citrusaugļi. Tas jau ir cits stāsts.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi